Preview: Dojmy z BETA i Single verze Battlefield 3 – Call of Duty je na hlavu poraženo!? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 09 říjen 2011
Přejít na obsah
Preview: Dojmy z BETA i Single verze Battlefield 3 – Call of Duty je na hlavu poraženo!?
Battlefield 3 rozseká Call of Duty MW3
alt

 

 

 

 

 

 

  • Preview: Dojmy z BETA i Single verze Battlefield 3

                                                           – Call of Duty je na hlavu poraženo!?

V první řadě musím říci, že je opravdu dobře, že se mnoho vývojářů rozhoduje k tomu, udělat BETA verzi a veřejný test hry, než vyjde naostro. Díky tomu je sice častokrát hra odložena, protože se výtky zapracovávají, ale pak se jedná po vydání o vyladěný produkt. A to jak po herní, tak technické stránce. Není bez zajímavosti, že hry, u kterých se BETA verze, či DEMO předem neobjeví, dopadají v poslední době dost špatně. Nutno říci, že je to i tím, že často prostě nemají kvality, a tak není žádoucí, aby se BETA nebo DEMO objevilo, protože by si je jednoduše pak nikdo nekoupil.

Battlefield 3 je ale hra, kterou si ale po DEMO verzi předplatí ještě více hráčů. A DEMO je důležité nejen z propagačních důvodů, ale ukazuje i to, jak moc vydavateli a vývojářům na výsledku záleží. Je to hlavně multiplayerová hra, ale je tu i silná příběhová hra jednoho hráče, a všechno chtějí mí tvůrci prostě maximálně perfektní. A tak bylo rozhodnuto, že hra nebude trpět konzoloidními omezeními a prostě se udělá pořádně s využitím současných možností PC a pořádnými optimalizacemi.

  • Dojmy z BETA verze

Asi už víte, že nějakou dobu probíhá BETA verze, kterou si můžete vyzkoušet. Ta už zítra končí, ale v posledních dnech jsem v ní strávil pár hodin, takže tady jsou dojmy:

V první řadě je nutné říci, že je to BETA verze a není to tedy hotová hra. Kód je starý už minimálně 5 týdnů a zejména z grafiky je tam jen 80% věcí hotových. Ve hře nejsou ultra detaily, ani Ultra HD textury, lze to tam sice nastavit v menu, ale nijak se to vizuálně neprojeví, protože tam ty věci prostě zatím nejsou. I tak musíme říci, že hra vypadá hodně dobře. Co dobře, lépe vypadající akční hra prostě není a to včetně Crysis 2, jejíž prostředí není ani zdaleka tak zajímavé.

A to musím říci, že jsem viděl i ukázky ze hry na skutečně plných detailech a bylo to neskutečné! Samozřejmě musíte mít odpovídající HW, ale jak víte z BETA verzi, když trochu uberete na detailech, tak i střední a vyšší detaily strčí do kapsy graficky snad všechno s výjimkou Crysis 2 se všemi DX11 vychytávkami naplno. K vyzkoušení už je i mapa Caspian Border, která ukazuje obrovské nádherné, prostě naprosto nedostižné zpracování prostředí, techniky a celkově obří herní mapy pro 64 hráčů. A ve srovnání s první menší mapou pro 32 lidí (Operation Metro), ukazuje skutečný potenciál této hry a nového DX11 enginu. A hlavně ukazuje, že Battlefield 3 je naprosto bezkonkurenčně s obrovským náskokem nejlépe a dojmem „nejrealističtěji“ vypadající arkádová akční hra, která se kdy objevila. Ani Crysis 2 na plné detaily nepůsobí zdaleka tak ultimátním dojmem, jako B3 a Caspian Border. Hlavně jeho prostředí není ani zdaleka tak funkční a prostředí interaktivní a realistické.   

