Intel postaví novou továrnu v Německu. První grafické karty ARC představí 30.3.2022 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 15 březen 2022
altNovinky od Intelu: výrazné posílení výroby a vývoje čipů v Evropě a první grafické karty

 

 

 

 

Máme tu dvě zajímavé zprávy ze světa Intel :). Evropa se konečně shodla na tom, že vážně potřebuje být samostatnější na poli výroby moderních čipů a tak se rozhodla podpořit finančně výrobce. A na to přesně čekal Intel. Ten původně chtěl oznámit nějaké rozšíření v Evropě už minulý rok, ale nakonec se rozhodl počkat si, kolik EU a jednotlivé státy nabídnout ve formě pobídek a další přímé podpory. A vyplatilo se.

  • Evropa chce a platí, Intel tedy rozšíří výrobu i vývoj

No a dočká se hned několik zemí. Nicméně hlavní nová továrna bude stát dle očekávání v Německu, která tak výrazně posílí, kdy na jeho území už velká továrna GlobalFoundries (bývalé AMD), stojí. Ta je umístěna v Drážďanech, zatímco nová továrna Intelu vznikne o pár hodin dále na západ, konkrétně v rovinatém a úrodném Magdeburgu.

Továrna má stát 17 miliard EUR, kdy ale většinu pokryje EU a Německo, takže rozhodně velmi výhodné pro Intel. Přípravy už začaly, stavět se pak má v příštím roce a výroba v této nové továrně začne v roce 2027. Což mě přijde docela pozdě, ale uvidíme.

Německo ale nebude jedinou zemí, kam Intel ohlásil v Evropě investice. Podle očekávání míří několik miliard eur do modifikací, modernizací a rozšíření již existujících továren v Irsku. Mělo by jít o ten 7nm proces (dnes marketingově označený jako „Intel 4“).

Itálie se pak dočká také nové továrny, ta bude zaměřena na inspekci a zpracování waferů a pouzdření čipů. Jinými slovy by měla fakticky vyrábět konečné produkty jako jsou samotné procesory. Má stát 4,5 miliardy a začít fungovat po roce 2025. Francie pak získá nové hlavní vývojové evropské centrum Intelu pro oblast HPC a AI, tedy zásadní oblasti, kterým se chce Intel maximálně věnovat. Intel pak také rozšíří své již existující vývojové a výzkumné působení v Polsku a Španělsku. V ČR Intel žádné investice neohlásil.

Šanci ale máme v souvislosti s plánovanou výstavbou továrny TSMC nebo vývojovou částí, kdy Taiwan má zájem o spolupráci, ale finální rozhodnutí stále neučinil. Mělo by se ale tak stát poměrně brzy, protože Evropa chce větší čipovou nezávislost a vlastní kapacity a události posledních dní a týdnů tuto nutnost ještě zdůraznily. Takže doufejme že továrny Intelu a TSMC nebudou poslední …

  • Intel konečně oficiálně vydá grafické karty … tak trochu.

Nechci na to dělat samostatný článek, protože už jsem jeden před několika týdny dělal a fakticky tedy nic nového nemám. Jen tedy zopakuji fakta, kdy původně Intel slíbil vydání DG2 grafik nejpozději minulý rok, ale „nějak“ se mu to nepovedlo. Investorům ale slíbil, že vyjdou tedy v Q1 tento rok, což se ovšem také reálně nepovede, alespoň je tedy oznámí. I když půjde zase o papírové uvedení.

To proběhne 30.3.2022, tedy v nejzazší možný termín, aby se tomu dalo říkat vydání v Q1, kdy je ale jasné, že na trhu se objeví až později. Navíc bohužel platí, že nepůjde o ty grafické karty Intel, na které se nejvíce těšíme. Jako první půjde na trh low endová Intel DG2-128EU a to konkrétně mobilní verze A350M a A370M. Očekává se zhruba 2x lepší výkon než mají integrované grafiky Intel podle firmy, což v praxi bude znamenat, že první herní grafiky Intelu budou mít výkon na úrovni integrované grafiky Radeon 680 v procesorech AMD RYZEN 6000H.

Asi se ptáte, kdy tedy Intel vydá ty slíbené skutečné herní grafiky pro mainstream, postavené na větším DG2-512EU čipu. No tady se bohužel potvrzují dřívější zprávy, že toho se hned tak nedočkáme. Intel sice uvádí vydání desktopových grafik v Q2, ale pokud to bude jako s těmi mobilními, tak je ohlásí na konci června s tím, že reálně na trhu půjdou ještě později. A jako první lze očekávat ty DG2-128EU low end karty, takže mainstream v podobě DG2-512EU dorazí až někdy na přelomu Q3/Q4.

