Tak to nevyjde ani napotřetí? Grafické karty Intel nové generace Battlemage mají potíže! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 13 září 2023
altArchitektura je hotová, ale testovací vzorky neplní žádný z interních plánů a očekávání.

 

 

 

 

Původně měl BATTLEMAGE, jako nová generace grafik Intel (v pořadí už třetí, s původním označením DG3), vyjít na přelomu Q3/Q4 tento rok. Takže někdy v této době. Ale samozřejmě nedorazí. Což asi nikoho nepřekvapí, protože už druhá generace (DG2) ALCHEMIST měla obrovské problémy a hlavně zpoždění. Ty znamenaly definitivní konec Raji Koduriho nejen v pozici šéfa grafické divize Intel, ale nakonec i konec v Intelu jako takovém, a výrazné zmenšení GPU divize a její rozdělení na HPC a klasickou část spadající pod CPU.

Připomínám, že původně měla být DG1 (jako Xe) na trhu už v roce 2020 včetně high endu. Nicméně DG1 bylo naprosto nepoužitelné, takže Intel se snažil jeho existenci vymazat všem z paměti a tvářit se, že nikdy DG1 Xe grafiky nesliboval a Intel ARC jsou ta první generace :). Ale ve skutečnosti jsou druhá a sice funguje, ale nepříliš dobře. Nejvýkonnější řešení A770/A750 se 6nm obřím 400mm2 velkým čipem, 256-bit sběrnicí horko těžko konkuruje AMD RX 7600 s polovičním 6nm čipem, poloviční 128-bit sběrnicí a poloviční spotřebou. A Intel řešení navíc v mnoha hrách funguje mizerně nebo dokonce vůbec. Zkrátka není to řešení, které se dá komukoliv doporučit a problémy přetrvávají, kdy mě stále fascinuje, že to Intel vůbec pustil v současném stavu na trh. Umíte si představit, kdyby byly hry a vycházely nové a nefungovaly by na Intel procesorech? Nepřijatelné. Proč u GPU si Intel dovolil vydat produkt, který někde nefunguje, je prostě důkazem jeho úpadku.

ARC nikdy konkurenceschopný nebude, je to i velký finanční propadák, kdy jej firma musí prodávat pod náklady a nutit jej OEM v bundlech s jinými věcmi, aby jej vůbec někdo koupil. Nicméně firma přeci jen dá své herní GPU divizi ještě jednu šanci s ještě jednou generací. Ačkoliv to znamená další investice a ztráty. Zjevné vyklízení pozic v herním segmentu konkurenční NVIDIÍ chce Intel využít a mimo toho stále potřebuje vedle herních GPU, také schopné integrované i výpočetní HPC řešení. Takže nemůže na vývoj vlastních GPU prostě zcela rezignovat. Jeho platforma je potřebuje.

  • Vše má zachránit BATTLEMAGE (DG3), ale nezachrání …

Intel už delší dobu prezentuje v zákulisí partnerům, co mají od jeho nové generace grafik čekat. V poslední době ale musel opravit a snížit ona očekávání. Architektura a testovací karty jsou hotové (připomínám že původně měl jít v této době na trh) a ladí se tedy finální parametry a vše se testuje, protože v nedávno vydaných plánech měly být karty uvedeny začátkem Q2 2024, tedy za 7 měsíců!

Bohužel, interní testování nové generace grafik odhalilo, že ani tentokrát se karty zdaleka neblíží plánům a předpokladům. Intel doufal, že nejvýkonnější verze BMG G10 postavená na poměrně masivním 4nm čipu (N4 výroba TSMC) se 3GHz taktem a 256-bit, bude konkurovat RTX 4080 nebo RX 7900 XT. Ale nebude. Oběma kartám se výkonem někde blíží maximálně v některých výpočetních ukazatelích. Ve hrách, a tedy především rasterizačním výkonem, je ovšem výrazně níže. Aktuálně interní zdroje uvnitř Intelu hovoří o tom, že v nejlepším případě má karta se zamýšlenými finálními parametry ve hrách obvykle výkon v úrovni RTX 4070 (pokud tedy v dané hře funguje). Což znamená pod úrovní Radeon RX 7800 XT s NAVI 32. V tuto chvíli tedy karty kolem 500 – 600 dolarů, což je obojí hluboko pod cílem Intelu konkurovat s Battlemage RTX 4080 a RX 7900 XT, tedy nižšímu high endu s tomu odpovídající cenovkou a ziskem z grafik.

Pokud si říkáte, že ještě je čas, že se věci zlepší, Intel třeba doladí ovladače a nažene nějaký výkon, tak bohužel. Zdroje uvnitř Intelu říkají, že problém není v ovladačích (ty maximálně udělají to, že v některých hrách to zase nebude fungovat moc dobře), ale z hlediska výkonu nejsou tím hlavním problémem. Potíž je opět sama architektura, která je relativně silná výpočetně (s ohledem na velikost čipů by měla), ale neodpovídá tomu herní výkon. S ohledem na to, kdo a čí team tvořil DG1, DG2 i DG3 architektury Intelu, to není překvapivé, protože stejný „problém“ měl i jejich starší výtvor = VEGA u AMD ;). Není to prostě chyba, je to vlastnost. A není tedy jak ji softwarově řešit.

  • Co tedy bude s BATTLEMAGE?

Každopádně mít výkonově konkurenceschopnou kartu vůči RTX 4070 (599 dolarů) či Radeon RX 7700 XT (449 dolarů), není zase tak špatná věc. Ovšem záležet bude na výrobních nákladech a funkčnosti. Dá se očekávat, že než Intel tuhle kartu vypustí na trh někdy v polovině příštího roku. To už ale bude Radeon RX 7700 XT stát běžně kolem 400 dolarů. To je problém, protože funkčnost AMD a NVIDIA karet bude stále lepší než Intel grafik. Intel si prostě nebude moci dovolit účtovat podobné peníze. Ale prodávat parametrově, a tedy výrobními náklady drahou kartu za třeba jen 300 dolarů, což možná bude muset, aby někoho přesvědčil? To není dobrý business pro Intel ani partnery, kteří však prahnou po konkurenci, protože NVIDIA na to dlabe a s výrobci karet zachází jak s nevolníky.

Jenže už teď všichni v zákulisí zdá se vědí, že BATTLEMAGE prostě nebude konkurenceschopný jako produkt a výhodný jej vyrábět. Přinejlepším dopadne o trochu lépe než ARC, ale stále půjde o zcela ztrátový business. Něco, co si současný Intel a jeho vedení nemůže prostě dovolit dál táhnout. Nad budoucností Intel grafik se tak opět stahují mračna, kdy BATTLEMAGE je poslední šancí současné grafické divize na záchranu a opodstatnění další existence a investic do ní. Pokud ale ani tahle třetí generace grafických karet Intel neuspěje, tedy nebude ekonomicky dávat pro Intel a výrobce smysl, bude těžké obhájit další pokračování. