Radeon RX 590 alias 12nm Radeon RX 580?! Výkonný a cenově dostupný mainstream na cestě? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 15 říjen 2018
altHráči nepotřebují ultra drahé grafiky či procesory. 99% chce hlavně cenově dostupný výkon.

 

 

 

Někteří stále "brečí", že AMD nekonkuruje RTX 2070/2080/2080 Ti grafikám. Ovšem pláčí na špatném hrobě, ten na kterém mají brečet je vedle a vykopali ho sami zákazníci ;). Ač by to od AMD jistě bylo hezké, z pohledu businessu a drtivé většiny běžných uživatelů současná sitauce nepředstavuje žádný problém. Naopak. Je dobře, že AMD ve své situaci neutrácí bezhlavě obrovské částky za grafiky pro nejistých rozmazlených horních 1% zákazníků, a soustředí své omezené zdroje na produkty, za které zákazníci skutečně zaplatí a je jich hodně.

Řekl jsem to už minule a řeknu to znovu. AMD nebude dělat high end jen proto, aby konkurovalo NVIDIA. Někteří chtějí, aby AMD šlo proti NVIDA jen proto, že doufají, že ta zlevní své grafiky a oni si je budou moc koupit, protože co nabízí AMD je vlastně nezajímá. V průběhu mnoha posledních 15 let AMD mělo objektivně nejlepší a nejvýkonnější grafické karty na trhu, a přesto NVIDIA prodávala více. Zákazníci tak jasně dali najevo, že o výkonné grafické karty za dobré ceny v high endu nestojí. A podle toho současná nabídka vypadá – takhle si to přáli, a tak to také mají. AMD má v plánu dál dělat výkonná GPU, jak jí situace dovolí (a že dovoluje) a nebude se ohlížet na to, co dělá nebo nedělá NVIDIA. Uvede taková GPU, která dávají smysl a která se jí hodí do nabídky. Z toho důvodu se chystá nabídnout na konci roku první 7nm grafiku, tedy VEGA 20. Ovšem pouze v profesionálním/výpočetním provedení Radeon PRO a Radeon Instinct. Nikoliv v herní verzi Radeon RX, protože většina high end zákazníků si jí "nezaslouží", stejně by nakupovala konkurenci, i kdyby byl Radeon lepší a výhodnější, jako to většina dělá stále i v nižších cenových hladinách. Pro AMD je herní 7nm VEGA 20 jen zbytečná investice. V tuto chvíli. Samozřejmě ta část uživatelů, kam patřím já i další, kteří na poměr cena/výkon koukáme ve všech segmentech (i high endu) a nakupujeme podle výhodnosti atd., může jen děkovat té velké části uživatelů a zákazníků, kteří konkurenčnímu prostředí nefandí a vytvořili nám tu podmínky na trhu, jaké panují.   

Co mě ale vadí mnohem více, je jak se Intel a NVIDIA nyní snaží vehementně hráče přesvědčit, že nutně potřebují na pouhé hraní her procesor za 16 tisíc (i9-9900K) a grafiky za 20, 30 tisíc, jinak si prakticky nezahrají nebo si zahranjí mnohem hůře. Poslední jejich uvedené produkty a marketing kolem nich podle mého názoru dělá herním PC špatnou reklamu a poškozuje PC herní platformu jko celek. Neříkám, že by neměly mít v nabídce high end produkty (určitě měli), ale to, co dnes nabízejí je ve většině případů výsměch a především neodpovídá tomu, kolik si za to účtují. Spousta méně znalých zákazníků a potenciálních hráčů tak může mít negativní pocit, že na dobré herní PC nemá, protože si prostě nemůže dovolit utratit 16 tisíc za procesor a 30 tisíc za grafiku a rázem se s větším zájmem dívá na PlayStation 4 PRO či Xbox One X, které stojí jen 11 tisíc jako celek.

Důrazně tedy říkám, že jen proto, že je to nejvýkonnější, neznamená, že je to i nejlepší. Core i9 nebo RTX karty za desítky tisíc pro hraní her nepotřebujete!!! A můžete si dnes bez potíží postavit velmi dostupný a velmi výkonný herní PC za mnohem méně.

Paradoxně AMD vydělává i na každé prodané konzoli, ale radši má výdělky z PC ;). V současnosti je AMD jedinou platformou, která nabízí cenově dostupné výkonné procesory. Intel už to vzdal, žádný smysluplný procesor za rozumnou cenu dnes nenabízí. Zejména ve srovnání proti RYZEN 5 2600 nebo RYZEN 7 2700X, což jsou nejlepší herní procesory na trhu (neplatíte u nich o desítky % více za pár zanebatelných a v praxi vlastně neviditelných FPS navíc v extrémních situacích). Intel nedokáže konkurovat vůbec ničím za podobných cenových podmínek s podobným celkovým výkonem a efektivitou. Na grafickém trhu to začíná být podobné.

NVIDIA sice vládne nezpochybnitelně výkonově high ednu, ten ale tvoří zanedbatelná % z celkových prodejů grafik. Mnohem větší část trhu, zejména toho herního, tvoří grafiky mezi 100 – 400 dolary. A tam začíná dnes mít AMD jasně navrch. NVIDIA se staršími PASCAL modely nedokáže držet dobře krok ve stále více hrách, které využívají DX12/VULKAN (optimalizace pro ně mají od NVIDIA až nové RTX karty). Ve vyšším segmentu na hranici 400 dolarů je dnes jednoznačně nejzajímavější grafikou AMD Radeon RX VEGA 56, která jednoznačně poráží cenově konkurenční GTX 1070 v modernějších titulech a vyšlápne si i na GTX 1080. A rozdíl se bude zvětšovat, jak budou přicházet další a další DX12/VULKAN tituly.

Drtivou většinu hráčů ale zajímá především mainstream, tedy grafiky hluboko pod 10 tisíc korun. Ty tvoří dobrou polovinu trhu. A tak ač by jistě mnozí chtěli mít doma RX VEGA nebo nové RTX karty, jsou pro ně příliš drahé. V současné situaci má navrch AMD, jehož RX 570/580 jsou technicky pokročilejší (lepší podpora DX12/VULKAN), výkonnější (256-bit sběrnice a více RAM) a dnes i cenově výhodnější než GTX 1060. V nedávném článku jsme vysvětlili, že pro AMD i NVIDIA není dnes jednoduché uvést do mainstreamu nový produkt:

 

Důvodů je celá řada. Obecně mnohem dražší výroba čipů než při uvedení RX 500/GTX 1060 série na trh před 2 lety. Výrazně dražší paměti (i když mluvíme o stále stejné technologii GDDR5, které zdražily o nejméně 25%). A pokud by chtěli sáhnout po 7nm výrobě a výhodách které přináší, opět by to byl problém nacpat do nižší cenové hladiny, protože 7nm výroba je výrazně dražší než 16/14nm. O všem jsme hovořili v souvislosti s tím, že AMD možná chystá 12nm REFRESH stávajících POLARIS grafik a proč dává smysl. A máme další novinky ...

