AMD ukončuje 45nm výrobu Phenom II procesorů – 32nm Bulldozery ale ještě neprodává. Proč? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Tuesday, 14 June 2011
altAMD sice o nových procesorech hovoří, ale jejich prodej odkládá. Víme proč.

 

 

 

 

 

Jak jsem psal už mnoho mnoho týdnů zpět, AMD s prodejem nových 32nm procesorů Bulldozer, což je zcela nová architektura, poměrně otálí. Zatím poslední datum bylo kolem 20.6.2011, že by měly přijít na trh. Nakonec tyto procesory sice oficiálně uvedeny budou, ale stále ne do prodeje – takže nepopulární papírové uvedení. AMD v současnosti nesdělilo, kdy konkrétně bychom se fyzicky měli nových, zatím desktopových a serverových procesorů dočkat. Z dobře informovaných zdrojů nám bylo řečeno, že za zhruba 2 měsíce(!) budeme vědět více.

Samozřejmě otálení s prodeji nových procesorů nás jako zákazníky vůbec netěší. A tak se také logicky ptáme, co za oním zpožděním stojí. Někteří hovoří o tom, že údajně výkon není dobrý, někteří že provozní vlastnosti nejsou dobré … pravda je tradičně trochu jinde.

Důvod odkladů prodejů je poměrně jednoduchý. Jmenuje se 32mm výrobní proces. Zatímco Intel je na 32nm dávno jako doma a má na něj hned několik továren, AMD svou jednu továrnu na 32nm předělalo před pár měsíci, takže se na 32nm zatím učí a jednoduše řečeno, výtěžnost a všechno okolo u nových velkých 32nm procesorů není zatím takové, aby se prodeje mohly naplno rozeběhnout. Procesory sice fungují dle plánů, mají velmi dobrý výkon, jaký mají mít, i provozní vlastnosti jsou jaký mají být a můžete věřit, že by současným 32nm procesorům Intel Sandy Bridge dokázaly s přehledem konkurovat, ale výtěžnost 32nm výroby u těchto novinek a ladění některých chyb si zkrátka žádá více času, než si AMD přálo. Pořád je ale situace o moc lepší než u prvních Phenomů X4, takže žádný důvod k panice. Na druhou stranu, AMD stále více zaostává za Intelem, na 32nm výrobě má více než rok zpoždění a v oblasti high endu prostě nestíhá. Bohužel problém zaostávání AMD za Intelem je historicky stále stejný – výrobní a finanční možnosti. Nemůžete prostě očekávat od firmy s jedinou továrnou, jejíž celkový roční obrat je roven kvartálnímu čistému zisku konkurence s dvěma desítkami továren, že dokáže rovnocenně soupeřit. Ačkoliv se situace a možnosti AMD zlepšují, ani zdaleka nekonkurují možnostem a pozici Intelu, takže nečekejme od AMD zázraky.

Pravdou ale také je, že procesory Bulldozer nejsou pro letošní rok pro AMD až tak podstatné, takže jejich zpoždění sice bude znamenat oslabení pozic, ale zdaleka ne tak významné. Bohužel, výkonné procesory do desktopu, kam výhradně letos tyto novinky směřují, nejsou z hlediska businessu příliš významné. Takže si nenalhávejme, že by včasné uvedení Bulldozerů pozici AMD nějak výrazně vylepšilo. Stejně jako výkonné desktopové procesory Intel Core i7, tvoří jen zanedbatelnou část trhu a výroby, konkrétně jen několik jednotek procent. Mnohem důležitější jsou pro AMD 32nm Llano procesory, které aktuálně i fyzicky vstupují na trh. A zatímco Bulldozery mají tedy zpoždění, Llano jsou tu naopak o něco dříve. AMD tak zcela očividně obětovalo velké Bulldozery, jejichž výtěžnost na 32nm je nižší než u menších Llano a díky tomu tak získalo pro Llano plné výrobní kapacity. Llano procesory by také měly tvořit vůbec největší část prodejů AMD, jsou určené jak pro mobilní, tak desktopový segment a tak není divu, že jsou pro AMD mnohem důležitější. Samozřejmě, pokud stejně jako já patříte mezi fandy desktopového výkonu, pak vás Llano nezajímá, a odkládání Bulldozerů hodně zamrzí, bohužel si ale musíme na rovinu říci, že nejsme z hlediska prodejů tak důležití. AMD bohužel není Intel, nemůže vyrábět a utrácet peníze v takovém měřítku, takže musíme čekat.

PS: Aby špatných zpráv pro příznivce výkonu nebylo málo, v posledních dnech se šušká i o odložení 32nm procesorů Sandy Bridge-E Intel Core i7 do LGA2011 patice, které by měly být uvedené asi v říjnu. Jednak Intel do jejich uvedení nic netlačí, jednak stejně jako Bulldozery )či spíše ještě více tvoří jen zanedbatelné % prodejů a jejich výroba není tak zvládnutá jako výroba současných modelů. Přesto věřím tomu, že na Vánoce budeme mít novou Intel X79 platformu na trhu se vším všudy, i když jak vyšlo najevo už dříve, letos jen s maximálně 6-8 jádrovými procesory. Na více jádrové modely si budeme muset ještě počkat.       

