AMD ADRENALIN 21.4.1 – velká aktualizace technologií a ovladačů pro Radeon. FidelityFX pro Xbox Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 21 duben 2021
altPravidelná větší aktualizace ovladačů AMD měla zpoždění a přichází nyní. Co nabízí nový ADRENALIN?

 

 

 

 

Společnost AMD před časem najelo u svých grafických ovladačů na novou strategii. Vydává ročně několik verzí, když je třeba (podpora a optimalizace nových her, bug fixy apod.), ale hlavní novinky soustředí do jednoho či maximálně dvou velkých updatů. A takové stojí za pozornost a tak o nich informujeme. Vydává zkrátka věci až když jsou hotové a otestované, a tak se jí nestává jako u problematické konkurence, že vydá ovladače, které třeba ničí instalace OS a dělají z počítačů cihly. Kvalita grafických ovladačů AMD se za poslední roky masivně zlepšila. Může za to u systém, kdy uživatelé sami mohou jednoduše hlásit problémy, nedostatky a spolupracovat s vývojáři.

Stejně jako u mnoha produktů a hlavně her apod. z posledního roku, se zpoždění z důvodů pandemické situace, nevyhnulo ani nové velké verze ADRENALIN. Původně měla vyjít na konci loňského roku, vychází ale až nyní.

  • ADRENALIN 21.1.1

Celý update se nese hlavně v duchu vylepšování, než přínosu zcela nových věcí. AMD zapracovalo obecně na vzhledu a rozhraní celé aplikace. Vše vyčistilo a zjednodušilo. Vylepšilo instalaci, vylepšilo různé základní funkce jako monitoring systému, kde byla přidána podpora i pro RYZEN procesory a celý systém atd.

Mezi hlavní novinky pak patří Link 4.0 aktualizace, tedy možnost streamování na mobilní i PC zařízení atd. Funguje to lokálně i vzdáleně.

Novinkou je také AMD Radeon Boost Variable Rate Shading, která slouží k inteligentnímu omezení detailů v některých scénách a navýšení výkonu (FPS). Jde o součástí Radeon Boost technologie, kterou lze výrazně zlepšit výkon, pokud vám třeba tolik nejde o co nejlepší grafické detaily apod. Samozřejmě jsou tu i technologie na ostření obrazu atd. součástí FidelityFX balíku apod. Další změny se odehrály v možnostech barevné korekce a nastavení barev, vylepšená byla stabilita ovladačů novou funkcí Crash Defender. Dílčí vylepšení se dočkalo streamování a novinkou je HW akcelerace a podpora AV1 (pouze Radeon RX 6000 RDNA2 série).

V neposlední řadě je tu několik výkonových optimalizací pro některé hry. Tam lze zaznamenat až několika % přínos nových ovladačů, v průměru více her jde o celkový posun cca 2-3% podle našich aktuálních měření v případě RX 6000 série. Tedy nic zásadního, ale procento k procentu a hned to může jinak vypadat ve výkonových srovnáních s konkurencí ;).

  • Závěr

Adrenalin 21.4.1 máme k dispozici již delší dobu v testlabu, používám to na svém RYZEN 9 5950X + RX 6900XT počítači a rád hlásím žádné problémy. Vylepšení rozhraní ovladačů a některých technologií jsou docela malá, ale příjemná a rozhodně si dal někdo záležet na detailech. Výrazná funkční vylepšení ale nový balík nepřinesl. Co mě například chybí je jednodušší zapnutí SAM, které se dnes musí stále zapínat ručně z BIOSu a u některých her, kde by mohlo mít negativní přínos (takových ale moc není) se to automaticky nevypíná. Každopádně tohle asi bude součástí až jiného speciálně na tohle zaměřeného balíku. To platí i o odpovědi na DLSS, což bude součástí aktualizace balíku FidelityFX v tomto roce později. AMD totiž oznámilo, že chce aby její technologie byla prakticky standardem a fungovala jednoduše a pokud možno na všech platformách takže na tom spolupracuje se SONY a Microsoft. Ostatně právě bylo ohlášeno, že vývojáři mají plný přístup k FidelityFX technologiím na Xbox platformě.

