Už se blíží - Co čekat od nového procesoru AMD Bulldozer FX a co nečekat? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 22 srpen 2011
Přejít na obsah
Už se blíží - Co čekat od nového procesoru AMD Bulldozer FX a co nečekat?
Co nás čeká a nemine?
alt

  • Už se blíží

          - Co čekat od nového procesoru AMD Bulldozer FX a co nečekat?

Jak se nereálná očekávání střetávají s realitou, aneb jaký (ne)bude nový Bulldozer. Dnes si povíme něco o tom, co čekat a ukážeme si některé nové informace a obrázky, které vám můžeme konečně ukázat  ...

Uvedení nových procesorů AMD architektury Bulldozer se blíží a v této souvislosti se objevují čím dál podivnější očekávání a už dokonce i hodnocení toho, jaký nový procesor společnosti AMD bude, protože se samozřejmě čím dál více procesorů dostává mezi testery. V určité skupině lidí se poměrně často objevuje takovýto názor, cituji:

„Chápu, ze se od Bulldozeru očekává hodně, ale když jsem včera viděl, jak je na tom s výkonem, tak nevím. Multithread aplikace trochu jako drti díky osmi jádrům, ale ve zbytku ...“

Nic proti názoru jako takovému, jen že dost dobře nechápu, o jakém zbytku aplikací to pořád někteří mluví?! Ony dnes existují nějaké běžné aplikace, na které potřebujete vysoký procesorový výkon a má tedy smysl výkon na jedno jádro řešit, a nejsou udělány tak, aby důsledně využívaly výhod vícejádrových CPU?

(Tak to je on ;) )

Než někteří stráví hodiny zbytečným přemýšlením, tak odpovím rovnou. TAKOVÉ APLIKACE DNES NEJSOU! Takže vůbec nemusíme sledovat, jaký je výkon v singlthreadu (na jedno jádro), když nás zajímá výkon procesoru jako celku, protože je jako celek využíván. Kdyby to bylo jinak, tak výrobci vícejádrové CPU nedělají. V současné době náš procesor v 99,99999% případů používáme jako „multithreadový“. I když třeba samozřejmě stále existují aplikace, které využívají jen jedno jádro, ale to proto, že více ani nepotřebují! To jsou třeba prohlížeče (i když už ani to není pravda a zapojují třeba i GPU akceleraci) a jednoduché prográmky, jako nějaký MP3 přehrávač apod., které ale nepotřebují procesorový výkon a stačí na ně i výkon základních ATOM nebo BRAZOS procesorů, či dokonce ARM, kde mimochodem také přibývá multithread aplikací. Běžně ale i těch několik zbylých jednoduchých singlthreadových aplikací pouštíme hned několik, takže multithread výkon potřebujeme. Je tedy tím jediným, co nás u AMD Bulldozer zajímá a to hlavně proto, že právě pro něj byl navržen.

  • Jaký je AMD bulldozer – očekávání vs realita

Velká očekávání= velké zklamání? To záleží na tom, na jakých informacích zakládáte svá očekávání. Pokud čtete DDWorld.cz pravidelně, tak dobře víte, co má Bulldozer být a kam míří, a žádná přehnaná očekávání mít nemůžete. AMD chystá po delší době významnou změnu na poli procesorové architektury. Intel dělá menší vývojové kroky každý rok a půl, AMD větší kroky za trochu déle. Ostatně vzhledem k obrovskému rozdílu ve finančních a výrobních možnostech obou firem se vůbec divíme, že AMD vedle Intelu může úspěšně existovat. Ale to neznamená, že by AMD bylo nějakou chudinkou a mnoho technologií, které dnes používá i Intel, vzešlo z vývoje AMD.

