Dojmy z Mass Effect 3 – bez češtiny, graficky i technicky zastaralé, ale příběh s RPG snad nezklame Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Neděle, 05 únor 2012
Přejít na obsah
Dojmy z Mass Effect 3 – bez češtiny, graficky i technicky zastaralé, ale příběh s RPG snad nezklame
Žádná česká lokalizace = minimální prodeje v ČR a začarovaný kruh
Závěr - HW nároky a DEMO od 14.2.2012 i pro PC
alt

 

 

 

 

  • Dojmy z Mass Effect 3 – bez CZ, graficky i technicky zastaralé,

                                                                  ale příběh s RPG snad nezklame

Už se to blíží, kvality hry bude moci okusit už za pár dní všichni. Nabízíme první dojmy.

Měli jsme možnost si vyzkoušet hratelnou ukázku a první část hry Mass Effect 3. Bohužel musím konstatovat, že pokud má tato ukázka navnadit, tak se to EA a BIOWARE příliš nepovedlo. Epický děj, ze kterého se dalo vytřískat epické zpracování a dojmy, vyloženě trpí naprosto zastaralou technologickou a sterilní grafickou částí hry. Tam kde očekáváte masy nepřátel a hromady chaosu kolem, je pusto a prázdno. Atmosféru prostě nějak necítíte, kdyby hra měla technické a grafické možnosti jako má Battlefield 3, to by bylo maso.

Řekněme si na rovinu, že pokud bychom mluvili o čistě RPG hře, tak by nám to technické a grafické zpracování tolik nevadilo, ale Mass Effect 3 je opět o pěkný kus akčnější. Dokonce bych řekl zdaleka nejakčnější díl vůbec. Ale není to na škodu, protože druhým dechem na základě ukázky říkám, že všechno funguje a je takový akčně o třídu zábavnější než ME1/ME2. Bohužel pro mě jsou na tom RPG zásadnější hlavně RPG prvky. Autoři se dušují, že ME3 bude výrazně více RPG a variabilnější než ME2, která na RPG po mnohem propracovanější ME1 téměř rezignovala. Hratelná ukázka bohužel v této oblasti neodhaluje mnoho, ale doufám a věřím, že tvůrci co slibují, to splní.

Tak jako tak je Mass Effect příběhová akce z pohledu třetí osoby z prvky RPG. A grafická a technická stránka je tedy zásadní. V tomto ohledu ale ME3 prostě zklame a vedle současných her jako Crysis 2 s DX11, Battlefield 3, či Metro 2033 vypadá jako akční hra prostě beznadějně zastarale. Strohé nedetailní koridory, ve kterých ani příběhové animace nevypadají moc dobře, prostě hodně to hře ubírá. Problém je, že se nedalo čekat nic jiného. Ani ne tak kvůli naprosto zastaralé generaci herních konzolí, která de facto zastavila herní a technický vývoj, ale v případě Mass Effect 3 jednoduše proto, že prostě nebyl čas změnit engine na vylepšenou verzi Unreal3 enginu, znovu nedesignovat celé prostředí a prostě všechno předělat. Navíc když jednotlivé díly hry na sebe přímo navazují.

Říkám na rovinu, graficky a technickým zpracováním se ME3 nemůže se špičkovými současnými hrami měřit, takže to prostě neočekávejte. Na atmosféře jí to rozhodně nepřidá, ale pokud někdo čekal něco jiného, byl buď hodně neinformovaný, nebo blázen. Grafické zpracování tak zachraňují pěkné modely postav, vybavení a hlavně celkový architektonický a grafický návrh prostředí a universa Mass Effect. Koukat se na to tedy určitě dá.

Takže když vezmeme na vědomí, že graficky se toho moc zlepšovat nedalo, EA a BIOWARE zapracovali na ostatním. Celkový systém boje je jiný, mnohem lepší a je z něj mnohem lepší zážitek. Bohužel AI trochu absentuje a co nemají protivníci v hlavě, to dohánějí svou výdrží. Rozhodně chci pochválit dabing a vůbec celkový zvuk, hudbu atd. Opět perfektní a škoda, že tomu nesekunduje prostě lepší, možnostem PC z roku 2011/2012 odpovídající grafická stránka.

Záměrně jsem se vyhnul popisování děje hratelné ukázky, ostatně blížící se DEMO vám to stejně odhalí, ale já vám to prozrazovat prostě nechci. Samozřejmě opět mohou vaši hru výrazně ovlivnit události ME2 a tedy vaše uložená pozice, kdy se do událostí a vašeho hraní ME3 projeví vaše předchozí rozhodnutí z ME1/ME2. EA se ale snažilo, aby si na své přišli i ti, kteří ME1/ME2 nehráli, i když musím říci, že začínat ME od třetího dílu je vyloženě nesmysl. Snad u žádné hry nedávalo nikdy větší smysl zahrát si nejdříve všechny předchozí díly v pořadí a se všemi DLC. U ME3 se bojím, že opět ne všechno se dozvíme po dohrání celé hry, ale že opět vyjdou některé příběhové DLC později, které věci teprve uzavřou.

Podívejme se teď na palčivou otázku české lokalizace …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1194x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2096x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1920x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1291x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3905x
Komentářů: 0