Potvrzeno: ANDROID dominuje světu SmartPhonů. Dosáhl už 81% podílu! Ostatní paběrkují. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Sobota, 02 listopad 2013
alt4 z 5 prodaných chytrých telefonů mají ANDROID. Přes zdrcující převahu stále roste.

 

 

 

 

Asi už se to po předchozích informacích o vývoji prodejů chytrých telefonů dalo očekávat. ANDROID dosáhl dalšího rekordu a opět získal další část trhu. Z 250 milionů prodaných chytrých telefonů v Q3 2013, mělo více než 200 milionů z nich právě systém společnosti Google.

Meziročně ANDROID posílil z 75% na 81,3%, počet prodaných telefonů s tímto systémem se ale zvýšil o 60%. Za ním je obrovská mezera a celých 13,4% (meziroční oslabení z 15,6%) drží APPLE iOS. ten sice také zvýšil prodeje svých telefonů, ale na růst konkurentů to prostě nestačí. No a zbytek trhu jako by neexistoval.

Tvoří jej potápějící se BlackBerry, kde už je to evidentně jen otázka času. Po úspěšném zlikvidování SYMBIANu, zaujal jeho podíl Windows Phone, který se prodává hlavně na NOKIA telefonech. takže když vezmeme v potaz že SYMBIAN byl účelově opuštěn právě ve prospěch WINDOWS PHONE )což stěží dnes po převzetí mobilní divize NOKIA právě společností MS bude někdo považovat za náhodu) nejsou 4,1% podílu WP na mobilním trhu zrovna důvodem k oslavě, ani to, že se meziročně zvýšil počet WP telefonů o více než dvojnásobek. Stále je to totiž pouhých 10,2 milionu telefonů z celkových 250 milionů, kde největší konkurent MS má více než 200 milionů. Vzhledem ke stále rostoucí popularitě ANDROIDU stěží v současném stavu věcí WP v dohledné době bude hrát na trhu výraznější roli, což se samozřejmě bude odrážet i v nabídce aplikací a vůbec vývoji a rozmanitosti systému jako takového. Samozřejmě šanci mu rádi dáme, ale v současné podobně nevím nevím, jestli MS razí správnou strategii.

Rozhodně je ale tak velká dominance ANDROIDU potenciálně nebezpečná, byť jako mobilní OS je z mnoha důvodů dnes jasně nejlepší a pro výrobce i vývojáře nejvíce otevřený (což je jeho hlavní myšlenka). Ačkoliv je toto v očích některých uživatelů i snadno pochopitelná kritizovaná nevýhoda a slabost. Nicméně i proto se nedá pozice ANDROIDu přirovnat k pozici Windows na PC, protože je tu zjevný rozdíl filozofií a přístupu. Podílově ale nevidím žádný důvod, proč by ANDROID neměl dál posilovat a na 90% podíl časem i dosáhnout ...

Zdroj: SA

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 00:40:33
avatar
Akorát sem si dneska v práci říkal, "jak daleko to ještě zajde?". Třeba takový Android běžně dostupný v PC? Čím více lidi ten OS bude používat, tím se taky smíří s tím, že bude na PC a třeba i v pračce.
Prostě... kdyby MS neměl dohody s výrobci a velkýma firmama, tak by jeho dominance opravdu PRUDCE klesla.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 10:12:51
avatar
Teoreticky ho už máme i v routerech, protože je to Lunix, respektive je to postavený na jeho jádře. Z legrace říkám, že Android je další Linuxová distribuce
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 12:40:03
avatar
je to linux to bez legrace, bohužel taky nejděravější linux
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 10:28:10
avatar
Ja by som dal Google šancu. Nech sa predvedie nielen na ARM ale aj na X64/X86. Na mrkvosoft sa už nedá pozerať. Vyše šesť rokov sme čakali kým sa mu uráčilo vyrobiť systém ktorý ako tak podporoval X64 procesory a bol aj pre bežných užívateľov.
Teraz zase čakáme na zázrak kedy niekto zoberie kladivom po hlavy všetkých ľudí zodpovedných za vývoj windowsu aby sa im uráčilo po kvalitnom produkte W7 a dvoch nepodarkoch (w8 a w8.1) urobiť zase niečo čo bude pre väčšinu a bude to aj dobre vyzerať. Veď za to platíme my koncový užívatelia tak nech to robia tak ako my chceme.
Hammy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 15:27:38
avatar
Jo, tak jak píšeš... MS zapomíná na své "věrné" uživatele, a ve firmách taky nemá zastoupení s W8 vůbec dobré. V práci se z 80% používá WinXP a Win7, zbytek jsou jakési na míru upravené Linuxy. Plus nové stroje a systémy taky staví na verzí jádra 6.1.7601. Když sem se ptal samotných údržbářů a programátorů, jak vidí to s Win8, tak odpověď byla prostá... "a na co?" Nebo, "kdo by se to chtěl učit ovládat?" Jasně... jednoduché odpovědi, ale prostředí Windows je prostě klasika, kterou všichni zkušení a zaběhlí uživatele preferují. V práci je prostě těžké vnucovat lidem nové postupy pořád dokola... už tak, že se musí učit ovládat někdy několik programu a přístrojů. Pak tady máme hrstku IT nadšenců, kteří prostě rádi zkouší NEW futures a vtlučou si nadbytečné postupy do hlavy. Pak to obhajují jak je to lepší... a co příště? Další funkce schována v pátém rohu obrazovky? :-)

Osobně sem toho názoru, že Metro je jak MediaCenter a ten taky nikdy nebyl pro každého. Metro mělo zůstat jako VOLBA, tak jako MC.

