Ve Finsku mají Internet garantovaný zákonem. Každý občan má právo na 1Mbit/s! Kdy to bude u nás?Ve F Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 01 červenec 2010
altInternet je mocný nástroj a sluha, když se umí využívat …

 

 

Že zejména severské země jsou technologicky ale i jinak mnohem dál, než o pár tisíc kilometrů vzdálené jižní země, je známé. Ve Finsku udělali další krok, který jim můžeme jen závidět v naší „středověko-otrokářské“ internetové společnosti. Od dnešního dne totiž vstoupil v platnost zákon, který zajišťuje každému občanu Finska přístup na internet a všechny telekomunikační společnosti mají nařízeno připojit rychlostí 1Mbit/s každého, kdo o to pořádá. Je to další rozšíření internetových práv, protože ve Finsku i v některých okolních státech už je přístup k internetu a anonymita na něm zaručeno základní listinou práv a svobod. Ve Finsku je ale už dnes připojeno 96% tamní populace, zcela normální je vyřizovat veškerou státní administraci elektronicky, stejně jako je možné volit přes internet. Jinými slovy, Internet je pro Finy naprostá samozřejmost, takže aktuální zákon je jen formalitou pro pořádek.

Při pohledu na stav v ČR, kdy Internet má (stejně jako počítače) necelých 60% populace, počítačová gramotnost je ještě nižší, a tak samozřejmě nemohou pořádně fungovat projekty jako je vyřizování státní administrativy a volby přes internet. Jinými slovy situace u nás je tristní, a chyba je jen a jen na straně občanů. Ty jsou zodpovědní za své vzdělání, za toho koho si zvolí a za to, co tedy v řízení státu prosazují. Současná nová vláda by ale mohla na rozdíl od předešlých na poli modernizací a využití internetu hodně udělat, nicméně problémů k řešení kolem potřebných reforem, je přeci jen více než dost a tak je otázka internetu přeci jen poněkud méně důležitá. Přesto si myslím, že by mnohé problémy rychlý přechod do doby Internetové a elektronické mnoho problémů vyřešil. Finsko je od nás vzdáleno všeho všudy 2000-3000 km, což není tak daleko, a je tedy na místě se ptát, proč to tam jde a u nás ne. Každopádně Finsku tleskáme a snad si jako ČR vezmeme rychle příklad, i když se obávám, že část občanů je překážkou pro jakýkoliv lepší vývoj vpřed a s tímto balvanem u nohy hned tak to Finsko nedoženeme …

 
 
 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 17:18:31
avatar
Pekné no, ale tiež mi nedá rýpnuť si do tej rýchlosti - teda 1Mbit je pekný štandard, že dostanú zadarmo, ale určite iba Download a nie Upload...
...inak 1Mbit je už dosť mizerná rýchlosť a či už tu v UK alebo doma v SR má takýto internet ledaže už len niekto na hlbokom vidieku...tu v UK to nie je nič moc s internetom, ale tak najpomalšie internety za pár drobných chodia do 10mb, no večer, či o víkendoch väčšinou iba cca 2mb a upload tak max úbohých 512kb...a ten najrýchlejší net jede tak max do 50mb, no tiež len občas a upload stále smiešnych 1,5mb(vzhľadom nato, že to je najrýchlejšie pripojenie).
Na Slovensku je to na trochu lepšej úrovni, kde už i v menších mestečkách je štandardom optika a tá chodí oficiálne od 10 do 80mb, či upload od 0,5 do 7mb(v závislosti na programe samozrejme), ale tam to našťastie nie je maximálna rýchlosť, ale skôr minimálna a väčšinou to chodí aj rýchlejšie(trebárs 70mb fibernet chodí bežne cez 100mb). Takže fíni na tom nie sú zle, ale ani nijako neobvykle skvele i keď tento zákon je určite pokrokový ;)
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 17:57:55
avatar
5dn/5up, pevna IP, 10€ mesačne, mesto, sidlisko. Takze mi vychadza ten naklad v tomto pripade na cca 1,5€-2€ na domacnost/osobu na vidieku bude koeficient vyssi. Sympaticke gesto. Isto nebude v jednej domácnosti 5 pripojeni, ked tak cez router, navyse vysoke percento ludi bude nadalej vyuzivat svoj doterajsi, takze to nie je nerealizovatelne. Navyse by egovernmentom mohol štát ušetriť nemalé peniaze, čiže by defacto zarobil. Ale to by musela byť na to vôľa...
Son Gito [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 17:51:48
avatar
na vybavovanie nejakých záležitostí a občasné surfovanie to pre nejakú babičku úplne stačí. (samorejme ak je to cez kábel a stabilné)
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 18:28:10

