Sapphire uvádí duální „Radeon RX 595“ – 2x RX 570 na jednom PCB. Není to vtip. Alespoň ne dobrý. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 13 srpen 2021
altPro výrobce grafik jsou těžaři důležití. Sapphire má zjevně dost toho, jak na těžařích vydělává NVIDIA.

 

 

 

 

Těžaři digitálních měn jsou škůdci, ale protože peníze jsou u mnohých až na prvním místě, budou je v jejich nesmyslné extrémně škodlivé činnosti, mnozí podporovat. Co jim tak udělat speciální těžební kartu postavenou na dvojicí Radeon RX 570?

Nedělám si legraci. Máme rok 2021 společnost Sapphire, byť se k tomu oficiálně nehlásí, udělala duální „Radeon RX 595“, založený na dvou 14nm POLARIS 20 čipech ve specifikaci dvou RX 570. Důvod je samozřejmě prostý, maximalizace efektivity pro těžbu digitálních měn.

RX 570 jsou a vždy byly hodně populární na těžbu, mají solidní výkon při nízké spotřebě – POLARIS je ostatně jedna z nejlepších sérií všech dob. Udělat tedy dvoučipovou kartu je zajímavé, protože najednou můžete osadit „2x tolik karet“ do jednoho slotu. Pro těžaře velmi atraktivní možnost. Karta má samozřejmě i jen jeden HDMI port, protože není určena do běžného prodeje jako klasická herní grafika. Jde o těžební kartu.

Sapphire se k ní oficiálně nehlásí, i když mnohé části karty jasně říkají, že je to její produkt. Samozřejmě hráči, a hlavně rozumní lidé chápající, že těžba digitálních měn je zlo a zločin proti zdravému rozumu, nevidí rádi, když se podobní výrobci angažují v tomhle zvěrstvu. Sapphire jako hlavní partner AMD (a samo AMD) doposud stály docela stranou, pokud jde o přímo těžební grafické karty a prodeje těžařům. Na rozdíl od konkurenční NVIDIA a jejích partnerů, která výrobu těžebních karet sama inicializovala a dávala jim maximální prioritu. Těžební NVIDIA karty jsou tak velmi běžné a dobře známé. Těžební AMD grafiky ale fakticky neexistovaly. Využívaly se prostě herní modely. Sapphire ale zjevně mělo dost toho, jak konkurence vydělává na těžařích přímo, a tak je výsledkem tohle.

Relativně levná duální karta dosahující 59,69MH/s při 125W. Nutno říci, že nová RX 6600 XT je bohužel také velmi atraktivní pro těžaře, neboť dokáže 32MH/s při 75W. Bohužel hrozba těžařů nekončí. Některé státy se sice snaží, ale stále chybí koordinovaný celosvětový krok k zastavení těžby digitálních měn, která zásadně negativně ovlivňuje situaci ve výrobě, tím pádem i životní prostředí. Má negativní vliv na infrastrukturu a ceny energie, a to vše hlavně pro téměř všechny, kteří s těžbou nechtějí nic mít. Vydělává na tom přitom jen pár jednotlivců.

Je smutné, že Sapphire se toho hodlá účastnit. A co je evidentní, tak nemá čisté svědomí a snaží se k té kartě svou značkou moc nehlásit. Jak se říká tomu, když víte že děláte špatnou věc a stejně ji uděláte, jen si na to navlečete kapuci a tmavé brýle? Z duální RX 570 jsem smutný i proto, že Sapphire spotřebovalo cenné suroviny, komponenty a kapacity výroby pro tenhle produkt, za který se zjevně ale správně stydí, zatímco své tradiční zákazníky nechává na holičkách. Kolik hráčů by i dnes ocenilo nový Radeon RX 570, kdyby je Sapphire tlačilo na trh za 4000 až 5000 korun v současné situaci? Ale ne, Sapphire radši ty prostředky vzalo a udělalo duální kartu pro těžaře … ale samozřejmě bude tvrdit, že hráči jako její hlavní zákazníci, jsou pro ni nejdůležitější. Jo jasně, a přitom v temných uličkách prodává HW pro těžaře. Asi můžeme být rádi, že to není duální RX 6600 XT nebo duální RX 6700 XT.

