Je to definitivní – high end v RDNA 4 (Radeon RX 8000) nebude. AMD s čiplety soustředí na RDNA 5. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 08 září 2023
altAlespoň pokud jde o grafický high end, AMD jej v rámci nadcházející RDNA 4 generace vynechá. Proč?

 

 

 

 

Není to tak dávno, co jsem vás informoval o situaci kolem RDNA 4, speciálně nástupci NAVI 31 na současných RX 7900 sérii kartách. Prozradil jsem, že AMD se rozhodlo nepokračovat ve vývoji NAVI 41, místo toho se soustředit na vývoj NAVI 51, tedy RDNA5 generace. Uvedl jsem, že ještě existuje malá naděje, pokud se zbývajícímu teamu podaří vyřešit určité technické překážky, zdržení a potíže během následujících několika málo týdnů, že AMD možná ještě dá high endu v rámci RDNA 4 šanci:

Nyní se k tomu tématu vrátím, protože ze zákulisí ke mně dorazily zcela aktuální nové informace. A bohužel nejsou pozitivní, alespoň pokud jde tedy o nástupce RX 7900 XT/7900 XTX apod. AMD se rozhodlo definitivně zrušit vývoj výkonnějších high end řešení v rámci RDNA 4. Ta přitom měla být založená už na MCM. Čiplet by tedy již neměl jen jedno GCD, ale až tři. Tedy tři grafické čipy pracující jako jeden. Na této zcela revoluční konstrukci pro herní GPU, měly být postavené právě NAVI 41 a NAVI 42, tedy fakticky nástupci RX 7900/7800 série, kdy TOP varianta se třemi GCD by opravdu masivně posunula výkonovou úroveň proti 7900 XTX, tak aby konkurovala, či spíše překonala cokoliv, co by měla NVIDIA. NAVI 41 mělo být prostě superhighend. Karta s ním měla být ještě o třídu výše než je 7900 XTX dnes (výkonem i cenou).

Jinými slovy, TOP verze, asi tedy RX 8900 XTX s plně aktivním NAVI 41 se 3 GCD by byla karta za 1500+ dolarů ale s opravdu masivním výkonovým nárůstem proti 7900 XTX. Verze s lehce ořezanými parametry (méně aktivních jednotek v GPU a méně MCD) by byla 1000 dolarovou kartou, stále tedy výrazně výkonnější než 7900 XTX za stejné peníze, ale už by to za těch 1000 dolarů nebyl TOP model, fakticky mělo jít o nástupce 7900 XT.

Pod tím by bylo NAVI 42, které by mělo „jen“ dvojici GCD s tomu odpovídajícím počtem MCD, Tohle by tedy byla Radeon RX 8800 série, avšak výkonem stále jednoznačně překonávající dnešní 7900 modely, ale také by stála 600 – 800 dolarů. Takový byl alespoň přibližný plán kolem RDNA 4 a komplexních MCD čipletů. Bohužel, NAVI 41 a NAVI 42 byly definitivně opuštěny a uvedeny nebudou. S nimi tak padá přímý nástupce RX 7900 série, alespoň tedy v rámci Radeon RX 8000 (RDNA 4) generace.

