NVIDIA RTX 4090 hoří, firma musí jednat. AMD oficiálně slibuje, že nový 16-pin nebude používat! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 28 October 2022
altDobré zprávy! AMD RDNA 3 grafiky nový problémový konektor mít nebudou. NVIDIA ale hoří.

 

 

 

 

Věci nabírají pořádný spád. Po prvních několika případech selhání konektorů u nových RTX 4090 karet, které používají nový standardní 12VHPWR PCIe konektor, se rychle přihlásili další a další uživatelé s roztavenými konektory. Není to tedy zjevně jen kusový problém a NVIDIA byla donucena jednat. Již prý obeslala výrobce, aby karty zasažené tímto problémem, posílali přímo k ní, že je chce analyzovat. To se opravdu často nestává. Mezitím se už stihli udělat různé nezávislé amatérské i profesionální testy toho, co se děje a stalo. A vypadá to, že už se na to přišlo.

  • V čem je problém?

Samotný standardní 12VHPWR PCIe konektor, přes své zjevně zbytečně malé rozměry, není problém! Ačkoliv je pravdou, že drobnější piny plastové obložení již nemá robustnost 8-pinů, stále by měly více než bez potíží zvládat běžný provoz. Stejně tak by nemělo vadit výrazně běžné ohnutí kabelů a tlak na konektor.

Problém je v adaptéru NVIDIA. Firma nechala pro všechny referenční i nereferenční RTX 4090 navrhnout a vyrobit s logem NVIDIA redukci na ten nový konektor pro připojení 4x 8-pin. Tato redukce je nutná, protože drtivá většina zdrojů na trhu je formátu ATX 2.x tedy bez tohoto nového konektoru, která mají mít až ATX 3.0 zdroje, které jsou ohlášené ale kvůli zdržením dopravy atd. se jejich nástup na trh opozdil.

Každopádně vypadá to, že NVIDIA zvolila nekvalitní design redukce, které neodolá tomu ohnutí a instalaci v běžné praxi. Dochází tak k poškození kontaktů na levé, či pravé straně (častou obou), což nevyřadí napájení karty, ale vyřadí to jeden nebo dva ty kabely. A protože je to udělané, jak je to udělané, najednou se o napájení starají dva kabely a začne se to pomalu tavit.

Problém není tedy v samotném 12VHPWR PCIe konektoru, problém je ta redukce NVIDIA (s logem NVIDIA), která se dává ke kartám! Ta je evidentně naprosto konstrukčně vadná:

  • Co teď s tím?

Zatím se do celé věci nevložily úřady, s ohledem na relativně malý počet RTX 4090 karet, které se k uživatelům zatím dostaly, a fakt že nějakou dobu trvá, než ty konektory na redukci povolí a začnou selhávat, je jasné že hlavní vlna postižených uživatelů teprve přijde. Výrobci karet jsou z toho nešťastní a NVIDIA tak bezprecedentně prý chce všechny zasažené FE i nereferenční karty z reklamací k sobě stáhnout a prozkoumat.

Každopádně začíná být jasné, že původcem celého problému je sama NVIDIA a její redukce. V každém případě byste měli okamžitě přestat používat tu redukci! Okamžitě by se měli všechny stáhnout od zákazníků, a protože už některé karty mohou být takříkajíc načaté, měly by se přestat RTX 4090 prodávat a zastavit jejich distribuce. Musí se ze všech balení ty redukce vytáhnout. Také bych stáhl všechny dodané karty, protože nevíte, které už mohou být napůl poškozené s částečně utavenými konektory. Prostě všechny RTX 4090 stáhnout bez výjimek.

A začít je nahrazovat novými kusy a novými konektory ale už bez té redukce. Což je trochu problém, protože většina zdrojů na trhu není kompatibilních. Výrobci některých novějších modelů alespoň začali dodávat extra kabely, které ten problém redukcí NVIDIA nemají a fungovat budou. Upozorňuji ale, že nemůžete jen tak k nějakému zdroji připojovat nějaký kabel. Vždy musí být daný kabel u modulárního zdroje přímo výrobcem k danému konkrétnímu modelu udělaný a schválený. Je to prostě komplikace. Nicméně je evidentní, že s dobře udělanými kabely, bez té NVIDIA redukce, ten konektor problém není.

  • AMD nebude mít problém - konektory na RX 7000 hořet nebudou!