Na druhou stranu je pravděpodobné, že šlo jen o nějaké poslední rezervy POLARIS čipů a tohle je tak pro Sapphire nejvýnosnější způsob, jak se jich zbavit. Nevypadá to, že by se POLARIS na trh vrátily …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-14 19:42:01
avatar
Ja by som skôr problém videl, že ani nvidia a ani amd sa nehodlajú masívne navýšiť výrobu kariet. Majú totiž zle skúsenosti s rokmi 2017/2018, kedy im po navýšení výroby a páde krypta ostali sklady plne grafických kariet. Teraz sa žiaľ až tak nesnažia a začínam si myslieť, že sa im to oplatí viac.
Jardat [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Crypto měny 2021-08-14 21:18:41

Obávám se, že cryptoměny zde již zůstanou ať se nám to líbí nebo ne. Je třeba to vzít jako fakt a asi nic jiného jak osvěta nám nepomůže. Bohužel peníze jsou modlou lidstva které si z nich udělalo svatý grál, takže se digitální těžbě nemůžeme divit. Někdo pálí výkon v BOINCu a někdo těží.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ale 2021-08-14 22:38:19

Osobne tento produkt mi vadi najmenej, využiva stare tovarne po AMD 14nm techniku, viuživa stare DDR5 a tento dvoj čip ma vykon v težbe ako 3070 čo je parada, lebo ta stoji 1100€ a tento dvojčip predavaju po 800€
Vyrobne kapacity tato karta nezaťažuje žiadne, aspoň 14nm tovarne po AMD si tiež niečo urvu s toho bitcoin chlebika
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-15 08:47:39

Polaris se klidně do výroby vrátit může a moc bych se tomu ani nedivil...
Je to jediná grafická platforma, kterou AMD má na 12nm výrobě a pochybuji, že něco z novějších bude backportovat zpět na 12nm. I když určitě kolem toho hodně přemýšlí, zda by se to nevyplatilo.
Polaris umí hardwarově dekódovat HEVC, a kdyby se trochu poladila voltáž a frekvence, tak by to byla vcelku úsporná kartička i na dnešní poměry.
nVidia obnovila produkci GP107-400 (GTX 1050 Ti) a zvesela to prodává s +50% přirážkou oproti historickému cenovému minimu.
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-15 21:17:38

Také se divím, že AMD nevyužívá 12nm pro výrobu Polarisu. Ohledně nedostatku součástek se mi moc nechce věřit, že by to bylo nerentabilní, nebo že by ty součástky chyběly u novější produkce. Nějaký háček tam bude a Dušínovo srdce v tom nebude. Vždyť by na tom vytřískali majlant a myslím, že by se na ně nikdo nezlobil. Nějaké ty RX 580 v undervoltingu jak píšeš by byly fajné.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-15 11:22:27
avatar
no... určitě tohle bude minimálně sběratelská kuriozita. Zajímalo by mě jestli funguje i crossfire. Pokud ano,udělal bych na tom i herní testy. Tam kde CF funguje se dostává až někde k výkonu GF2080 Odkaz
Ten co čte [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Kryptoměny a koordinovaný post 2021-08-15 12:20:11

Než s tím bojovat, to se raději zapojit... Do dneška ( a dávám ten dotaz pokaždé několik let ) mi nikdo nedokázal přesně říct, co to počítá a jestli je to legální. Z logiky věci to legální je, protože to využívá mezery v zákonech. Musí to být kryté někým vlivným, protože energetická zátěž je brutální a dvorní ekologové kolem toho chodí po špičkách ( nebo aktivně těží ) Takže přínos bude mnohem vyšší a ta spotřeba se vyplatí. Ten nápad je geniální. Než stavět superpočítač na zelené louce, outsorcujeme to. Kryptoměna je motivací a na ukládání výsledků stačí střední databanka a i to už se outsorcuje. Tomu, co to šéfuje odpadá starost o servis, upgrade a vlastně je to podobné, jako solární boom. Ten mimochodem odstartovala reportáž kdysi dávno, kdy na příkladu jednoho kutila vykutálenci zjistili, že zákon umožní dělat to ve velkým a to, co bylo původně vymyšlené jako přilepšení pro lidi, vydělává solárním baronům a obyčejnýho člověka prostě nepřipojí k síti. Takže bych, co se těžby neosočoval jednotlivce, protože skutečné zlo jsou farmy, které si můžou dovolit jen bohatí a i ti už outsorcují, protože poměrně nedávno mi známý hlásil, že se zapojuje do projektu, kde zainvestuje do počítačové jednotky ( fakticky ji zaplatí ), ta bude součástí farmy a při troše štěstí i něco vydělá. Výsledek solárního boomu nejsou střechy s panely, ale ohromné plochy zemědělské půdy, kde se pěstuje zelená energie a počítačové farmy bývají poblíž, protože to perpetuum mobile ze solárů je výhodný zdroj energie, kdy rozdíl mezi klasickou cenou a výkupní cenou ze solárů pokryje náklady a ještě se vydělá na těžbě. A aby to lidi netrápilo, nabídnou se jim hrátky s kurzem kryptoměny a etickou stránku potlačí honba za ziskem, kdy ale platí to samé co u solárů. Díky podpoře neetiky, vydělávají jen ti bohatí.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-15 16:45:33

