Prodej použitých SW licencí je legální! Rozhodnutí soudu může pořádně zavařit vydavatelům Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 04 July 2012
altVydavatelé her, ale i dalšího SW jsou rozhodnutím soudu asi pořádně zděšeni.

 

 

 

 

Vydavatelé považují bazarový prodej (hlavně u her), za mnohem větší zlo, než pirátství. Proto se snaží vůči němu bojovat, například i v digitální distribuci, kde je opětovný prodej licence, vázané na jeden účet, dost problém. Nejnovější rozhodnutí evropského soudu však mnohé vydavatele poslalo do mdlob.

Evropský soud rozhodoval právě ve sporu o bazarový prodej licencí. Šlo o spor firmy Oracle (jako vydavatele) a UsedSoft (bazarový prodejce). Zatím nepravomocné rozhodnutí však dopadlo maximálně v neprospěch vydavatele - jinými slovy uživatel může opětovně prodávat i digitální licenci, pod podmínkou, že původní software přestane používat a tedy prodá kompletní licenci. Toto rozhodnutí, pokud získá platnost, může znamenat revoluci. Doposud vydavatelé ve smluvních podmínkách zakazují další prodej, nyní by jej tak museli povolit, či spíše akceptovat toto právo, což si mnozí nedokáží ani představit.

Vezměte si například model prodejů her. Pokud by soud posvětil digitální bazarový prodej, museli by zkrátka existovat možnosti, jak licenci převést a to zdarma, protože jako zákazník, jste majitelem té licence. Samozřejmě o tom nebudou chtít vydavatelé ani slyšet. Je tedy otázkou, kdy nabude rozhodnutí pravomoci, zda bude konečné a následně zda se bude aplikovat i na všechen software. Očekávat můžeme tvrdý boj vydavatelů proti bazarovému prodeji.

To mě přivádí na myšlenku, že vydávat filmy, hudbu, hry apod. je vlastně snový obchod. Na rozdíl od prodeje běžných výrobků, na které musíte dávat záruku a v případě nespokojenosti zákazníka dokonce musíte v mnoha případech i vracet peníze, na hudbu, filmy, hry nic jako záruka vlastně není. Pokud se vám po shlédnutí film, hra, hudba nelíbí, nemůžete své peníze dostat zpět a kvůli politice vydavatelů máte často i problém třeba u digitálních distribucí prodat tu svou "kopii". Není to trochu zvláštní? Třeba, kdyby uživatelé mohli žádat své peníze zpět, třeba by tolik nekvalitních, ale na vývoji nákladných, filmů, her nevznikalo a bylo by jen několik kvalitních ;). Dobře to ti vydavatelé mají zařízené - žádná práva pro uživatele. Snad se to brzy změní ...

Zdroj: Hexus

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
dargy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 18:32:18

Ak nemajú problém s DVD nosičmi, knihami, CD nosičmi, nevidím problém ani pri dig. distribúcii. To už nieje normálne ako si chcú plniť vrecká. A presne ako uviedol autor článku: Kto mi vráti peniaze ak nebudem spokojný s obsahom napr. hry a zaplatil som za ňu?? NIKTO...to je pre nich už predaný kus, ktorý budem chcieť JA nespokojný a oklamaný užívateľ predať určite... neviem ale niečo podobné chcel steam rozbehnúť (predaj už raz kúpenej hry), či sa mýlim??
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 18:59:48
avatar
kúpim knihu, prečítam si ju a predám/darujem. Kúpim si CD/DVD/stiahnem legálne hru pozriem/zahrám a predám, normálna vec, veď je to môj legálny majetok za ktorý som zaplatil toľko, koľko pýtali takže?
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 19:25:27

Evropský soud rozhodl o něčem co v českých podmínkách normálně platí. Software ja např. součástí konkurzní podstaty zkrachovalých firem, takže skutečně se licence převést dá.

Digitální distribuce nebude muset měnit vůbec nic. Už nyní má uživatel možnost licenci převést - prodejí / darováním svého účtu. Že je to možnost na hovno všichni víme, ale možnost to je.

Pokud se náhodou dočkáme i převodu licence jednotlivých her tak to určitě zdarma nebude, protože my můžeme být majiteli licence, ale ten převod musí proběhnout přes určité prostředí, ve kterém je ta licence platná (Steam, Origin, ...). Vlastník tohoto prostředí si může převod zpoplatnit jak se mu zlíbí.

Stejně tak digitální distribuce umožňuje prostě změnit formulaci toho za co platíme a místo majitele licence se z nás stane uživatel (nikoliv vlastník) něčeho úplně jiného co převést nepujde - např. fiktivního nekonečnýho hracího času.