 

  • Radeon RX 590 se odhaluje?

V několika databázích byly objeveny stopy a název Radeon RX 590. Stále jde o spekulace, nicméně jak jsem napsal v předchozím odkazovaném článku a stručně nastínil v předchozím odstavci. 12nm refresh POLARIS prostě dává smysl. Nejen ti, co mají 20, 30 tisíc na grafickou kartu, si zaslouží novinky. A pokud AMD chce uvést něco cenově přijatelného s nějakým posunem výkonu, druhý refresh POLARIS dává prostě velký smysl. Osobně bych řekl, že je dnes prakticky jedinou schůdnou cestou, jak v cenové hladině kolem 200 dolarů udělat trochu novou cenově smysluplnou grafiku, která bude alespoň o něco lepší, než co tam máme dnes.

Objevily se stopy, že RX 590 (RX 680) je skutečně realitou. Nejdříve se na veřejnost dostala tabulka jednoho z výrobců s chystanými produkty, kde RX 590 figuruje a pak se v 3DMarku objevily výsledky dle označení nové POLARIS grafiky, kterou ještě nikdo neviděl. Navíc s taktem, který současné RX 580 modely nedokáží běžně dosahovat.

Testovaný „POLARIS“ model běžel totiž na 1545MHz na jádře. I velmi rychlé RX 580 nereferenční edice mívají přitom boost takt maximálně 1360 – 1430MHz. Pokud by se potvrdil druhý refresh POLARIS a tedy přechod ze 14nm na 12nm, 1545MHz by určitě bylo reálných. Referenční RX 580 8GB má přitom boost takt jen 1340MHz, takže 1545MHz by znamenalo nezanedbatelný 15% posun! Nevíme samozřejmě, zda byla testována reference, nebo nereference nové RX 590. Osobně jsem doufal, že by AMD v případě REFRESH u té lepší verze mohlo sáhnout i po GDDR6 pamětech místo jen GDDR5. Nicméně to vypadá, že karta má nadále 8GHz 8GB GDDR5, což ale v kombinaci s 256-bit sběrnicí nepředstavuje v této cenové hladině žádné omezení, a hlavně je o třídu lepší, než co nabízí konkurenční jen 192-bit 8GHz 6GB GTX 1060.

Celkově je testovaná „RX 590“ v 3DMarku zhruba o 15% výkonnější než RX 580 v referenci a cca o 10% lepší než OC verze RX 580. Pokud AMD dokáže udržet ceny, tedy třeba nabídnout RX 590 za cenu RX 580, bude to sice malý upgrade, ale lepší než nic a určitě mnoho uživatelů potěší. Protože prostě nic lepšího v této cenové hladině není a kvůli vysokým výrobním nákladům se dost možná hned tak nechystá. Uvidíme, jaké další vylepšení případně 12nm refresh POLARIS od AMD přinese, zapracovat by se určitě dalo na spotřebě a efektivitě, také multimediální výbavě.

Znovu opakuji, případná existence a vydání 12nm REFRESHe POLARIS nijak neohrožuje ani nezpožďuje vydání nové RX NAVI generace, plánované pro příští rok, pravděpodobně pro Q2/Q3. Problém je, že nacpat 7nm RX NAVI GPU, které velmi pravděpodobně ponese minimálně GDDR6 nebo dokonce HBM2 (obojí je výrazně dražší než GDDR5), do cenové hladiny 170 - 250 dolarů, je v současné době prakticky nemožné. Cena pamětí, cena 7nm výroby  … vše je proti nám a nákladově výrazně výše, než v době uvedení RX 580/GTX 1060 před 2 lety. Osobně si myslím, že NAVI tak zamíří nejméně k 300-350 dolarům, tedy k hranici 10 tisíc. I proto by prostě 12nm cenově dostupný POLARIS byl fajn. A stojím si za tím, pokud by tvůrci her dělali hry pořádně a optimalizovali je, tak stávající RX 580 se dá bez potíží používat i ve 3840x2160 rozlišením, jak ostatně některé hry hlavně s VULKAN API dokazují. Je řada her, kde to prostě jde a nemusíte ani výrazně snižovat detaily. Problémem tak evidentně není nedostatek výkonu POLARISu, ale nedostatek výkonu a optimalizací ze strany her.

Nicméně stále jde o spekulace, ač náznaky existují, nic není definitivně potvrzené. Ale myslím, si, že prostě 12nm refresh POLARIS dává nejen ekonomicky smysl a byl by přínosem, byť nebude žádnou revolucí. Ta se ale prostě za současných ekonomických podmínek a cen výroby, pokud se bavíme skutečně o mainstreamu za 5000 – 8000 korun, prostě dost dobře dělat nedá. Není problém nabídnout větší výkonnější GPU a grafiky a nová 7nm VEGA 20 a i nové 12nm NV RTX karty to jasně ukazují. Problém je, když mají být současně s tím i cenově dostupné pro běžné uživatele a hráče. AMD a NVIDIA bohužel nedokáží ovlivnit realitu cen výroby čipů i pamětí. Takže za této situace si přeji, aby 12nm REFRESH POLARIS modelů byl skutečně na pořadu dne. Zatím však nemohu nic definitivně potvrdit. Co mohu říci, že ať už 12nm POLARIS přijde nebo ne, nepůjde o klíčový nový produkt, který AMD chystá. Tím bude nejen NAVI, ale také další, dosud neodhalený produkt, který se snad už v průběhu roku 2019 představí ... důležité je, že AMD hodlá dále nabízet cenově dostupné moderní grafické karty s dobrým výkonem a vynikajícím poměrem cena/výkon pro drtivou většinu zákazníků, kteří o tyhle produkty mají zájem. To je v překladu oficiální stanovisko AMD k celé současné situaci ...

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 18:59:46

Velmi zelam uspech amd za navrat do mainstreamu ale zaujimali by ma ci je to naozaj tak ze high end kupuje len 1% uzivatelov ved presne ako sa pise v clanku kazdy len place ze amd nema nic v high ende
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 19:10:22
avatar
když vezmeš všechny neintegrované grafiky, tak karty zhruba do 400 dolarů tvoří nejméně 85%, zbytek připadá na dražší modely, kde velkou část tvoří karty do 600 dolarů a ten ultra high end, kam už ale patří i profi/výpočetní modely tvoří ten malý zbytek ...

