AMD „VEGA“ jako 14nm nástupce 28nm FURY – nový high end AMD má být výpočetní monstrum Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 25 March 2016
altZbrusu nová generace GCN architektury, výrazné změny v uspořádání jádra a samozřejmě HBM2.

 

 

 

 

Už od nás víte, že nová generace grafik AMD, první na 14nm vůbec, tedy rodina čipů POLARIS, bude pravděpodobně obsahovat jen dvě jádra letos (asi i vůbec). POLARIS 11 a POLARIS 10 určené pro low end a mainstream a také mobilní PC. Tyto čipy a grafiky s nimi využívají stávající víceméně architekturu GCN (po posledním update z TONGA), ale přináší změny a novinky do výbavy, jako DP1.3, HDMI 2.0a, HDR, nativní 4K H.265 a další věci. Nicméně karty s nimi míří do nižších segmentů a 14nm high-endu se letos od AMD pravděpodobně nedočkáme. To bohužel potvrdily jak informace ohledně výroby a dostupnosti nutných HBM2 pamětí, tak koneckonců i roadmapa AMD, která bez bližšího komentáře samotného AMD v podstatě jasně řekla, že 14nm High end dorazí až na přelomu roku, tedy konkrétně začátkem roku 2017.

A nepůjde již o POLARIS ale vlastně druhou generaci 14nm čipů „VEGA“. A v jejím čele má být nový high endový čip, tedy přímý nástupce současného FIJI. Aktuální 28nm FIJI je nejvýkonnějším a nejsložitějším GPU na trhu. Na grafice Radeon FURY X dosahuje 8600GFLOPS (pro srovnání GM200 na GTX TITAN X má „jen“ 6144GFLOPS. FIJI je sice menší než GM200 ale rozdíl je malý … 596mm2 proti 601mm2. Ovšem FIJI má rekordních 8,9miliardy tranzistorů a 14,9 milionů tranzistorů na mm2, zatímco GM200 je výrazně jednodušší s „jen“ 8miliardami tranzistorů a 13,3 miliony na mm2. To je v oblasti výroby a konstrukce GPU obrovský rozdíl a pravděpodobně mnohé vysvětluje – frekvence, spotřebu apod. Každopádně oba dva tito 28nm titáni už to mají spočítané. U NVIDIA víme, že již pracuje na 16nm PASCAL GP100, ale zatím neznáme podrobné parametry, víme jen to, že karta s tímto čipem bude konstrukčně následovat podobu AMD FURY série (tedy interposer podložka s HBM paměťmi a 4096-bit sběrnicí). Ohledně 14nm nástupce FIJI už ale uniklo pár zajímavých detailů. Tento nový čip by měl být totiž již dokončený a jeden inženýr se pochlubil, že na něm pracoval a to asi detailněji, než by bylo vhodné. Odhalil tak, že nový čip má mít 4096SP. To asi zvedne nejedno obočí, hlavně proto, že 4096 jednotek má přeci stávající FIJI.

No jo, ale nová VEGA bude úplně jiná generace GCN architektury. AMD podstatě změní design samotných výpočetních jednotek, a je tak pravděpodobné, že ty budou silnější a složitější než stávající. Takže 1SP u stávajících GCN grafik nebudeme moci poměřovat s 1SP u VEGA generace, které téměř jistě bude výrazně účinnější a výkonnější. Tyto informace potvrzují i další úniky, které mluví o tom, že VEGA bude výpočetní bestie. Oficiálně také víme, že VEGA již vyjde s HBM2 a to minimálně s 8GB, které budou mít s 4096-bit sběrnicí propustnost někde přes 1024 GB/s. Zkrátka minimálně dvojnásobek toho, co má nyní FURY série.

Nutno dodat, že AMD rozhodně má co vylepšovat. Stávající FIJI jádro na FURY grafikách má sice parádní výkon, ale v praxi jej brzdí řada věcí. Některé se týkají i parametrových dispozici jádra ohledně rozdělení TMUs a ROPS, jež jednoduše řečeno neodpovídá ideálně potřebám tak velkého jádra s tolika SP a bylo víceméně přebráno ze staršího a menšího HAWAII (R9 290 série). Stejně tak kartu brzdí i první generace HBM, díky nimž má jen 512 GB/s propustnost a jen 4GB kapacity pamětí. Pak je tu také bottleneck ze strany procesorů či DiectX 9/10/11 API atd. Stávající FIJI zkrátka nedokáže svůj výkon často patřičně prodat, i když od jeho uvedení na R9 FURY X, kdy jasně prohrálo s narychlo vydanou NVIDIA GTX 980Ti, se hodně změnilo. Dnes již NVIDIA GTX 980Ti s přehledem poráží (situaci korigují jen extrémně taktované 980Ti edice, jež ale pochopitelně nemají nic společného s GTX 980Ti co by kartou od NVIDIA a referenčním modelem, kterým však Radeon R9 FURY X nadále zůstává), výrazný odstup už je ve vysokém rozlišení a masivní odstup je pod DX12 zejména při využití výraznějších výhod, jako asynchronních shaderů (i když zase, FIJI z toho netěží tolik, jako 390 série) apod. V praxi je velkou brzdou herního výkonu karty i těch jen 4GB pamětí, což bohužel bez HBM2 s dvojnásobkem kapacity na čip, nejde vyřešit. S 8GB a rychlejšími HBM by si karta mohla i se stávajícím FIJI čipem vést znatelně lépe.

Nicméně jak asi všichni víte, pro AMD je celá FURY série vlastně takové technické cvičení a v praxi si na něm vyzkoušelo HBM paměti, novou konstrukci grafik, a co všechno přináší za výhody a další věci. AMD přitom použilo na reálný prodejní produkt i technologie, které fakticky jsou ve fázi prototypů. I proto od nových 16nm AMD VEGA čekáme docela dost, protože AMD bude mít vyzkoušeno všechno, co ke stavbě výkonné extrémně technicky pokročilé karty potřebuje. Zatím to tedy vypadá, že se nějakého FURY 2 dočkáme asi tedy v lednu 2017 na CES, určitě ale zkraje roku. Někdy v téže době by se snad mohla představit i konkurenční NVIDIA, ale o té toho zatím oficiálně ani neoficiálně moc nevíme, což se snad brzy změní. Každopádně na rozdíl od blížících se prvních 14/16nm grafik, které si pravděpodobně nebudou přímo konkurovat, protože nejspíše míří do odlišných cenových i výkonnostních segmentů, VEGA a GP100 PASCAL velmi pravděpodobně přímou konkurencí budou. Obě firmy plánují tyto čipy hlavně do HPC segmentu, kde budou osazeny až 32GB HBM2 a budou nabízet bezprecedentní výpočetní výkon, na který se obě nové architektury soustředí svým designem a návrhem zejména. Nicméně hráči by rozhodně nedostatkem výkonu s nimi trpět neměli :). Očekávám ceny podobné stávající generaci, možná o něco vyšší, kdy vzhledem k rostoucímu zájmu o high end komponenty a grafiky především, rozhodně nehrozí nějaké zlevňování …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 804x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1452x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2244x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1990x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1321x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1