K tomu zamyšlení nakonec - a kdo bude dopředu definovat co je nekvalitní a co ne (ještě před tim než to vznikne)? Tohle nejsou inženýrský obory. O úspěchu rozhoduje především umění, který prostě dopředu odhadnout nejde. Stejně tak nejde odhadnout jestli se ti to líbit bude nebo ne. Nemůžeš jít do kina na film a pak žádat peníze zpět, protože se ti to nelíbilo - polovina lidí by je beztak žádala zpět, i když by se jim to líbilo. Prosadíš takovýhle nesmysl a zabiješ celej průmysl.

Uživatel má práva - v první řadě ho nikdo nenutí si cokoliv z toho kupovat.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 20:23:54

V tom kine by se to dalo lehce osefovat. Po tretine az polovine filmu uz musis vedet jestli to chces videt do konce nebo ne. Normalne se to na minutku pauzne a poradatel vyzve lidi kteri chteji vratit prachy at odejdou.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 21:08:23

No to by mě zrovna v kině pěkně sralo. Už takhle mi vadí filmy s přestávkou, kdy mě to u dobrýho filmu vytrhne z děje. Nicméně zajímavá myšlenka, která mě přivedla ke komentáři k Uxmalovu příspěvku.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 21:11:46

No ani by se to nemuselo stopnou. Staci aby se na 30 vterin rozsvitil nad platnem napis a pokud bys dejme tomu do peti minut neprisel na kasu pro prachy tak uz bys nemel narok.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 21:37:32

Člověče tohle si nech patentovat. Tohle řešení se mi líbí
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 22:25:52

No tohle si patentovat nedam ale napadla me genialni a jednoducha vec jak vysperkovat OS a vazne uvazuju o patentu. Uplne cumim ze to jeste nikoho nenapadlo a kdyz si jabko mohlo nechat patentovat posouvani prstem na displeji??? To je jak kdyby sis patentoval klikani mysi takova kravina. Jen nevim jak je to drahe ten patent.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 11:55:51
avatar
Citace:
Už takhle mi vadí filmy s přestávkou, kdy mě to u dobrýho filmu vytrhne z děje.

Tak toto počujem prvýkrát, že existujú filmy s nejakými prestávkami Fakt nechápem kde chodíš do kina alebo či si nemýliš kino s komerčnou televíziou, bo o ničom takom som nikdy nepočul a ani nezažil ani pri filmoch ako Pán Prsteňov (čo boli snáď najdlhšie filmy vôbec). Keby v kine spravili prestávku ako v telke, by som ich poriadne poslal niekam...
gnu_ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 12:02:46
avatar
Zalezi to iba od kina. Niektore davaju prestavky aj pri 2hod. filmoch, niektore iba pri 4 hodinovych a vacsina ich nedava nikdy
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 20:30:24
avatar
Že by jedna strana záväzkovoprávneho vzťahu len tak svojvoľne zmenila predmet tohto vzťahu (zaviazal si sa zaplatiť za kópiu hry, nie herný čas) ? To neviem či by prešlo. Myslím že je to z právneho hľadiska blbosť.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 21:09:17

Samozřejmě jsem nemyslel již provedené koupě, ale ty budoucí. Je spousta dalších odporných alternativ. Původní boj proti bazarovkám na konzolích byly DLCčka. Prvo vlastník je dostal v ceně jako dárek, lidi co si to koupili jako bazarovku si je museli koupit samostatně (pokud je chtěli).

Cítíte ten malý kousek, který chybí k tomu, aby si je museli koupit vždy? Co když se formou DLC bude aktivovat hra z demo verze na plnou verzi? Prní uživatel dostane DLC darem - okamžitě jiná právní úprava zda dar může převést nebo ne pokud ho jdenou aktivuje. Ostatní si pak DLC musí koupit, ale DLC bude mít cenu plné hry. Nadruhou stranu pozitivní úprava týhle formy by mohla prvo majitelům umožnit hru vrátit nebo plně prodat pokud DLC neaktivují - už demo je nebude bavit.

Bohužel té první části se dočkáme spíše než té druhé.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 00:06:07
avatar
To je ako zo zlého sna spotrebiteľa a vlhký sen právnikov. Každopádne ak by to dopadlo takto myslím že mnoho ľudí si rozmyslí od koho budú hry kupovať. Stačí sa pozrieť na CD Projekt aké má predaje Zaklínačov - a to tam absentuje DRM a DLC sú zadarmo. Ja od EA alebo Ubisoftu nemám ani jednu hru a ak nezmenia prístup ani mať nebudem. Diablo III som tiež nekúpil aj keď som veľký fanúšik série. No a ak by začal špekulovať Newell z Valve tak ten tiež môže na moju peňaženku zabudnúť, aj keď zatiaľ sa nemám na čo sťažovať.
dargy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 19:51:49