Ano. high end je opravdu pro velmi malý okruh zákazníků, ale zejména profi/výpočetní modely tvoří obrovskou část skutečných zisků z grafik. NVIDIA kdysi řekla, že prodeje karet tvoří ze 3/4 běžné herní grafiky, ale celkový zisk z karet tvoří ze 3/4 profesionální modely. Vzhledem k tomu, že HW stejná karta v profi verzi stojí i desetinásobek herní verze, není se čemu divit ...

taková je realita. Proto se AMD i NV soustředí hlavně na tyhle produkty v high endu a herní modely vznikají tak nějak do počtu dnes. AMD se v podstatě vydáním herní verze 7nm VEGA nebude ani obtěžovat ... a to si piš, že by se obtěžovala, pokud by to mělo ekonomicky smysl a bylo to tržně zajímavé ... není. NVIDIA udělal herní RTX verze jen proto, aby zaplatila drahý vývoj a proto, že si to může dovolit protože AMD ne, nicméně je zjevné, že RTX je uděláno pro vývojáře ne pro hráče ... ti žádnou dobrou hodnotu v RTX modelech nenajdou a hlavní jejich technologický přínos reálně k ničemu nevyužijí. Tvůrci obsahu ano ..
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 23:16:36

Ja by som si tu hernu vegu 20 kupil hned keby bola za podobne peniaze ako 2080ti ale aj keby nas bolo 1000 asi by to nestacilo preto chapem amd preco to nevivija neni to fin efektivne
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 19:17:58

Jsem čekal dvoučipovku 2x RX 580 ala RX 590.
Takový výkonostní happy end
korbisko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nejvyhodnejsi 2018-10-15 20:26:45

Zdravim, zajimalo by me z jakeho duvodu je ted zrovna nejzajimavejsi karta rx 56? A konkurenci v cem vsem porazi? Co gtx 1070ti nebo 1080? Cena je vic nez prijatelna a vykon rozhodne neurazi.
Krakonoš144 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 20:30:48

Nejzajímavější je ted GTX 1070 Ti a 1080.
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 19:31:06

záleží na ceně RTX 2070
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 19:36:58
avatar
nový článek odpovídá ;)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 21:52:41
avatar
podpora DX12/VULKAN je u VEGA mnohem lepší a her s tím ude přibývat a VEGA tudíž bude lepší volba ... neříkám, že 1070Ti/1080 nejsou za současné ceny nezajímavé, jen že VEGA 56 je o kousek atraktivnější a rozumnější volba když novou kartu ... bazar je jasný ;)

a ano, FreeSync výhoda je zásadní ...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 04:23:34

Přestaň pořád mluvit o tom DX12/VULKAN. Už to slibuješ cca 2 roky kolik bude her a pořád je jich žalostně málo. Že ti to není blbý.
Já podle toho kupoval kartu a co?? Kde jsou ty hry? A za chvíli už ji budu měnit, tak jak jsem ji využil?
To tvoje AMD "bude" lepší volba. A kdy? Až ji zase budu měnit?
Jen to FreeSync je velká výhoda.
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 06:40:55

Stejně se ti to vyplatilo (+dost peněz ušetřeno díky freesync).... a děkuj nVidii a Intelu, že není Vulkan ;) Když chceš mizerný hry a vysoký ceny HW, podporuj nVidii a Intel
r7b7rt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:39:44

Chlape daj sa liečiť.
Po prvé nemám monitor ani Freesync a ani Gsync nepotrebujem to lebo grafická karta mi neslúži len na hranie.
Ako súvisí cena Gsync s mizernými hrami? Robia to tý istý?
Tebe tá NV musela veľa bábovičiek rozkopať.
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:02:50

Chlape, daj se léčit, když o grafických kartách jde hlavně o hry ty tu řekneš, že nehraješ, když se bavíme o hrách... tak si kup kalkulačku na své domácí úkoly a nepiš sem, když tě grafky nezajímají, mysli trochu, hochu :-D

Příště bys mohl třeba v rozhovoru o sluneční aktivitě říct, že jablka jsou občas červená
r7b7rt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-17 23:56:52

A na otázku neodpovieš čo?
A ako si prišiel že ma grafiky nezaujímajú len preto že ich nemám len na hranie? Si fakt tragéd.
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:13:28

DX12 se řeší třeba kvůli tomu že windows 10

DX12 budou na win 10 defaultně a podpora win7 pomalu upadá... vývoj je nucen na dx 12 přecházet... hezký ůkaz oho že se musí DX12 řešit je třeba aktualizace WOWka na DX12 chtějí lidi na win10 tak museli přidat podporu...

tohle je prostě nesmysl který řešíš.... pokud by MS dx12 pustili na win7 nebyl by tak pomalej nástup a nečekalo se na rozšíření win 10
korbisko [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:41:22

Dx12 nechme stranou, za posledni roky to neni zadna slava. Jen me mrzi, ze v textu jasne uvadite, ze nejzajimavejsi karta je rx 56, ale to ze gtx1070ti ji v prumeru porazi s lepsi spotrebou (rozumejte produkovanym teplem) a lepsi cenou, to uz zminite pouze v komentarich po mem dotazu.

Ps. Byl bych Vam vdecny, kdyby jste se podival zde na uzivatele tastu, ktery zde zverejnu nesmysli. Diky
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:15:48

takže vlastně říkáš, že nVidia je lepší, protože vývojáři her nepoužívají nové technologie, které využívají skutečný výkon karet (proto je AMD jednička na poli kryptoměn) a vzhledem k tomu, že nVidia korumpuje vývojáře, aby tyto technologie nepoužívali, tak proto zvolíš nVidii, aby hry byly ještě mizernější?

ps: byl bych vám vděčný, abyste se podívali na uživatele korbisko, který píše nejen nesmysly, ale i "nesmysli", jako správně dospělý a vzdělaný "hráč" :-D
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:22:43

heh nechavat dx12 stranou?
to je jako říkat že lidi co mají grafiky 5 a více let jsou za zenitem a že nemá smysl je řšit

já nevím kolikrát to budu lidem vysvětlovat a objasňovat...
DX12 MS podmínil win 10 a jestliže nebyl win 10 rozšířen, nerozšířilo se ani DX12 api a tím pádem vývojáři neměli žádný nátlak na to aby po DX12 něco dělali!!! natož platformu s kupní silou!!!!

Slovní úloha:
Pokud dělám hru a zjistím, že je DX12 na 20% PC a DX 10-11 na 80% PC, na jaké api se zaměřím abych prodal co nejvíce kopii?

windows 10 bylo až v říjnu roku 2017 na 45% PC.... tedy až tehdy se dalo uvažovat o tom, že by masivně mohl začít vývoj her pro DX12.... tedy máme rok a půl od doby kdy se ukázalo že je i pro DX12 hry celkem velká kupní síla a většina lidí se díví jak to že tu ještě nejsou DX12 hry.... no kurnik on ten vývoj taky chvíli trvá a pak i realizace...
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:33:10

a co Vulcan? ... a najednou zjistím, že hra běží mnohem rychleji a AMD je z "ničeho nic" výkonné jak 1080 TI
Mjr.Malder [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 23:59:08
avatar
Vulkán ide na každom operačnom systéme, aj na win7, tým pádom ak by vyvíjali hry v api Vulkan mohol ich hrať každý, na každej platforme a s využitím technologí v grafických kartách. Lenže to by potom intel nezarábal predajom win 10 a nvidia by začala zarábať až teraz lebo doteraz na ich kartách ide dx12/vulkan mizerne... V tom je ten podstatný rozdiel a problém prečo ide všetko tak pomaly.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 20:53:51
avatar
krom toho co zminil DD, je jeste obrovska vyhoda freesync a jeho dostupnost i u vyznamne levnejsich monitoru. Kdyz uzivatel vezme v potaz set grafika + monitor se synchronizacni technologii, tak jsi pri srovnatelnych fpskach na vyznamne nizsi castce. Porizovat novou grafiku pro zobrazovani her bez synchronizace, je dnes uz velky ustupek.
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 23:04:28

