AMD spouští program AMD Gaming Evolved – podpora herních vývojářů jako protipól TWIMTBP Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 12 březen 2010
alt

 

 

 

Společnost AMD-ATI oficiálně oznámila svou novu iniciativu AMD Gaming Evolved (AGE) jako protipól podpory NVIDIA nazývané TWIMTBP. AMD stanovilo několik oblastí, na které se chce soustředit:

1, Průběžné inovace a podpora nových technologií, které přináší moderní grafické karty a procesory. AMD se totiž může na rozdíl od konkurenční NVIDIA opřít o komplexní platformu Procesor-Grafika-čipset.

2, AMD staví na první místo rozvoj průmyslových standardů, které standardy skutečně jsou. V současnosti hodlá maximalizovat své úsilí na poli OpenCl a DirectX. Chce také zavádět a podporovat vznik nových otevřených standardů. AMD tedy nechce a nebude vyvíjet žádné technologie, omezené jen na jednu platformu.

 3, Podpora pro vývojáře her od AMD a jeho partnerů. Technická, materiální. Softwarová prostředí pro testování her a jejich vývoj.

4, Podpora herních technologií aby hry byly hrami. Zejména na platformě PC nabídnout ten nejlepší herní zážitek.

AMD tento program oficiálně oznamuje krátce po jeho zavedení do praxe, kdy si odzkoušelo jeho základy v několika nedávno uvedených hrách. Pro nás to znamená příslib do budoucna, kdy by špičkové herní tituly měly být díky AMD-ATI skutečně špičkovými i po technické stránce. Samozřejmě záležet to bude na tom, zda AMD-ATI udrží svou technologickou převahu na poli grafických karet, zda se udrží konkurenceschopné proti Intelu na poli procesorů a zda bude nadále zastávat politiku podpory otevřených formátů a podporu skutečných standardů. Další hry s podporou AMD-ATI programu můžete očekávat už tento rok. Z podpory AMD-ATI tak budou moci těžit všichni, i majitelé HW jiné značky, pokud bude podporovat skutečné standardy. To je asi největší rozdíl proti konkurenčnímu programu NV TWIMTBP, který se dnes soustředí hlavně na podporu vlastních řešení a uzavřených formátů společnosti NV. Doufejme, že to AMD-ATI myslí opravdu vážně a mohl by to být ten správný tlak, aby se utvořila ta správná konkurence i na tomto poli podpory her a PC platforma tak po letech útlumu vývoje zažila opět nějaký ten vývojový skok. Přeci jen máme rok 2010 a Crysis z roku 2007 zůstává nadále technicky nepřekonaný.

Závěr: Oficiální program podpory herních vývojářů od AMD je další ze série kroků k využití potenciálu, která jediná komplexní PC platforma na trhu (silné GPU, Silné CPU, vlastní čipsety), AMD, dnes nabízí. Uvidíme zda to nezůstane jen u slov a krátkých vyjádření, ale i i viditelné činnosti. Začátky jsou ale vidět už dnes a jako rozjezd je to dobré. Dobrou zprávou je, že AMD jde cestou standardů, takže z jeho podpory by měli těžit všichni, kteří tyto standardy podporují. Je také na vývojářích, aby projevili iniciativu a tlačili na AMD-ATI o co největší podporu pro své projekty a PC hry a vyzkoušeli tak, zda to AMD myslí vážně.