k tomu zamysleniu na záver: myslel som to tak, že ak kúpim a niesom spokojný, budem môcť predať niekomu inému... a s tým kinom súhlasim určite.
mne šlo o to, že ak si napr. kúpim CD nejakej skupiny, ktorú som nepočul a nebude sa mi páčiť, tak to proste predám alebo vymením za niečo iné.. čiže si s mojím majetkom môžem nakladať ako chcem keďže som si to kúpil... toť vše...
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-04 21:40:44
avatar
Tak ono to nějak dopadne jako vždy ....
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 11:49:24
avatar
Přesně tak DD.Na toto téma jsem zde vedl polemiku s jedním obhájců tohoto stavu a on to považoval za něco normálního.Kromě distribuce multimédií a softu nikde takováto anomálie vztahu vydavatel versus zákazník není.Kdybych chtěl být přesnější tak řeknu vydavatel versus lejno.Proč proti tomuto se nezvedne vlna nevole aby se zákazník dostal do rovnoprávnějšího postavení.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 14:41:28

Tu diskusi jste vedl se mnou ...

Já nejsem obhájce tohoto stavu, já jen konstatuji, že tvůrce / producent / vlastník autorských práv má mít plné právo stanovit, jakým způsobem se s dílem bude nakládat a za jakých podmínek ho uživatel / zákazník bude moci užít. Zákazník má mít právo tyto podmínky odmítnout, dostat zpět peníze a dílo neužít. Pokud chce tvůrce umožnit zákazníkovi dílo užít a teprve potom nechat zákazníka dle jeho uvážení zaplatit tak to má být volba tvůrce, nikoliv zákazníka nebo dokonce zákonu.

Ostatně tímto způsobem vzniká spousta softwarových produktů - produkt je zadarmo a spokojený zákazník může tvůrci poslat dotaci. Bohužel většina dlouholetých a spokojených zákazníku nikdy žádnou dotaci nepošle a tak i úspěšné produkty často končí bez další podpory a rozvoje. Tohle je pro mě jasná ukázka, že žádná forma založená pouze na rozhodnutí zákazníka platit až po užití díla nemůže u komerčních projektů globálně fungovat.

To je také odpověď na vaší závěrečnou otázku. Nesouhlasíte s praktikami? Tak si to prostě nekupujte / neplaťte, ale zároveň si to dílo nepořizujte jiným často nelegálním způsobem - tím totiž degradujete celý váš bojkot na prosté - "proč bych platil za něco co můžu stáhnout na torrentech". Tím akorát nahráváte těm společnostem, kterými tak pohrdáte a dáváte jim za pravdu v různých DRM a podobných blbostech.

Podpořte tvůrce, kteří zvolili alternativní způsob, který je k zákazníkům více ohleduplný. To je způsob, kterým můžete dát najevo, že jste ochotní platit, ale že nebudete platit slepě za cokoliv. Máte rádi hry? Jděte a finančně podpořte projekty jako C.A.R.S. nebo Path of Exile, které se snaží ten vývoj dělat jinak - víc otevřený pro zákazníky. Jděte a kupte hry jako zaklínač za plnou cenu a né až ve slevě, abyste podpořili vývojáře, kterým stále jde o kvalitu díla.

Chcete si vyzkoušet jaké to je být producent / investor? Jděte a podpořte nějaký projekt na Kickstarter.com. Taky budete dávat peníze do něčeho, co třeba existuje jen na papíře a o tom to je. Někdo to prostě na začátku zacvakat musí, aby dílo vůbec mohlo vzniknot a ten někdo nese riziko. Proto pokud je to výhradní investor má taky právo si určovat podmínky, za jakých nabídne dílo uživateli. To že na tom může vydělat hory peněz tu až tak podstatný neni - on podstoupil riziko a tak na to má stejně jako v jakémkoliv jiném odvětví businessu právo. Taky ten projekt nemusí dopadnout a on o svůj vložený kapitál přijde. To je princip komerčního světa.

Problém je ale i jinde. Podle prodejnosti her, filmů i hudby se ukazuje, že je tu spousta zákazníků, kterým ten systém zas až tak nevadí. Ono totiž to nastavení systému musí být globální a má samozřejmě mnohem větší dopad na ekonomicky slabší oblasti. Opět je to nevyhnutelné kvůli globalizaci. Zahraniční výrobky tu prostě mají cenu jako v zahraničí + všemožné přirážky při přepočtech. O to víc je nutné, aby se nespokojení zákazníci spojili a podpořili nezávislé projekty. Hlas jednotlivců proti mase slyšet neni, proto musí jít masa proti mase.