Citace:
Než s tím bojovat, to se raději zapojit... Do dneška ( a dávám ten dotaz pokaždé několik let ) mi nikdo nedokázal přesně říct, co to počítá a jestli je to legální.


Nebylo by lepší si to nastudovat než se furt ptát? Velmi zjednodušeně a nepřesně. Hledá se unikátní číslo. Vezme se číslo X prožene se přes SHA a když výsledek má 5(?) 0, je ono číslo X BitCoin. K číslu X se přičte 1 a vše se opakuje.
Je legální počítání čísla PI? Je legální hledání největšího prvočísla? Je legální počítání 3D scény pro zobrazení scény ve hrách?

Citace:
Musí to být kryté někým vlivným, protože energetická zátěž je brutální a dvorní ekologové kolem toho chodí po špičkách ( nebo aktivně těží )


Ta brutální spotřeba je jen o 10-15% vyšší než brutální spotřeba herního průmyslu.


Citace:
Ten nápad je geniální. Než stavět superpočítač na zelené louce, outsorcujeme to. Kryptoměna je motivací a na ukládání výsledků stačí střední databanka a i to už se outsorcuje. Tomu, co to šéfuje odpadá starost o servis, upgrade a vlastně je to podobné, jako solární boom.


Ano je geniální. BitCoin by jako kryptoměna ztratil smysl pokud by ji počítal jeden nebo několik superpočítačů. Zákaz těžby v Číně je událost která důvěryhodnost BTC ohromně zvýšila. Zmizely obavy z i byť jen teoretické možnosti, že by Čína mohla jakoliv mohla mít na BTC vliv. A kouzlo na tom je, že tomu nikdo v klasickém slova smyslu nešéfuje.

Citace:
Ten mimochodem odstartovala reportáž kdysi dávno, kdy na příkladu jednoho kutila vykutálenci zjistili, že zákon umožní dělat to ve velkým a to, co bylo původně vymyšlené jako přilepšení pro lidi, vydělává solárním baronům a obyčejnýho člověka prostě nepřipojí k síti.


To nevyvolala reportáž, ale byl to úmysl. Původní znění zákona určené pro malé a domácí použití změnil jeden poslanec ČSSD úpravou pár vět umožňujících použití i ve vekém.

Jestli chceš vědět o BTC víc a hledání informací na netu ti nevyhovuje, mohu doporučit knihu Vynález jménem BitCoin od Yana Pritzkera. Lze ji koupi i za BitCoiny (Za necelý týden na ní vydělá v podstatě jakékoliv novější GPU - 280X za 14 dní). Odkaz

Citace:
Takže bych, co se těžby neosočoval jednotlivce, protože skutečné zlo jsou farmy, které si můžou dovolit jen bohatí a i ti už outsorcují, protože poměrně nedávno mi známý hlásil, že se zapojuje do projektu, kde zainvestuje do počítačové jednotky ( fakticky ji zaplatí ), ta bude součástí farmy a při troše štěstí i něco vydělá.


Server housingové farmy nerady jednají s více jednotlivci. Lépe se domluví jeden, který zastoupí skupinu lidí skládajících se na HW.
Ten co čte [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - To nemyslíš vážně? 2021-08-16 01:44:54