  • AMD má dobré důvody „obětovat“ high end u RX 8000

Hlavním důvodem zůstávají technologické překážky, které čipletové MCD GPU řešení přináší. I proto je svatým grálem konstrukce GPU a dosud nikdo nic podobného funkčně ve formě klasické grafické karty neuvedl. Vrcholem multičipové GPU konstrukce je zatím NAVI 31/32, které je ale mnohem jednodušší čiplet než MCM řešení. Neobsahuje totiž více GPU (GCD), jen jedno jediné, které je obklopené MCD cache čipy. To se ovšem s komplexností a výzvou GPU postaveném na několika GCD+MCD, nedá ani srovnat. Není opravdu žádné překvapení, že AMD narazilo u NAVI 41/42 na potíže. Ačkoliv si jsou stále jistí zvolenou strategií a směrem vývoje. Nicméně vyřešení tech výzev, aby NAVI 41/42 mohly vyjít funkční, by si vyžádalo poměrně zásadní zpoždění uvedení RX 8900 série, což by negativně ovlivnilo vývoj RDNA 5 atd. Jinými slovy prostě narušilo plány AMD jinde. Navíc ani za cenu toho zpoždění by nebylo jisté, zda by se úplně všechny potíže u MCM čipletu RDNA 4 podařilo vyřešit, a tedy ty náklady a ten drahocenný čas vývojového teamu stál za to. AMD se tedy po důkladném zvážení situace před časem rozhodlo, že ponechá část hlavního teamu u RDNA 4 a dá jim ještě trochu času pokusit se NAVI 41/42 zachránit, většinu teamu však AMD převedlo na vývoj RDNA 5, které je v plánu také postavit pro high end jako MCM čiplet s více GCD a dokonce dalšími čipy nejen GCD a MCD. Aktuálně však přišla zpráva, že čas na záchranu NAVI 41/42 vypršel a zázračné řešení se nenašlo. Obě dvě řešení jsou definitivně mrtvá. Vývoj byl ukončen a vše se soustředí na nástupce v podobě NAVI 5x.

Druhým důvodem, a ten který zásadně ulehčil AMD rozhodování, jsou výrobní kapacity. Speciálně ty kolem pouzdření čipů, kterých má TSMC omezeně. A už teď nestíhají kvůli masivní poptávce ze strany NVIDIA i AMD po HPC/AI řešení. Jak NV H100, tak AMD Instinct Mi300/400 jsou tvořeny masivními čipy a hlavně vyžadují náročné pozdření (lepení těch čipů vedle sebe). A prostě kapacity jsou omezené a TSMC je nedokáže v dohledné době navýšit, takže se prý nic moc nezmění do roku 2025. Obě firmy výrazně navýšily objednávky výroby u TSMC, prakticky na maximum možného. AMD je navíc v situaci, kdy ten proces pouzdření potřebují i další jeho produkty, protože prakticky všechno výkonnější má dnes postavené na čipletech. A tak se mu vlastně „problémy“ RDNA 4 NAVI 41/42 docela hodí a nebude je tak muset příští rok začít vyrábět (což byl původní plán) a tím pádem nemusí obětovat významnou část produkce pro ně a může ji věnovat jinak podstatně výnosnějším EPYC/Instinct řešením.

  • Celá generace AMD RX 8000 i NV RTX 5000 je otázkou.

NVIDIA už dnes prakticky zrušila výrobu většiny čipů pro RTX 4000 grafiky a dávkuje dodávky z vyrobených zásob tak, aby karty nikdy úplně nedošly, ale nebylo jich prostě zase moc. Proto jsou některé modely některých výrobců občas nedostupné. NVIDIA v tuto chvíli přehodnocuje plány kolem RTX 5000 série. Ta kdysi měla být také čipletová (minimálně nástupce RTX 4090), ale tenhle záměr už NV opustila před více jak rokem, protože technologicky je v konstrukci čipletů několik let za AMD a nedokázala by to funkčně dotáhnout včas. V tuto chvíli se však u NV probírá, zda v herních GPU a obecně menších spotřebních GPU, vůbec pokračovat, protože v tuto chvíli vlastně už jen brzdí rozvoj firmy a zejména snižují marže. NVIDIA také nedávno převedla velkou část svého teamu z herních GPU ale také SW teamu dělající pro herní i profesionální GPU podporu, na vývoj AI řešení (H100 a nástupce). RTX 5000 série je tak v tuto chvíli odsunuta do pozadí, stejně jako jiné věci kolem herních GPU. Vývoj se sice ještě nezastavil, ale je otázkou, kdy se nakonec první karty nové generace objeví. A zda a kdy vůbec, mimo bych řekl ještě docela jistých RTX 5090/5080/5070 s cenovkami dost možná už minimálně od 1000 dolarů výše, na trhu novinky objeví. V tuto chvíli je jasné jen to, že žádné novinky NVIDIA v dohledné době neplánuje. RTX 4000 v současné podobě na trhu zůstane i celý rok 2024 a dost možná i velkou část roku 2025. Zkrátka RTX 5000 nebude dříve jak v Q2/Q3 2025 a záležet bude hodně hlavně na poptávce po AI/HPC GPU produktech, a kapacitách výroby u TSMC pro ně.