Zdroj: AMD, DDWorld.cz

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 14:04:04
avatar
No,toto su velmi dobre informacie... Teraz uz len treba dufat,ze to nezostane zase iba pri sluboch ...
nanuq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 16:52:05
avatar
tu by bodlo stare logo Interplay - From players to players..
andy64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 14:04:44
avatar
Ked to bude takto fungovat tak snad vyvojari PC hier zase oziju a budu podporovat nove standardy(vyuz. viacjadrovych CPU, rychlejsi prechod na DX11,...)To co bolo pre AMD nevyhoda, teda dost hier robenych a testovanych pre NV, bude v buducnosti vyhoda(snad).Ale uz je to vlastne tu, teda DX11 hry testuju vyvojari zatial na ATI.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 22:06:40
avatar
Jestli bude tento program fungovat nezáleží na tom zda s AMD-ATI udrží technologickou převahu nebo ne.Dokonce ani na tom zda do toho AMD-ATI půjde na plně pecky nebo ne.Tuto iniciativu vítám a tleskám ale ač mám rád Sci-fi tak na pohádky už nevěřím.Má životní zkušenost říká že sebelepší vůle a motivace nezmohou nic pokud nezískám pro svou vizi dost mocných spojenců kteří jí budou ochotni tlačit se mnou.Narážím hlavně na NV jako další mocného hráče v herní branži na PC platformě.Intel(byť obr který je mocnější než AMD-ATI a NV dohromady) záměrně vynechávám protože ač přes některé proklamace o podpoře nepředvedl vlastně nic.Vraťme se však k našim 2 protagonistům a řekněme si na rovinu že pokud nebudou úzce spolupracovat nehne se problém z místa.První problém je pro mne nečitelné chování NV která údajně standardy také podporuje a přitom tlačí své řešení pro herní segment vázané jen na svůj hardware což považuji za kanibalizmus jedné nebo druhé cesty.Chybí mi dohoda o spolupráci na podpoře hraní na PC.Nevím kolik hráčů na PC je spokojeno se stavem jaký je ale mě nestačí upravit hru z konzole tak že přidám velké textury a nalepím nějaké efekty, přidám ovládání pro PC(často ještě blbě).Už mě nudí hry jak protažené přes upscaling ale jinak je to to samé jako na konzolách.Pro mne má větší cenu hra která má výbornou fyziku velkou mapu s možností volného pohybu + dobrou inteligenci nepřátel i přátel a pak mi bude jedno zda bude grafika jen DX9 nebo DX11.Sebe úchvatnější grafika v tunelu přestane za 1 hodinu ohromovat a hra znovu sklouzne do nudy.Kdybych byl se současným stavem aspoň částečně spokojen koupím konzolu a hodím na hraní na PC bobek ale má trpělivost má své meze a minimálně se to projeví v tom že přestanu kupovat nový hardware.
Rohlik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 14:08:42
avatar
no já vítám každý pokus vývojářů nebo býrobců, který může znamenat nějaké zlepšení her či technologií obecně

tak držme AMD palce, budou to potřebovat
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 14:15:09
avatar
Pekne pači sa mi to. Ale pokial budu konzole ničit vyvoj hier tak nic nepomože. Jedine investovanie zo strany vyrobcou HW do SW. Napriklad financovanie hier priamo tak ako to robia vyrobcovia konzol. Stačilo by zahinancovať 1-2 exkluzivne PC tituly ala Crysis a bolo by po probléme. nVIDIA alebo ATI by to mohli spraviť.
LucifeRiK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 14:46:57
avatar
precitaj slovnik aby si sa naucil ine slovo ako konzola mas ho v kazdom prispevku aspon 50x uz je to fest trapne...
fusionSVK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 14:25:49
avatar
konecne oficialne !
V toto som dost dlho dufal a dokonca uz som to tu na DDWORLDE spominal !
Z hier , na ktorych sa AMD podielalo boli - STALKER CALL OF PRIPYAT , tam je velka reklama na AMD ...
Uz sa zacina poriadne rozbiehat biznis pre AMD ( hry ) , tam sa bere najviac penazi.
Nvidia tam uz dost dlho pekne profituje ..
edit : uz si staci iba vytvorit slogan - ATi its way to play better.
Ziina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 14:57:53
avatar
AGE je pekna zkratka, pripomina mi to jednu z nej strategii, age of empires
KoHHHnA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 16:12:04
avatar
Já už si to přehazuju na AEG "airsoft electric gun"(..airsoft degenerace ), ale k tématu..těžko odhadnout, ale když už to testovali u několika her, tak ta spolupráce snad pošlape a bude to + pro nás hráče ;-).
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 16:36:11
avatar
a co tak ... " the new AGE of gaming "
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 15:38:02
avatar
Pořád to omílání "ucelená platforma grafika - procesor - čipset". Nevím, proč by to mělo v podání AMD fungovat líp než kombinace Nvidia - Intel.
A když chce AMD najednou tak náruživě podporovat vývoj her, tak proč nepřijali nabídku Nvidie převzít PhysX s tou podmínkou, že to převezmou i CUDA? Co by jim to udělalo? Jejich ATI STREAM bo jak se to jmenuje stejně není k ničemu (no, ono ani CUDA, ale co se dá dělat). Já si myslím, že PhysX jakožto celkem obstojný nástroj na fyziku je brženej v rozletu jenom kvůli tomu, že je jenom pro majitele GF. U mě by pak ATI získala v případě podpory PhysX velký plus.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 15:44:56
avatar
Za tim ale take stalo to, ze Nvidie by mela vyhradni pravo licencovani PhysX a mohlo by se za par let stat, ze ATI za par let neda licenci a prakticky ji tim odstavi z branze fyzikalnich enginu. Nikdo s fungujicim mozkem by na to nepristoupil, protoze by se postavil na musku svemu nepriteli a cekal jestli se mu bude nebo nebude chtit zmacknout kohoutek.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 15:46:14
avatar
Aha. Každopádně škoda.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 16:35:08
avatar
problem bol v tom ze sice physX je zadara (teda mam pocit) ale za CUDA sa plati ... a to by AMD so svojimi "otvorenymi standardmi" islo proti muru. A druha vec stranky je ... ked uz to tu rozpytvavas ... preco teda NV nejde cestou ako AMD ... a nevydala PhX+CUDA ako otvoreny standard ?
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 18:11:45
avatar
Sám jsi odpověděl: za CUDA se platí.
MichalMilenik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 18:32:12

To nie je pravda, za CUDA sa neplati - SDK je volne dostupne a kazdy vyvojar moze CUDA vyuzit bez platenia akychkolvek poplatkov.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 20:16:14
avatar
tak mozno sa mylim, ze sa za CUDA plati ... ale urcite sa jedno s toho plati (bud PhX alebo CUDA) a ak nie ... dobre aj tak, aspon ide AMD cestou "pre vsetkych" nie ako (prepacte za vyraz, hlavne nV fans) SMRADLAVA nVIDIA (aj ked ju mam stale rad, ale to co robi ... je proste nehoraznost)
MichalMilenik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 21:30:40

Mylis sa - CUDA je zadarmo a aj zakladna verzia PhysX je zadarmo. Ak navyse hra ma nejaky potencial a jej vyvojari o to stoja, tak NV vysle ZADARMO partiu svojich programatorov aby im pomohli s implementaciou PhysX.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 22:15:31
avatar
Ironiou len je,ze vacsina tych hier s potencialom a podporou NV programatorov nedopadla prave najlepsie
elesde [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-13 08:14:10
avatar
No tak s Mirror's Edge nesúhlasím. Tá hra ma neuveriteľne bavila a prešiel som ju, čo sa u mňa skoro vôbec nestáva. Podľa mňa to bola veľmi dobrá hra .
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-13 08:47:30

Celkovo sa vo svete podarilo prerazit aj Batmanovy. Aj ked tu bol tak kritizovany. Podla mna aj Cryostasis a Sacred 2 su dobre hry.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-13 11:21:16
avatar
Ani Mirrors Edge a ani hry co spomenul mareknr netvoria vacsinu hier a ja som hovoril o vacsine
nanuq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 16:54:55
avatar
nVidia sa s Intelom po poslednom polroku velmi nemusi..
- standardy
- patenty
- chipsety