Ono je hodně jednoduché jen remcat a dožadovat se nějakých smyšlených práv. Práva už tu jsou - v první řadě si nic kupovat nemusíte, ale pokud to chcete, je správné, že prodejce určuje cenu a zákonem omezené podmínky užití. Co se týče dalších práv, tak já rozhodně souhlasím, že uživatel má vědět co kupuje a má mít možnost svůj majetek prodat. Jen se nestotožňuji s obecnými představami jak docílit např. informovanosti zákazníka, protože u autorských děl většinou vedou k postupu, který jsem na začátku tohoto komentáře označil za globálně nefunkční.
TOMxEU [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 17:52:41
avatar
@LadislavM Problem je v distributoroch ako si ty, ide im len o peniaze, nie o produkovanie kvality alebo nedajboze o zakaznika, nakecaju uzivatelovi, aky je ich produkt super, inak povedane predaju hovno s tym, ze je to zmrzlina, ked to uzivatel kupi, zisti ze je to hovno, ale samozrejme uz nema pravo to vratit ani predat dalej. Ja kupujem len kvalitne produkty, nemal som problem kupit napr orig Levieho Krala alebo Bambi 2 za plnu cenu, kedze v bazaroch nie su, ale napr. 99% filmov v kinach su o nicom, nastastie za ne neplatim, pozriem si CAM verziu a kupim len film, ktory som ochotny si pozriet 2x. Ale niekedy mam pocit, zeby mi mal distributor zaplatit aj pozeranie CAM verzie, ktorou som doslova premarnil 2 hod zivota.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 22:31:11

Já nejsem distributor, já jsem jen obyčejný zaměstnanec IT firmy ... Business je o penězích, každý ho dělá s cílem maximalizovat svůj zisk. Nepleťte si to s neziskovými organizacemi.

O tom kdo může za výsledné ceny bych si dovolil lehce zapochybovat. Ve výsledku se jede na doporučené ceny, které jsou minimálně v době uvedení produktu celosvětově téměř stejné a navíc jsou stejné nebo dokonce i vyšší na digitální distribuci. Někdo ty ceny nastavuje - neřekl bych že distributor, ale spíš producent, který tam nechává prostor, aby si nahrabali i distributoři.

Pokud je zákazník blbec a koupí si hovno naservírovaný jako kopečkovou zmrzlinu tak čí je to chyba? Vždyť na tomhle principu jede celý telemarketing, podomní prodejci, Horst Fuchs a jeho teleshopping atd. Je to v první řadě o zákazníkovi a tyhle obchodní praktiky dokazují, že je tu velká část zákazníků, kteří se prostě nestarají o to co si vlastně kupují.

Já samozřejmě nepopírám, že u věcí jako jsou hry, filmy nebo hudba nejde podle krabičky, plakátu a bohužel už ani podle recenze poznat jestli je to produkt, který mi bude vyhovovat nebo ne. Zastávám názor, že každá hra by měla mít demoverzi, která ukáže single i multiplayer (pokud je). Každý program by měl mít zkušební verzi. U hudby ten problém většinou neni, protože každý solidní obchod mi dovolí pustit si CD než si ho koupim, na digitální distribuci jsou k dispozici ukázky každé skladby. Problém je film.

Dřív byly k dispozici video půjčovny. Nikdo neměl problém s tim, jít si pučit VHSku ve sračkový kvalitě za 30Kč, pak přišly DVD s lepší kvalitou a cena poskočila na 40-50Kč, ale stále to funovalo (a to byly nižší mzdy než dnes). Za ty peníze si člověk stále byl ochotný pujčit i film, který třeba nakonec moc dobrý nebyl. Bohužel souběžně se rozšířil vysokorychlostní internet, P2P sítě a to půjčovny položilo. To co dlouhá léta fungovalo a lidi to využívali, najednou nemělo zákazníky, protože si lidi mohli ty stejné filmy stáhnout "zadarmo" - navíc v ČR vlastně legálně.

CAM verze by mi nestála ani za ten čas, který bych musel věnovat jejímu stažení. To je odpad, nicméně je to ukázka toho, že by producenti klidně mohli dát film ve VHS kvalitě k dispozici zadarmo a tim by vzali lidem jakékoliv výmluvy na nákup zajíce v pytli ... Jenže tady jsou pak další problémy: dabing je autorské dílo, titulky jsou autorské dílo.

Já si taky nekupuju (až na výjimky - chybama se člověk učí) věci, o kterých si dopředu nic nezjistím nebo, o kterých dopředu nevím, že je skutečně chci. Filmů vlastním pár - většinou Blu-Ray rozšířené verze nebo Director Cut verze filmů, které se mi opravdu líbily. Jinak si filmy pujčuju přes digitální distribuci. Bohužel cena pujčovného je opět globální (aby nabídka měla smysl používám US účet) tj. něco přes $5 a navíc to je v angličtině bez titulků - takže pro běžného českého zákazníka nebo pro rodinu s malýma dětma nepoužitelné.

Za kino si rád zaplatim. Většinou tam nejdu úplně bez toho, abych nevěděl na co jdu a dobré kino filmový zážitek i z horšího filmu posouvá úplně jinam. Navíc v kině neplatíme cenu lístku tomu producentovi. Tam platíme značnou část ceny tomu kinu, možná ještě stále přispíváme do státnímu fondu kinematografie, atd. Takže to neni tak, že by nenažraný producent dostával 150+Kč za každou hlavu.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 22:50:22
avatar
To co tvrdí vydavatelé je účelové aby krátily zákazníka na právech a vy to moc dobře víte.Do nebe volající je tvrzení že vám prodávají právo užívání nikoli ho vlastnit.Každý kdo se nad tím zamyslí tak mu musí být jasné že to nemohou zajistit protože žádný nosič za ekonomicky únosnou cenu nemá životnost po dobu života majitele práv užívání.Když budu důsledný mohu chtít na vydavateli program o který nemohu používat protože se rozpadla 1 z 8 disket nebo film na VHS kazetě co se rozpadla atd.Kdyby zákazníci v duchu jejich tvrzení začali se domáhat svých práv tak se distributoři pose..u.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 23:55:28

Disketa a jakýkoliv jiný nosič je součást produktu a je na ní záruka. Prodejci vám sice budou tvrdit, že záruka na nosič je jen 90 dní, ale vhodnými obraty typu "Sdružení na ochranu spotřebitele" a "Obchodní inspekce" se určitě (doufám) dostanete na standardní dvouletou záruku - to je to co vám garantuje zákon. Jakých dalších práv se chcete domáhat? Sám jsem takto jednou reklamoval hru na XBox, protože DVD začalo praskat od středu - bez problémů jsem dostal novou.

Po vypršení zákonem dané záruční lhůty už je zřejmě jen na prodejci / distributorovi, zda vám dá nový nosič za režijní poplatek - a ten poplatek samozřejmě může růst se zastaralostí technologie. Byl by to tedy ekvivalent pozáruční opravy běžného produktu. Opět v čem by to mělo být jiné než ostatní produkty?
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-06 11:02:08
avatar
Lžete mám koupeno užívání a nosič díla mi znemožňuje dílo užívat.Vy záměrně směšujete záruku na nosič a užívání díla(montujete účelově do sebe dílo nehmotné s hmotným),oddělte laskavě od sebe data a kus plastu.Se zničením nosiče nemizí povinnost majitele práv mi zajistit mnou zaplacené užívaní díla jestli dílo nemohu užívat tak ať mi vrátí peníze.
ps: Podle vašeho tvrzení by mohl distributor vyšroubovat cenu nosiče do takové výše že by přešla chuť kohokoli cokoli reklamovat.Náhle tu pak máme užívání díla omezeno na životnost nosiče.
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-06 12:10:27
avatar
Máš pravdu, no zase nemôže ti predajca ručiť donekanečna za niečo, čo sa dá uchovať iba na tom nosiči, ktoré má obmedzenú životnosť. 2 roky je záruka na médium, samozrejme máš zakúpenú nehmotnú vec, no musíš sa TY o ňu starať, zálohovať si ju a pod., nejak by si priveľa chcel, ty tiež musíš niečo spraviť preto.... alebo poprosiť predajcu, nech ti urobí záložnú kópiu, no zato si cvakneš...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-06 12:37:05
avatar
No to je právě ono že nemůžete zálohovat protože vám nepatří.Přečtěte si ujednání na téměř jakémkoli softu čí díle.V tom je právě ta křivárna,nedovolí vám dělat si zálohy a přitom užívání díla máte de fakto na celý život což se o nosiči říci nedá.Dokonce i Český zákon zcela jasně říká že nesmíte udělat kopii pokud vám v tom jakékoli prostředky použité majitelem práv brání a to i tehdy kdy je dokáže obejít i absolvent obecné školy.To je bezostyšné dojení zákazníka posvěcené státem(loby distributorů je neuvěřitelně efektivní).
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-06 22:27:01

Tady jste konečně začal řešit skutečný problém. Na jednu stranu vám zákon říká, že si můžete udělat rozmnoženinu audio nebo audiovizuálního díla pro vlastní potřebu a vytvořit záložní rozmnoženinu počítačového programu, ale na druhou stranu vám říká, že nesmíte obcházet ochrany autorského díla, které vám přímo brání v uplatnění těchto práv - práv, které jsou tu přesně k tomu, abyste předešel těm situacím, které mohou zabránit možnosti dílo užít.