AMD, které se pokouší nadále o MCM čiplet v rámci RDNA 5, tedy podstatně technologicky náročnější řešení proti monolitům a současným čipletům NAVI 31/32, se sice problémy NAVI 41/42 hodily, ve smyslu že rozhodnutím je neuvést do výroby a na trh získá prostor pro AI/HPC produkty v roce 2024 a většinu roku 2025, nicméně jinak produkci RDNA 3 a RDNA 4 klasických GPU čipů omezovat nechce. A vlastně ani nemůže. Na rozdíl od NV má AMD zásadní zájmy a závazky na herním trhu. Dodává pro konzole, brzy novou generaci platformy s nezanedbatelně velkými RDNA 3.5 čipy, RX 7000 série je také populární a karty jsou mnohem lepší, než co za stejné peníze nabízí NVIDIA a AMD chce mít dostatek karet na trhu aby mohla získávat podíl na trhu. Takže žádné omezování produkce současných Radeon RX 7000 se nechystá. Ačkoliv by z hlediska peněz a businessu bylo pro AMD výhodnější soustředit se čistě na výrobu Instinct Mi300/400, podobně jako NV s H100. AMD má ale o hráče a herní trh prostě mnohem větší zájem, a nehodlá je hodit přes palubu. Svůj vliv na tom má samozřejmě ten fakt, že AMD má komplexní PC platformu a komplexní ji chce nadále mít.

Podle mých informací jsou ve vývoji stále menší RDNA 4 čipy, tedy NAVI 43 a NAVI 44, které snad čiplety nejsou. Možná NAVI 43 může být podobné současným NAVI 32, tedy tvořené jen jedním malým GCD a MCD čipy kolem, ale to jen hádám v tuto chvíli. NAVI 44 je ale určitě jen malý pravděpodobně 4nm monolit. Upozorňuji, že ani jedno nemá být vyloženě slabé řešení, tedy klasický low end. Protože ten AMD plně nahradí integrovanými GPU v procesorech. NAVI 43 a 44 by tak měly být čipy pro nástupce karet třídy RX 7600/7700 série a samozřejmě jejích výkon a vlastnosti pozici nové generace budou odpovídat. Takže ti, kteří nakupují v nižším a středním mainstreamu, novinky dostanou a budou velmi zajímavé. Ovšem jejich uvedení na trh není v plánu dříve jak koncem 2024, možná spíše později, s ohledem na současný stav věcí, speciálně když AMD zjevně nebude mít v mainstreamu konkurenci. Každopádně mainstreamová GPU nové generace jsou mimo nebezpečí, AMD má o hráče zájem a výrobu herních GPU upozaďovat nebude.

A to se vlastně týká i high endu. RX 8800/8900 série se sice na základě současných zákulisních zpráv tedy nedočkáme, ale hlavní GPU team AMD maká na tom, aby následující RX 9800/9900 grafiky s RDNA 5 vyšly s tím revolučním MCD čipletovým řešením. Tedy masivně výkonné herní grafiky Radeon jsou stále 100% v plánu a stále v přípravě. Jen se jich prostě nedočkáme příští rok a v RDNA 4 generaci, ale nedříve v Q4 2025, spíše v Q1 2026 s nástupcem RDNA 5. S ohledem na to, že NVIDIA neplánuje novou RTX 5000 dříve jak v polovině 2025 (a ani to už není jisté), tak pro AMD prostě zrušení NAVI 41/42 je vlastně v současném stavu věcí přínosem (zejména v roce 2024/2025 s ohledem na omezené výrobní kapacity TSMC). A tento krok prostě ani žádné problémy a dost možná ani viditelnou zásadní absenci na trhu nezpůsobí. Jen si jako hráči budeme muset prostě počkat na novou generaci výkonných grafik AMD o nejméně rok a půl déle. Původní plán byl uvést RDNA 4 v Q3 2024, tedy nejpozději za rok.

