AMD chystá ZEN 4D – odpověď na koncept Intelu „big.LITTLE“ bude AMD a jeho „BIG.BIGGER“? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 04 listopad 2021
altVedle architektury ZEN 4 bude existovat ještě ZEN 4D, alias ZEN 4 „DENSE“. O co půjde?

 

 

 

 

Intel a jeho ALDER LAKE procesory kombinují malá a velká jádra. Ta velká, kdy u ALDER LAKE doplňují velká jádra nejnovější architektury také menší jádra ale odlišné architektury, která jsou podstatně menší a slabší a mají i mnohem nižší takty. Hlavním důvodem, proč to Intel takhle udělal, je protože nedokáže nacpat do mainstreamového procesoru 16 těch velkých jader, aniž by ten CPU neroztavil desku pod ním. AMD v tuto chvíli podobný koncept nepotřebuje, protože i jeho velká jádra jsou tak úsporná v zátěži, že dokáže nabídnout s RYZEN 9 5950X větší výkon než 16jádrový Core i9-12900K Intel a to má stále zhruba poloviční spotřebu.

Nicméně koncept výkonných a vedle nich cíleně úsporných jader v jednom CPU je zajímavý. Ostatně používají ho ARM platformy SoC už roky. Ta energetická úspora tam zkrátka u těch menších/slabších jader bude, protože mají méně všeho a tím pádem musíte méně živit. AMD by tedy bylo samo proti sobě, pokud by tento koncept neprozkoumalo. Je jasné, že hlavní výhoda podobného konceptu bude všude tam, kde na efektivitě skutečně záleží. Tedy u notebooků, ale možní ještě více u serverů. Jednoduše koncept sice méně výkonných jader, ale třeba velkého množství, která dělají dobře jednu věc, namísto výrazně náročnějších univerzálnějších větších jader, je něco, na čem AMD pracuje už delší dobu. Jeden čas mělo i serverové APU čipy a uvažovalo o ARM základu.

  • Nyní se ze dvou zdrojů objevily informace o ZEN 4D!

ZEN 4 a ZEN 4D není jedno a to samé. Na rozdíl od ZEN 3 a ZEN 3D, kdy v současném případě je ZEN 3D stejný čip jako dosavadní ZEN 3, jen doplněný fyzicky druhou vrstvou křemíku, který obsahuje dodatečnou obří L3 cache. Architektura a výbava procesorů je ale jinak naprosto stejná a RYZEN 5000 3D modely budou uvedeny v lednu na trh.

ZEN 4 a ZEN 4D je ovšem zcela odlišný koncept. ZEN 4 jak víte, je zcela nová architektura AMD, postavená pro 5nm výrobu. ZEN 4D je ovšem pracovní označení tzv. ZEN 4 „DENSE“ (tedy „hustota“). A některé zdroje, které o něm jako první informují, tvrdí že jde o odpověď na Intel big.LITTLE (velký a malý) koncept, ovšem v případě AMD je to spíše „BIG.BIGGER“ (velký a větší). AMD použije stejnou architekturu, ale ty „menší“ čipy ořeže třeba na L3, tedy výrazně na fyzické velikosti. Nacpe jich ovšem tak mnohem více vedle sebe. Výsledkem by tak měl být čip, který bude mít 16jader/32vláken s poloviční kapacitou L3 na o něco málo větší ploše, jako bude mít standardní ZEN 4 čip s 8jadry/16vlákny a plnou L3. Je možné, že AMD ořeže ale i jiné funkcionality. Nevíme.

Dává to smysl, protože už nějakou dobu slyšíme, že AMD připravuje v rámci nové ZEN 4 generace procesory, které mají mnohem více jader, což ale nekoresponduje s informacemi a velikostí i počtem jader na standardních čipech/čipletech ZEN 4. Takže ZEN 4D dává jako vysvětlení perfektní smysl. AMD to ale cílí zjevně hlavně na multijádrový výkon, kdy v rámci nových ZEN 4 čipů představí pro servery model „BERGAMO“, který místo standardních 96 jader / 196 vláken u prvních EPYC ZEN 4 modelů, nabídne hned 128 jader. Je stále otázkou, jak to bude fungovat, ale efektivita a multijádrový výkon takového řešení, speciálně pro jasně definovaná použití, budou ohromným posunem proti současnosti. Zda se tento koncept objeví i u standardních RYZEN procesorů je otázka. Jak bylo řečeno, AMD nepotřebuje teď nutně dělat menší a úspornější jádra u současných RYZEN 5000, které jsou 7nm, natož u chystaných RYZEN 7000 na 5nm. Jeho velká výkonná jádra jsou výrazně úspornější než ta od Intelu s podobným výkonem. Nicméně koncept se určitě přelije časem do běžných CPU také.

