Věkové hodnocení her PEGI je právně vymahatelné - za prodej her nezletilým až 6 let vězení Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 03 srpen 2012
altŽe řada her není zrovna vhodných pro děti a dospívající se asi shodneme.

 

 

 

 

Otázkou je, co říci na fakt, že ve Velké Británii po letech vstoupil v platnost zákon, který z věkového hodnocení vhodnosti her PEGI, dělá právně vymahatelnou věc. Za nedodržení a prodej her hráčům s nižším věkem, než je u dané hry doporučeno, hrozí prodejcům až 6 let vězení a velké pokuty. Na jednu stranu je podobná věc jistě pochopitelná, vzhledem k tomu, že podobné restrikce mají i alkohol, tabák, pornografie, normální filmy i TV pořady, kde za porušování také hrozí tresty a sankce zcela normálně. Na stranu druhou asi mnozí budou klást otázku, zda lze stavět hru na roveň alkoholu apod.

Řeknu to asi takto, je to stejný problém, jako u věkových omezení u filmů. Na druhou stranu víme, jak to s tím dodržováním podobných věcí ve světě je. Nevím jak ve Velké Británii, ale u nás si s podobnými nařízeními příliš mnoho lidí hlavu neláme. Čeští nezletilci jsou přeborníci v kouření, chlastání a věřím že i v celé řadě dalších "nepřístupných" věcech, takže nějaké hodnocení PEGI u her je u nás věc skoro neznámá. Ani jinde ve světě to není lepší. V konečném důsledku by mělo být na úvaze rodičů, k čemu své ratolesti pustí. Ale třeba nedávný případ střelby v kině v USA na premiéře nového Batmana ukázal, že mnozí rodiče sami příliš rozumu nemají. Asi jsem nebyl sám, kdo se divil, co na půlnoční premiéře hodně temného a násilného filmu, dělají 6leté děti. Rozhodně nepatřím k těm, kteří by hlásali, že za všechno zlo světa můžou násilné filmy a počítačové hry, koneckonců v dobách dávno minulých se lidi mlátili po hlavě i bez těchto výdobytků zábavního průmyslu. Ale řekněme si na rovinu, že ne každý film a hra, nebo i kniha apod., je vhodná pro děti a mladistvé, minimálně ne bez obsáhlého vysvětlování co a proč je tam jak tam je, aby si to špatně nevyložili. Jenže jak vidíme dnes a denně, rodiče v této úloze ne vždy obstojí. Pak tedy musí nastoupit podobná zákonná restrikce a alespoň upozornit na podobné věci.

Rozhodně si nemyslím, že by zavedením postihů pro prodejce her se něco zásadního vyřešilo, dnešní děti a mladiství jsou poměrně šikovní (pokud jde o to, jak věci obejít), takže jistě se ke hře dostanou i jinak, ale zásadně nelze s podobným zákonem nesouhlasit. Ano, u nás by to asi moc nefungovalo, stejně jako to nefunguje u jiných věcí, ale to pořád neznamená, že tu nemůže být minimálně snaha. Zrovna PEGI je poměrně srozumitelným a dobrým nástrojem pro prodejce i rodiče, ohledně vhodnosti her, takže to není žádný vysloveně byrokratický nesmysl. Navíc je pravděpodobné, že příkladu VB budou následovat i další země EU, i když mají dnes asi trochu jiné starosti. PEGI hodnocení navíc berou hodně vážně i vydavatelé her, takže je to opravdu funkční nástroj.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 19:20:10
avatar
Já vyrůstal na hře Blood a necítím se tím nějako poznamenaný. . V době webů jako jsou třeba NDR a další je jakákoliv hra slabé kafe.

Rating nerating, každý rodič by měl zhodnotit co je pro jeho dítě dobré.
Kastan42 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 19:27:00
avatar
Dobrá věc, ale snaha by měla začít u rodičů. Pokud budou děti chtít, tak si cestu najdou...

Jinak o tomto tématu (věkové hodnocení filmů) je velmi zajímavý dokument "This Film Is Not Yet Rated" (2006) - aneb jaký je to podivný a neprůhledný systém hodnocení. Ale třeba u her je to jinak...
gumojd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 20:03:12
avatar
Jo, souhlasim, ze ne vsechny hry a filmy jsou pro deti, ale trest az 6 let za prodej hry?? Za vrazdu je obcas min... Podle me by stacily i dva tydny ve vezeni a ten clovek by si to priste rozmyslel, kdyz uz se bavime o vezeni.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 20:04:45
avatar
nevím o nikom, kdo by takový trest dostal, takže zatím buďme v klidu s tou maximální hranicí ;)
gumojd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 20:15:09
avatar
Ja nerikam, ze to nekdo uz dostal, ale ze se schvali zakon, ktery to umoznuje. Jen rikam, ze mi prijde 6 let jako hrozne moc, ikdyby to mel za 10 let dostat jenom jeden clovek, takto velky trest
ScreamCZE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 07:44:05

