Přítomnost a budoucnost procesorů: od 90nm k 11nm! Podívejte se, co přijde po Core i7 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 17 prosinec 2009
Přejít na obsah
Přítomnost a budoucnost procesorů: od 90nm k 11nm! Podívejte se, co přijde po Core i7
22nm a budoucnost
altVývoj výroby procesoru- z 90nm na 11nm – tranzistory jsou menší a menší až budou nejmenší na celém světě.

 

 

 

Společnost Intel ukazuje v pěkné prezentaci, jak jde vývoj procesorů a výrobních technologií a určitě stojí za pozornost část prezentace, která ukazuje novou 32nm a také 22nm výrobu. Začněme ale od začátku.

Byla nebyla, jedna společnost Intel. Tahle společnost je největším výrobcem CPU na světě a sama tvoří více než 11% světové produkce mikročipů. Sama si výrobní postupy vyvíjí. Intel se tak chlubí svou strategií Tick-Tock, kdy v podstatě každé dva roky představí novou mikroarchitekturu a nový výrobní proces.

V současnosti jsme těsně před startem 32nm výroby a v polovině existenčního cyklu architektury NEHALEM. 32nm výroba pak bude použita i pro novou generaci CPU, která se představí už na konci roku 2010 a bude jí SANDY BRIDGE.

Nechce se tomu ani věřit, jak rychle jde ten vývoj vpřed. Je tomu pouhých 6 let, kdy jsme tu měli 90nm procesory. Před čtyřmi lety přišly 65nm, které před 2 lety nahradily 45nm a jen dny zbývají do uvedení 32nm procesorů, které konec letošního roku minou opravdu jen těsně s uvedením na trh. Jedná se opravdu o obrovský posun, který nejlépe dokazuje právě 32nm výroba, která se nám nyní podrobněji představuje.

 
  • 32nm na startu

Intel spouští 32nm výrobu, kterou chce nadále dokazovat platnost Moorova zákonu.

Výroba aktuálně běží ve dvou továrnách v USA a v dalších dvou ji Intel během roku 2010 spustí. Celkem do těchto čtyř továren Intel investoval přes 7 miliard dolarů. O tom si AMD může nechat akorát tak zdát, 7 miliard nedá AMD dohromady ani v podobě celého ročního obratu. Nicméně nutno říci, že pro AMD se situace lepší díky rozdělení firmy a odkupu GlobalFoundries silným investorem, který investuje miliardy do rozšíření stávajících provozů a další miliardy do výstavby dvou nových továren v New Yorku a Abu Dhabi. 32nm-28nm se od AMD ale dočkáme až na konci roku 2010 a samotných CPU-GPU až na začátku roku 2011, tedy zhruba rok po Intelu.

32nm čipy využívají druhou generace High-K+metal gate tranzistorů a mají 9 měděných vrstev. Výroba běží bez použití jedovatého a dříve užívaného olova.

Samozřejmě je všechno opět menší, což je pěkně na obrázcích Intelu vidět a není nutné to dále komentovat. Ten pokrok mluví sám za sebe …

Zajímavá je i konstrukce celého čipu. Samozřejmě každý výrobní proces nese sebou i problémy a defekty. Ty se ale daří odstraňovat lépe a rychleji. To se nedá moc ověřit, tak budeme Intelu věřit, i když takové TSMC by o svých trablech se 40nm mohlo asi vyprávět.

32nm to nejsou jen klasické CPU, ale i SoC čipy, tedy zařízení typu vše v jednom, které se také budou tímto procesem brzy vyrábět. Intel s tím má velké plány.

32nm výroba přinese opět vyšší výkon a hlavně nižší spotřebu a teploty, takže se 32nm SoC čipy Intel se počítá i do kapesních zařízení všeho druhu (nepochybně jako konkurence k NVIDIA TEGRA2, která má být 40nm).

Ale to není vše, co nám Intel chtěl ukázat … podívejte se, co přijde po 32nm ….



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1326x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1772x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2327x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2063x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1364x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1335x
Komentářů: 1