Levné mobilní hry jsou velké riziko pro herní průmysl – není problém spíše průmysl sám? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 09 únor 2011
altZákazníci si zvyknout na levné hry a prodeje těch stejně zábavných drahých budou mít problémy.

 

 

 

To že jsou mobilní hry, což jsou vlastně svým způsobem staré známé „Flashovky“ dnes stále populárnější, se nedá přehlédnout. Mnoho z nich stojí pár drobných a nabízejí vynikající hratelnost. Trnem v oku některým lidem z herní branže je úspěch Angry Birds (připravujeme rozsáhlou recenzi v Eyefinity).

Problém je, že mnohé z těchto her, klidně zábavností konkurují klasickým větším hrám, právě vydávaným na herní na konzole. Obavy v tomto směru vyjádřilo Nintendo, které hry na své platformy, které nejsou úplně stylově a zábavností nepodobné Angry Birds, prodává za několik desítek dolarů. Podle Nintenda je tu ale nepoměr mezi cenou těchto her.

Asi všichni pochopili, co tím chtělo Nintendo říci. Zkrátka když nutíte dlouhodobě zákazníky nakupovat poměrně jednoduché hry a hříčky 50-70 dolarů a pak přijde platforma, kde se za podobné hry platí 1-2 dolary, vašemu businessu to rozhodně neprospěje. Upřímně řečeno, to samé co Nintendo, si myslí i SONY a Microsoft, proto se také činí na mobilním trhu. Sony představuje Android telefon na hry a Microsoft se zase vytáhl se svým Windows Phone 7 s Xbox live a oba dva se snaží z toho nového trendu vytřískat, co se dá.

Když to vezmeme obecněji, tak celá věc poukazuje na jinou skutečnost a to, že obecně jsou mnohé současné velké hry prostě předražené a hlavně nekvalitní. Příkladem může být například Call of Duty a další těžce marketingově tlačené tituly, kde ten marketing stojí (třeba právě u CoD) více, než samotný vývoj celé hry! Dalším problémem je obecně fakt, že her vychází příliš a 90% z nich jsou prostě brak, takže herní studia utrácejí peníze za vývoj her, které nejsou dobré, což se samozřejmě také dorazí na ceně. Takže určitě chápeme Nintendo, které otevřeně říká, že když si místo 50 dolarové, koupí zákazník 1 dolarovou hru a pobaví se stejně, že je to pro herní průmysl špatná zpráva. Osobně si ale myslím, že to, že se z her stal právě průmysl, jim ubližuje zdaleka nejvíce, protože peníze a hlad po zisku odsunuli zcela na vedlejší kolej herní vývoj, zábavnost a vůbec uživatele. Cílem většiny herních tvůrců je dnes vydělat při co nejméně práce a nákladech a nejlépe pak výsledný produkt ještě rozkouskovat a prodávat ty kousky za plnou cenu každý.

  

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Bangla [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nekompetentní hodnocení 2011-02-09 19:20:15

Nechápu, jak může autor hanit Call of Duty, která trhá prodejní rekordy každým novým vydáním. Chápu, že se někomu hra líbit nemusí, miliony prodanách kopií však jasně hovoří v prodejní úspěch a ti co si další COD koupili vědí na 100% do čeho jdou. Herní doba 5-8 hodin, průměrná grafika za to zábavný singleplayer a hlavně dlouhodobý multiplayer. Říct, "že je COD předražená a hlavně nekvalitní hra" když se jedná o jednu z TOP nejúspěšnějších her/série současnoti je opravdu k zamyšlení. Autor nemá tento žánr rád? Není sám, ale jsou miliony dalších a hlavně většina těch, kteří si hru koupí a jsou s ní spokojeny. Je milion dalších her, které na PC vycházejí, téměř se o nich nepíše a stojí co veleúspěšné COD, i když není dokonalé - a která hra je :-)

Já jsem osobně rád že si zábavné, jednoduché hry získávají na oblibě a tento směr se mi líbí. Nejsem hráč jako jsem býval před pěti lety a taky nejsem jedním z těch, kteří by kupovali hry 10x ročně - což je 10.000,-Kč ...
M4S4CR [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 19:32:03
avatar
Tak sedmý díl ani Call of Duty nazývat nebudeme. Sice má velmi dobrý příběh, ale to je tak vše. Už u pátého dílu jsem koulel očima, co existuje za bandu debilů, aby za tohle dali takový peníze. To už radši bych koupil to Medal of Honor, aby nepodporoval Activision, ale radši EA. Doufám, že Kokotick někdy ten svůj mozek najde.