nVidia ostala hodena cez palubu, tak vymysla nove "standardy" podla ktorych by mali ostatni skakat.. verim, ze sa to nestane, a nVidia sklopi usi a pojde s prudom!
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 20:20:51
avatar
no neviem ... osobne si myslim ze sa to nikdy nestane (s tym ze nV "zapadne" do prudu) ... uz davno mi prijdu ako firma, ktora si "razi" svoju vlastnu cestu a idu "proti" muru. (alebo ze by im to skor nedovolila HRDOST ?, aj to je mozne)
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 20:21:19
avatar
alebo sa mylim ... a podlahnu ?
nanuq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-13 01:10:21
avatar
da sa ist aj proti muru.. len ci budu dostatocne silny.. zatial co produkuju a propaguju su len primitivne snahy byt nieco extra.. a to sa im dari vskutku ironickym sposobom..
LucifeRiK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 15:48:44
avatar
teraz im mam tlieskat ze si po x rokoch spomenuli ze na tych gk sa aj hra?
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 15:49:07
avatar
Kdyz jde AMD cestou standardu, tak co by to udelalo Nvidii, nabidnout PhysX bez Cuda? Hm. Jsem jen rad, ze Amd udelalo vyvojarum tuto nabidku a snad jen doufat, ze ji capnou za pacesy
poluxtroj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 16:10:31
avatar
Jen tak dále.
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 17:52:08
avatar
Co se mě na AMD líbí je, že z jeho podpory můžou těžit všichni, kteří ty standardy podporují.
Darkmage [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 19:01:49
avatar
Hehe jeste do nas nekdo nedavno hustil, ze AMD-ATI je vyrobce hardware a necpe se do nejakeho software a to jedine je to prave orechove
Ted tu mame zase prave orechove, ze bude strkat nos do software. Bohuzel u AMD-ATI to nevidim ruzove, ty jsou radi, ze zvladnou svoje ovladace.
LucifeRiK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 19:15:29
avatar
si na webe DDobre cerveneho nestranneho redaktora co cakas zvykaj si co ma nv je zlo co ma ati je najlepsie na svete
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 20:11:21

Hej. Este stale si pamatam ako s posmechom castoval NV za software-ovu firmu. A teraz je to odrazu super. Uz neplati ze vyrobca HW ma dodat iba kvalitny HW a nema sa pliest do prace vyvojarom SW.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 22:19:05
avatar
S tym rozdielom ,ze AMD podla ich vlastnych slov bude skutocne podporovat a rozvijat PC hranie celkovo a nie len PC hranie na skvelych,bombastickych a neprekonatelnych Geforce ...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 22:25:43

Som rad, ze sa rozbehli a aj z AMD/ATI sa stava zcasti SW firma. :-) Som zvedavy ako to bude vyzerat v reale. Pre nas to moze byt hadam len uzitocne. Dufam, ze sa nemylim.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-13 19:22:51
avatar
No to platí ... ATI chce hlavně podporovat vývojáře HW a vývojem HW tak aby plně podporovat stnadardy se kterými pracují ...
romero [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 22:02:54

AMD by sa uz fakt mohlo rozhybat a spravit poriadne developerske nastroje. Nvidia ma na ladenie grafiky zatial neprekonany PerfHUD a aj Nexus vyzera slubne. AMD ma len GPU PerfStudio, ktore pada a aj ked bezi tak stoji za prd. Potom sa nikto nemoze divit ze kazda hra ma NV logo.
Cest AMD zachranuje len PIXWin od MS, inak by boli developeri s radlom v kompe uplne v prdeli.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-12 22:26:03

K NVIDII este mozes priratat aj APEX.
ElectricKota [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-03-13 08:41:42
avatar
Držím AMD-ATI palce, už nejen proto že jsem k nim s GK nedávno přešel, ale i proto že když už něco prosadí tak nebude problém provozu i na nvidi, např fyzikální engine na OpenCL/Directcompute, DX11 odladene enginy, optimalizace na více jádrové procesory atp.

Mozna je to utopie, ale doufat v to můžem a někdy v budoucnu budem příjemně překvapeni
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 811x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1455x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2245x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1991x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1321x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1