Každopádně, pokud jste stejně jako mnoho dalších plánovali upgrade u výkonné AMD platformy, tak si budete muset ještě počkat. A reálně hrozí, že i z X58 na X79 si také počkáte o něco déle, než jsme čekali. Každopádně z letních výkonových upgradů letos nic nebude :(. Tedy pokud nechcete jen mainstream.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 11:32:21
avatar
Jedna konzistenční připomínka, kolega o pár článků zpět psal o tom, že u aktualní revize jsou nejaky hardwarovy problemy s jádrem jako takovým, nic o nezvládnutí výrobního procesu, ostatně tak to píší i všichni ostatní, že revize B0 má mnoho chyb, co se turba týče a dalších instrukcí konče, tak se ladí návrh čipu, ne proces samotný. Navíc jak vidno z nějakých těch předběžných testu, se spotřebou ani taktováním problem není, takže na proces bych to opravdu nesváděl ;)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 11:56:06
avatar
z testů je ale také vidět že s výkonem problém není ;) a pravdou je, že na výkonu za 2 měsíce nic nezměníš ...

Na 32nm se nic nesvádí, tak to prostě je .... AMD ho nasadilo na konci března, což je málo času na doladění ... takže problém je orpavdu ten 32nm proces, který u velkých Bulldozerů prostě zatím není zvládnutý ...
d.strachal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 11:33:55
avatar
Mě spíš mrzí ta LGA2011 :/ Kdyby je vydali v Listopadu, tak by je aspoň do Ledna zlevnily. Jenže když výdou v Prosinci, tak je ani nestihnou zlevnit
fastplus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 11:45:02

mna to hodne mrzi preto ze som Bulldozeru hodne veril a cakam na neho uz niekolko rokov od kedy sa zacalo o nich hovorit cca 2-3 roky . Ale ked inak nedaju musime cakat .

DD prosim ta skadial su info ze Bulldozery maju vykon cca nieco nad 4 jadrom Phenom II ? Ma to velmi zarazaju taketo informacie ked je to novy cca o polovicu teda 75persent viac jadrovy procesor preco sa vsade uvadzaju vysledky vykonu nieco nad 4 jadrom ?

PS: Nevies nahodou kedy bude uvedena zakladna doska Asus Sabertooth alebo kedy sa zacnu predavat dosky AM3+ ? Diky
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 11:54:59
avatar
Výkon 8jádrových bulldozerů, tak jak se budou prodávat, je výrazně výše než X4 .... nepleteš si to náhodou s 32nm llanem?

PS: podrobnosti o deskách zjišťuji, byl jsem pryč, situaci jsem nesledoval ...
fastplus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 12:33:19

Nie nie nepletiem sice su testovane a video je postavene proti SB ale sa mi tak zda ze dos podobne vysledky ma moj Phenom II 965 BE na 4GHz .

PS: budem sa tesit na nove info .
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 12:34:15
avatar
BTW oni se X4 prodávají na 4GHZ ;)
fastplus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 13:09:38

Nie nepredavaju len ja ho mam pretaktovany na 4GHz a tie vysledky sa mi zdaju byt hodne podobne 965 je povodne na 3.4GHz ten rozdiel pri defalt je samozrejme vedsi ale i tak neviem su tie testy pravdive ? Alebo je to len nejaky taky negativny tach od neviem koho ? Aj na inych weboch som cital a prispievatel clanku a jeho hodnotenie nebolo take ako som si predstavoval . Som velky fanda AMD preto ma to velmi zaujima ze ako to vskutocnosti je .
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 13:46:11
avatar
výkon Bulldozeru je dobrý, je to procesor, který je ale výrazně zaměřený určitým směrem, jiným než současná generace CPU, takže hodně záleží na aplikacíh ....

jinak srovnávat se má na prodejních frekvnecích ;) AMD je na to s výkonem Bulldozeru dobře, jenom výtěžnost je nízká a tak raději zatím bude vyrábět Llano, které zasahuje drtivou většinu trhu než velký Bulldozer, jehož prodeje by stejně dělali jen pár % z celkového objemu prodejů CPU AMD ...
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 20:44:39