Dobrá zpráva na závěr. Existovala logická obava, že by i AMD mohlo u nových grafik RDNA 3 (asi značené jako RX 7000) použít také tento nový standardní konektor a zadělat si tím na stejné problémy. Nicméně říkal jsem také, že vzhledem k dosavadním únikům je pravděpodobné, že AMD zůstane u klasických 8-pinů. Před pár týdny se totiž objevilo údajné schéma PCB nové Radeon RDNA 3 karty a ukazovalo na přítomnost 3x 8-pin. Ale také jsem říkal, že na definitivní potvrzení si budeme muset týden počkat do představení grafik samotných (3.11.2022). No nakonec jsme čekat nemuseli:

Scott Herkelman z AMD na četné dotazy a diskuse kolem problematického nového konektoru reagoval oficiálně, a na rovinu oznámil, že ani současné RX 6000 ani nové RDNA 3 grafické karty AMD, nebudou používat ten 12VHPWR konektor! Je tedy jasné, že zůstanou u klasických mohutných 8-pinů. Třikrát sláva!

Podle mě důvodem není to, že by se AMD nového standardního 12VHPWR PCIe konektoru bála. Jde jen o větší pohodlí pro zákazníky. S ohledem na aktuální prakticky nulové rozšíření kompatibilních zdrojů bez nutnosti nějaké problematické redukce, či nebezpečné kombinování nějakých extra modulárních kabelů se zdroji, které k tomu nebyly určeny, nechce AMD zbytečně riskovat. Tím spíše, že to není ani nutné. Ten nový konektor nic zajímavého nedělá, je jen menší. Ale současné 8-pin fungují stejně dobře, jen jsou větší, a jej jich třeba více.

Protože nové ATX 3.0 zdroje se skutečnou Gen5 podporou a přítomností nového 16-pin se na trh teprve dostanou a většina uživatelů má zdroj bez toho a mít ještě dlouho bude, protože není důvod je měnit, je určitě lepší, kdy nová Radeon RX 7000 zůstane u současných 8-pin. Za další cca 2 roky, až se bude představovat RDNA 4 na Radeon RX 8000, už bude situace jiná a tam už by klidně použití nového 12VHPWR PCIe konektoru nemuselo být žádné drama a komplikace. Není zkrátka proč teď na nový konektor spěchat, žádný skutečný přínos nemá. Zato vidíme, jak to vypadá, když někdo spěchá a netestujte a nedělá věci pořádně …

Ještě tedy jednou: Pokud máte RTX 4090 v žádném případě nepoužívejte tu dodávanou NVIDIA redukci! Musíte si sehnat napájecí kabel s tím novým konektorem, který bude pro váš zdroj přímo. Ale musí to být kabel jednoznačně pro váš konkrétní typ a model zdroje. V žádném případě nekombinujte kabely z jiných zdrojů apod. S kompatibilním kvalitním kabelem s každou žílou pro každý pin zvlášť, by neměly být žádné problémy, pokud jde o schopnost nového konektoru bezpečně kartu napájet a snést standardní ohyb, ale raději opatrně. Osobně bych se asi zatím nákupu a používání grafiky s tímto novým konektorem zatím vyhnul ... není to zatím zjevně úplně všechno doladěné a na trhu stále nejsou skutečně plně kompatibilní zdroje s tím konektorem.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-29 09:52:52

Jistě že hoří, nový konektor má být žhavé zboží.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-29 12:07:01
avatar
Ne, problém JE konektor (a užranost dnešních karet!) Jeho maximální proudová zátěž je 9A na pin/pár, přičemž RTX4090 v případě 600W odběru po 6 párech vodičů tlačí do karty po každém páru 600W/(6x12V) = cca 8,5A, tedy proud blízko hraniční specifikace konektoru! Potom jakýkoli problém s kontaktem na jediném pinu znamená přesun proudové zátěže na jiné vodiče a (logicky) zahoření celého tohoto kabelového nesmyslu, protože bude překročena maximální proudová zátěž.
semtexxl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2022-10-30 11:22:50
avatar
Presne. Hnať niečo takto nebezpečné v prípade požiaru až ku hranici špecifikácie je nezodpovedné. Mala by tam byť obrovská rezerva a až zbytočne “nad-dimenzované” vodiče a kvalita spojov, ktorá znesie brutálne mechanické zachádzanie a nie konektor, ktorý sa dá ledva ohnúť ale myslím, že Nvidia chcela priniesť herný zážitok z dokonalých explózií priamo do vášho PC. Myslím, že v tomto uspela.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1190x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 985x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1102x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3695x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1437x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 5