Suhlas bez synchronizacie nejdem ked mam dat take peniaze nemozem tolerovat rozpadavanie obrazu preto sa mi vobec nepaci hnusna polityka nvidie ako gsyncom chcu si zaviazat zakaznika to je jeden zdvovodou preco som ju este nekupil
vantages [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 21:15:54

krasny clanek...jedine amd se snazi a ostatní chtji jen oškubat zakazniky. nvidia ma ted cenu/vykon lepsi 1060 580, 1050ti 560 . Je dobře ze amd je ale tenhle clanek to je moc až to bije do očí!
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 21:35:57
avatar
nvidia v cene do 10tis s DPH nema nic dobryho. nechapu jak si na to prisel
r7b7rt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:33:46

Má, to že ty t nevidíš neznamená že to tak nieje.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 21:52:17
avatar
GTX 1060 je slabší než RX 580 a stojí více, jak by mohla mít lepší poměr cena/výkon?

Nejlevnější GTX 1050ti stojí více než nejdražší RX 560 a kromě toho platit skoro 5 tisíc za 128-bit grafiku jako je 1050Ti to bych nikomu nedoporučil, ne když za 5,4 můžeš mít podstatně výkonnější RX 570

článek je v pořádku, to váš přehled je naprosto nedostatečný a vůbec nevíte jaká situace na trhu skutečně je ... pokud už chcete psát podobné komentáře, občas by si to chtělo zjistit realitu na trhu ...

GTX grafiky bych v nižší cenové hladině rozhodně dnes nedoporučil, mají horší výkon než RX karty za podobné ceny, neumí pořádně DX12/VULKAN a neumí FreeSync (GSYNC v této cenové hladině nehraje roli vzhledem k ceně GSYNC monitorů) ...
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 06:41:56

i kdyby to byla pravda, přičetl jsi penízky za podvod jménem gSync u monitoru? ;)
Sukh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 22:08:50

mna by zaujimalo, preco je narocne vyvinut hi end kartu, ked ma spolocnost mainstreamove modely?

nestaci zvysit pocet shaderov, tmu, rop, zvacsit zbernicu a pridat pamat?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 22:58:08
avatar
no stojí to stovky milionů dolarů až miliardy ... AMD má high end GPU .... VEGA 10 brzy 7nm VEGA 20 ... problém je, že VEGA je orientována na výpočetní a HPC nasazení ... hry sice zvládá, ale má spousta věcí, které herní grafika nepotřebuje (podobně jako RTX karty), což ji pro použití čistě ve hrách prodražuje, komplikuje, dělá méně efektivní atd. Nicméně udělat to bez nich by vyžadovalo další stovky milionů na dodatečný vývoj.

AMD je ale nemělo. Je zázrak, že vznikla VEGA 10 a je tak dobrá, jak je. Nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že AMD mělo na vývoj VEGA 10 čipu tak desetinu částky, kterou NV vynaložila na PASCAL ....

bohužel nám se může zdát, že přidat pár jednotek, zvětšit sběrnici a přidat paměť je sranda, ale zjevně není . podívej se na Intel. Novou CPU architekturu nepředstavil už roky, pořád lepí a používá stejná 14nm jádra k sobě a přilepit další dvě jádra k 6ti mu zabralo více než rok, i když architektura CPU, iGPU a výroba se nijak nezměnila ...

prostě je to složitý, než to všechno vyrobíš, pořádně otestuješ atd. zabere to spoustu času a to všechno stojí velké peníze (lidi, prostory, materiál). Problém je, aby bylo dost zákazíků, aby se ti to zaplatilo. Takže ano AMD má 7nm VEGA 20 a mohlo by ji nabídnout i na herní kartě, ale měla by spousta věcí, které by žádný užitek pro hráče nepřinášeli, ale museli by za ní zaplatit. Podobně jako platíš za RTX a Tensor jednotky u RTX karet. jenže není dost hráčů aby náklady na vývoj a výrobu herních modelů zaplatili, navíc AMD má slušnou poptávku po jeho GPU ze strany OEM a HPC, takže herní verze by jen zabíraly místo a navíc by nevydělávali tolik, jako když je AMD prodá Apple nebo do HPC segmentů. Zkrátka těm, kteří zaplatí solidní cenu a nečekají jen na to, až AMD něco vydá, aby NV zlevnila a koupili si zase NV ...
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-15 23:02:46

složité to není ale není to rentabilní.....

dám vám příklad.... když byl 1l benzínu za pár kaček nebyl problém jezdit s auty co měli objem motoru kolem 5l!! ale když dneska stojí to co stojí jde se s objemem dolůůů aby se to vyplácelo vůbec vyrábět...


tedy pokud se prodá celkově 1000 karet a z tohoto objemu je 850 karet strední třída (do 200 dolaru) tak na karty za 400 dolaru a vice zustava tak 10% a to mate 100 karet, rozdelte to na 30% pro AMD a na 70% pro nvidi... tedy v řeči čísel.... a tohle jeste rozdelte na profi a herni zase v podobnem pomeru 30% herní a 70% profi...

tak ze ze 100 karet to dela:
30 pro AMD kde je 9 karet pro hrače a 21 pro profiky...
70 pro Nvidii kde 21 karet pro hrače a 49 pro profiky...


850 rozdelime jeste v pomeru 30/70...
amd 255 karet * 200 dolaru = 51 000 dolaru
Nvidei 595 karet * 200 dolaru = 119 000 dolaru

suma sumarum:
amd
top herní grafiky: 9000 dolaru
profi grafiky: 21000 dolaru
střední ptřída: 51000 dolaru

Nvidie
top herní grafiky: 21000 dolaru
profi grafiky: 49000 dolaru
střední ptřída: 119000 dolaru

toto skalujte v ramci radu a dojde vam proc amd na top herní grafiky prdí... ani to navysení a udělání super truper modelu by nezaplatilo ten vyvoj a to odladění.... to přidání bloku a dalšího.... uz ted refresh je na pokraji vydelecnosti ve strední trídě...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 05:12:51

To že AMD na TOP grafiky kašle je LEŽ. Prosím o nějaký zdroj z kterého čerpáte.
To že je nemá znamená jen to, že je nedokáže vyrobit. A je úplně jedno, jestli kvůli penězům nebo něčemu jinému, prostě je nedokáže vyrobit.

Proč má tedy AMD TOP procesory do desktopu? Také jich prodá jen pár a jsou drahé a přesto je vyrábí. PROČ?