Mě je jedno jakym směrem je zaměřený procesor od amd. Mě zajímá směr pouze hry a multimedia. Jestli amd nenabýdne výkon aspoň jako sandy bridge, tak to prostě neokecáte a AMD je po vydání X78 K.O na další 4-5 let a ve spotřebnim světe je to dlouhá doba. Pokud vim směrujete magazín na klasické uživatele a ne na stavaře sevrů, který si stejně vaše články nečte a na vaše rady o směrování výkonu bude mít u zadnice a nakonec koupí intel, protože tomu prostě rozumí, tak nevim proč se vůbec bavíte o zaměřenym směru. Proč prostě rovnou neřeknete, že pro normálního člověka ten procesor nic nenabýdne a dal je bude v domácim segmentu válcovat intel s již 8 měsíci starou architektůrou ?
Nezlobte se na mě, ale pokud v běžných podmínkách a ve všech standartích směrech nedokáže buldozer s 8 jádry doslova rozdrtit 4 jádrovou i7 2600k, tak to bude epic fail, který akorát ještě víc zvětšní příchod nových intelů.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - drobna poznamka 2011-06-14 20:53:14

nevim proc bych do serveru pouzival vyhradne Intel? ... vykonu je dneska tolik ze jde spis o penize a funkcionalitu / pokud to konkretni situace dovoli zvolim AMD, pouze kdyz to neni mozne jdu do intel Platformy
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 21:07:26
avatar
jen taková poznámka na okraj, AMD Bulldozer je stejně 8jádrový, jako Intel Core i7-2600K .... oba procesory fungují jako 8 jádra, tváří se jako 8 jádra, ale fyziky 8 jádry nejsou. Intel má fyziky 4 jádra, ale další 4 vlákna k tomu, AMD má 4 jádra a 0,75jádra k tomu, čímž se snaží vyrovnat to vlákno navíc, co má Core i7. A je jedno, co vás zajímá, AMD nedělá tyto procesory jen pro hry a multimédia ....

Jinak buďte v klidu, ten procesor výkonově zcela bez problémů udělá radost i vám, běžným uživatelům ;)
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 21:57:17

Doufám že máte pravdu, nerad bych scháněl uchycení pro intel na svůj chladič Thermalright IFX-14 .
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 12:48:16

Aniž bych to AMD přál, sám mám CPU+GPU, ale potkalo ji něco podobného jako nVidii s FERMI. Nový čip a nový výrobní proces. Chce to čas, který nemá. Intel zavře jednu továrnu a předělá ji z 45 na 32 nm a ladí výrobu, dokud není na 100%, přitom kapacita celého Intelu je stejná Amd zavře jednu a už ji klesne výrazně kapacita na cca 80%. Proto ten tlak na max zkrácení času (protože čas jsou peníze). To byl ten problém s PhenomI. Taky myslí, že návrh je v pořádku.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 12:49:53

Ha, konečně je Honza zpět

Lehce offtopic - dnes má být oficiální vydání Llana, máš už nějaký model k dispozici? Kdy se můžeme těšit na testy?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 13:47:01
avatar
byl jsem pryč, takže nemám nic musíte si počkat
flanker [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - BD 2011-06-14 15:40:43
avatar
žádný strach ohledně výkonu BD...to co koluje (kolovalo) na netu jako video srovnání se týká revize B0, která je snad i záměrně zkriplená a nefunguje v ní turbo a navíc dochází neustále k C6 stavům apod...Realitě nejblíž k finálním kouskům má leaknutý benchmark nejmenované osoby na jeho blogu.
fastplus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 15:56:03

No to ma tesi to som sa chcel dozvediet ci je to schvalne z negovane alebo je to skutocny realny vykon diky za uvedenie na spravnu mieru ktora revizia je v tych testoch (videach) pouzita .
Leclerk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 16:18:56
avatar
Výkonu budu věřit až ho uvidím v testu
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 17:04:00
avatar
Nou problémo tak si počkám zatím s tím co mám v poho vídu. Pořád dobře později a kvalitně než vůbec.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 18:40:41
avatar
Taky v tom nevidim problem, nejenom proto, ze na nej nespecham
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Bulldozery 2011-06-14 19:30:18

Bulldozery budou na takt a jádro výkonnější max. o 15-20% než stávající Phenom II. Osobně žádný megaposun ve výkonu architektury neočekávám. Zvětšení L3, popř. i L2 cache a vyšší frekvence udělá dalších cca 20-25%, takže v reálu to bude tak +40% ve výkonu na stejnou plochu čipu v mm2.
Tom7 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 22:18:43

Tak to, že to ty neočekáváš, ještě nemusí znamenat, že to tak bude

40% dokázali vymáčknout z HD 6000 oproti HD 5000 a to je stejný výrobní proces, takže prostor je s menším výrobním procesem daleko větší.

Jestli toho využili/využijí, to je druhá otázka.
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-14 20:04:56
avatar
Aspon bude cas na vyber kvalitnych komponentov, hlavne sa tesim na nejake poriadne SSD modely a ich testy a dufam ze niekoho uz napadne vyrobit 8 GB pamatove moduly :-). Dosku uz vybratu +/- mam, nejaka Asusacka Crosshair alebo Sabertooth krasavica.

P.S.: ale aj tak ma odklad trochu mrzi.
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-06-15 07:55:47
avatar
Citace:
Jmenuje se 32mm výrobní proces.

Nechci být hnidopich, ale taký procesor bych nechtěl :o)
Uvidíme jak to všechno dopadne, těšil jsem se na nářez novinek a zatím nic, tak uvidíme :o)
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 362x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1500x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1814x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2237x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2004x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2806x
Komentářů: 5