PS: Sice mám logo Black Ops, ale to jen z úcty ke čtyřce a dvojce.
bobesko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 19:54:45

No prinajmensom z technologickeho hladiska je brak.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 20:28:00
avatar
Tak 5-8 hodin a průměrnou grafiku vydávat za absolutní trhák roku, no promiň, ale já když jsem začínal hrát před X lety, tak hra co by měla 5-8 hodin herního času, vypadala podobně jako předchozí, bych nenazval ani titulem DEMO-betaverze....
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 21:53:05
avatar
Koukám, kolik lidí se tu chytlo na troufalé tvrzení že CoD:BO je solidní hra ...

Jinak zareaguju na:
Říct, "že je COD předražená a hlavně nekvalitní hra" když se jedná o jednu z TOP nejúspěšnějších her/série současnoti je opravdu k zamyšlení.

Já myslím, že dnes je plno věcích populárních a ziskových a je to s prominutím brak. Justin Bieber, Jonas Brothers a jiní "Umělci" vydělávají balík, protože se krásně stylem trefili do úpadku svých zákazníků. Podobné je to s CoDíkem.
Sherpa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-10 07:51:00

je mi uplne jedno ci sa budeme bavit o CoD, WoW alebo viedenskych parkoch... ale odkedy je predajny uspech nejakym vyjadrenim kvality?
**AL** [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-10 08:41:24
avatar
Zábavný singleplayer ,dobrá legrace no.Pobavil si mě.
Black cocks těží pouze z toho že má v názvu COD.
Kdyby tahle šlichta, kterou vás krmí(a kterou rádi sežerete) měla v názvu cokoliv jiného, tak by ani pes po ní neštěk.
Utři si ty zamlžené brýle a podívej se co to vůbec hraješ: Odkaz
Už jsem to psal jinde, tak to dám i sem:

Co se stalo na konci vývoje CoD BO v Treyarchu:
Tester: Šéfe ale v BO je ten singl naprosto otřesný a mulťák vlastně stejný jako v předešlém dílu.
Šéf: To nevadí,ty tupé sv.ně to stejně koupí.....
Szajter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-10 16:06:50
avatar
Viva la Battlefield (BC2)
Geret [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - kvalita vs marketing 2011-02-11 08:51:31

Já si zase myslím, že je k zamyšlení srovnávat kvalitu hry s úspěšným prodejem, za ten může spíš kvalitní marketing, který zrovna u CoD (budu-li věřit článku) stál víc než vývoj samotné hry.
ucho1212 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 20:28:13
avatar
mna angry birds tiez chytili , je to navykove a hlavne si to pustite hocikedy a hocikde.
Ja osobne nevidim dovod kupovat hry za take ceny ked je vacsina tak stereotypnych ze clovek to aj tak nedohra vacsinou ani dokonca.
Preco dat za zabavu , ktora trva 20-30 hodin 40E nevidim v tom dovod.
Ja teraz hravam skoro iba HoN. Zaplatil som si za to 30 dolarou a servre funguju uz vyse roka. Kazdy tyzden update, dosstupnost maju vyse 99,9 percenta bez lagou. taktoma vyzerat, ked sa ludia staraju a nejde im len o zisk. Dota , LOL je to iste (skoro) a predsa som si to zaplatil.
Ja by som prijal prenajimanie hier. Preco platit za nieco 40 , ked vam to niekdo pozicia za 5? S filmami to funguje preco nie aj z hrami ?
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-11 06:30:44
avatar
Naprosto souhlasím, jako fanda hry Defense of the Acients -> DotA. Hrál sem to dlouhou dobu asi 3 roky na eurobattlu (zcela free). Jsem chtěl zkusit změnu, stáhl jsem si League of Legends -> LoL, které je graficky "líbivější" ale o mnoho lehčí na hru atd. Je také zcela free, pokud si někdo nechce donátit. A proto se připojím, CoD Black Sux ani sem to nezkoušel. Stačilo mě sledovat kamaráda jak to paří a úplně se mu to líbí. Ještě jak prohlásil - ta pokroková grafika, fyzika a propracovanost. Zeptal jsem se, z čeho soudíš? Že na full se mě to seká. Ale věřím, že takých lidí je "ranec" a proto si z nás mohou vývojáři "herní průmysl" dělat srandu a dojné krávy, pokud jim koupí cca 1 mil. lidí hru za 40€. Kde to jsme?
dej.vid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 19:27:33
avatar
LoL je pdole mě absolutně nejelpší hra dá se říct že ted nic jiněho nehraju
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 20:32:24
avatar
Pánové já tady nebudu kritizovat hry ať jsou v žebříčkách prodejnosti na jakém koly místě Sám za sebe jsem si užil jak Medal tak Call of Duty.Každý z nás preferuje něco jiného a tak nebudu zde psát že jen proto že má někdo jiný názor tak je Bl.Jen se nad tím pousměji.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 22:08:35
avatar
Supr, ale užil sis poslední COD za 60 Euro ze Steamu? Jasně, běžně se to sežene za míň, ale ne každej to ví nebo chce/umí sehnat, jenže ono se to tam za ty peníze těžce prodávalo a ty lidi to za tyhle ďáblovy peníze kupovali. Já si taky nemyslím, že by to bylo špatné hratelností, ale je to krátký a za 60 euro, to abych si to zahrál na všechny obtížnosti třikrát.

