Další průšvih? Desktopové procesory Intel Sapphire Rapids stále nejsou v obchodech. Výroba stojí? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 03 červenec 2023
altAčkoliv Intel uvedl high end XEON W procesory na trh před měsíci, stále si je nemůžeme koupit.

 

 

 

 

Začátkem roku jsme se konečně dočkali po mnoha letech nahrazení přestárlé X299 platformy pro high end, která už pár let high end jen předstírala a Intel fakticky žádné výkonné procesory proti AMD v nabídce neměl. Nové XEON W procesor s W790E platformou a obří paticí LGA 4677 byly oficiálně uvedeny v polovině února. Od té doby si tak užíváme napínavých soubojů s AMD ThreadRipper a soubojem obou gigantů o nové dimenze výkonu. Až na to, že si nic takového neužíváme!

Intel opět uvedl na trh produkty, které ani měsíce po jejich uvedení na trh, nejsou ve skutečnosti dostupné ke koupi. Navíc v případě nových „SAPPHIRE RAPIDS“ procesorů, speciálně těch levnějších monolitických verzí do 32jader, přišla aktuálně zpráva, že Intel musel jejich výrobu a distribuci zastavit, protože mají chybu.

Oficiálně přitom firma uvedla na trh nové XEON W procesory pro servery, ale i ve verzích pro běžné pracovní stanice (tedy high end desktop) dne 15.2.20223. A to spolu s novou desktopovou W790E platformou s paticí LGA4677 (stejná jako serverové verze). Jde o přímou konkurenci RYZEN ThreadRipper PRO procesorům, tedy high end modelům a profesionální platformě AMD, která je dnes reprezentovaná končící RYZEN ThreadRipper 5000WX PRO a WRX80 platformou. Jak víte, letos nás ke konci roku čeká zcela nová generace postavená na ZEN 4 architektuře a samozřejmě zcela nové platformě využívající DDR5 atd. Intel má každopádně svůj nový PC high end v této generaci už tedy na trhu … problém je, že ho skoro nikdo neviděl a existuje fakticky jen na papíře. A ten zjevně snese všechno.

Máme přesně polovinu roku 2023, tedy začal třetí kvartál (Q3 2023). Oficiálně sice Intel uvedl XEON W procesory na trh v polovině února, tedy v polovině Q1, ovšem ani dnes, po bezmála 5ti měsících, nejsou reálně na trhu a dostupné! Procesory se nedají běžně koupit! Pár obchodů u nás je sice už alespoň má zalistované, ovšem všude s neznámou dobou dodání. Přitom potřebné základní desky s LGA 4677, jako je například desktopová ASUS PRO WD W790 se dají pořídit bez problémů, ani cena není šílená na to, co to je. Ovšem jsou k ničemu, když nejsou procesory.

Ani nám se zatím nepodařilo žádný z nových high end Intel XEON procesorů sehnat. A to ani na test. Nejsou prostě dostupné, nikdo je nemá. Je ale pravdou, že zájem o ně není zase tak velký. Za nás jsme zvědaví hlavně na mezigenerační srovnání s X299 a starým Intel Core 9-10980XE, které novinky nahrazují. Jenže prostě ani po několika měsících dotazů a čekání jsme žádný vzorek nedostaly. Nejsou. Ba naopak, v zákulisí se jasně mluví o tom, že tyhle procesory nikdo moc nechce, protože jsou nevyzkoušenou novou generací Intelu, která prakticky v žádném ohledu nestačí na stávající konkurenci od AMD, natož na brzy uváděné novinky. A především, nová LGA 4677 platforma je fakticky už teď mrtvá, protože v této době už měla dostávat nástupce. Tahle platforma nebude podporovat 7nm procesory, které Intel slibuje jako hlavní zbraň proti AMD a již měly přicházet na trh. Bohužel mají výrazné zpoždění. A tak nechuť investovat nemalé peníze a čas do nevyzkoušené nové Intel platformy LGA 4677, má samozřejmě opodstatnění. A obavy se naplnily.

Intel totiž zastavil produkci části Sapphire Rapids procesorů, konkrétně ty monolitické verze do 32 jader, protože přišel na nespecifikovaný závažný problém, který zjevně nelze snadno opravit SW. Oficiálně potvrdil zastavení produkce a existenci problému, ale nespecifikoval podrobnosti. Další postup a obnovení výroby tak nejsou v tuto chvíli známé. Procesory SAPPIRE RAPIDS jsou ale bez přehánění katastrofa. Demonstrují totiž názorně mnohé z problémů, které Intel jako firma a celek má. Jistě si pamatujete, že sliboval jejich vydání na rok 2021. A mluvil o nich tak už v roce 2018, kdy byly prezentovány jako nová velká naděje Intelu, která rozdrtí AMD, bude pohánět nejvýkonnější PC na světě atd. Jenže Intel nedokázal splnit vůbec nic.