Jestli to není tím, že jde o hlavně o prestiž, být rychlejší než konkurence. U velké většiny lidí platí: --- slyšel jsem, že Nvidia má nejrychlejší GK = je lepší = kupuji Nvidii. A to že je to blbost je velmi těžké jim vysvětlit.
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 10:32:32

nebavím se tu o reklamně ale o tom co je života schopné....

nvím jestli jsi si dělal někdy klasickou rozvahu a vymýšlel obchodní záměr aby se ti podukt co si vymyslel zaplatil....

tedy znovu, pokud AMD bylo schopno strkat do vývoje (CPU i GPU) jen něcokolem 250 milionů za kvartál tak je jasné že si museli tenhle propočet udělat....

tedy pokud věděli že můžou dělat top modely jen pro lidi co je kupují, tedy střední třídu u hráčů a profi sféru!!

Jinak tohle není o zdroji ale o logice a informacích které jsou venku a jen logická dedukce toho všeho....

tedy asi by bylo dobré vypsat z čeho čerpám...

1. rozpočet na vývoj, dlouhodobě něcokolem 250 milionů na kvartál pro CPU i GPU
2. vydání nové archytektury zaměřené spíše na profi sféru nikoli jako herní
3. zrušení jednoho ze 2 teamů na vývoj GPU
4. druhý refresh poslední archytektury zaměřené na hry (není team a ani peíze na vývoj herních vychytávek ci archytektury zaměřené na hry)


tedy jestli si tedy tohle nedáte k sobě a nznáte alespoň základy rozvah tak chápu že se tomu divíte....
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 22:47:01

Když si takový propočet museli udělat, tak jaktože tedy s takovým mini rozpočtem dokázali vydat TOP procesor?

Teď předveďte své základy rozvahy a logické dedukce.

Chceš tím říct, že se AMD ani nepokusilo vyrobit TOP grafiku? Vždyť VEGA byla před vydáním vychvalovaná až do nebe, že bude lepší než .....
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 22:56:59
avatar
AMD udělalo VEGA s ohledem na výpočetní nasazení, vzhledem k tomu že vznikala ve srovnání s NVIDIA na koleni za pár šupů, je výsledek extrémně působivý a ano, více AMD prostě udělat nemohlo ... proto nevznikl high endový POLARIS co by nástupce FIJI ... AMD se o to ani nepokusilo, protože na to prostě nemělo peníze a muselo se soustředit na jeden produkt. proto je VEGA jaká je protože je většina VEGA pro profi/HPC a herní RX je jen do počtu.

AMD má hlavní zájem v HPC segmentu (kvůli serverům a pracovním stanicím kam dodává CPU), pak v mainstreamu, pak v konzolích (což je také mainstrea, a pak někde hodně vzadu je herní high end ... malý segment s velkými náklady a malými zisky ... radši nabídne VEGA za 1500 dolarů v Instinict verzi než ji tlačit za 500 dolarů jako VEGA 64, kdy polovinu věcí a výbavy hráči nevyužjí protože jsou udělané pro HPC ...
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-17 08:48:37

ježiši....
tohle je furt dokola....

tak že znova!! AMD má 250 milionu za kvartál na vývoj jak GPU tak CPU.... v době vývoje zenu šli skoro všechny finance na CPU!! proto zen vznikl, zase dost dobře dohledatelný informace od Lisi Su o tom jak se ozpovidala jak vznikl zen....

tedy z toho duvoduje top model zenu atd...


následně že se AMD npokusilo udělat top grafiku?
no to víš že se pokusilo al je z toho vega a je taková jaká je... tedy je to grafika pro výpočty která zvládá víc než obstojně i hry!! a proč tomu tak je?

no protože si AMD nemohlo dovolit udělat profi grafiku komerční sféru a nadupanou kartu pro hráče, tak museli udělat kompromis!!! a jednu z těch skupin museli hodit přes palubu!! a hádej kterou


furt dokola vysvětlovat že nebyl team a že jeden musel zastat práci dvou, to je jak u blb*čků na dvorečku...
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-17 18:31:18

Takže něco z dvorečku.
Jestliže pořád mluvíš o penězích a lidech.
- Intel má 100x větší tým i peníze, jaktože si AMD mohlo dovolit udělat a udělalo TOP procesor na úkor Intelu?

Finance AMD na vývoj 250mil vs několik miliard Intelu, AMD pár lidí vs tisíce lidí Intelu ve výzkumu. Podle tvé teorie "peníze a team", by AMD nikdy TOP procesor neudělalo. Asi je v tom i něco jiného, ne?

Prostě se jim procesory náhodou povedly a mohli z nich udělat TOP. Grafiky se jim až tak moc nepovedly, takže z nich nemohli udělat TOP - to je celé a ne že se na ně vykašlali.

To, že se na ně vykašlali je jen výmluva pro to, že je udělat neumí.
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-17 18:35:09

No spíše bych řekla že AMD mělo štěstí že intel chrápal a na veškěrý nějaký převratný vývoj kašlal. Zatímco u AMD to bylo tak, že udělali kartu VEGA, která měla být nástupcem té předchozí, bohužel pro ně nvidia udělal s další generací trošku větší skok než očekávali tedy spíše skoro dvojskok a to byl potom průser.
jirka64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-17 22:49:15

No jistě, že měli štěstí a hóódně velké s takovým rozpočtem udělat takový procesor je až divné.
Nezapomínejme ale, že Intel konkurenci potřebuje. Jestli to není od Intelu nějak speciálně vymyšlené???

Ale nejpravděpodobnější je asi to jak píšeš - Intel prostě chrápal a do více jader se mu moc nechtělo. Mimo jiné protože na to má horší architekturu procesorů než AMD, a hlavně chtěl vydělat mnohem více na stávající levnější výrobě než na něčem novém dražším.

A přesně VEGA je sice na AMD až zázračná karta, ovšem Nvidia tak moc jako Intel nespala a stihla vydat něco lepšího.
Kate$ka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-17 22:58:35

Tak ono když se vezme 980Ti a pořádně se nataktuje tak se výkonově dostane na úroveň OC 1080tky tudíš i Vegy a spotřebou i vším ostatním je potom dosti podobná. Bohužel 1080Ti, hraje jiný housle.

Respektive 980ti byla na taktování opravdu výborná karta a na vodě jí ani 1080 nestačila.
r7b7rt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:32:46

Vieš si to pekne zdvôvodniť prečo AMD nemá Hi-end ale asi nebudeš mať pravdu.
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 10:50:16

nemyslím si.....

je tu hrozně moc indicii a informací o tom proč tomu tak je....

jak sem psal kolegovi výše, Lisa Su už několikrát řekla, že do vývoje nových věcí šlo málo peněz a že musela řešit i to kam ty peníze potečou jestli do CPU nebo do GPU, nedávno tu byl dokonce krásný přehled kolik bylo schopné AMD investovat za kvartál do vývoje....

to je jeden z hlavních ukazatelů toho jak na tom firma je a co si může dovolit, za předešlého šéfa dokonce propustili jeden celý team vývojářů GPU!!! čekat tedy už jen po tomhle že bude AMD schopno dělat GPU jak pro profíky tak i pro hráče je totálně mimo mísu.... 100% museli obětovat jednu pozici a obětovali tu která méně bolí (finančně)!! tedy pokud se v top grafikách (cenová hladina nad 10 000kč) prodá 30% herních a 70% profi grafik je jasné co obětuji.... to kde méně prodělám.... z dlouhodobého hlediska mě to bude méně bolet a spíš to firma přežije...