I proto je uvedení a realita současných RX 7000 karet mnohem zásadnější, než ještě nedávno byla. Ale AMD je v dobré pozici a na rozdíl od NV dává najevo, že hráči pro ni jsou stále také zákazníci, kteří si zaslouží produkty za solidní ceny. A to jak konzoloví, tak ti na PC. A není žádný náznak toho, že by AMD mělo v plánu kvůli výnosnějšími AI/HPC opustit klasické herní CPU a GPU. Nebo je nějak zásadně upozadit. Nicméně AI/HPC produkty jsou firemní prioritou a masivní navýšení výrobních kapacit a objednávek u TSMC udělalo AMD hlavně kvůli nim, kdy samozřejmě AMD a NV teď doufají, že ona AI horečka vydrží. Obě firmy očekávají masivní navýšení příjmů a zisků. NVIDIA ostatně díky produkčnímu náskoku u H100, které vyšlo o půl roku dříve než Instinct Mi300, už zažilo extrémně jeden úspěšný kvartál, kdy by prakticky mohla prodávat RTX 4000 za náklady a stejně by skončila v několika miliardovém zisku. Tak zásadní ten dopad AI/HPC řešení je. A AMD tak chce také svůj kus urvat, speciálně když Mi300 je v mnoha směrech ještě lepší než H100 a navíc je součástí komplexní platformy AMD s EPYC procesory a technologiemi od XILINX.

Přesto nás samozřejmě fakt, že nebude revoluční high end RDNA 4, velmi mrzí. Technologicky to mělo být opravdu něco. Ale s ohledem na ty očekávatelné problémy a výzvy, kterou představuje ta neuvěřitelně složitá čipletová MCM konstrukce GPU, nejsou odklady zase takové překvapení. S RDNA 4 to tedy nedopadne, ale AMD se nevzdává, plán zůstává jinak stejný = MC čiplety jsou budoucnost high end GPU. Zkušenosti s RDNA 4 využívá plně pro RDNA 5.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-10 07:32:00

Mňa skôr štve že AMD premrhalo dalšiu možnosť byť lepšim ako Nvidia, lebo Nvidia tiež kôli sustredeniu na AI odložilo vydanie noveho železa na rok 2025-2026. Keby AMD sa nedrbalo v nose a začiatkom roka 2024 uviedlo highend tak by mohlo vladnuť trhu rok až dva.
Neviem kedy zase bude mať AMD taku velku šancu aku ma teraz, ked jej konkurencia hodila všetko na vyvoj hardwaru aj softwaru na AI.
Stačilo by AMD keby uviedla niečo s 16 000-18 000 SP a Graficlemu trhu by vladla 2 roky ...
Tak sa mi zda že AMD ma v grafickej divizii škodnu, lebo inak si neviem vysvetliť prečo ma konkurencia u notebookov 94% zastupenie, lebo až take strašne GPU AMD nema...
Dudo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-10 14:38:48
avatar
urobili to dobre. Hocičo by vydali aj tak masy budú kupovať zelenú. Takže viac času a prostriedkov ocenia majitelia next generation.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-11 10:54:22

AMD ma teraz vyhodu v odladenom čipletovom systeme. Keby ho AMD neurobilo extremne maly 200-300mm2 tak by Nvidia nemala šancu jemu konkurovať.
Problem je že Nvidia nespi a o 1-2 generacie dorazia aj oni s čipletom. AMD by stačilo vyrobiť čiplet o velkosti 400-500mm2 tak by Nvidii nepomohlo aj keby do svojho čipu pustili 1KW
Preto som prekvapeny s toho že AMD nechce využiť svoju momentalne obrovsku vyhodu ktoru ma a čaka na 2025 so založenymi rukami, kedy aj Nvidia dorazi s čipletom...