Vykašlete se na hon za nekonečným přísunem nosičů a soustřeďte svůj protest proti tomuto problému. DRM a podobný sračky omezují naše práva. Z mého lajckého pohledu mi to příde jako chyba v zákoně.

Dnes už i Eula SW produktů často umožňuje vytvořit záložní kopii instalačních médií, takže to distributoři snad konečně začali chápat. Bohužel např. u her na XBox je tohle naprostá sci-fi. Žádné zálohování možné neni.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-06 22:47:28

A přečetl jste si někdy licenční podmínky pro to užívání? Nikdo vám nedává nekonečnou licenci / právo užít.

Vaše argumentace stojí na tom, že pokud si pořídíte nosič s autorským dílem musí vám distributor zajistit, že můžete dílo kdykoliv v budoucnu užít. To v důsledku znamená, že by vám distributor musel zajistit dílo užít i v případě, že pro formát nosiče nemáte vhodný přehrávač - např. už se nevyrábí. Pokud k tomu přidáme současnou možnost licenci dědit, tak se můžeme dostat do skutečně absurdních situací.

Distributor nenese žádnou zodpovědnost za životnost nosiče nebo jeho opotřebení. Pokud nosič přežije při běžném užívání zákonem stanovenou záruční lhůtu, jsou vaše práva vztahující se k nosiči naplněna - vytváření kopie si nechám k vašemu dalšímu komentáři.

Samozřejmě že distributor vyšroubuje cenu náhradního nosiče co nejvýše. Stejně jako jakákoliv pozáruční cena opravy spotřebního zboží stojí více než nové. Já s tim taky nesouhlasim, ale pak by se to mělo řešit globálně napříč všemi segmenty.

Uvědomte si, že pozáruční cena náhrady nosiče neni reklamace, protože i kdyby se na právo užití vztahovala zárkuka, bude opět omezená. Pokud se nepletu, tak zákon na právo užití žádné minimální lhůty nestanovuje, takže jsou pouze o licenčním ujednání a v tom lepším případě o záruční době pokud se na to vůbec vztahuje (u fyzického nosiče můžeme alespoň uplatnit záruku na nosič, jak je to u digitální distribuce by mě samotného hodně zajímalo).

Toto považuji za skutečný problém, protože ono to tak trochu vypadá, že na právo užití (licenci) ve skutečnosti žádná zákonem daná záruka neni. Zákonem daná záruka 24 měsíců se totiž vztahuje na spotřební zboží - tady je otázka pro právníky - je licence / právo užití spotřební zboží? Stačí si přečíst nějakou Eulu k SW a pokud tam najdete jednoroční záruku, tak je to úspěch, takže buď je Eula neplatná nebo na licence skutečně žádná zákonem daná zárkuka neni. Na SW ve skutečnosti ani žádná skutečná záruka moc nefunguje a je hodně těžké najít tu hranici, kdy se jedná ještě o vadu a kdy už ne.

Až příště někoho nařknete ze lži, tak k tomu připojte také nějaký důkaz. Žádný odkaz na soudní spor v ČR, který by ukazoval, že nemám pravdu ve vašem komentáři nevidim.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-07 12:33:58
avatar
Ale no tak To co jsem řekl je skutečností.Korporátní sféra tento problém nemá,tam si totiž podobné praktiky distributor nedovolí a navíc prodejní podmínky a teda i eula je poněkud jiného znění.Tady totiž by hrozila právě ta vámi zmiňovaná lavina žalob a navíc se vždy najde někdo kdo dá podmínky lepší.Tento problém se vztahuje na obyčejného zákazníka kde se spoléhají že vyvolat soudní spor ho nenapadne a nebo se kvůli relativně malé částce nemusí vyplatit.To že vyhrajete spor ještě neznamená že soud vám neuloží byť i malou část náhrad výloh ve sporu uhradit.To s tím zákazem vytvořit kopii není chyba v zákoně ale důsledek toho že stát sladil svůj zákon s požadavkem distributorů a teda i eulou.Kdyby tomu tak nebylo stát by de facto schvaloval prolamování ochran a i vytváření cracků protože kopie je často následně nefunkční a tím by se vystavil možným žalobám ze strany distributorů.Uvědomujete si jaký právní paskvil jste napsal?Nosič je můj ale data na něm ne.Soft je často výrobní prostředek a na ten že není záruka možnosti užívání?Vy sám odhalujete do naha praktiky distributorů a jejich nemorálnost.Kde totiž není žalobce není soudce a bylo by záhodno vyvolat spor kolem této problematiky aby bylo konečně lidem jasno co za své peníze dostanou nebo spíše nedostanou.Pokud jsou totiž právní subjekt data tak pak do záruky nemůže nikdo tahat nosič.Pokud nosič tak jako hmotná věc je moje a nikdo nemůže mne krátit na právu si sním dělat co budu chtít(kopírovat pro svou potřebu,prodat)a nikdo nemůže do toho tahat data na něm protože jsou jeho součástí.To je jako by vám někdo prodal auto kde karoserie je vaše a vybavení a motor máte pronajat tak že ho nebudete moci ani prodat.Záměrně jsem napsal situaci s disketou nebo nosičem pro který už není prakticky zařízení na kterém ho přehrát abych poukázal na gumovost právního náhledu na to co jsem někde zaplatil.Tady se ta gumovost otočila proti distributoru a já se snažím aby distributoři odložily masky a ukázali pravou tvář(aby bylo jednoznačně řečeno co lidé za své peníze dostávají).Omlouvám se za označení lhář a však musím říci že nevím zda váš postoj je záměr vyvolat v lidech dojem že je tato situace v pořádku nebo vaše hloupost.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-07 15:42:07

