RTX 4090 se předvádějí – obří karty s obří spotřebou. Až 600W pro herní grafiku je realitou! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 06 říjen 2022
altNVIDIA dovolila ukázat FE edice i nereference. Potvrzuje se až 600W spotřeba!

 

 

 

 

Jako první z nové generace grafických karet se představí prozatímní TOP model od NVIDIA. Nová RTX 4090, která ovšem zcela jistě bude příští rok „nahrazena“ ještě o pár % rychlejším modelem RTX 4090 Ti, protože letošní novinka nemá plně aktivní AD102 jádro. NVIDIA již odhalila svou speciální FE edici a výrobci karet představili své nereferenční edice. Bylo dovoleno udělat rozbalení a podrobné představení, ale zatím se stále nesmí ukázat žádné testy. Recenze budou zveřejněny až příští týden kdy od 12.10.2022 bude karta oficiálně v prodeji. Nicméně samozřejmě ne každý dodržuje NDA, takže pár zajímavých věcí uniklo.

RTX 4090 je obří. Samozřejmě první z věcí, které se mnozí hodně věnují je právě sama velikost karet. Už NVIDIA FE je naprosto gigantická, ale většina nereferenčních herních OC variant jednotlivých výrobci, ji ještě výrazně přerůstá.

Samo PCB karet je přitom překvapivě malé, má obvykle jen kolem 24cm. Všechny karty mají Gen5 16-pin konektor, takže vyžadují redukce, či novou generaci zdrojů. Drtivou většinu hmotnosti karty a ty obří rozměry jsou pak dány chlazením. Opravdu gigantické karty, kdy 3,5 až 4 sloty nejsou nijak výjimečné. Nejmenší verze mají obvykle 2,5 slotů, takže zabírají stejně 3 apod. To platí pokud jde o klasicky chlazené modely heatsinky. Rekordní je na nich i množství heatpipe, které obvykle výrazně přesahuji 10.

Na trh také míří celá plejáda verzi s AiO chlazením, které jsou o poznání kompaktnější, tedy s výjimkou až 360mm výměníků, které musíte do skříně také namontovat. Možná se tak někteří ptají, proč jsou RTX 4090 tak obří, když údajně proti RTX 3090 Ti nemá dle NVIDIA dojít k nárůstu spotřeby. Obě karty mají mít těch 450W. No protože to není tak úplně pravda …

  • RTX 4090 mají běžně kolem 500W s lehkým OC pak přes 600W.

Těch 450W platí hlavně pro NVIDIA FE edici, což je jako obvykle nej-vymazlenější edice z hlediska vyladění efektivity, ovšem i ina má ve skutečnosti 600W limit. Většina nereferencí jako obvykle bude mít při výkonu FE verze o něco vyšší spotřebu, a to běžně kolem 500W.

Někteří výrobci to řeší duálními BIOSy, protože ten 450W limit je důležitý z hlediska současných zdrojů. Není totiž úplně bezpečné, používat ATX 2.x zdroje v kombinaci s redukcí pro ten Gen5 16-pin. Jednoduše na to nejsou stavěné a je tam nutný určitý kompromis a absence jistých prvků. Až nové ATX 3.0 zdroje jsou patřičně navrženy a ty teprve přichází na trh. Existuje tak značná obava z toho, co se stane až uživatelé budou kombinovat 450+W grafiky se staršími zdroji. Proto řada výrobců použila duální BIOS, kdy až druhé OC nastavení s trochu vyššími takty a výkonem, umožňuje využití vyššího limitu napájení, které je 600W.

Jinými slovy, těch dlouho spekulovaných 600W spotřeby pro novinku NVIDIA nebyl výmysl. V praxi to tak skutečně bude. V základu běhá běžně RTX 4090 FE až na 2,85GHz, i když samozřejmě NV jako vždy uvádí oficiálně boost takt nižší (aby nemusela ten prezentovaný maximální výkon garantovat u každého kusu za každých podmínek), „jen“ 2520MHz. V případě FE edice to tedy znamená těch 450W. Ale u nereferencí bude tohle znamenat často až kolem 500W. Pokud se ale rozhodnete trochu taktovat, nebo výrobci to udělají za vás svými OC režimy, tak počítejte s rychlým a brutálním nárůstem spotřeby. Posun taktů na sice úctyhodných 3000MHz je možný, ovšem v reálu to představuje jen drobný 5% posun proti referenci v praxi. I tak tenhle drobný skok však u některých modelů v některých případech může znamenat i více než 600W spotřebu.