  • ZEN 5 bude největší generační posun v rámci ZEN architektur

Samozřejmě stále jde o spekulace, ale v tomto případě už potvrzené z vícerozdrojů a dávají smysl. I ten přístup AMD dává velký smysl. Aktuálně se spekuluje, že ZEN 5 procesory, které dorazí na přelomu 2023/2024, nabídnou mnohem větší posun, než ZEN 4. Konkrétně se AMD bude snažit vydat ZEN 5 těch standardních 12 – 15 měsíců po ZEN 4. A mělo by jí o větší posun, než jaký předvedly ZEN 2 vs ZEN 1 nebo ZEN 3 vs ZEN 2. Očekává se prý až kolem 30% vyšší IPC, kdy AMD výrazně zvýšit výkon velkých jader, současně prý ale budou tyto nové procesory vybaveny také ZEN 4D čipem, tedy „menšími“ ale stále velkými jádry, ovšem bude jich hodně. Konkrétně by tedy měl mít procesor čiplet tvořený 16jádrovým ZEN 4D, tedy velkými jádry a k tomu mít vedle čip s 8 ještě většími a výkonnějšími ZEN 5 jádry. Jinými slovy koncept „BIG.BIGGER“ (velký a ještě větší) jako odlišné využití konceptu Intel big.LITTLE v rámci jeho ALDER LAKE (2022) a RAPTOR LAKE (2023). Ovšem výkon takového procesoru se ZEN 5 + ZEN 4D, a efektivita, budou bez přehánění několikanásobně větší, než co předvádí nové Core 12000 …

AMD každopádně evidentně nehodlá přešlapovat na místě. Aktuální RYZEN 5000, tedy rok staré ZEN 3 modely, aktualizuje na ZEN 3 XT a hlavně ZEN 3D v lednu 2022, tedy za několik týdnů. Neočekáváme od nich generační posun, spíše využití potenciálu ZEN 3 architektury, tedy možná v průměru 10-15% výkonový posun při zachování efektivity a kompatibility se stávajícími AM4 deskami. V noteboocích se pak představí ZEN3+ v rámci nových APU RYZEN 6000, které kromě vylepšené 8jádrové CPU části, dostanou hlavně RDNA2 integrovanou grafiku a DDR5 řadič pamětí. To vše vyráběno nikoliv 7nm, ale už 6nm. No v Q4 2022, tedy za rok od teď, vyrazí na trh desktopové a serverové ZEN 4 procesory vyráběné už 5nm a pro zbrusu nové platformy s DDR5 a PCIe 5.0. Od nich tedy očekáváme výrazný výkonový posun na všech frontách, kdy myslím že 30 – 40% výkonu navíc proti RYZEN 5000 je hodně konzervativní očekávání. Později je pak AMD doplní tedy o ZEN 4D varianty, které ale budou odlišné koncepce, než stávající ZEN 3D a je možné, že ZEN 4D zůstane jen u serverů. Teprve v ZEN 5 generaci na konci 2023 dorazí ZEN 4D i do desktopu. ZEN 5 mimochodem bude kompatibilní s novou AM5/TRx5 platformou, uváděnou už příští rok pro ZEN 4 procesory.

Letošní rok si tedy AMD dalo celkem oraz, zato v roce 2022 a 2023/2024 pořádně přiloží pod kotel. Vzhledem k tomu, že u Intelu také jeví známky aktivity, i když s 10nm čipy konkurenceschopný prostě nebude, na přelomu 2023/2024 se 7nm METEOR LAKE, by už Intel konkurenceschopný být mohl. Nudit se zjevně nebudeme, výkon CPU a PC výrazně poroste ….

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
dakuhonoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 14:08:24
avatar
Jeden večer si človek pozrie video, druhý deň už je z neho článok na ddworlde, krása.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 14:25:31
avatar
až na to, že ty informace o několik dní před tím byli na jiném zdroji (jako placený článek) ;)
Maran [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 17:27:44

Podle recenzí nové Intely nevypadají špatně, jen ta šílená spotřeba. No, jsem rád za svůj 5950X. Jinak, akcie AMD docela síla, mrzí mě, že jsem před 5-6 lety nezainvestoval, tušil jsem, že půjdou nahoru, ale nikdo nečekal, že až takto.
biker00x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 18:53:44

Já děkuji DDworldu za info o AMD právě z doby, kdy ještě asi nikdo mimo AMD netušil, co se AMD povede. Nenakupoval jsem za 2 USD/akcii, ale i nákupka za 10 USD se z dnešní pohledu jeví jako životní investice.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 18:57:08
avatar
yep ... já jsem si taky říkal že koupím, ale prostě nekupuji akcie firem, o kterých píši, abych nebyl tentokrát právem označován za zaujatého ...

no prohloupil jsem ... ale zatím se držím svého principu, to se týká i kryptoměn, o které se zajímám, těžil jsem a testoval jsem před lety, když byli novinkou, ale aktivně do nich neivestuji a žádné peníze v nich nemám, takže o nich mohu psát objektivně ...

každopádně ano, že jsem nekoupil akcie AMD v době, když stály necelých 10 dolarů a vážně jsem o tom přemýšlel, to si vyčítám....
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 21:00:28

Ani pri akciach Nvidie by si chybu neurobil, pred rokom 50 dolarov a teraz 250 dolarov. Celkom pekne nas zodrala s kože svojimi novými GPU
biker00x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-05 00:38:31

Souhlasím. Nvidia by byla zhodnocením srovnatelná, za 5 let cca 14 násobek, ale ten kdo před 6 lety koupil akcie Tesly ve větším množství, ten je na tom asi ještě 2 x lépe. Ale u Tesly nechápu fundamentální důvod ceny akcie (poměrem k zisku 3-4 x dražší než AMD či NVdia a 8x dražší než Apple). Tedy vlastně chápu. Dokud budou existovat dotace, víra v elektrickou budoucnost a stádo zákazníků, kterým nevadí kupovat napůl nedodělané auto ..., mohou akcie růst.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-05 07:15:57

Ja si myslim že cestou su japonske spalovacie motory bez pohyblivých časti. Proste vysoko energetickym spalovanim benzinu vyrabaju elektrinu ktora služi ako na pohon auta ako aj na dobíjanie beterii, takto uvolnuju 5x menej CO2 do obzdušia ako dnešne auta.
Tato cesta nabijacich aut zo zasuvky je sprostosť, len to nik nechce na hlas povedať
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-05 10:09:45
avatar
Já to říkám nahlas už dlouhé roky. Stačí si představit, co se bude dít, když budou na světě jenom elektrická auta dobíjená ze zásuvek. A je to spíše apokalyptická představa. Nedostatek el. energie, po ulicích natahané samé kabely, že se po nich nebude dát chodit, pokud tedy do té doby nevymyslí parkovací místa, která budou dobíjet auta bezdrátově, nebo i kontaktně, ale ze spodu auta.
Phosgore [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-05 11:50:53

Hele, třeba já mám plug in hybrida. Jako druhé auto je to ok a má to mnohé přednosti. Když s tím většinu cest jezdíme do 50 km, kdy je spalovací motor většinu cesty nezahřátý nebo je to v brutální zácpě, tak tam se ta elektrika hodí. Diesel by tenhle druh provozu zabil a čistý benzín měl šílenou spotřebu. Takhle je to pohodlné a ekonomické řešení.
Jenže zatím co já jsme si to spočítal a pečlivě vybral, co bude pro daný druh cest nejvhodnější a došel ke kompromisu, tak někdo tam nahoře to bere ideologicky. Zakazují spalovací motory, krávám prdět, jádro a pak lítají z vídně do bratislavy těch asi 60km soukromým tryskáčem... :/
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-08 07:31:58
avatar
Naprostý souhlas, také od počátku říkám že je to fantasmagorie, Jak budou nabíjet auta lidé na sídlištích, kde běžně parkuje 500 a více aut? To by znamenalo rozkopat cesty či chodníky a co parkovací místo to kaplička se zásuvkou. Jinak by to znamenalo dlouhé kabely, což by odporovalo bezpečnosti lidí a hlavně všetečných dětí. O kompletně překopaných (mohutně posílených trafostanicích) ani nemluvím.
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-05 10:31:40