ve firmě prostě nemám dost lidí na to aby se mohli věnovat vývoji dvou verzí grafik a ani nemám finanční prostředky...

museli prostě něco udělat, buď by celou dobu přešlapovali na místě a zkrachovali a nebo mohli něco udělat a někam se zaměřit... a jasně ukazali, že se zaměřili na to kde je více peněz a to na profesionály....

já nerozumím tomu, že tohle prostě nikdo moc nevidí, to že Vega zvládá hry je dobré a je to něco jako bonus/kompromis aby si hráči taky na něco přišli, ale ve svém výsledku je to stále profi grafika jako je Quadro atd... ať si ty karty vníma každej jak chce, prostě jim neodpáře zaměření na profesionály... až na druhé koleji byli a stále jsou hráči!!!

to se nyní bude na 100% měnit až bude kompletní druhý team.... 100% v roce 2020 bude nějaké info nebo rozvaha kde už budou i hráči....

každopádně tohle celý bylo o tom aby ta firma přežila ne aby si každému zavděčila...
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 06:43:01

pro podvodníky z nVidia je to snadné, mají na to prostředky, AMD se musí chovat maximálně efektivně
r7b7rt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:29:38

Ako vidím stále si sa nespamätal, sa čudujem že ťa DD tolerujem, ty si presne typ človeka ktorý dehonestuje tento web, ale nadávaš na Intel a NV tak je ti to tolerované. Smutné.
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:18:45

Co máš konkrétně na mysli? nVidia podvádí, Intel podvádí a krade, proč by se měly fakta netolerovat? Za takovou propagandu proti AMD faktům obecným hraním na "city" tě někdo platí? Kdyžtak to vyvrať, ale obecně kecat bezdůvodně "dehonestuje web" umí kde k do, snad ti na ty nesmysly DD nenaletí, to je totiž hra nVidie, na kterou naletí jen méně inteligentní
r7b7rt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-17 23:59:09

A AMD je svätá? Nikdy v ničom nezaklamala, nič si nepriohla však?
Phantomiux [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 07:47:19

No a keby AMD ukazkovo nepobabrala launch RX 480, tak teraz mohla byt situacia v mainstreame uplne ina. Pretoze kto hra v FHD, tak nema dovod GTX 1060 6 GB menit ani za RX 480, ani za RX 580 a bohuzial, zrejme ani RX 590. Pred dvoma rokmi bol tento segment nenasyteny. Dnes? Ak GTX 2060 bude na urovni GTX 1070, tak to ani tato karta nespasi...
mojzisl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 07:59:16

Tohle už začíná překračovat veškerou akceptovatelnou mez. Jsem čtenářem tohoto webu již několik let, ale autor očividně nemá o moji návštěvnost tohoto webu zájem, když na mě neustále slovně útočí a to jen za to, že mi má finanční situace umožňuje koupit high-end grafickou kartu.

Nehci od AMD pouze adekvátní konkurenci, chci od AMD pádný důvod si jejich grafickou kartu koupit a poté to udělám. Nemám problém s tím si koupit grafickou kartu za 15 a 20 tisíc korun a k tomu odpovídající monitor s adaptivní synchronizací a opravdu se za to nebudu omlouvat. Pokud má autor potřebu se kvůli toho do mě navážet a nyní mě i urážet slovy jako "rozmazlených horních 1% zakázníků", budiž, já DDWorld k životu nepotřebuju, ale autor by si měl uvědomit, že ho čtenáři živí, pokud má pocit, že movitější zákaznící tvoří pouze 1% jeho čtenářů a že je nepotřebuje, fajn, klidně nás pane Stachu urážejte jak chcete, ale vzhledem k aktuální ekonomické situaci si myslím, že to je mnohem více než vámi omílané 1%.

V diskuzích se dokážete neskutečně čertit a banovat lidi za navážení se a urážení jiných, sám s tím ale problém v článcích nemáte, což z vás dělá pokrytce.
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:17:38

Mne tiez vadia hlasky typu " musite byt padli na hlavu aby ste kupili intel" ale nemyslim si ze teraz to DD mysli zle tie si viem dovolit kupit highend kartu a tiez ma mrzi ze amd zatial taku kartu nema ale pokial nas je len 1% tak amd musi rozmyslat efektivne a dari sa im to velky giganticky intel musi falsovat testy i9 9900k aby ryzen z vipnutymi 4rmi jadrami vyzeral zle modry uboziaci hahah a tak isto dopadne aj nvidia pametam si totiz doby ked nvdia karta sa pouzivala len ako modny doplnok k amd karte na physx a verim ze ked sa amd bude spravne rozhodovat sa ta doba raz vrati
r7b7rt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:26:28

Jedno nechápem prečo dávaš rovnátko medzi NV a Intelom, to že Intel prikročil k niečomu tak to automaticky znamená ýe aj NV to musí?
tastu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:41:04

Intel, nVidia i Microsoft si můžou podat ruce:
1) dost spolupracují (viz Intel, kde 4 jádro "stačí" na všechno, takže Microsoft kašle na více jádra)
2) mají stejné techniky korupce trhu: uplácejí výrobce i prodejce
3) Hry jsou dělané hlavně na staré technologie, kde 4 jádro vlastně stačí i na 32 jádro (to je už zjevné i studentům ZŠ
4) nVidia má "podporu" herních vývojářů nejlépe "zmáknutou"

Chovají se jak jedna firma, aby zákazníci platili hodně za stále nic. Normálně inteligentní člověk to vidí a chápe alespoň tyto základní souvislosti
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 09:27:56
avatar
ehm ... já také využívám a nakupuji high end a nevšiml jsem si, že bych se v článku urážel ... pokud bych urážel vás, musím urážet i sebe ... ;)
Frantin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - A co je toto!!!!! 2018-10-16 11:05:05
avatar
Pro nejistých rozmazlených horních 1% zákazníků - ???

Také absolutně nechápu proč mám být urážen. Rozhodně nepatřím do 1% ani 10% nejbohatších. Jsem jen lehce nadprůměrně vydělávající zaměstnanec, který si občas rád zahraje. A když si hraju tak chci mít celý vizuální zážitek na 4K monitoru. A to mi prostě AMD nenabídlo, čekal jsem na Vegu, ale byla to chyba.

Někdo holt třeba prohulí 40k ročně. Já nehulím tak proč bych nemohl podobnout částku utratit za lepší zobrazovadlo?