jakože někdo vyhlásil mezinárodní hon na unikátní číslo a ještě za to dával odměnu? A davy šílí a budují farmy? Nejdál, kam jsem se dostal, bylo, že to počítá algoritmy a dává to dohromady informace. Hledá to data a údaje seskládává to puzzle do jednoho celku. Pak to ty celky přiřazuje k jiným celkům a v souhrnu jsou to vytvoří databázi o konkrétních lidech. Kdyby to byla náplň existujících superpočítačů, byl by z toho skandál. Ten poslanec z ČSSD tu novelu prosadil na něčí pokyn, protože koumáci cítili zisk. byl to jen příklad, jak se dá zneužít dobrá myšlenka a to samé třeba platí pro exekutory. A to s těma farmama se dá vztáhnout i na ty soláry. ČEZ raději vykoupí velký množství, než by se administrativně zatěžoval s jednotlivci. Těší mě, že to tak hezky rozebíráš, co jsem napsal. Ale tvoje argumenty jsou plytké a spíš vypadáš jako placený zametač. Aktivista, co má na starosti, aby se pochybnosti zametly pod koberec dřív, než ta pochybnost zaklíčí. Krypto je megapodvod na lidi a lidi si pod sebou dobrovolně a za pár drobných podřezávají větev.
Derryk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-16 18:01:06

Citace:
jakože někdo vyhlásil mezinárodní hon na unikátní číslo a ještě za to dával odměnu?

Proto se ti to nikdo nesnažil vysvětlit. Problematika je to složitá a nikdo nebude plýtvat svým časem pro někoho kdo nemá elementární snahu si to s dostupných zdrojů zjistit sám.


Citace:
Nejdál, kam jsem se dostal, bylo, že to počítá algoritmy a dává to dohromady informace. Hledá to data a údaje seskládává to puzzle do jednoho celku. Pak to ty celky přiřazuje k jiným celkům a v souhrnu jsou to vytvoří databázi o konkrétních lidech.


O které kryptomněně to platí? Nepleteš si to s nějakým jiným využitím blockchainu? Podrobněji jsem se díval jen na VertCoin (VTC), RavenCoin (RVN) a BitCoin(BTC) a tam se to neděje.

Citace:
Ale tvoje argumenty jsou plytké a spíš vypadáš jako placený zametač. Aktivista, co má na starosti, aby se pochybnosti zametly pod koberec dřív, než ta pochybnost zaklíčí.


Co zametám? A jaká pochybnost? Pochybnosti a opatrnost jsou jako všude i u kryptomněn na místě. Nejednou se vydala "nová" kryptomněna forknutím stávající. Zaplatila se kampaň jak je měna úžasná a má velký potenciál (viz Mcafee). Po vyhypování a vzrůstu ceny zakladatelé svou měnu směnili za jiné krypto nebo FIAT měnu a hejlům zbyla jen zlomková hodnota.

Citace:
Krypto je megapodvod na lidi a lidi si pod sebou dobrovolně a za pár drobných podřezávají větev.


V každé oblasti se najdou podvodníci a vykukové. Krypto nevyjímaje. Ale pokud vezmu krypto jako celek tak je to s porovnáním se stávajícím FIAT systémem svatoušek.

PS: K bodu 2. "Nejdál, kam ..." Nedíval jsi se náhodou na digitální Euro? Na to by to vyjádření padlo jako hrnec na pr*el. Digitální Euro je nebetyčnej ojeb na lidi, respektive na jejich soukromí a svobodu v nakládání s vlastníma financema.
Kisch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-16 07:00:59
avatar
Takové základní vysvětlení, co je Bitcoin a blockchain

Odkaz
990 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2021-08-15 12:30:22

Každopádně jasně to svědčí o tom, že se výrobci karet začínají přizpůsobovat těžařům čím dál více. Současná naprosto zoufalá situace na trhu s grafickými kartmi již trvá pěkně dlouhou dobu... a nevypadá to že by se dohledné době mělo něco změnit.
FabledWarrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - hmmm 2021-08-16 05:58:04

Tak já sám těžbu bitcoinu a ostatních měn neuznávám a štve mě, že nám těžaři berou grafiky, které pak stojí nesmysl. Jenže tohle je starý Polaris... RX570 o kterou bych už v podstatě ani nezavadil, kdybych si chtěl koupit nový počítač, možná jako nouzovku pro zobrazení plochy. Ten čip se vyrábí na starém výrobním procesu a nebere kapacity moderních, takže já s výrobou téhle karty nemám moc problém.

Ať se nám to líbí nebo ne, těžaři tady s námi prostě budou, tak proč si ten trh a výrobu alespoň nepoupravit tak, aby byl tak nějak spokojen každý? Těžaři dostanou celkem výkonné těžící prostředky a nebudou blokovat nové nové výrobní procesy a hráči dostanou své výkonné herní karty. Jen kdyby jich Sapphire dokázalo dostat na trh dostatečné množství...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1293x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1745x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2326x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2062x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1360x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1334x
Komentářů: 1