Jináč je jasné že Android je LINUX, ale mě šlo o rozšířitelnost toho prostředí, které lidi prostě už poznají. Přece jen, 90% populace nezajímá co ten systém pohání.

Třeba jeden strkal 3G flashku do Android tabletu přes USB, aby mu šel Internet. A proč že mu nejde... :-)
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 07:19:33
avatar
Radost z toho nemám, google kam se člověk podívá. Chtělo by to nějakou další pořádnou konkurenci, aby byl důvod pořádně zlepšovat a přicházet se zásadními novinkami.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 10:10:50
avatar
Kdyby třeba MS líp poslouchal svoje uživatele, mohl mít už dávno mnohem větší tržní podíl. Podle mě je WP mnohem lepší pro nenáročné uživatele, kteří chtějí akorát ukazovat fotky a koukat na internet a nemají páru o tom, že mají v telefonu nějaký (dříve se říkalo "otevřený") operační systém.
Btw. zajímalo by mě, jak na tom bude se svižností a stabilitou na lacinějších zařízeních Android 4.4.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-04 07:03:07
avatar
Mě třeba začíná občas google (Android) lézt na nervy. Používám droida asi 3 roky a tak jak byl slibnej na začátku, pomalu na svojí "elegantnosti" ztrácí, (mluvím o čistém Androidu), naštěstí to kvantum romek, je super. Pro mě je jasná volba MIUI.
S MS sem se setkal na jakém si Samsungu asi 4-5 let zpět, MS v telefonu nikdy víc...
Přirovnal bych to k tomu, když si koupíš pizzu/pivo, a bude to hnusný až se z toho "zebl*ješ", koupíš si to znova?
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-04 10:32:38
avatar
Jé, 4-5 let zpátky se jednalo o úplně jiný systém...
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 11:01:43
avatar
A opravdu si myslíš, že ten podíl je jen proto, že je nejlepší ???

Nemůže to bejt třeba i tím, že je ZADARMO ??? Narozdíl od WP, za kterej se platí a o iOS a BB asi nemá smysl diskutovat...
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-04 14:02:10
avatar
On ale není zadarmo, většina výrobců platí za patenty microsoftu. Takže paradoxně MS má dost možná větší příjmy z Androidu než z WP
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-04 19:16:16
avatar
To má na 100%...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-04 14:27:28
avatar
zadarmo není ... výrobci si ho stejně upravují a lijí do toho velké peníze, ale to je ono ... výrobci si ho chtějí upravovat a přizpůsobovat svým zařízením a uživatelům, což u jiných OS nemůžeš ...

takže za rozšíření vděčí Android ne tomu, že je zdaramo, ale že je už v základní verzi použitelný, ale hlavně že má možnosti pro výrobce zařízení, které jiné platformy nedávají ...
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-04 19:23:40
avatar
Jenže je rozdíl upravovat jen rozhraní, než vyvíjet celej systém...a výrobci se snaží android upravit jen proto, aby se odlišili... ale jestlu ty upravy jsou k lepšímu, to je na diskuzi. Já si myslin že ve většině případů přidávaj jen kraviny, jejich použitelnost je téměř nulová a žerou akorát baterku. A pak to dopadá tak, že když se místo samsung rom nainstaluje CM, tak telefon je výrazně svižnější a na baterku vydrží 2x (!!!) tolik... nejlepší je stejně čistej android...
Mr.Lolendo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 11:10:37
avatar
Však ať. Já ANDROIDu fandím.

MicroSoft měl v rukávu eso u kterého kdyby nezatrhl vývoj (úplně nový správce systém souborů) tak by Android možná ani neměl šanci.

Osobně MS nesnáším za jejich stupiditu pro více možností a kreativitu. Nechápu proč nemůže být HW akcelerace zvuku normál podporována, vypnutí akcelerace myši, na dělení u správce souborů do panelů musím nainstalovat Clover, nemohu přidělovat síťové priority jednotlivým procesům, nemohu si nastavit multimediální klávesy všechny jak chci a mnoho dalšího.

Prakticky za všechny neduhy her portovaných z konzol na PC muže MS. Mouse acceleration a mouse smoothing tu bylo jen protože dříve nebyly myši tak citlivé (neměli vysoké DPI) a nebyli moc přesné. Dnes každá myš s DPI větším než 400 je przněna těmito funkcemi. Koupíte si myš za 1K a degradujete ju tímto na myš za skoro pár šupů.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 14:40:09
avatar
Kvůli internetovému bankovnictví bych byl rád, kdyby i nadále existovaly mobily s nemožností cokoliv instalovat a tím pádem i 100% bezpečné (antiviry jsou tragikomedie). Je to ironie, že nejrozšířenější distro linuxu je i tím suverénně nejhorším, ale tak co chtít po smartphonech a tabletech.
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-11-02 19:57:42
avatar
Kolik existuje android telefonů a tabletů do 5tis. korun. No je jich hromada a druhá otázka kolik existuje iphonu a ipadu pod 10tis......no chci tím třeba říct to, že android na prodeji zařízení do 5tis korun pravděpodobně nic nevydělá, protože si uživatel instaluje pouze věci zadarmo nebo je krade, ale když už mám na věc za 15-20tis tak mi už nevadí utratit xtis za další aplikace. Takže můj názor myslím si, že apple nějak nestresuje, že neprodává levná zařízení s IOS, které by jim pouze zvedali globální statisiku a prakticky nic nevydělávali.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1308x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1758x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2327x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2062x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1363x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1335x
Komentářů: 1