(uspořádání nové procesoru)

AMD Bulldozer je moderní architektura určená pro moderní aplikace, které právě spoléhají na více jader. AMD musí najít odpověď na Intelovo HT. Intel používá již velmi vyspělou vícevláknovou technologii, kdy na jedno jádro připadají dvě vlákna. Takže například Core i7-2000 mají 4 fyzická procesorová jádra, ale celkem 8 vláken, takže se tyto procesory nejen tváří, ale prostě fungují jako 8 jádrové procesory. AMD nic takového nemá, i proto, že stávající architekturu už dlouho neměnilo. AMD ale má v této aplikaci moderních multithread procesorů a aplikací jinou strategii. U intelu totiž samozřejmě to jedno vlákno nedokáže vyrovnat výkon jednoho skutečného jádra, takže logicky vzato, 4jádra+4vlákna by mělo být vždy pomalejší, než 8 skutečných jader, byť o něco menších jader. A na to AMD vlastně sází. Prostě postavilo menší modul (Bulldozer), který má jedno celé a jedno skoro celé jádro a do samotného procesoru jich modulově nacpe několik+další logiku. Výsledkem je tedy fyzicky 8 jádrový procesor (v případě nejvyšších modelů AMD FX-8000) s 8 vlákny, který se utká s přístupem Intelu, který má také 8 vláken, ale jen 4 fyzická, i když o něco větší jádra. Ve výsledku jsou ale oba procesory úplně stejně fyzicky velké při stejném výrobním procesu, a jen přistupují k současnému multithreadingu každý jinak. To je celé. Otázkou tedy je, jaký z těch přístupů je výhodnější.

(Co je to ten Bulldozer - není to procesor! je to modul! ;) )

Kromě jiného AMD poprvé nasazuje i některé nové instrukce, které doteď měl jen Intel, ale také dvě nové, zcela vlastní specializované instrukční sady. Také nasazuje dokonalejší Turbo technologie a celou řadu dalších novinek, včetně samotného 32nm výrobního procesu.

(Turbo AMD v akci ...)

AMD Bulldozer je ale především moderní  vícejádrový procesor vyladěný pro současné moderní vícejádrové aplikace, což je něco, co AMD nutně potřebuje v souboji s takto dávno orientovanými konkurenčními Intel procesory, u nich je více vláken na jedno jádro a tedy multijádrová optimalizace, speciální instrukční sady a propracované turbo technologie již dávno přítomny. A protože v současné době prostě všechny aplikace jsou optimalizované na vícevláken/jader a neexistuje žádná běžně používaná náročná aplikace, která by optimalizovaná pro vícejader nebyla, tak nevím, kde jinde, než v multithread aplikacích nás má výkon AMD Bulldozeru zajímat. Všechny moderní velké hry, všechny náročné Cyberlinky, Adobe programy, WinRary, Gimpy atd. mají skvěle fungující multithread optimalizace, často na více vláken/jader, než má fyzicky drtivá většina procesorů v našich domácích PC. A k tomu často mají i GPU akceleraci! Někdy mi přijde, že někteří se zastavili myšlením ohledně procesorů a SW před rokem 2005, kdy se po vydání prvních X2 procesorů řešilo, zda mají vícejádra smysl, když nejsou multithread aplikace. Už za dva roky byla situace jiná a dnes? Singlthread aplikace v podstatě nejsou.

(Nové instrukční sady)

Takže koho zajímají umělé aplikace měřící výkon jednoho jádra jako SuperPi či Cinebench v nastavení x1 a další, na které někteří poukazují a stále je nasazují do testů, když neexistuje žádná skutečně používaná aplikace, která by takhle fungovala, a uživatele měl tak výkon na jedno jádro zajímat. U AMD Bulldozer, jako i u Intel Core i3/5/7 nás zajímá výkon procesoru jako celku se všemi jádry a turby, a hlavně v běžných aplikacích, které jsou optimalizované běžně pro maximální využití systémových prostředků. Vždycky v našem PC běží více aplikací najednou nebo jedna, optimalizovaná na všechna jádra.

(Nový power management)

Co tedy máme čekat ….



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 616x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1387x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2226x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1976x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1314x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1299x
Komentářů: 1