Také mám tu obavu, že to je jako se všemy těmi věcmi které jsou zakonem dány zadarmo. Težko vymyhatelné a stojí za starou belu.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-07 08:55:12

Tak by to bylo u nás. Jako internet zdarma na Praze 5. 256Kb a připojit se dá jen pro některé domacnosti. Spolehlivost spoje neznám. No, náš Jančík je postava veleznamá - asi nejpopulárnější starosta v ČR. A dokonce mohu i zesílit tvé tvrzení - ten, kdo přijde s internetem zdarma na úrovní ČR bude zloděj a populista.
Ale nemyslí si, že ve Finsku je to stejně. Tam se totiž o MOC méně krade. V porovnání s ČR se nekrade vůbec. Myslet, že "všude je to stejně" je blbost. ano, lidé jsou všude, ale jsou různé. Mohu to spolehlivě říct podle své zkušenosti z 33 lét života v Rusku a 14 tady - tam se zabijí stejně lehce, jako tady se krade. A to JE sakra rozdíl.
A nevšiml sis, že finský zákon v podstatě jen zakotvil status quo - takže je to v podstatě jen zaručená podpora připojení pro vzdálené samoty.
fero [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 18:30:13

1mbit mám i já (o2 se na to vymluvila tak, že bydlím daleko od města (ústředny) a na konci telefonního drátu a tam prý je rychlost pomala nevim co je na tom pravdy, bohužel v mém místě bydliště není možný žádny jiný poskytovatel adsl. Navíc mi o2 odmítá dát slevu a musím platit celou částku za nějakou osminovou rychlost, sou to čůá*ci
M0rf3us [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 18:51:30
avatar
Jo jo, na mě aplikují stejnou výmluvu.....
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 19:05:10
avatar
no v ČR to máte hodne blbé...ja som napr. niekoľko rokov dozadu mal v SR 2mb ADSL od T-Comu a ono to chodilo nonstop 3,5mb a to som býval v malej dedinke...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 19:29:14
avatar
Se vzdáleností slábne signál, vcelku normální. Ale obvykle se za tohle dává nižší cena.. Aspoň já jí kdysi měl.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 01:03:57
avatar
Citace:
bohužel v mém místě bydliště není možný žádny jiný poskytovatel adsl


tak se rozluč s ADSL. Já mám wifi (Canopy) 4/0,5Mbit, odezva kolem 20ms, rychlost stahování bývá 3,9Mbit, docela dobrý až na tu cenu. Až mi skončí sleva budu platit 700 měsíčně, holt vesnice má své nevýhody... (abych poskytovateli nekřivdil za stejný prachy to slibuje zvednout down na 8Mbit, ale ten upload je tragedie)
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 02:06:37
avatar
no a čo stabilita??? to mi chceš povedať, že máš takú rýchlosť nonstop i keď všetci sťahujú v okolí a keď prší, sneží a pod.??? V mojej maličkej dedinky, v ktorej som býval na Slovensku, myslím tiež nie je zatiaľ Optika ešte(aj keď je v pláne a snáď tam čoskoro bude) a je tam jediný poskytovateľ ADSL, no za 37€(bez pevnej linky) na dva roky(prvý polrok za 9€) máš 12/0,5mb a to nonstop(i večer cez víkendy), takže žiadna tragédia...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 19:30:55
avatar
1MB neni moc, ale kamarádka ve Švédsku má 100 mb za hubičku.. (na naše poměry o jejich nemluvě). A to tam bydlí v malém městečku..