Jinak musím říci, že současná verze ovladačů AMD (ADRENALIN), to je opravdu nebe a dudy proti tomu, kde byly ovladače AMD před několika lety. Celé rozhraní, fungování a stabilita jsou vynikající. Musím říci, že pád ovladačů apod. jsem už u AMD hodně dlouho nezaznamenal, také bug fixy jsou pravidelně doručovány. GPU akcelerace se poněkud v tichosti objevila v posledním roce dvou u řady aplikací, kde dosud ze strany AMD nebyla, ale hlavně tady je stále co zlepšovat. Obecně ale funguje vše, co jako běžný uživatele potřebuji pro střih videa, streamování apod. Takže vše se zdá být OK a mohu nový balík doporučit. Ale jak to tak bývá, ovladače nejsou hotové nikdy a podle mě by se te´d mělo AMD zaměřit na několik věcí.

Vylepšení výkonu streamování. Vylepšení výkonu a podpory GPU akcelerace na zpracování videa a renderování obecně. Zjednodušení přístupu k SAM a také nový balík FidelityFX technologií fungující a podporovaný univerzálně ve hrách včetně standardizace technologie jakou je DLSS ale pro všechny. Na všem se prý ale pracuje, tak uvidíme, co přinese další velký update ovladačů AMD, který by se měl objevit na konci roku …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
brejn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ... 2021-04-21 15:27:34

Po aktualizaci z verze 21.3.1 mi strašně padají fps, když měním hlasitost zvuku a vlevo nahoře mi na obrazovce vyjede ukazatel hlasitosti.
FPS mi při hraní spadnou někam k 1-2 dokud ukazatel zase nezmizí. Dělalo to i dříve, ale jen mírně, s poslední verzí to je šílený. Hlasitost šteluji do sluchátek často, třeba každou minutu mezi bitvami (hraji hlavně War Thunder).
Grafika RX 560.
urby [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - RE:brejn 2021-04-21 16:09:52

Použij ve hře Windowed mode místo Fullscreen
Případně čistou instalaci ovladačů pomocí DDU(google: DDU)
rumpeak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-21 23:00:16

Díky za tip. Zkusím přeinstalovat počítač s rx580. Několik problémů. Např. Černé titulky pri přehrávání uhd videa. Jak VLC, tak Windows přehrávač. Dále padání během hraní. Na jedno z počítačů vyřešeno novou instalaci Windows. Na tom druhém je ale nainstalováno asi 30 her a moc se mi do stahování těch 2TB nechce. Ne že by byl problém oblém v rychlosti internetu. Ale furt všechno odklikat, vychytat nastavení aby to jelo plynule. To je práce na celý víkend.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-21 23:09:35

Jo viry a balast je prevít
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-23 04:29:17
avatar
Ty nemáš ty hry přes Steam? Pokud máš, tak stačí v novém OS nainstalovat znovu steam a nasměrovat na složku s nainstalovanými hrami a nemusíš nic znovu stahovat/instalovat.
Samozřejmě předpokládám, že máš samostatný diskový oddíl na OS.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-21 16:20:51

To mi dělá u 1660s taky. Není to nic hrozného. Vysvětluji si to aktivací W prvků během hry a grafika se přepne z herního profilu, nebo tak něco.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-21 17:10:17
avatar
Pouzivam pomerne casto, ovladace aktualizuju vicemene pravidelne brzy po vydani, ale na veze ani rdna2 mi to nedela. Parkrat jsem si neceho podobneho vsimnul taky u polarisek, ale tedy zdaleka ne s tak vyraznym propadem - za me se to dalo prejit. Prijde mi realna Varinova teorie, ze to muze mit na svedomi Windows, zvlast jestli se neco podbneho deje i na jeho nvidii. Tak nebo tak nic neztratis, kdyz to nareportujes i amd ;)
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-21 19:44:32
avatar
pozri či sda ti nenasral do pc indický update KB5001330 a okamžite ho odinštaluj. Mne to robilo blackscreeen a kolegom záseky, padajúce fps. Po odinštalovaní to beží ako vietor. Ja som dnes v noci odinštaloval všetky indické Feature update
ps, fullscreen nepoužívať, lepšie je windowed, ale naj je boarderless
pita [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-21 20:45:38
avatar
Jj, KB5001330 mi taky dělal záseky apod. ve hrách. Už je pryč a opět vše ok.
brejn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-21 22:08:38