Je tedy jasné, že RTX 4090 Ti, která dorazí někdy příští rok a bude mít plně aktivní GPU a ještě vyšší výkon, bude mít určitě kolem a spíše přes 600W TBP už v základu. NVIDIA zkrátka myslí na energetickou krizi a uvádí ideální karty v době, kdy máme v Evropě šetřit. Zase ale mnozí budou moci doma vypnout topení, protože mít v PC až 600W grafiku bude dost peklo a běžně velká místnost se velmi rychleji ohřeje a bude v ní nedýchatelně. NVIDIA zkrátka tlačí věci hodně do extrému, protože si myslí, že z nějakého důvodu potřebuje každé % výkonu bez ohledu na provozní vlastnosti a realitu.

Všichni, kteří mají RTX 4090 karty v ruce se také již snaží mírnit očekávání hráčů, protože výkon karty zdaleka není tam, jak jej prezentovala NVIDIA. Ani náhodou v běžné herní praxi nemá RTX 4090 výkon 2 až 4x vyšší proti RTX 3090 Ti. To platí jen v hodně speciálních, skoro umělých PR případů s DLSS + RT ve speciálních demech. Nicméně v 95% běžných her záleží čistě na rasterizačním výkonu. A většina hráčů nechce používat DLSS, tedy nenativní rozlišení. A pokud jde o ten rasterizační výkon, dosavadní úniky ukazují že ten se zvýší „jen“ o 60 až 75% ve srovnání s RTX 3090 Ti/3090. Většina z nás tedy očekává zhruba 70-75% posun běžného výkonu v běžných hrách bez vlivu DLSS nebo RT. Dvojnásobný výkon může být jen v lepších případech s aktivním DLSS, protože stále platí úměra, že čím výkonnější grafika, tím větší přínos výkonu má z DLSS, protože na jeho zpracování má prostě vyšší výkon. Každopádně osobně považuji za divné, pokud by někdo s RTX 4090 zapínal běžně DLSS, protože tak výkonnou grafiku si pořizujeme abychom nemuseli snižovat detaily a dělat kompromisy ;).

Pokud jde o ceny a dostupnost, tentokrát by se neměla opakovat situace předchozí generace. Poptávka po grafických kartách je nyní velmi nízká, poptávka po PC je obecně nízko. Finanční těžkosti všeho druhu sužují velkou část světa, takže žádné velké fronty se nečekají a karty by měly být k sehnání a ceny by měly začínat na těch doporučených. Ty základnější edice budou kopírovat těch ohlášených 1600 dolarů to znamená v ČR cenu zhruba od 48 990 korun vč. DPH. Některé luxusnější edice budou ale nejméně kolem 1700 dolarů a víc. Tedy 52 - 55 tisíc korun za herní grafickou kartu v „normální situaci na trhu a ve výrobě“.

  • 450 – 600W je prostě moc …

Za sebe musím říci, že mě RTX 4090 dost odrazuje. A to říkám jako nadšenec do HW. Nevadí mě ani cena natož poměr cena/výkon, je to TOP model obojí bude šílené, to jsme zvyklí. Vadí mě ta spotřeba. Kolem 500W pro běžné nereference a 450W jako minimum? Ne, děkuji!

Mám bohaté zkušenosti s provozem 400W grafik a nechci více. I jen testovat to je peklo. 300 – 350W je maximum, co je reálně vhodné mít v PC v běžně velké místnosti z hlediska klimatu v ní. Osobně používám Radeon RX 6900 XT, který má 300W, a tak ho mám nastavení na 250W v praxi s jen o malinko nižším výkonem. Ten rozdíl v běžné místnosti v teplotách a klimatu je už tak znatelný. Když jsem zkoušel RTX 3090/3090 Ti modely, rychle jsem je ze svého PC zase vyndal. Ty karty jsou fajn z hlediska výkonu apod., ale prostě 400 – 450W spotřeby a vyzařování běžně? Strašný! A nová generace má ještě více?! Hrozné, speciálně v dnešní době. Samozřejmě nějakou RTX 4090 otestujeme, ale není to v tuto chvíli naše absolutní priorita, jakkoliv, ten výkon a technologie vypadají dobře, ta spotřeba a teplené vyzařování mě prostě velmi odrazují. A přijde mě, že NVIDIA se ani nesnažila o provozní efektivitu a nepřekračovat těch rozumných praktických 300W … takže jsem docela zvědav, jaký výkon to bude mít když se pokusíme tu spotřebu omezit na ty rozumnější hladiny.