Jinak, je to 1MB zadarmo (placenej z daní nepochybuju). Ale nemusíš ho přímo platit.. pořád je to lepší než nic. A jestli je to na úrovni jako ve Švédsku, tak to nemusíš vůbec řešit, protože přes to jde hrát a i stahovat (byť pomalu samo).
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 08:13:32
avatar
1 Mb/s je na běžné věci 99% normálních lidí až dost... několik let jsem to měl přes wifi a úplně v pohodě.. dneska mám 25Mb/s od UPC a kromě rychlosti stahování velkých souborů v tom nevidím rozdíl..

Pamatuju doby kdy celá Západočeská univerzita měla pro 15 tisíc studentů 128kB/s a fungovalo to. Kdyby nebyl web zprasený a neskákaly všude megové flashe, tak není problém... AdBlock nebo FlashBlock je nutnost dokud se tohle prasata designéři neodnaučí.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 01:04:51
avatar
Bohužiaľ doba sa hýbe stále ďalej a ďalej a máš stránky, ktorých každá strana má mnoho MB a to teda je fakt "úžas" si to prezerať s 1MB netom. Ono i keď som mal doma pred nejakými asi 12 rokmi dozadu 486ku, tak to bolo tiež aké delo a na všetko to perfektne stačilo a toto čo si povedal, je presne rovnaká kravina, tak sa prosím uvedom a nerob tu so mňa blbca...
Sherpa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 2Veyron 2010-07-02 13:47:25

porovnanie s optikou v mestach je imho uplne od veci. ten zakon je o tom, ze GARANTUJE KAZDEMU pripojenie na internet. to znamena, ze nech byvas kdekolvek, mozes odtial otravovat ostatnych statusmi na facebooku. aj keby to bola len 128kbit linka, stale je to lepsie ako nic. a na Slovensku a urcite aj v Britanii sa najdu ludia, ktory by chceli aspon ISDN linku ale proste nemozu. a Fini ano.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 01:57:39
avatar
Súhlasím, že v tomto je Fínsko lepšie, ak úplne každý má minimálne 1MB internet a to ešte k tomu zadarmo a viem, že toto zatiaľ nie je možné nie len na v ČR, ale určite ani na Slovensku, keďže je tam veľa vysokohorských oblastí, kde to možné nie je a snáď tak isto i v UK sú rôzne vidiecke opustenejšie oblasti. No inak zase vyhlasovať Fínsko ako svetovú velmoc v internete mi príde smiešne a chcel som tým len poukázať nato, že SR má najlepšie pokrytie v Európe a na svete má lepšie pokrytie optikou iba Japonsko a to tiež vlastne je realita snáď z pred asi piatich rokov, takže možno, že už ani Japonsko Takže príde mi dosť nevhodné nazývať SR nejak zaostalú v internete v porovnaní s Fínskom, keďže je to jedna z mála vecí, ktoré sú v SR dobré...samozrejme v ČR je to už asi o niečom zase úplne inom i keď verím, že na pár miestach v ČR sa nájde nejaká rýchla optika ako napr. niekde v centre Prahy...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 09:13:11
avatar
v brne ted netbox nabizi 100/100mbit par mesicu za 600kc, pote 800kc, upc ma za podobne ceny 100/10mbit. jak to je v praze nevim, ale v brne se tohle nabizi jak v centru tak na okraju
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 19:04:22
avatar
nemáš představu co je mizerný upload. já mám 8Mbit/s od O2 a up je 60kbps.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 01:49:01
avatar
ouuu to máš teda blbé...ty asi Dotu nemôžeš hosťovať hádam ani 1v1 A keď posielaš mail, tak to musí byť tiež hrôza a uploadovaní už nehovoriac...