Celá architektura, generace atd. má všechny možné i nemožné problémy. A to v takovém měřítku, že nebýt to tak zásadní produkt pro Intel, asi by ho dávno odpískal. Jenže nic lepšího prostě nemá a dlouho mít nebude. Sapphire Rapids trpí potížemi s výrobou, kdy tyhle stále 10nm čipy (a marketingově změněné označení na tom že jde o 10nm výrobu nic nezmění), jsou samozřejmě výrobně extrémně neefektivní ve srovnání s čiplety AMD. A ta neefektivita má své jasné dopady, kdy prostě není prostor pro chybu, kterých však podobný extrémně komplexní monolitický design má hromady. Intel tak měl od samého počátku potíže. Fakt že současná verze je snad 13.revizí (13 stepping), když obvykle v nejhorším případě dělají AMD a Intel tak 2 až 3 revize, než se rozjede ostrá výroba, dokazuje vše. To je také důvod, že SAPPHIRE RAPIDS vyšel oficiálně až v Q1 2023, o plné dva roky později, než měl. A ani teď, v Q3 2023 bych ho za oficiálně vydaný a dostupný produkt rozhodně nepovažoval. Možná jeho čipletová HPC verze dostupná je a prokazatelně je namontována v jendom superpočítači, ale to je tak vše.

No a tak překvapuje někoho, že ta neefektivní monolitická verze má stále potíže a objevují se nové a nové chyby, které téměř jistě budou vyžadovat další revizi? Problém však má i jeho nástupce. Nedávno unikly interní plány Intelu, kde to vypadá, že nástupce bude mít zpoždění a příští rok se tak dočkáme jen SAPPHIRE RAPIDS REFRESH verze. Netřeba dodávat, že i největší partneři Intelu mají slibů téhle firmy plné zuby, a další problémy celé nevyladěné platformy, jež navíc není konkurenceschopná proti tomu, co už dnes má natož již brzy chystá AMD, tomu rozhodně nepřidávají. Každopádně ani nám se zatím nepodařilo prostě dostat na test nějaký z nových zázračných Intel high end XEON W procesorů. Základní deska není problém, tu můžeme mít hned, ale bez procesoru je k ničemu. Bohužel protože pro běžný high end desktop se počítalo zejména s těmi monolitickými verzemi, jejichž výroba a distribuce v tuto chvíli stojí, je možné že současný stav potrvá další měsíce.

AMD tak může v klidu chystat své nové RYZEN ThreadRipper 7000 varianty se ZEN 4 architekturou, které by měly dorazit ve verzích PRO i nadšenecké X, a které budou nepoměrně výrobně, provozně a vším efektivnější a lepší, než Intel a jeho XEON W (Sapphire Rapids) procesory a platforma jako taková. Intel zkrátka měl jen pár měsíců času na to, udělat novou high end W790 zajímavou a udělat s ní nějaký úspěch a zviditelnit ji na trhu. Fakt, že nám je dosud Intel stále ani neposlal na test, a procesory se ani téměř půl roku od vydání nedají běžně koupit, je naprosto jasným a výmluvným důkazem skutečného stavu věcí u společnosti Intel, které se PR a marketing firmy snaží stále méně úspěšně schovávat, zejména před naštvanými investory.

Je prostě neomluvitelné, že po 2letém zpoždění ani po dalším téměř půl roce od „vydání“ stále nemohu jít a nový XEON otestovat, ačkoliv základní desku klidně mít můžu. Jako výkladní skříň a prezentace technologií společnosti Intel, čímž má desktopová high end W790E platforma být, to tedy neukazuje pěkný obrázek. A možná kdyby ji Intel neuváděl vůbec, vypadalo by to lépe. V tuto chvíli tedy nejsem schopen říci, kdy a zda vůbec vám budeme moci XEON W na W790E otestovat, natož zda si tuhle platformu budete moci koupit. Ale základní desku mít můžete, na výstavku pěkná ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-04 06:12:42

Nik nepochybuje že vyrobny plan Intelu vybuchol, 10nm mu beži ale liniek je malo, lebo Intel investoval do novych liniek s nišim nm procesom, už mu mal bežať 7nm proces ale nedari sa mu ho odladiť a ich slavny 20A proces už aj sam Intel si objednal vyrobu u TSMC na 3nm... aby zachranim aspoň časť predaja
Zatial Intel neuspešne ukecava Taiwančanov nech mu tie linky pridu postaviť a odladiť, ale nechcu lebo dobre vedia že by šli sami proti sebe. Teraz maju jedinu konkurenciu Koreu ale ta ma 4x menšie vyrobne kapacity a nema to až tak dobre odladene.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1326x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1772x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2327x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2063x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1364x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1335x
Komentářů: 1