Je to jako s novými AMD RYZEN 7000X procesory, kdy taky 7950X je sice úžasný, ale ještě mnohem lepší je ten CPU s nižším limitem napájení. Něco podobného očekávám od AMD a jeho nové RDNA 3 generace grafik, která se představí 3.11.2022. Povídá se, že s výkonem běžně podobným RTX 4090 v drtivé většině her, nebude mít AMD karta 500W, ani 450W, dokonce ani 400W spotřebu. Ale vystačí si s pouhými 350 až 370W! A pokud to bude něco jako RX 6900 XT, která jde výrazně stáhnout na spotřebě, aniž by to zásadně ovlivnilo výkonu, tak jsem zvědav, co dokáže RX 7900 XT na třeba 300W maximálně.

Zkrátka čeká nás zajímavý souboj, kdy NVIDIA zjevně rezignovala na snahu o efektivitu a z nějakého důvodu tlačí výkon doslova za každou cenu, zatímco AMD se prozatím zjevně soustředí na efektivitu a lepší provozní vlastnosti. Všechno co dosud AMD o RDNA 3 řekla, se týkalo hlavně toho, jak moc velký posun v oblasti efektivity AMD udělalo. Troufám si tedy říci, že pokud se potvrdí, že RX 7900 XT dokáže mít běžný herní výkon srovnatelný s RTX 4090, ale jen při 350 – 370W proti 450 – 500W, tak to bude dost možná hlavní argument a vlastnost, na které se AMD bude hodně soustředit a vyzdvihovat jej. A troufám si říci, že s ohledem na situaci bude dnes „spotřeba“ zajímat a budou ji řešit i ti, kteří by to normálně neřešili.

Opakuji, těch 450 – 600W co do té karty nacpete se většinově přemění na teplo a to budete mít v místnosti, s tomu odpovídajícím klimatem. Jsem toho názoru, že výrobci by měli být soudní a říci, že 400W+ pro herní grafickou kartu je prostě už přes čáru … nemluvě o aktuální energetické krizi v současnosti, kdy uvádět na trh 450 – 600W herní grafiky je facka všem a všemu.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-07 18:51:19

Trochu hard ta posledna fotka GPU s matičnou doskou
Tommy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-07 18:56:58

Ja som si tú dosku ani nevšimol
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-08 08:40:59
avatar
Taky mě pobavila.
Asi se nám blíží doba, kdy si člověk koupí GPU, postaví na stůl a do něj připojí "malou kartu" nesoucí CPU a RAM, které budou v roli koprocesoru připravujícího data pro GPU :-D
Varin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-08 11:19:54

Tak zrovna mini-ITX deska je tak trochu provokace, ale jinak cca 7cm tloušťka karet je fakt masakr
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-09 21:25:37
avatar
Ono s ATX deskou by to z toho úhlu odkud je ta fotka udělaná, nevypadalo o moc jinak ;-)
Ale máš pravdu, že ta mini-ITX to jen zvýrazní.

Viděl jsem teď srovnání velikosti RTX 4090 s GTX 1080Ti a je to fakt masakr. To tomu teprve dává tu správnou perspektivu, kdy člověk pochopí jaká šílenost to je!
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-07 20:58:49

Už se nám to začíná nepěkně rýsovat, že ten nárůst výkonu nebude nic moc ani u jedné značky...pokud AMD bude mít výkon podobný, jako nVidia, jak se tu píše, byť s nižší spotřebou a ta má asi jen o 60% vyšší výkon oproti předchozí generaci, tak kde je ten udávaný 2,5-3x vyšší nárůst u AMD, o kterém mluvila? A kde ten skoro stejný u nVidie?
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-07 22:38:13
avatar
3090ti sa už predávajú za 1400e. Otazka či bude 4090 dostupná za 2000. Ak by to bolo viac, tak sa tie 3090ti rýchlo predaju
ondris83 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-08 13:03:15

no mluvilo se tu o 2-2,5x vyssim vykonu u nastupce rx6900xt a jo sem na to hodne zvedavej..po te pul rocni masazi co tu DD predvadel to nejak v poslednich clancich podezrele upozaduje a zacal misto toho vyzdvihovat jen efektivitu…snad minimalne ten dvojnasobny narust plati a highend radeon bude aspon o tech 40% v rasterizaci rychlejsi nez rtx4090
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-08 16:02:26
avatar
já nikoho nemasíroval, já informoval o tom, co se povídalo ...

a na tom se nic nezměnilo, nemáme žádné nové informace, AMD si vše pečlivě hlídá, stejně jako RX 6900 XT byla velkým překvapením, bude jím i RX 7900 XT ...