Ach kde sú tie staré zlaté časy, keď platilo pravidlo Download = Upload
duron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-05 23:02:42
avatar
Tak za prvé - ten net není ve Finsku zadarmo. A za druhé - jde o připojení k internetu (1Mb/s je dostatečný pro surfování) - ne pro stahování filmů. Prvně pouvažuj, o čem článek je a hlavně - pořádně si jej prvně přečti...
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 17:30:17
avatar
No jo no, Finové jsou ve všem dále než my. Životní úroveň, krásná příroda ... a ten hudební vkus velebnosti! Tam může být nejprodávanějším nosičem metalové CD (kdežto u nás to je jistý nejmenovaný ghoul či kňučivá zmalovaná fuchtle)!
Jinak obrázek je opět povedený. Věřim, že chudáka CS závisláka chce ten "gestapák" odtáhnout na nějaký letní tábor kde ho budou nutit k nechutným fyzickým aktivitám (chůze a pohybové hry) .
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 12:16:34

Pohyb bych taky zákonem zakázal! Akorát to snižuje množství času, který by jinak člověk mohl užitečně strávit s desktopem!
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 17:19:26
avatar
Loki: Narážaš na Turmion Kätilöt alebo niečo podobné
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 14:08:27
avatar
Anarki: .... ani tak ne... spíš jsem myslel něco ve stylu: Children of Bodom, Nightwish nebo Amorphis
mynameiskrystof [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 17:31:48

To,že má internet 60% populace ČR mi nepříjde zase až tak divné,když se podívám na rozdíl v cenách a to hlavně,v rychlostech ve městě a menší vesnice,tak se těm 40% vůbec nedivím.
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 17:31:55
avatar
no jo, taky nevědí co by dělali, když jednou za rok na pul rok zapadnou sněhem, tak sedí a surfujou
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 17:53:42
avatar
a ja idiot emigroval do irska... blbec sem, do finska sem mel jit
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 19:31:47
avatar
Aspoň ti nehrozí krach země v důsledku šíleného sociálního systému (aspoň myslim, že Irsku nehrozí). Navíc seš v zemi s velmi slušnou ekonomikou.. akorát to DPH ti nezávidím.
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 22:29:33
avatar
no, tak tohle byla pravda pred 5ti rokama, behem krize se to tu tak zkurvilo, ze nejen polaci a veskery pristehovalci zdrhaj, oni zdrhaj i Irove... lod se potapi a krysy zdrhaj...
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 10:35:09
avatar
Irsko je jednou z vůbec nejvíce zadlužených zemí Eurozóny Mescalambo, tam ta pohádka už taky pomalu končí...
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 16:49:02
avatar
Škoda, vypadalo to tam dobře před nějakou dobou..
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 12:17:33

Fakt je, že Finové a Irové chlastají asi tak stejně. Tos musel hodně trénovat před tou tvojí emigrací.
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 22:21:14
avatar
Fakt je, že češi (nebo alespoň moraváci) chlastají mnohem víc než irové a finové dohromady.
sany3000 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-04 07:24:14

No já znám jen jednoho Fina. A ten chlastal asi tak stejně jako někdo od nás.
snipermaniak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 18:25:58
avatar
A ve vězení mají za trest dial-up
Marty611 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 18:44:05
avatar
Dobře ty
Anomandaris [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 18:27:24
avatar
njn jak pise Loki uroven poznas na stylu muziky...Sonata Artica rulezzzzz!!!!!!!!
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 19:32:23
avatar
Heh, kdyby jen to.. země metalu a dobré hudbě zaslíbená. Většina kvalitních metalovejch skupin je odtamtud.
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 21:05:34
avatar
Co kdybychom zavedli právo na auto? Standard by mohla být oktávka. Co kdybychom zavedli právo na počítač, když bez něj je internet k ničemu? Standard by mohlo být dvoujádro a 2 giga ram.