nemusia byt spalovaky bez pohyblivych casti, kludne nech su to bezne motory ... ved ten princip existuje kopec rokov pri velkych vykonnych strojoch, ono samozrejme jedna sa o stroje prevazne stavebne nejde o bezne auta ale ked tam moze fungovat dieslovy agregat spriahnuty s hydralikou preco tento princip este nikto nepreniesol presne takto na akoze elektromobil mi nie je uplne jasne, tie motory v stavebnych strojoch bezia prakticky na volnobeh a pri spravnych otacka s relativne nizkou hlucnostou, aj ked samozrejme tam sa to neriesi a miesto hydraulickeho cerpadla tam staci dat jednoducho nieco co bude vyrabat dostatok elektriny pre pohon a nabijanie, vyuzit to aspon ako medziclanok medzi tym pokial by tie vodikove palivove clanky boli efektivnejsie a cenovo dostupnejsie
maiob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 17:28:49

tie nazvy to uz je normalne povestne "meranie pipikov" v praxi
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 17:53:11

Hlavní výhoda AMD je, že na rozdíl od Intelího Alder Lake, nemusím mít nainstalovanej ten bastl jménem Win11, aby to chodilo dobře...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 21:08:19

Mne sa cesta menšich jadier nepači, proste frekvencia je limitovana kremikom cez 5GHz to strašne žere.
AMD par rokov do zadu skušala cestu menšich jadier ala Buldozer a nedopadlo to dobre, proste aj keď bolo ich 2x viac, ale zvladali menej inštrukcii za takt, zvladali len jedno vlakno na jadro. Na papiery to vizeralo super že boli dve menšie jadra s dvomi vlaknami efektivne na 60% ako jedno jadro s dvomi vlaknami ktore bolo efektivne na 20% ale realita, jednovlaknova zaťaž a bolo vymalovane.
Na serveroch to možno bude fungovať, ale herne PC pochybujem.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 21:47:25

Mě taky ne, ten dizajn je takový kočkopes.. ALE je to zatím čistě o pocitu a pokud se ukáže dobrá funkčnost a škálování, tak je to pořád procesor pod chladičem kam my nevidíme
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-04 21:20:31

Ja len k ploche a 3D pamati čipu ako napriklad vizera ZEN2 https://en.wikichip.org/w/images/e/e2/AMD_Zen_2_CCD.jpg
tie male titerne bodky po okrajoch velkeho kremika su vlastne tie jadra. Realne jadra bez pamate zaberaju len 1/4 čipu, tak že teoreticky ak by bola 3D pamať pod, tak by sa na jeden 8 jadrovi čip vmestilo 64 jadier Am AMD tvrdi že ich tam dokaže narvať 16, tak ešte ma kopec miesta
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-05 10:15:55
avatar
Až na to, že jádra jsou někde jinde. Takto to má Zen3 https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2020/11/AMD-Ryzen-5000-Zen-3-Desktop-CPU_Vermeer_Die-Shot_1-scaled.jpg
Gregi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 3D 2021-11-05 10:15:43
avatar
Natiska sa otazka - a co ZEN4 3D?
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-05 10:28:39
avatar
Tak pokud ty Zen4 budou mít už nejméně 64 MB L3 cache, tak to znamená, že už jsou jako 3D výraběné standardně.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-06 08:30:40
avatar
Já bych logicky spíše odstranil L3 cache z procesorů úplně, dostal bych tedy větší množství CPU na jednu plochu a pak bych na to plácnul druhou vrstvu cache jako ZEN 3D.
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-11-06 12:58:25
avatar
Az na to, ze L3 cache je placnuta na L3 cache ... neni placnuta na jadra, takze kdyz nebude L3 nebude kam placnout L3
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 771x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 848x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1021x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3589x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1414x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1251x
Komentářů: 5