Citace:
Korporátní sféra tento problém nemá,tam si totiž podobné praktiky distributor nedovolí a navíc prodejní podmínky a teda i eula je poněkud jiného znění.


A na to jste přišel jak? Opět mám pocit, že argumentujete svými názory místo skutčností.

Korporátní sféra nakupuje SW v multilicenčních programech a "záruku" mají jen po dobu běhu toho programu což např. u MS znamená 2 - 3 roky. Součást takové záruky je i Software assurance - tj. bezplatnou možnost přechodu na novou verzi produktu, pokud vyjde v době běhu multilicenčního programu (pokud do 3 let nevyjde, tak vás mohl v minulosti vyjít multilicenční program na více než nakoupení jednotlivých licencí - nevim jak se tohle vylepšilo). Po ukončení běhu multilicenčního programu může zákazník program prodloužit (= znova zaplati nemalý díl původní částky - vážně pochybuji, že to je to co chcete) nebo ukončit a využívat své zakoupené licence bez jakýchkoliv dalších záruk a nadstandardní podpory. U velkých korporátních zákazníků tyto multilicenční programy připomínají spíš jakousi formu pravidelných plateb než jednorázové nákupy.

Co se týče SW na zakázku, případně speciálních programových balíků prodávaných firemním zákazníků, tak záruka může být sjednána na dva roky (víc dostanete akorát, když si za to pořádně připlatíte - většinou je to řešeno formou nějaké servisní smlouvy) a tato záruka se vztahuje pouze na vady vůdči přesné specifikaci produktu. Všechno ostatní je považováno za customizaci / change request, který může stát víc než celý produkt.

Já jsem žádný paskvil nenapsal. Produkt s nekonečnou zárukou neexistuje a nikdy existovat nebude - to neni reálný požadavek. Pokud se jako zákazníci domůžem možnosti vytvářet si záložní kopie bez nutnosti bojovat s jakoukoliv ochranou, bude to alespoň z mého pohledu úspěch. Pokud se vám můj názor zdá nainvní, nebo dokonce hloupý, tak se za to omlouvám. Mě nepřijde hloupý a narozdíl od toho vašeho mi přijde dosažitelný - distributor / producent / výrobce nese zodpovědnost dva roky za originální médiu a vše ostatní je na mě.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-07 17:22:22
avatar
Pane bože halóóó probuďte se,nemůžete dostat záruku na něco co vám nepatří.Ten program ani ten film není vaším majetkem protože je stále majetkem distributora.Tak co tu pořád žvaníte o záruce.To by si dával distributor záruku na vlastní produkt.Vy si kupujete právo produkt užívat a pokud je doba užívání omezena tak to musí býti zákazníku prokazatelně zděleno a to i třeba u filmu.Pokud to je uvedeno tak po této době užíváte dílo nezákonně a měl by jste jej odinstalovat a pokud jde o film tak vrátit DVD.Pokud není zákazník prokazatelně informován o časovém omezení užívání předpokládá se že si kupujete užívací právo neomezené a na tom máte právo trvat.Záruka na nosič se dává z důvodu že se může třeba v přehrávači rozpadnout a zdemolovat mechaniku a distributor hradí náklady na opravu nebo pořízení nového přehrávače,mechaniky,tato záruka nemá nic společného s daty na něm.Vezměte to konečně na vědomí a přestaňte zde ohlupovat lidi.
Edit: Tenhle právní paskvil je důsledkem toho že distributoři dělají vše proto aby sešněrovali práva lidí.Pokud by platil model že co zaplatím je moje tak tyto tanečky nejsou a vše má standardní právní úpravu a my se tady nehádáme ale tito nadlidé musí mít něco extra a vyjímky z dobrých mravů.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-07 18:28:00

Vy neustále přeskakujete z jednoho tématu na druhé - reagoval jsem na váš komentář vztažený k firemnímu softwaru, kde je i běžná dvouletá záruka možná, protože např. u SW na zakázku může být smlouva sestavena tak, že jste vlastníkem celého programu včetně jeho zdrojových kódů a můžete požadovat po dodavateli odstranění vad proti původní specifikaci.