Musim říct, že je to pěkná blbost. Právo na práci, právo na internet, právo na všechno. Z takových práv pak vznikají nejhorší možný důsledky, jaký si dokážeme představit - stárnutí populace, vysoká přirozená nezaměstnanost atd. Ekonomické důsledky nedozírné. Alespoň je vidět, že kdo s tím souhlasí, je hodně krátkozraký.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - presne 2010-07-01 21:37:32
avatar
AMEN
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 16:53:31
avatar
Kdybys měl v ČR možnost nechodit na úřady a vyřešit 99% věcí přes net, tak by myslím ten 1mb zadarmo byl velmi užitečnej.

Navíc nechápeš mentalitu Finů (nebo Švédů/Norů). Tyhle národy si nikdy nepořizujou něco co nepotřebujou. To neni jako v ČR, že jakmile je to zadarmo, tak si to nakradou všichni, nezávisle na tom, jestli potřebujou nebo ne.

Tenhle zákon tam skoro nic nezmění, možná tam přijde nějaká babička si pořídit internet. Většina lidí tam net má a o hodně rychlejší než 1mb. Zákon je čistě pro to, aby dal možnost i těm co net zatím nemají..

Ve Finsku lze bez potíží žít ze sociálních dávek a nepracovat nikdy. Ale prakticky nepotkáš nikoho kdo by to dělal. A proč? Protože Finové by považovali za ostudu nepracovat..

Jak říkam, je tu rozdíl v mentalitě národů.. A my rozhodně nejsme napřed.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 17:21:11
avatar
Jetel: Ja chcem právo na sex
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 20:19:17
avatar
To doporučuju přeformulovat protože pod "sex" se skrývá ledacos. Takže bych to přeformuloval tak, že chci právo na pravidelný klasický sex se zdravou a pohlednou ženou.
Rorschach [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 21:32:41
avatar
LOL já za 1Mbit/s platím 350Kč takže takový zákon bych uvítal.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-01 23:13:44
avatar
Sice tleskám Finsku za tento zákon a sever byl vždy o trochu napřed. Ale srovnávejme postkomunistické země a mezi nima si určitě ČR nevede špatně. Vždycky to může být lepší
lordjustice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 08:38:59
avatar
Samozrejme sa jedná o nezmysel. Prečo by to malo byť právo? To by potom mal mal každý právo na denný prístup objektívnej tlače. Ako tu už niekto písal, každý by mal mať právo na benzín atď...

Druhá, ale o to dôležitejšia vec. ľahko sa z práva stane povinnosť. Vždy keď sa jedná o podobné veci, treba mať na zreteľi hlavný cieľ elít. A to je totálna kontrola. Predstavme si, že by každý povinne musel mať internet a byť neustále pripojený... To by sa to sledovalo. To je presne ako s hotovosťou, nikdy nesmieme dopustiť aby zanikla. Totalita ala 1984 je blízko.
"Analóg" sa ťažko kontroluje, digitál majú ako na podnose.

Je to síce už trocha od témy, ale súvisí to. To je ako u hier. ĽUdia si až príliž rýchlo zvikajú na rôzne aktivácie. DD dokonca tvrdo obhajuje retardáciu Ubisoftu. A to je ďalšia strata v osobnej slobody. Áno, môžem si vybrať, ale za chvíľu už nebude z čoho a neprispôsobiví diktátu budú vytlačení na okraj spoločnosti.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 08:59:24
avatar
Já platím za 2Mbit/s 600kč a když jsem se ptal proč nemám garantovaných 8Mbit/s tak mi bylo řečeno že na vesnici je problém v ústředně jsem od ní moc daleko ale to mě přece nezajímá já jsi platím 8Mbit/s tak kurňa mám na ně nárok.tak ať se snaží,prostě menší obce pro ně nejsou zajímavé.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 16:54:44
avatar
Pro O2 jsou zajímavé jen peníze, přece jen je to pravý a skutečný nástupce Žlutých sviní (Telecom).
duron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-05 22:58:31
avatar
Vy jste mi vtipálci - pokud nechcete ADSL na 2Mb/s, tak to zrušte. Ale nečekejte, že kvůli nějakého sosálka co platí měsíčně 500,- postaví jakákoliv firma novou ústřednu za několik milionů... vraťte se do reality a pouvažujte, zda vy byste v jejich kůži dělali něco jiného :-)
Spock [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Boh nás chráň pred voľbami cez 2010-07-02 09:38:19
avatar
Dovolím si citovat:

"Boh nás chráň pred voľbami cez internet
Odo dňa, kedy sa takéto hlasovanie zavedie, už nikdy nebudú nerozhodovať vo voľbách občania."
V poslednom období sa celkom nenápadne začína do povedomia dostávať otázka radikálnej zmeny systému volieb. Internetoví nadšenci či fanúškovia nových technológií sa v prvom momente môžu potešiť. Radosť však bude trvať len dovtedy, kým si naplno neuvedomíme fakt – odo dňa, kedy sa takéto hlasovanie zavedie, už nikdy nebudú nerozhodovať vo voľbách občania. Výsledky stvorí softvér, čiže ten kto ho naprogramoval,čiže ten, kto si programátora zaplatil.

Pri súčasne realizovanom, ručnom sčítavaní hlasov sú prítomní zástupcovia všetkých politických strán. Väčšia korektnosť a objektivita už nemôže byť. Každý z nich vidí, čo je na lístku. Dnešné voľby sú slobodné a sčítavanie korektné.
Pri voľbách cez internet bude výsledky vyhodnocovať softvér. Kto ho skontroluje? Ak by Vám aj niekto dal jeho zdrojový kód, porozumeli by ste mu?

Dokonca ak by sa najala aj skupina odborníkov, ktorá by detailne preskúmala program, nikde nie je napísané, že 5 minút pred voľbami sa na server nenahrá nová verzia. Kto bude kontrolovať, čo je nahraté v daný moment na serveri? Kto ho bude „strážiť“? Dá sa to vôbec?

Pred serverovňou bude symbolicky stáť policajt, voľby overí smiešna figúrka, niečo ako notár, či príslušný výbor, všetko úradníci, ktorí sa do sveta jedničiek a núl absolútne nerozumejú.

Ak uzákonia u nás voľby cez internet, bude to znamenať koniec slobodných volieb na Slovensku. Mocní si objednajú softvér a už sa nebudú musieť nikdy strachovať, ako občania zahlasujú. Tí už totiž hlasovať nikdy nebudú. Veľmoci, korporácie, tí, ktorí si držia politikov na motúziku, budú mať voľnú cestu k neobmedzenej moci a nadvláde nad občanmi a majetkami na Slovensku.

Pán má bohužel naprostou pravdu.
nomistore.elite.to
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 14:54:24
avatar
Je to blbost. Pán do nás cpe demagogické bludy. Nikde není psáno, že takto musí on-line volby probíhat.

Spíš se děsím toho, až budeš muset denně pročíst 20 stran normotextu s různými zákony a budeš hlasovat o blbostech. Nikdo to číst nebude a pak si teprve uvědomíme sladkou nevědomost zastupitelské demokracie se všemi jejími výhodami i nevýhodami.
Caderom [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-03 01:32:06

A k čemu jsou zákony, kterým veřejnost nerozumí a jsou komplikované? Zákony mají být jednoduché a účelné, aby o nich lidé (ať už fyzické nebo právnické osoby) věděli a mohli se tedy dle nich zachovat a chovat. Pokud by mi někdo předložil k odhlasování nějakou nesrozumitelnou změť textu, tak ji logicky neodsouhlasím. V ČR je spousta nesmyslných zákonů, které lidé nedodržují, protože o nich prostě neví. A netýká se to pouze veřejnosti, ale i některých vyšších funkcionářů politických stran (jedná se opravdu o nesmysly, nejde o korupci a finanční úniky). Viz např. http://jdem.cz/gps62 (odkaz na podnikani.idnes.cz, DDmu se jinak rozjíždí web ) (nevím teď, kdo to přesně byl, ale pár hřešících podnikajících politiků s neúplnými údaji jsem v tomto případě našel)
Rastislavovic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ??? 2010-07-03 10:21:05