Jinak to samé jsem říkal o Mafii 2 a tvrdil, že si jí koupím za 2 roky se všema přídavkama, až to bude za 5 Euro...hehe přišly Vánoce a už jsem to měl doma. Za kolik že to bylo? Asi 7 euro no
RockingTad [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 20:36:51
avatar
No jo už se bojí o korýtka. Asi si spočítali, že několik jejich prodaných her za 50 a několikanásobně více prodaných her za 1 dolar. Mezi sebou může mít znaménko rovnosti i nerovnosti.
A pak se taky může přihodit, že by si na to zákaznici mohli nějak zvyknout a vyžadovat lepší hry za menší peníze. A co by potom dělali, když oni mají přece zaběhnutý systém obohacování se.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-09 20:59:53
avatar
s tema hrama se to tahne uz delsi dobu. Radsi bych byl pro kvalitni hry v mensim poctu nez naopak ... ale jsme to mi zakaznici, kteri kupujeme i ty nekvalitni a tim je podporujeme.
PS: Angry Birds -- opravdu pecka
Nethmed [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-10 08:17:47

"Angry Birds (připravujeme rozsáhlou recenzi v Eyefinity)" - to mě po ránu vážne dostalo.

Obecně vzato hry už dávno nejsou tím co dřív, ani být nemohou. Člověk je už prostě za ty roky nasycen toho všeho, a většinou se ty hry pouze opakují. Nic nového nám nepřináší, kromě lepší grafiky. Je to asi jako u filmů, kde už jsme viděli snad všechno možné, jen se to stále opakuje znovu a znovu s lepšími efekty a jiným příběhem.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-10 10:16:34
avatar
Nejsou tím co byly dřív, to je pravda. Ale stačí se podívat na pokračování série Fallout(nemyslím NW ale F3) a na poračování mafie. Je normální aby pokračování hry bylo horší a mnohem kratší? Pak se podívejte na zaklínače, to je ještě relativně nová hra a asi páni z marketingu do vývoje moc nekecali protože hra je to výborná.
Nethmed [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-10 10:32:33

Tak Zaklínač byla a je stále pecka. Nicméně u pokračování se teprve uvidí jak to nakonec dopadne. Díky tomu že vyjde i na konzole, tak spousta věcí bude jistě zjednodušena na minimum. Doufám že pc verze bude nadějným pokračovatelem, zatím je to ale jen přání.
Suprak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-10 08:33:18
avatar
Angry Birds je snad nejnávykovější hrou, kterou jsem kdy hrál.
Szajter [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-10 16:08:11
avatar
Tos jich moc nehrál synku
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-14 00:48:17
avatar
jo, nespat poradne, porad za pc a byt nervoznej kdyz clovek nemuze hrat...ach jo, kde sou ty casi kdyz mne moje mati vyhodila vo jedny v noci vod pocitace a pak zase o druhy ach jo, kdyz byl pocitac, jeste ten prvni novej a ja nevedel nic, jen jak si zapnout hru a mozna jeste neco nainstalovat,,,to se hralo. ted je to tezsi. koupim/stahnu zahraju chvili vymazu/vodlozim na polici a zanadavamm si ze skoda casu a moch sem si radsi neco cist... novy hry vlastne ani skoro nehraju, vsechno nekolik let stare, ma nejnovejsi hra kterou hraju vice mene pravidelne je civilizace 4 complete. jian jen stare pecku ktere cloveka neomrzi. nekdy i deset let stare a jinak,,,raptor stale potesi a nadchne a clovek se znova onadava pokad to dostane poradne do rukou ach jo, je to bida tedkom
schali [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-11 18:35:39

angry birds je takova ptakovinka, ale kdyz si vezmete hry od gameloftu. ktere stoji 3 dolary tak mate fakt hodne divnej pocit - neco jako to bych byl blbec kdybych to nezaplatil. z toho ma sony a nintendo nekonecnou hruzu.
Kacab10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-02-12 01:26:11
avatar
Duty Calls - http://www.youtube.com/watch?v=d7r9RqWBdl8&feature=player_embedded#

CoD4 je dobrá hra, o dalších dílech si to již moc nemyslím.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSN
Ghost of Tsushima pro PC se stahuje z prodeje – požadavek na PSNPátek, 10 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 114x
Komentářů: 0
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 734x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1723x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1875x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2292x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2044x
Komentářů: 0