Pán redaktor se čím dál lépe vybarvuje. Palec dolů.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:18:03
avatar
no o tom že je horní % rozmazlené nepochybujte ani na vteřinu ...
BlackCell [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 14:07:59

Kazdy obcan europskej unie patry medzi hornych 10% najbohatsich ludi na svete
Bumpkin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 15:48:40

jseš zbytečně vztahovačnej..... ta informace tu není o tobě ale o grafikách, jestli tě zmíňka o faktu uráží tak si vztahovačnej a bude tě urážet každá blbost....

napsaný je to takhle jen kvůli tomu aby se jasně uvedlo na pravou míru jak to s těma TOP a super grafikama je většina čtenářů webů si tohle rozdělení ani neuvědomuje, všude je v reklamě jen informace že ta a ta firma dělá tenhle top produkt, že tenhle youtuber má tenhle super model.... ale že v reálu na to nikdo moc nedosáhne nikoho nezajímá a ani si to neuvědomuj.....

vůbec se tedy nedivím že je to takhle napsaný!!! upozorňuje to prostě na fakt že ze 100 grafik co se v čr prodá je 1 ta za 20 000 a více....
chimera [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:33:42
avatar
No jak začít myslím, že morální pranýř zákazníků NV/Intel nemá cenu, jejich chování je jak z příručky o spotřebním trhu a chování zákazníků v něm tj. přirozené. Osobně poslední dobou volím ve výběru GK AMD, neboť nemám důvod v mé cenové hladině (cca 5tis) při poměru cena/výkon jít NV. Co bych rád, aby se AMD finančně vzpamatovalo a mohlo si dovolit dobrou střední třídu GK s výborným poměrem spotřeba/výkon a na tu si klidně počkám (tu nemá ani NV).
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 08:46:39
avatar
Jen me trosku zarazilo to prani pridat tam GDDR6. Prani byt muze, ale v tom pripade se nebavime o refreshi, ale o jine graficke karte a v tom pripade tam zrovna muze byt i vice SP, atp.
Mezi GDDR5, GDDR5X a GDDR6 jsou pomerne velke rozdily v peripherii. Musel by byt upraveny kremik a to ne jen kosmeticky, ale predelana cela periferie. Proto se nedelaji dnes zadne karta, ktere by podporovali vice druhu pameti (historicky to i docela slo, protoze mnozstvi potrebneho kremiku nebylo az tak velke, jako u novejsich typu - starsi pameti si byly vice podobne mezigeneracne). Jedine, v co se da doufat, muze byt GDDR5 na 9GHz, jako nekterych GTX karet.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 09:29:49
avatar
tak refresh ze 14nm na 12nm určitě vyžaduje úpravy křemíku, takže přidat GDDR6 podporu by nebyl problém. Podle mě je to jen otázka ceny, protože GDDR6 jsou ještě o 15-20% dražší než GDDR5 ... a jak jsem uvedl, vydávat REFRESH POLARIS na 12nm má smysl hlavně aby se dalo dostat cenově k těm 200 dolarům, kam se prostě se 7nm čipem a GDDR6 nedostaneš ...
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 10:23:26
avatar
Drobne upravy ano, ale GDDR6 periferie je jina. Potrebna zmena by se nedala takto rychle stihnout. To by se stejne tak mohlo rict, ze misto 2308 SP tam bude 4096 SP. Pak uz je to ale jina grafika a i se znamyma reuse blockama je to zalezitost na 18-24 mesicu. Bez nich je to zalezitost na 3-5 let.
Chapu, ze ladi proces a zenou se za frekvenci. Zaklad je robustni a cena vyladeni je zlomkova vuci novemu designu.

Mirim jen k tomu, ze je rozdil neco doladit ze 14nm na "12nm" (ve skutecnosti jen optimalizovany 14nm) a neco jineho z velke casti predelat (vyhodit a nahradit) kus cipu.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 10:59:20
avatar
Neni to uplne oblast, kde se nejak lepe orientuji, klidne mne opravte, ale myslim, ze jen vymenit tyhle pameti by nebyl az takovy problem a nevzadoval by az tak rozsahle upravy architektury. to neni vymena GDDRx za HBMx. Rozdil u klasickych GDDR je hlavne ve vyssich frekvencich a mezi sebou nejsou jinak tolik rozdilne, ciselne vyssi znaceni je pravdepodobne jenom marketingove, proste at to lepe vypada.. Uvedu priklad - GTX 1070 a GTX 1080 maji stejna jadra a pritom GDDR5 vs GDDR5x a pritom GDDR6 je zase jen rychlejsi pamet na puvodnim zakladu.
Myslim ze realizovatelne by to bylo jen s minimalnim usilim navic, ale problem bude hlavne v te cene, ktera by tu kartu dalsim zdrazenim udelala mene zajimavou.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 12:33:53
avatar
Ja si nebudu tahat triko, ale trosku se tomu venuju.
Jde vlastne o to, ze frekvence jsou rozdilne. "8 GHz" GDDR5 bezi na 2 GHz, "10 GHz" GDDR5X nebo GDDR6 bezi na 1.25 GHz.
Realne se pouziva u DDR fazova modulace (PSK). Tzn. resi se synchronizace s casovou zakladnou a casovy posun mezi "1" a "0".
U GDDR5 se jedna o 4 bity za takt a 16 stavu faze. U GDDR5X a GDDR6 se pouziva 8 bitu za takt a 256 stavu faze.
Kdyz to vemu uhlove, tak se bavime o rozestupu uhlu faze 22.5 vs 1.4. Cim vyssi frekvence, tim vyssi je citlivost na jitter (cesky ekvivalent by mohl byt frekvencni nestabilita) a na fazovy sum.
Krom toho se lisi i nektere ridici signaly, jako treba slave select, ovladani smeru komunikace, atp.
Kdyz ale zustanu v casove rovine, tak aby bylo mozne merit fazi takto presne, tak se dela fazova kalibrace pro kazdy datovy vodic, kde se meri presne spozdeni dane linky (sebemensi spozdeni zpusobuje zmenu faze). Kdyz se toto udela, tak se posouva rozeznani nulove faze a cele to pak funguje i s nestejnyma delkama vodicu. Zaroven se kompenzuje i casovani, protoze nekdy dojde i k celkovemu zpodeni 1 takt jen na vodicich.
Fazovy kalibracni obvod pro DDR3 a DDR4 je jeste celkem jednoduchy. U GDDR5 je uz slozitejsi kvuli frekvencim a mnozstvi stavu. U GDDR5X a GDDR6 je to uz extremne citlive zarizeni a udelat cip tak, aby nebyl ovlivnovan preslechy mezi kanaly, zvladal dobre kalibrovat fazi a jeste bezel na vysoke frekvenci je znacne narocnejsi jak z hlediska designu, tak z hlediska mnozstvi komponent a frekvencniho prizpusobeni.
GDDR5 o sirce sbernice 256 bitu muze byt nekde na urovni 10-20mm2. U GDDR6 to muze byt klidne 2x tolik.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 19:42:55

To mě dost zajímá a musím přiznat že o tom nic nevím.
Doteď jsem si myslel, že paměti nejsou součástí čipu (což je jasné), tedy že pracují samostatně a je na nich, jak jsou efektivní.
Takže selsky gpu pracuje samostatně a jak rychle komunikuje s pamětí, je čistě věc rychlostí pamětí a řadiče. Další věc je zázemí na pcb (obvody, kondíky na pcb), aby měly energeticky to co paměti potřebují.
Netušil jsem, že gpu je nějak silně provázáno s GDDR.
Díky za info.