Nicméně v případě těch mobilních low endových A350M a A370M uvidíme, jak na tom jsou reálně ovladače, podpora her a výkonové srovnání proti AMD Radeon RX 6500 a NVIDIA RTX 3050, kterým by měly konkurovat … nutno ale říci, že v zákulisí výrobci notebooků nejsou z Intel ARC grafik zrovna nadšeni. Jak jsem ale řekl, nic nového. Jedinou novinkou je tedy oficiální ohlášení Intel DG2-128EU karet v mobilním provedení, které proběhne 30.3.2022 ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Shiffty 66 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-15 21:40:43
avatar
Achjo, proč zrovna Intel, to tady radši nemůže stát TSMC...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-15 22:52:49
avatar
TSMC je také v plánu ....
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-15 22:53:35
avatar
Pretože Intel má najlepších lobistov

Inak tu je x ďalších firiem. ST, NXP, Infineon... Dokonca ONsemi s návrhom aj výrobou v ČR...

To že taká veľká firma ako Intel dostane toľko peňazí a rozseje ich po celej EU bude pre tieto menšie firmy likvidačné a myslím že to je aj Intelov zámer. Umelo vytvoriť nedostatok equipmentu, materiálov na výrobu... A hlavne ukradnúť talentovaných a skúsených inžinierov. Najmä v období keď má väčšina firiem dvojciferný nárast ziskov a toto je jediný spôsob ako ich Intel môže nejak obmedziť.

Ďalej to má aj nepriamy vplyv - keď investori uvidia obrovské investície Intelu (bez rizika) tak budú menej naklonení investovať do rozširovania iných firiem, pretože v prípade budúceho prebytku na trhu si tie budú niesť prípadné straty sami.

Skutočne hnus a ďalší výmysel ako zlikvidovať výrobu v EU...
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-16 08:36:24

Nechápu proč by to mělo být likvidační pro menší hráče. Třeba ONsemi vyrábí oproti Intelu "hrozné shity" (v Rožnově se nevyrábí na 500nm, možná 350nm). Ovšem takové "šváby" budou furt potřeba a pochybuju že je bude vyrábět Intel...
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-16 09:56:54
avatar
Je nedostatok nástrojov, materiálov a ľudí. Intel s obrovským kapitálom a dotáciami bude môcť platiť oveľa viac ako Onsemi...

No a ku konkurencii- Intel kúpil Tower semiconductor, kde očakávajú obrovský nárast práve v týchto väčších procesoch.

https://d2axcg2cspgbkk.cloudfront.net/wp-content/uploads/Breaking-Analysis_-Pat-Gelsinger-has-the-Vision..Intel-Just-Needs-Time-Cash-a-Miracle-8.jpg
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Katastrofa pre existujúcu výro 2022-03-15 22:36:15
avatar
Takže z našich daní sa zase bude financovať monopol a likvidovať konkurencia? To sa zase tí naši socialistiký a neo-komunistický vodcovia predviedli.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-15 22:53:37
avatar
TSMC je také v plánu ... Intel je velkým (stále největším) hráčem, takže i jeho rozšiřování je logické ...
Dzmijak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-15 23:54:54
avatar
Práve preto by mali podporiť iné firmy... Alebo ešte lepšie, zrušiť dotácie. Namiesto toho znížiť dane, znížiť ceny energií, zjednodušiť byrokraciu...

Platiť Intelu je to najhoršie, čo mohli urobiť.
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-16 11:15:04
avatar
další newska o Intel dGPU. To už čtu tak 5 let a zatím jsem kartu neviděl. Teď ji maj pro změnu stavět továrnu. Za měsíc ji možná budou stavět i památník a možná jednou i vyjde s rozbitými nepoužitelnými drivery. Tzn. vzbuďte mě prosím, až Intel bude mít skutečně konkurenceschopné dGPU k těm od NV/AMD.

Jedinné v čem by to mohlo být dobré, kdyby to mělo ok drivery na těžbu a konkurenceschopný výkon pro tuto činnost. Pak by Intel vůbec nemusel ladit herní drivery a těžařský trh by byl nasycen třetím (neherním) hráčem
HUHUHUgo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-03-17 21:33:31

Super, tak ono použití grafiky se neomezuje na hraní her a těžbu kryptoměn.
Já bych rozhodně nějaký svěží vítr s "grafikou" vhodnou pro strojové učení ocenil.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 870x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1482x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2249x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1992x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1322x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1