Takto volby prebiehat nemusia, ale mozu... Viete poskytnut vlastnu verziu?
......................................
Sam pracujem ako bezpecnostny expert a sam povazujem myslienku volieb cez internet za totalny blud. Najbizarnejsie na tom je to,ze to presadzuju hlavne mlady idealisti ktory si slobodu strasne vazia. To co vyssie popisal ten pan je vysoko pravdepodobne. Ak sa vysledky sfalsuju, tak o tom nikto ani nebude vediet. Danove priznania a cela administrativa nech sa kludne robit cez net,ale volby v ziadnom pripade...
......................................
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 09:59:33

Také si myslím, že by měl mít internet pro každého oporu v ústavě a to na celém světě. Internet je totiž jediné svobodné médium. Sice jsou zde nějaké snahy cenzurovat internet (viz. Čína), ale stoprocentně cenzurovat internet nejde. Vezměte si, že noviny, televize atd. se dají cenzurovat snadno a třeba v totalitních režimech jako je Čína, Rusko, USA, Severní Korea a dalších je to běžná praxe a cenzura je stoprocetní. Internet ( někdy intranet) se úplně cenzurovat nedá.
lordjustice [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 10:40:14
avatar
Nechcem Ti kaziť ilúzie, ale mal by si sa zobudiť do reality. V tzv. západnych demokraciách je cenzúra rovná totalitným režimom. Nič, čo neodúhlasia majitelia mediálnych domov sa von nedostane.
Toto by už mali vychvalovači západnej slobody pochopiť. Pohľad vytvorený na svet západnými médiami je jedna veľká fraška založená na klamstve a loby. Lži, lži, lži...
Vojtaci [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 11:28:20

Cenzura je všude na světě, to je fakt. Já jsem jako příklad použil ty nejhorší případy. Svobodná zem už dávno neexistuje.
biker00x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - připojení 2010-07-02 15:06:40

Skoro všichni tu řeší rychlost připojení, ale mě přijde zrůdný, že telekomunikační společnosti maji za povinnost připojit uživatele k síti. Jsou prostě místa, kdy to technicky dost dobře nejde, nebo za cenu obrovských nákladů, které je těžko možné zákazníkovi naúčtovat, to by si na poskytovatele připojení zase vyšlápnul antimonopolní úřad za zneužití postavení. Podle mě je to v reálu pěkná pitomost, i když ten nápad internet pro každého je na papíře zajímavá myšlenka.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-02 16:55:58
avatar
V ČR by to byla blbost.. ve Finsku ne.
Federmann [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Já jsem zásadně proti 2010-07-03 22:47:13
avatar
Já jsem zásadně proti
Když to vezmou čeští politici za své, tak to dopadne tak jako s veřejnoprávní TV, každý bude muset platit, bez ohledu jestli je či není připojen, jen za to že by mohl mít tu možnost.
igorv [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-05 20:25:50
avatar
u nas na sr je to celkom ok, vsade sa cpe optika a ta je naozaj lacna , tam kde neni je to horsie , no kamos mi dava mbit za euro, bez fup alebo inych obmedzeni - beriem vzduchom na 5ghz tam kde nemam optiku, 80mbit / 80 eur / mes...
- a to si mozem nastavit linku ako xcem - napriklad 80 mbit delim na 40 up + 40 down hlavne koli ip kameram...
samozrejme treba zaplatit kvalitne zariadenia na taky spoj...
podla mna by tiez mohol byt na sr napriklad 512/256 zadarmo, no tam kde sa da...na mail a zakladne veci by to stacilo
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-07-06 14:08:41

zaujimavy pocin..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1285x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1736x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2322x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2059x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1359x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1333x
Komentářů: 1