Pokud mám říci pár slov o hratelnosti, tak asi víte, že mezi Battlefield 2 a Battlefield Bad Company 2 je poměrně zásadní rozdíl. B3 si vzala to nejlepší z obou dvou, ale má blíže k BC2, minimálně BETA verze. Předpokládám, že finální hra nabídne i módy, které stylově budou mít zase blíže k B2. Takže by si měl na své přijít každý.

Protože mám rád BC2, tak se mi B3 líbí a to tak, že hodně moc. Samozřejmě klíčový je RPG systém, odemykání zbraní atd. Musím říci, že se mi zdá, že to tady s tím množstvím zkušeností a ocenění autoři až přehání. Se základními zbraněmi bez zaměřovačů a bez speciální výbavy a schopností, jste v nevýhodě, ale celkem rychle, pokud pomůžete kolegům a sem tam sundáte někoho, dostanete k lepším. Body a ocenění dostáváte snad za všechno a ne málo. Až se obávám, aby toho prostě nebylo moc. Další věcí, které jsem si všiml, že BETA verze nedává moc rozdílů mezi zbraněmi, on tedy je, ale prostě nejsou nikde ve srovnání uvedený jako u BC2, kde jste si pro lepší zbraň museli hodně vytrpět s horší. Ale předpokládám, že je to BETA, takže ve finále to tam bude jako u BC2. S tím souvisí i internetové rozhranní, které se mi moc nezdá, i když na něm jako takovém není vůbec nic špatného. Snad je to jen pro BETA testování a finální hra bude mít všechny ty obvyklé systémy v sobě bez nutnosti přepínání se mezi webem a hrou. O tom ale dost pochybuji.

  

Co se týká hratelnosti, záleží hlavně na serveru a teamu, na který narazíte. Samozřejmě je ve hře plno „camperů“ a rádoby Sniperů, kteří míří přímo záměrně na místa, kde se znovuoživují hráči protistrany. Srabárna největšího kalibru. Další věcí je, že někteří zbaběle využívají, či spíše zneužívají systém hry. Jeden dva hráči dvou Squadů se proplazí celou mapou, až za záda obránců a tam pečlivě ukrytí počkají, dokud se jim okolo nenarodí spoluhráči, kteří by se tam jinak normálně neprobojovali. A takto vyrazí do útoku. To samozřejmě se skutečností nemá nic společného a kazí to tu hru. Ve finále samozřejmě budou servery, kde podobně praktiky hraní budou zakázány a bude to skutečně o čistém boji přetlačování a bojové taktice.

Celá hra je totiž hlavně o spolupráci a sehrání 4 povolání. A musím říci, že jsou perfektně zvolená a vybalancovaná. Pokud se potkají schopní lidé na obou stranách, a skutečně spolupracují, jsou z toho velkolepé bitvy, které prostě na současném herním poli nemají žádnou konkurenci a nějaké CoD nebo CS jsou vedle toho komorní a nudnou záležitostí. Je to ale všechno o těch lidech. Když narazíte na server plný sólo frajerů a ostřelovačů, je to horší, ale jakmile začne pár lidí hrát teamově, rychle k tomu donutí i ostatní a pak to prostě nemá chybu, zvlášť v počtu 32 a 64 lidí.

Jen bych měl návrh omezit počet životů, a zkušenosti rozdělovat až poté, jestli splníte úkol a přežijete. Notoričtí nabíhači s 30 fragy a 25 úmrtími za kolo, fakt mi to přijde trochu moc. To by teprve byly nervy při tom hraní, jak nechcípnout a splnit úkol :). Ale vážně, celkově vzato nikdo nečekal nic převratného. Battlefield má své herní prvky a ty jsou zde vyladěné k dokonalosti. Prostě opravdu je vidět, že je za hrou obrovské množství práce a zkušeností a takových her je dnes opravdu poskrovnu.  

Měl jsem možnost vidět i singl playerovou část hry. Ale o tom v další části článku, kde si řekneme i něco o srovnání s konkurencí.



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 892x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1498x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2253x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1996x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1325x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1305x
Komentářů: 1