Co nás ještě letos čeká na poli procesorů AMD? Architektura SteamRoller i lepší FX modely Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 31 březen 2013
altUž víme, co na nás AMD letos ještě chystá na poli procesorů. A povíme vám to.

 

 

 

Ještě před nedávnem jsme trochu plavali v nejistotě, nyní už ale dobře víme, co si pro nás všechny AMD přichystalo na poli svých procesorů. Už jsme vám říkali o chystaných slevách stávajících Trinity a FX modelů. Bohužel tyto slevy pravděpodobně v ČR maximálně vyváží nárůst kurzu dolaru, který už se zase dostal na hodnotu 20 korun za 1 dolar, což spolu s vysokou 21% DPH zvýšenou o 1% pro letošní rok, nám ceny všeho nejen IT zboží, zrovna nesnižuje.

V tomto roce už AMD uvedlo novou 28nm platformu TEMASH, tedy nejmenší ze svých APU čipů. Jedná se navíc o x86 "SoC platformu" mířenou hlavně do tabletů. Procesorová architektura JAGUAR, která je součástí této architektury, se ještě představí ve větších APU čipech série "KABINI", tedy A a E serie APU čipů AMD pro menší HTPC, malé a levné mini počítače či levnější notebooky. Obě tyto záležitosti jsou vyráběny 28nm u společnosti TSMC. Jak také víte, JAGUAR x86 architektura procesorů AMD bude pohánět i novou generaci "konzolí" PlayStation a Xbox, ale to v 8jádrové verzi. Zatím představené KABINI a TEMASH jsou ale maximálně 4 jádrové. AMD však prý uvede možná i nějakou 8 jádrovou verzi.

Aktuálně v těchto týdnech AMD představuje své mainstreamové mobilní/desktopové APU procesory rodiny RICHLAND. To je vlastně "TRINITY 2.0". Přesto, že zůstala procesorová architektura PileDriver a grafická část je stále jen starší 4D známá z HD 6900 tedy ne GCN, a zůstala i 32nm výroba, AMD dokázalo podstatně zvýšit grafický výkon a zvýšit také procesorový výkon a zároveň zlepšit efektivitu celého čipu a dokonce zároveň snížit spotřebu. Vydány již byly mobilní verze, které se brzy začnou objevovat v nových modelech mobilních PC. Pravděpodobně v červnu (06/2013) nás čeká představení desktopových verzí RICHLAND. Procesory jsou kompatibilní se stávajícími A85 FM2 deskami.

Tohle všechno už je ale spíše jen opakování známých skutečností. Teď pár slov k tomu, co nás ještě letos čeká.

 

  • AMD představí SteamRoller i inovované FX procesory

Otazníky doposud visely hlavně nad novou architekturou SteamRoller, od které si toho AMD hodně slibuje. A to hlavně z kvůli otázkám nad stavem 28nm výroby u GlobalFoundries (stavu připravenosti výroby v nové továrně v NY), protože tato architektura je určena pro velké APU, FX i Opteron procesory, vyráběné aktuálně stále "jen" 32nm. AMD nyní předkládá svým partnerům nové aktuální prezentace a plány, ve kterých slibuje SteamRoller procesory už pro letošní rok!

A to nejen už dříve prozrazené, zbrusu nové 28nm KAVERI (APU StearmRoller + GCN grafika), což je nástupce 32nm APU Trinity/Richland, ale i nástupce současné generace některých Opteron čipů (většina jich ale dorazí až příští rok). AMD tvrdí, že zatím jde všechno tak dobře, že bude možné skutečně některé tyto SteamRoller procesory uvést už v letošním roce. Přitom starší zprávy hovořily o tom, že se SteamRolleru letos vůbec nedočkáme.

Trochu otazníky stále visí kolem FX procesorů. Jediné, co vám zatím mohu prozradit je, že AMD v druhé polovině roku chystá i jejich inovaci. Jak velká bude ta inovace v reálu, jsem sám zvědav, vím ale minimálně o jednom už konkrétním produktu, který AMD chystá do prodeje a jenž bude stát minimálně za pozvednutí obočí :). Současná AM3+ platforma zůstává pro letošní rok stále zcela aktuální.

Každopádně u AMD se evidentně maká na všech frontách a na procesorech pro všechny segmenty trhu, kde AMD působí a chce působit i nadále. Spoléhat se chce dál hlavně na x86 architekturu, ale také výkon a výpočetní možnosti svých iGPU. A nově, minimálně u některých nových Opteron čipů, chystá i posílení o ARMovou část. AMD k tomu ovšem dodává, že pokud by se ARM procesor měl výkonově a výbavou přiblížit x86 čipů, tedy rozšířit třeba o 64bit instrukce, ECC podporu pamětí atd., že se efektivitou i velikostí nebude mít proti stávajícím x86 čipů žádnou výhodu. ARMová část CPU bude u AMD využita maximálně jako koprocesor zatím, hlavně na určité funkce zabezpečení apod.

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Waffen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ?! 2013-03-31 19:19:14
avatar
DD prosím, otazníky nevysely ale visely! Hned první věta u představení Steamroller atd... Díky
Anonymní  2013-04-03 19:21:13

Vraj je 28nm výroby v Fab-8 OK ibaže GF je už zmluvný výrobca a AMD sa nevedelo dostať do výroby asi ARM sú schopný asi zaplatiť viac .
Už sa aj šuškalo ze sa AMD z GF "rozvedie"
paul7diesel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-31 20:33:44
avatar
Pecička Že bych si k vánoců koupil FX místo Phenoma II 1600T?
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-03-31 23:57:46
avatar
mám 1045T a že bych pociťoval nedostatek výkonu, to rozhodně ne.. jediná vyjímka jsou app, který fungujou jen na jedno jádro.. TAm by to mohlo bejt lepší, ale v tohle je řešení jedině intel...
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-03 21:12:50
avatar
zase je nad čím přemýšlet
arcania [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-05 19:06:04

... a chytrý člověk se pousmál a koupil si i5-3570K .
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 994x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 902x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1051x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3636x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1421x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1255x
Komentářů: 5