PS: Dudo ja si nemyslim, že AMD urobilo dobre ked nevyužilo čipletovy potencial na plno. Napajanie ,pamate aj ine komponenty do GPU musiš dať tak či tak, keby AMD vyrobilo na miesto 300mm2 čipu 500mm2 čip, to by predražilo GPU možno o 100€ ale za GPU s 20 000SP by mohli pytať kludne o par 100€ viacej
A to že ludia nechcu aktualizovať svoje GPU no už kto by menil RX6800XT za RX7800XT ked to ma rovnaky vykon aj spotrebu?
Na druhej strane aktualizacia za niečo s 20 000SP to už by nejeden nadšenec zaslintal
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-10 12:45:36
avatar
Na základě této informace již chápu spojitost s tím, že MS ohlásil nové konzole nejdříve v roce 2026, což by odpovídalo postavení na RDNA 5. PS dělá pouze slim refresh jinak nic.

Z tohoto plyne, že si svou RX 7900XT užiji minimálně ještě 3 roky a pak uvidíme co bude na trhu
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-10 16:30:29
avatar
Ja to taky tak vnimam - uzivatele, co jsme ochotni upgradeovat gpu s kazdym dalsim vykonovym posunem, proste usetrime. Takovy uzivatel 7900xt/xtx jednoduse nebude mit co poridit. Snad ty karty tedy vydrzi byt spolehlive tak dlouho, vetsinou mi to vychazelo, ze se karty dalo jeste relativne vyhodne zbavit chvili pred vyprsenim zaruky, ted to asi nehrozi o.O. Jenom doufam, ze se nikdo nebude divit tem nevyhnutelnym, slabsim prodejum...
Osobne tohle rozhodnuti plne respektuju. Urcite jsem radeji, nez kdyby nucene vydavali "alespon neco", co by treba ale (zase) nefungovalo alespon podle (internich) ocekavani... Pokud to bude spolehlive multi GCD reseni az ob dalsi generaci, rad si na nej pockam
Vice me desi potencialni spotreba takoveho reseni, pokud to bude stejne zrat 600W, tak dekuji ale nechci. V tomhle ohledu jim ten cas navic snad ale hraje do karet. imho konzumni grafiky nad cca 400W (a to uz i se zapocitanym obrovskym sebezaprenim), vubec nemuseji vznikat
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-10 21:06:22
avatar
Oni tu životnost 7xxx řady a 4xxx řady udrží užitím "pseudo obrázků", paradoxně to pomůže i konzolím Proto možná tato technologie vznikla a až vyjde nová řada, tak tuto překoná i s těmi pseudo snímky a bude to bez chyb v obraze
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-11 01:15:00
avatar
Nevim jak jini uzivatele, ale ja si novou, vykonnou kartu porizuji mmj i proto, abych podobne technologie pouzivat nemusel
Imho uzivatele od vykonnove urovne cca rx6700 to do toho nejakeho 2026 vydrzi vpohode. Horsi to bude mit prodej, ale to uz je jejich vec.. Hry samotne jsou dnes stejne svazany s aktualni generaci konzoli a dokud neprijde jejich nastupce, tak to vzdycky nejak fungovat bude. Upscaling technologie pokladam za uzitecne pro uzivatele mainstreamovych a starsich karet, ale stavet na zhorsovadle obrazu marketing u novych, vykonnych modelu, to mi prijde zvrhle...ocividne jsou ale uzivatele, kteri na to slysi
Richi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-10 16:58:13

Jo. Vše, co příjde, bude ale stát cca. 2000$.
hvarcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-10 19:11:15

Stejně jsem vždycky jednu generaci přeskakoval.
Rizek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmmm 2023-09-12 10:44:22

Mě by zajímalo, proč se tu tedy nepíše se stejnou dikcí, jako u nVidia – tedy třeba nadpis „AMD kašle na hráče a nové/současné highend GK nevydá“ a podobně… :-P
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-12 12:54:13
avatar
protože přeci nebudeme lhát ... AMD nekašle na hráče, její grafiky za dobré ceny jsou toho přeci jasným důkazem ... nemluvě o tom že AMD má zájmy na herní platformě kvůli konzolím i vlastní komplexní PC platformě. Takže tvrzení a "dikce" AMD kašle na hráče, by byla 100% lež
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 56x
Komentářů: 1
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1268x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1016x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1128x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3718x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1443x
Komentářů: 0