Tak 6 let určitě nedostane za prodej 1 hry mladšímu člověku než by měl. Tohle by ten člověk dostal, kdyby se to furt opakovalo a on by byl furt u soudu a dostával pokuty a podmínky.
sysel2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-06 10:40:43

anebo to dostane ten, ktery se uredniku znelibi
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 20:07:07
avatar
Známého synátor ještě nedávno mastil CoD, jestě jsem jim to chodil instalovat, známý je na PC antitalent. Teď, asi v jedenácti letech, usoudil, že je to o ničem a mastí Minecraft :-)
Tokamak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 20:25:47
avatar
A pri online prodeji her je to jen o tom jaky vek si nakupujici naklika.
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 23:03:31
avatar
v podstate jo(jen mu to rodice zaplati pres VISu ci PayPal),ale to je problem rodicu
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-05 09:50:31
avatar
ty si v 16tich nemal este svoju prvu visu?
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 20:38:36
avatar
Já vyrostl na Mortal Kombat (podle všech jejich pravidel a tabulek bych musel bejt přinejlepšim masovej vrah-vždycky mě pobaví jak začnou říkat jak jsou hry škodlivé a násilné asi se nekoukaj na televizní noviny co tam někdy pouštěj)
Dan666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 23:04:50
avatar
presne
CCblue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 16:28:23

Ha ha, vždycky mě pobaví, jak si hráči akčních her myslí, kolik toho zabili. To já ve strategiích likviduju nepřátele po tisících, v něčem to jde i po miliónech. Takže za mnou jsou možná i miliardy mrtvých!
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-03 21:55:35
avatar
Problém dnešní civilizace je v absenci výchovy, ne přebytku násilných filmů či her.

Jako bonus můžu přidat mainstreamovou "kulturu", prakticky cokoliv v TV a pochopitelně školství. Nicméně ta základní chyba je dnes v rodičích.
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 00:46:42
avatar
Tak to souhlasim jednou když jsem byl malej házel jsem z balkonu vlaštovky pak si toho všiml fotr a dal mi trest že jsem musel vyzbírat všechen bordel na trávníku před panelákem (a že nebyl malek) joo to byly tresty jak já sem si pak dával bacha abych něco nevyvedl
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 11:02:15
avatar
Ono nejde jen o tresty, ono jde spíš o to, že rodiče na děti prostě kašlou.. Pochopitelně se jim to vrátí, až budou od svých dětí něco chtít. Nicméně se to taky vrátí celé generaci.
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 17:35:33
avatar
To ano jenže kde a kdy si rodiče maj udělat naně čas vždyt ted je to jenom samá práce a nic jiného
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 02:19:13
avatar
Dakedy mi zakazovali pozerat horory, ze sa mi budu z toho snivat zle sny a ktovie co zo mna vyrastie.. bla bla... teraz som veterinarny lekar a krv mam na rukach skoro kazdy den, horory mi pripadaju ako parodie (skoro vsetky)
MartinCZ80 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 17:39:38
avatar
To mi říkaly taky jenže jednou jsem se tajně díval na aligátora a pak se mi zdálo že mě žere až jsem se zbudil porádně orosenej no v 6ti to taky byla blbost že no a ted když mi to po x letech připomněly tak ztoho měly děsnou srandu no vcelku i já.
stese [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 12:42:36

Iperitas,tvoji rodicia mali stastie ze nie si psychicky labilny.
Inak si mohol dnes vtrhnut do kina s odistenou AK47.
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 17:53:55
avatar
Proč by měl být labilní? Tyhle věci jsou strašně individuální. Já se koukal v sedmi letech na čelisti a byl jsem z toho připosraný, ale že by se mi o tom po nocích zdálo se říci nedá. Teď se zase chystám projít si všechny díly silent hill(mimo homecoming, to není SH ale Americká břečka), proti tomu jsou čelisti čajíček a těším se jak se u toho budu bát.
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 18:21:37
avatar
bratm, na intraku som exhibicne boxoval s kamosmi vo volnom case, ale nikdy sme si seriozne neublizili, ked sa nahodou strhli neake roztrzky v bare tak som iniciatorov dotiahol k baru pozval som ich na poldeci a dojebabral som ich na palenke... to je asi jediny moj problem ze pijem ako vychodnar.
gumojd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-04 19:21:47
avatar
V tomto se mi libi serialy, konkretne south park toto vystihl krasne v jedne epizode. V teto dobe je nasily vsude, ve hrach, ve filmech atd... Nasili nikomu nevadi, ale jak se tam vyskytne sex, to je potom jina!!! V south parku to bylo krasne vtipne ukazany, kdyz si hrali na superhrdiny a kenny hodil hvezdici buttersovi do oka. Cartman si hral na ninju a svlikl se do naha v presvedceni, ze ho nikdo ted nevidi a ti lidi meli hura jenom z toho, ze se cartman ukazal na verejnosti nahej a to ze detem prodal nekdo zbrane a oni si ublizili, to uz nikdo neresil... Samozrejme to musite brat s nadhledem, ale myslim si, ze nasili ve hrach je pro nektery mensi zlo nez sex a to me prijde zarazejici..
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-08-06 20:07:16
avatar
Tak oni toho moc rodiče neudelají, když to haranti vídí všude okolo ... i v takové televizi při zprávách ale začína to v rodině
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 921x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1489x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2157x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1955x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2754x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2204x
Komentářů: 1