A z toho málo co vím na beton vám nesmím říci nic, ale dobrou zprávou je, že až se 3.11. bude představovat největší technologická revoluce na poli GPU čipů, budeme u toho ;)
Icik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-08 21:11:50

Ryzeny 7xxx jen dorovnaly IPC Alder Lake. Takže ve hrách se žádný nárůst výkonu oproti tomu, co tu máme už nějakou dobu, nekoná.
RDNA3 budou zřejmě výkonem pár % pod RTX4090 se spotřebou do 400W. Nárůst 2-2,5x možná tak bude platit v RT.
Máme jásat? Nevím. Už jsem to nevydržel a koupil 6900XT za 16tis z druhé ruky.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-08 23:27:25

Ryzen 7950 je vykonny a usporny CPU pri spotrebe 105W straca len 5%= chyba merania vykonu, ako pri plnej spotrebe.
Alder Lake je to proste 8 jadro tie male jadra s polkou inštrukcii robia len problemy pri bežnich aplikaciach, to že nejaky behmark je odladeny na to je ina vec, ale realita len malo aplikacie vie robiť s malymi jadrami.
GPU? ja mam 6700 12GB na 32" 2K monitor skor všetko ide cez 100Hz+. Nove GPU, Nvidia priniesla Unscaping, ale na čo mi to je, nepotrebujem 500Hz a nekvalitny obraz
AMD nechajme sa prekvapiť
Mano [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-09 11:28:03
avatar
Takže opora pre takéto karty bude asi prakticky nutnosť aby to neutrhlo PCI-E slot. Šialená tá spotreba, ale 1000+W zdroje by to snáď mohli zvládnuť aj bez atx 3.0. Ja by som teda k takej karte bral min. 1300W aby mal ten zdroj dosť rezervy a ventilátor zbytočné veľa netočil.

Vidím to tak že Brusel už na tom pracuje aby zastropoval max. spotreby kariet a možno aj procesorov
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-09 12:22:40
avatar
neutrne, tu váhu drží přeci skříň ke které tu kartu přišroubuješ. Většina výrobců také udělala masivní ty zadní pláty se zahnutím, které top podporují, takže držák třeba není, ale nedivil bych se, kdyby ho většina používala, jhe součástí příslušenství některých karet či desek ....

někteří výrobci mají pro RTX 4090 doporučeno 1200W zdroj jako minimum ...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-09 13:16:36
avatar
Jiste, provozovat podobna monstra ma vicero ruznych uskali - ten kdo si podobny hw presto porizuje, si jich snad je taky dobre vedom. imho tohle uz neni hw "do bytu", ale kdo chce, tak at si to poradne a sevsimvsudy uzije. Zakazy jsou zbytecnost, tohle ma potencial samo o sobe nekolik uzivatelu vytrestat taky dost dobre...kazdy sveho stesti strujce
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-10 13:44:28

Normálně už vidím jak budou uživatelé RTX 4090 brečet nad spotřebou nebo horkem když dostanou na těch 450 watech skoro dvojnásobný výkon na výpočty než 3090ti ...

Hráči co to chtějí na 4k 120Hz také budou určitě hrozně nešťastní

Tohle prostě není produkt pro "obyčejné" lidi.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-10 14:15:13
avatar
proč by měli brečet? Kdo ti tohle zase navykládal kde?

Co ale určitě budou dělat, to je sakra se u toho PC potit a místo omezení spotřeby , které musíme nyní v Evropě jednoznačně udělat, budeme živit 500W herní grafiky a potřebné chlazení místnosti, aby se v ní uživatel n neupekl ... to je to na co narážíme ty brekote ...
Davamir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-10 15:16:27

No tak to by prvotně nesměli chtít hrát ve 4k 120hz protože to žádná jiná grafika to nezvládne.

