Intel Medfield x86 SoC – Další velký pokus Intelu vtrhnout do SmartPhone a tabletů před námi! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 26 prosinec 2011
altSpolečnost Intel představí novou X86 SoC platformu pro SmartPhone a Tablety s Android a W8

 

 

 

 

Asi si vybavujete, že Intel o s SoC ATOM platformou zkusil už několikrát. Týká se to té nejbolnější pro SmartPhone či Tablety. Bohužel to zatím vždy zůstalo jen u velkých očekávání. Intel v nedávné minulosti zkoušel spolu s vlastní platformou uvést i vlastní syssém MeeGo, který si domluvil s NOKIA. jenže Na trhu se mezitím pevně etabloval Apple se svým Apple OS a hlavně Google se svým Androidem a bylo vymalováno. Pak se ještě NOKIA dohodla s Microsoft na používání platformy Windows Phone a MeeGo před pár měsíci bylo definitivně pohřbeno. Intel to ale nevzdává ohledně mobilní platformy a chystá se nová generace, známá jako Medfield.

Ten už měl původně vyjít před několika měsíci, nakonec se na něm Intel rozhodl ještě zapracovat a tak bude oznámen zanedlouho. Intel se samozřejmě snaží etablovat svou x86 platformu, což už se ale v minulosti u této platformy ukázalo jako obtížné. Ve srovnání s ARM má totiž x86 nevýhodu ve větší energetické náročnosti.

Intel má ale výhodu ve výrobním procesu. Je to jednak největší výrobce mikroprocesorů na světě a také má jako první nejpokročilejší výrobní procesy. Takže Medfield by měl vyjít ve 32nm, ale připraven je i na 22nm, což by Intelu dávalo slušnou výhodu proti současným většinou 40nm SoC ARM platformám, které se ale brzy začnou vyrábět ve větším měřítku 28nm. Intel také již má nové telefony, na kterých s touto novou platformou funguje Android.

Výhoda X86 je samozřejmě výkon ve srovnání s ARM, otázkou je však efektivita a výdrž na baterie, což je věc stěžejní. Podle nejnovějších informací by nová MedField platforma měla být konkurenceschopná. Na druhou stranu nelze si nevzpomenout na podobná očekávání před uvedením minulých pokusů o proniknutí do SoC platformy. Jsme velmi zvědaví, co nám Intel z kraje roku v této oblasti ukáže. Rozhodně by různorodost na mobilní platformě neškodila. V rámci ARM ji totiž mnoho není, architektura je stejná pro všechny výrobce.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-12-26 21:43:11
avatar
Pokiaľ Intel donesie kvalitné zariadenie s klávesnicou a s MeeGo systémom (alias Nokia N950), tak akože neváham...
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - re:Veyron 2011-12-27 03:42:23
avatar
No ono jde také o podporu softu a vím jedno že tahle roztříštěnost se nebude líbit vývojářům.Tři a pokud budu počítat i přejmenovaný Symbian a BADA tak pak už tu mluvíme o 5 platformách což je mazec.Když se přidá ještě Intel tak to už bude fakt mrdník.Dle mého nastoupí u vývojářů pud sebezáchovy a nastane prostě selekce co se bude softem podporovat a co ne.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-12-27 04:13:38
avatar
meego je zalozenej na linuxu, takze by nebyl asi velkej problem mit aplikace kompatibilni jak s androidem tak s meego. jenze nokia jiz meego odpiskala, intel se chlubi v prezentaci ze svuj hw optimalizuje pro android, android i meego jsou oba zalozeny na linuxu...nevidim moc duvodu pro existenci meego. skoda akorat ze se samsung vykaslal na bada. kolega ma wave 2 a ten os neni vubec spatnej. takle se tu bude pouze windows snazit souperit s androidem a apple si pojede porad to svoje s jednim novym telefonem rocne.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-12-27 10:50:35
avatar
no čo viem, tak Nokia MeeGo stále podporuje, ale iba tretinou tých financií, čo predtým, ale keďže vyrobila 92000 kusov N950tiek pre vývojárov na vývoj aplikácii pre MeeGo, tak to nevypadá, že by už MeeGo na 100% opdpísala, ale ktovie...
...a že nevidíš dôvod na existenciu MeeGo je buď ten, že si ho nikdy nedržal v rukách alebo ten, že uprednostňuješ tzv. "hlúpy" operačný systém určený pre "anti IT" ľudí, ale každý náročný užívateľ nedá na systém ako MeeGo dopustiť...jednoducho v ohľade možností a prepracovanosti free softvéru nemá konkurenciu...samozrejme to čo je pre jedného skvelé, je pre iného náročné na použitie, preto sa naše názory nemôžu zhodovať...(i keď nepochopím čo môže byť niekomu na tom komplikované, veď veci ako X Terminál a iné pokročilé funkcie a aplikácie používať nemusí, len si treba vybrať a pohrať sa s tým a to je zase pre obyčajných ľudí asi problém...fakt nechápem no...)
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-12-27 23:27:38
avatar
Já měl za to že Samsung jen uvolnil BADA pro Open source ale faktem je že BADA je opravdu docela povedený OS.Jen má smůlu že tím že je Android v laufu a to mu podrazilo nohy.Otázka je jaká by byla politika Samsungu ho pustit i na jiné přístroje a nebo by z toho Samsung udělal uzavřený OS.Další věc je zda by o BADA byl zájem u výrobců jako LG,HTC atd.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-12-27 10:56:54
avatar
Všetci čo sa budú držať otvorených štandardov nebudú mať problém...
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-12-27 08:52:49
avatar
Intel to proste musi skusat; pretoze AMR sa zacalo vo velkom mnozit. Pre intel je na tom najhorsie, ze AMR chce postupne prenikaj aj do jeho tak povediac vysostnych vod. Mno aj pristup MS tento trend len potpori.
Maor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-12-27 10:50:55

pokud by výdrž na baterii nebyla o hodně horší a bylo by z čeho vybírat, tak 110% IntelPhone + nějaký ubuntu + wine a rozjede to všechno.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-12-27 14:50:49
avatar
cim vice hracu, tim lepe.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 299x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1435x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1808x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2227x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1998x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2804x
Komentářů: 5