Facebook zabíjí české komunitní weby - zájem o ně ale zůstává. Lidé.cz a "Xchat.cz" se vrací v novém Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 02 duben 2014
altTéměř každý uživatel českého internetu má zkušenost s Lidé.cz či Xchat.cz - jsou zpět!

 

 

 

Jak asi bude většina souhlasit, úspěch Facebooku není úspěchem originálního nápadu, jako spíše dílem štěstí a využité šance potenciálu velké uživatelské obce. FACEBOOK jako komunitní nástroj nikdy nebyl novou myšlenkou, avšak provedení a dobře využitá rychlá obliba z něj udělalo sociální platformu číslo 1. V mnoha zemích přitom dávno před Facebookem existovaly služby podobného typu, které dost možná nabízeli ještě více a využíval je téměř každý uživatel národního internetu.

V ČR můžeme jmenovat dvě veličiny. Server Lidé.cz a komunikační server Xchat.cz. Obě služby se v těchto dnech vrací v nové podobě a s novými cíly. Nutno říci, že vlastně nikdy nezmizely, jen v konkurenci Facebooku jim výrazně ubylo uživatelů. Nicméně proti Facebooku mají co nabídnout, hlavně jako komunikační a seznamovací portály ryze pro české-slovenské uživatele.

  • Lidé.cz v novém  a téměř Facebokovském

Vliv Facebooku je na novinkách znát. Bohužel hlavně negativní. Facebook není zrovna uživatelsky přívětivou platformou, často dělá změny k horšímu, ochrana osobních informací mu nic neříká a podmínky mění pravidelně. A některé z těchto přístupů jsou vidět i na některých službách právě typu Lidé.cz. To dostalo novou tabletu, která vypadá hrozně i na tabletu na který je evidentně předně nadesignován. Uživatelská rozhraní, orientace a další věci jsou strašné a tak bychom mohli pokračovat.

Lidé.cz jsou dalším případem, kdy dělat změny a dělat změny k lepšímu, jsou dvě odlišné věci. Je to podobný případ jako Windows 8. Někteří lidé si myslí, že mnozí odmítají změny proto, že se nechtějí učit nové věci a tak dále. Nemohou být dále od pravdy. Většina odmítá změny, které nejsou změnami k lepšímu. A to je zcela správné. Bohužel dělání změn za každou cenu je dnes jaksi v módě. Lidé.cz jsou v nové podobě v podstatě nepoužitelné, jestli bylo cílem zbavit se i těch zbývajících uživatelů, pak si autoři mohou gratulovat. Samozřejmě v ČR se nenosí přiznání chyby a návrat k osvědčenému, než se za čas podaří představit novinky jež budou skutečně zlepšením, takže jsme hodně zvědaví, zda to bude i tento případ.  Je to škoda, protože Lidé.cz mají potenciál pro české uživatele a to i vedle Facebooku.

  • Xchat.cz se vrací jako Chat.cz!

Kdo by neznal Xchat .... tedy pravda, znát jej možná nebudou mladší ročníky, protože posledních pár let Xchat upadl ve všech ohledech. Také proto, že jej před časem za poněkud nejasných okolností od původních tvůrců získal Centrum Holdings. Ten populární chatovací server jen udržoval v chodu a odsoudil k postupnému úpadku.

Původní tvůrci Xchat.cz se ale vrací. Ohlašují start projektu Chat.cz, který nabídne vše co měl Xchat, ale s využitím nových technologií. Netají se tím, že tahle služba je hlavně jako koníček. Potenciál ale rozhodně má. Lidé chtějí komunikovat, chtějí se seznamovat, a Facebook k tomu moc vhodný není a nová podoba Lidé.cz zatím také ne. Takže proč neoživit Xchat. Nový Chat.cz má tedy možnost předvést, jak má vypadat změna, kdy se nutně nemění vše jen aby změna byla vidět, ale změní se věci skutečně k lepšímu. Tedy alespoň doufejme, že to tak dopadne.

Co vy? Používáte Lidé.cz nebo Xchat nově tedy Chat.cz? A pokud ne, vrátili byste se k nim, kdyby se změnily skutečně k lepšímu? Mají podle vás potenciál?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1042x
Komentářů: 3
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1518x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1124x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1192x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3777x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1464x
Komentářů: 0