Stejně tak může firemní zákazník dostat záruku na produkt, který nevlastní - např. banky a velké společnosti tohle typicky požadují u produktů, na kterých běží jejich hlavní systémy - řeší se záruky stability, záruky bezpečnosti, záruky škálovatelsnosti a finanční náhrady v případě, že produkt nesplní co jeho vlastník deklaroval. Takže opravdu o záruce nic nežvaním, dávám vám reálné příklady.

Já souhlasím s vaším názorem na neomezené užívací právo, ale nemyslím si, že by za něj měl být nutně po celou dobu užívacího práva zodpovědný distributor (váš požadavek na výměnu média). Stačí mi, když si budu moci udělat záložní kopii.

Pokud by platil model, že co zaplatíte je vaše, stal byste se vlastníkem díla a mohl ho šířit dle vlastního uvážení - např. i komerční formou nebo přeprodejí kopií. Doufám, že chápete, proč to tak nemůže fungovat.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-07 20:17:31
avatar
Firemní ujednání jsou jiná tam problém není,jsou uzavírané smlouvy včetně podpory a proto říkám že tam problém nevidím .Ti si to ohlídají sami.Obyčejný zákazník neposílá za sebe nakupovat soft. právníka aby patřičně ošetřil podmínky.Naprosto srozumitelné jsou podmínky třeba u Antiviráků kde se už při nákupu zákazník dozví že licence má přesně omezenou dobu a né že mu to dotatečně bude nějaký právník sdělovat(pominuli že to nemá žádnou právní váhu).Záruka na něco co nevlastníte nemá v žádném právním státě pro tento výklad oporu.Dostáváte pouze garanci podpory pro bezproblémový chod a případné ubdaty toť zhruba k tomuto.Kdo zodpovídá za možnost užívání díla a to i neomezeně?No přece majitel!!!A jsme zase na začátku.Abychom si rozuměli já nejsem zastánce pirátění jen nechci aby jménem boje proti pirátům byla krácena má práva.Když budu dílo vlastnit sám si zajistím jeho bezproblémové užívání do budoucna.Pokud jde o film převést ho do MP4 což jak jste správně podotkl nemusím to DVD za 10 roků mít na čem přehrát ale soft.přehrávač si troufnu tvrdit bude na netu k sehnání vždy.Osobně tvrdím že doma vytvořenou kopii filmu z DVD dát k sdílení považuji za znak pirátství avšak záznam z TV stanice už ne.Pokud jde o soft tak tam je to ještě jednodušší kopírovat jen pro svou potřebu a tím to končí a případně prodat pokud není jeho užití omezeno časovým omezením které vypršelo(ale to bych spíš poškodil kupce) a jak jsem zdělil registrace na stránkách distributora to jistí.Nejsem naivní a pirátství se tím neomezí ale mě a dalším troubům to usnadní život.Dnes se mohou distributoři stavět na hlavu a odstrkovat ušima a stejně jim to nebude nic platné a pirátit se bude dál.Staré pořekadlo říká dobré úmysly dláždí cestu do pekel a to co chtějí dnes distributoři si netroufli zavést ani komunisti.Šmírování,podezírání,práskačství,Kamery na každém rohu atd.To chcete?Na to co se dnes děje by i Orwell čuměl s otevřenou pusou.Musí platit heslo práva distributorů končí tam kde začínají má,jinak tento svět skončí špatně.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-06 11:58:40
avatar
Tento model je sprostý a zavrženihodný.Rovné postavení zákazníka zajistí jen model kdy si dílo kupuje a tedy ho i vlastní.Může si udělat uživatelskou kopii a originál uschová na místě kde mu hrozí nejmenší šance poškození protože k tomu má být distributorem vyzván s dodatkem že po záruční době nosiče pokud se poškodí neodpovídá za problémy tím vzniklé.Majitel má právo dílo prodat a jak psal DD ho samozřejmě nesmí nadále užívat což není problém pomocí registrace produktu zajistit(stejně to dělá robot).Proč to ale dělat když mohu ty nebožáky nestydatě dojit.
LadislavM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-07-05 22:31:01

Prosím odstranit, měla to být reakce na jiný komentář.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 258x
Komentářů: 0
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1311x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1039x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1137x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3723x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0