Teď mě napadly varianty HD 4850 DDR3 a HD 4870 DDR4. Stejný čip, jen rozdílné stream procesory.
Nebo IGPU Vega 8/11 komunikuje jak s DDR4 RAM, tak RX 550 se stejnou architekturou a stejným počtem jednotek jako IGPU Vega 8 a jede s GDDR5 jako dedikovaná grafika.
No je to složité

Edit: HD 4850 a 4870 měly stejné stream procesory. Rozdíl byl pouze v paměti ...
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-17 11:13:06
avatar
Pameti jsou samostatne, ale maji komunikacni rozhrani. Toto rozhrani je potreba zrcadlit na strane cipu, ke kteremu jsou pripojeny. To ma na starosti prave pametovy radic, ktery je soucasti kremiku v CPU a nebo GPU. Historicky byly nektere radice pro PC pameti externi komponentou, ale dnes uz se to tak nedela.

HD4850 a 4870 jsou dobry priklad, kdy to slo. DDR4 je totiz pouze evoluci DDR3, prenasi se 2 bity/takt u obou a hlavni rozdil je jen v logickych urovnich a frekvenci. To jeste neni tak narocne na sdileni kremiku. Udelalo se to pro DDR4 s tim, ze podpora pro DDR3 znamenala minimalni pridani kremiku. Tato podpora byla v cipu uz od zacatku. HD4850 a 4870 (800SP) vychazely z HD3870, ktera mela 320 SP. HD3870 jela komplet na DDR3. HD4870 prisla ani ne 9 mesicu po HD3870 a i pametovy radic z ni vychazel. Mel jsem HD 3870 i HD4850.

RX550 neni to stejne, co Vega 3/8/11. Je to jiny cip a je to jina architektura. RX 550 je porad Polaris.

Nicmene iGPU Vega 3/8/11 pristupuji k systemove pameti pres Infinity Fabric Bus. Idealni to neni, ale zaroven to neni ani nijak zasadne omezujici. Radic je tedy resen v kremiku a pamet se pres tento bus sdili s CPU.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-20 09:26:45
avatar
Díky za podrobný popis.
Nicméně z něj plyne, že GDDR5X je mnohem podrobnější GDDR6 než GDDR5. Takže když má NV karty s podporou GDDR5X a zároveň GDDR5, tak by neměl být problém udělat stejným způsobem podporu pro GDDR6.
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 15:04:12

Já ti nevím DD, přijde mi, že si v článku docela protiřečíš. Na jednu stranu uznáváš, že high-end je potřeba. Zároveň se vztekáš, jak je dneska high-end drahý a že se nevyplatí kupovat. Hned na to ale omlouváš AMD že nevyrábí high-end a ještě děláš, že je to vlastně dobře. Tak jak můžeš čekat high-end za rozumné peníze, když v něm není konkurence? Celý tvůj úvod nedává moc smysl...

Nehledě na to, že high-end tu není jen proto, aby na něm značka vydělala, ale protože to je výborný marketingový prvek. Lidi chtějí za své peníze to nejlepší, a kdo je dneska nejlepší? NVidia. Na jejich top kartu nemají, ale pokud vyrábí nejsilnější grafiku na trhu, tak ty levnější asi taky budou stát za to. Takže lidi jdou, a koupí nVidii. Takhle smýšlení lidí funguje, nikdo si nebude zjišťovat, jestli je situace v mainstreamu či low-endu jiná, než v high-endu. Pak se divíš, proč lidi pořád kupují nVidii.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 11:19:12
avatar
dává smysl, pokud nad tím zapřemýšlíš a znáš ekonomickou realitu obou firem ;)
Georrge [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 15:04:00

Ekonomická realita je taková, že v posledních letech na tom bylo AMD dost bídně. Přišli s Ryzenem, který nasadili i do high-endu a situace s ekonomikou AMD se zlepšuje. Proč ti teda nevadí, že AMD začalo dělat high-end mezi procesory, když to je podle tebe k ničemu a pouhé vyhazování peněz? Naopak, jejich high-end procesory opěvuješ. Tak proč to v procesorech dělají a v grafikách ne? Nedává to smysl.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 15:24:34
avatar
CPU highend u AMD je cenově výhodný, tak proto...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-20 09:38:48
avatar
Jenže CPU high-end od AMD používá 100% stejný čip jako ten nejlevnější AMD Ryzen 3. Takže cena za vývoj samotného ThreadRipper CPU byla velmi nízká. A navíc s cenovou politikou konkurence bylo jasné, že půjde na dračku a v podstatě jakékoliv náklady na vývoj zaplatí.
Tohle je u TOP GPU Sci-fi. Vzhledem k existenci srovnatelné konkurence by museli dokázat podobný zázrak se spojováním více malých levných čipů, aby mohli pomýšlet na vstup do high-end ligy s tím, že dodají podobný výkon, ale za mnohem nižší výrobní náklady a tedy na tom vydělají, páč dobijou ten trh nízkou cenou - > stejně jako ThreadRipper.
Pokud vím, přesně tohle má AMD v kuchyni...jen se jim to zatím nepodařilo uvařit;-)
Fox_25 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 16:21:09
avatar
Citace:
Někteří stále "brečí", že AMD nekonkuruje RTX 2070/2080/2080 Ti grafikám. Ovšem pláčí na špatném hrobě, ten na kterém mají brečet je vedle a vykopali ho sami zákazníci ;). Ač by to od AMD jistě bylo hezké, z pohledu businessu a drtivé většiny běžných uživatelů současná sitauce nepředstavuje žádný problém. Naopak. Je dobře, že AMD ve své situaci neutrácí bezhlavě obrovské částky za grafiky pro nejistých rozmazlených horních 1% zákazníků, a soustředí své omezené zdroje na produkty, za které zákazníci skutečně zaplatí a je jich hodně.


Takže jako správný soudruh bych neměl koukat po kartě s výkonem 1070ti/1080/vega 56, ale měl bych koupit RX 580 nebo refresh RX 590, protože 1070ti/1080/vega 56 jsou výkonem pro 1% rozmazlených zákazníků?
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 16:44:55
avatar
Ne. Vzhledem k situaci na poli grafik (nechutně přestřelené ceny) bych doporučil maximálně RX 560 a to jen v případě, že nemáš něco schopného už integrováno v CPU.
Ganimoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - - 2018-10-16 16:45:34
avatar
ano, jinak jste ideologicky zavadny clovek a pujdete do gulagu.
kazgoroth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2018-10-16 16:54:42

Ano, ale to len v pripade, ak si chces kupit objektivne lepsiu kartu. Ak si vystacis s objektivne horsou kartou v pomere cena vykon, tak kludne pokukuj po spominanych vykonnejsich kartach. No potom tu nenariekaj nad tvojou neobjektivitou pri vybere produktu, ktory ti sice viac vyhovoval, ale objetivne fakty tvrdili nieco uplne ine.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 779x
Komentářů: 2
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1417x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1084x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1167x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3751x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1455x
Komentářů: 0