Pro jistotu odinstalováno. Se z těch Win updatů po*eru.
brejn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Díky 2021-04-21 22:06:00

Děkuji všem za rady. Vyřešil to režim v okně. Bohužel hra pak běžela s malými frame dropy, takové jemné škubání.
Ani reinstall ovladačů nepomohl. Takže jsem nainstaloval starší verzi 21.3.2 a běhá to pěkně.
Při změně hlasitosti jen malý škub a hned zase obvyklých 75fps.
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-22 13:08:20
avatar
nareportuj jim to, at to muzou fixnout
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - FidelityFX 2021-04-22 15:39:48

FidelityFX je už ohlášen i na PS5
Ashnobe88 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ??? 2021-04-23 12:08:18

Zdroj ? Nikde o tom nic nemohu nalézt. Všude píšou že je to pouze u xboxu
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-23 09:35:06
avatar
To jsem teda zvědavej, jestli ten Crash Defender k něčemu bude.
Od upgradu na RX 5700XT mi to často házelo černé obrazovky a občas kompletně zatuhlo. Někdy na začátku podzimu konečně ty černé obrazovky vyřešili a už zůstalo jen zatuhávání.
Bohužel s poslední dvě verze ovladačů (cca od prosince) v kombinaci s poslední aktualizací Win10 dost brutálně zvedli frekvenci toho zatuhnutí (občas to bylo i 5x do týdne).
Po upgradu na RX 6800 se to zlepšilo, ale nezmizelo, tak snad teď...
Jelikož to nikdy nespadlo ve hře (nebo jiné zátěži), ale vždy při idle zátěži typu přepnutí se na okno prohlížeče s youtube, přepnutí se na okno s RDP a podobně, tak to nemůže být nestabilitou zdroje nebo něčeho jiného při vysoké zátěži a podvoltováno nic nemám, abych se musel bát, že jsem něco přehnal.
Ještě jsem nedávno zkusil kompletně vypnout HW akceleraci v Chrome, žádná změna.
Takže pořád vše ukazuje na kombinaci Win10 x AMD ovladače pro RDNA architekturu...
Alienware [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-23 09:56:17

Hlavně, že se nezapomělo v článku kopnout do konkurence, u které jsem třeba nikdy problém s ovladači neměl
GaGy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - crash 2021-04-23 10:36:14

Já žádné problémy s 6800XT nemám co se týče crashu.
POkud ti padá youtube zkusil bych jiný prohlížeč ,osobně používám vivaldi a žádný problém.

Jinak používám obě značky ,jak zelené nebo červené a ovladadače maj oba výrobci v klidu.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-23 10:52:29

Toto jsem kdysi řešil aktualizací Flash Playeru. Nicméně jeho podpora je ukončená, tak ani nevím co bych dělal, pokud by mi crashoval youtube. Už se mi to naštěstí dlouho nestalo. Pak taky aktualizace síťového adaptéru pamatuju, že mi kdysi dávno pomohlo
Imunda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-23 16:07:27
avatar
Nwm jestli se tu smát nebo brečet.Pan DD vřele doporučuje jak jsou vynikající a pod článkem hned několik nespokojených... Fraška
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-23 17:15:25
avatar
až na to, že ti nespokojení mají problémy zjevně jinde než v ovladačích samotných ...

takže co má tvůj příspěvek znamenat, pokus o flame?
archecon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-04-23 18:22:13

Zajímavé, že ty ovladače nepodporují VEGU FE. Odmítají se nainstalovat a i na webu AMD se při výběru téhle GK nenabízejí. Vypadá to tedy jak nějaká beta, když to nepodporuje kompletní rodinu AMD VEGA
.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 116x
Komentářů: 1
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1288x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2189x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1941x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1302x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1294x
Komentářů: 1