A na výpočetní výkon je to už absolutně nesmyslné tvrzení jelikož pro tohle využití v téhle cenové kategorii je RTX 4090 nejefektivnější produkt na světě.
Tomcat22 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-10 15:20:07

To záleží na hře, ale 120Hz nepotřebuješ, stačí nad 60...
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-10 17:27:51
avatar
Proc brecet? Ja naopak pisu, ze uzivatele podobnych grafik si jsou jiste dobre vedomi vsech spojenych dusledku neco takoveho provozovat. Presne jak pises, ano, do klimatizovane serverovny pro lidi, co to vyuzijou prima - proto jsem taky proti tomu spekulovanemu, pripadnemu omezovani ze strany uradu. Na druhou stranu si ale taky myslim, ze se najde par ne tak zbehlych uzivatelu, kteri si to spolu s nejakou tou moderni i9 poridi domu do bytu na hry - ale ti to pozdeji pak taky pochopi a hadam, ze minimalne nekteri z toho pak uz nebudou mit az takovou radost
CRYPT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-10 16:17:07
avatar
Toto je fakt pro nadsence, ta spotreba je za zenitem pro normalniho cloveka, co si chce kvalitne zahrat, ale pokud nema doma i slapaci akumulator, aby si po robote naslapal jeste elektrinu na hrani (pokud nechce platit extra), tak nerealne...
invisigoth [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Blender 2022-10-10 22:19:09

Zdravím všechny,
omlouvám se za off topic, ale mohl by mi někdo prosím dát info jak jsou na tom Radeony v Blenderu? Před verzi 3.0 ještě podporoval AMD grafiky, ale po updatu už ne (až od 6000), do té doby jsem renderoval přes RX580. Teď pokukuju po RX6900 XT od Sapphiru (ať už Nitro+ nebo Toxic). Obecně by měli nVidia karty být na render lepší, ale raději bych radeon. Děkuji za info a mějte se.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-10 22:27:16
avatar
Současná generace použitelná OK, ale výkonově nemají na NV, protože na to nejsou stavěný. AMD RDNA je hlavně na hry, NV dnes staví univerzálnější a tak je i méně efektivní, ale v blenderu GPU je výkonnější ...
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-11 18:45:58
avatar
Tak buď se u NV někdo zbláznil, nebo se NV opravdu panicky bojí RDNA 3, ale ta karta je zdá se ještě mnohem dál za hranou efektivity než nové Zen4 CPU.

Když mrknete na der8auer video Odkaz tak je jasně vidět, že to je čip, který by klidně mohl být na kartě velikosti a chlazení srovnatelné s GTX 1080Ti a tedy mít spotřebu kolem 280W a přitom mít 90-95% výkonu než má při těch 450W na té obří kartě jak to NV vydala
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-11 20:18:27

Proste ide o to že na tych cca 380-450W beži na taktoch 2,6GHz lenže ak chceš to vytiahnuť cez 3GHz už to žere jak dabel 600W
To mas jak s novými ZEN4 ak ti stači 95% vykonu CPU si vystači s 105W ale ked chceš 100% vykonu hold žere to 170W...
A nova RDNA3, hold Nvidia ma problem ta mrška s tymi 12 000SP beži na 3,5GHz
PS: RTX4090 1500 dolarov Nvidia vie niečo čo my nie
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-12 04:24:05
avatar
Jo, na tom grafu spotřeba vs dosažený výkon je jasně vidět, kde se láme ta křivka efektivity a je zřejmé, že provozovat tu kartu na víc jak 300W je holý nesmysl, páč za jednotky procent výkonu pak člověk platí desítkama Wattů energie.
Přesně jak řekl der8auer, ta karta je daleko v teritoriu extrémního overclockingu. Normálně se karty vždy dělají tak, aby byli provozované kolem toho bodu, kde se láme křivka výkonu, kdy výkon přestává škálovat s odebíranou energií (příkonem).
Tady ale máme kartu, která přestává škálovat kolem 280W, ale NV jí kvůli zisku pár dalších jednotek procent výkonu tlačí na 450W
A při zvednutí power budgetu pro OC hrátky ta karta klidně žere hodně přes 600W. WTF?
kell_01 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Otazka 2022-10-12 01:54:23

Mel bych otazku na honzu

Jake myslis ze budou modely 7900 rady ?

Driv se psalo ze bude 7975, 7950, a 7900 jen s 20GB ramky ta posledni by mi stacila ta moje 7800xt je na to VR porad malo traba NO MAN SKY i s FSR 2.0 quality mam max 90 fps a to sou tam hodne propady klidne k 60ti ale s fsr je to daleko prijemnejsi na oci to bez debat.

Ted se pise jen o modelu s 24GB a ta chudsi o te toho moc neni myslis ze to vyjde taky v listopadu nebo bude vubec ??
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 911x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1509x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2255x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2001x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1326x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1306x
Komentářů: 1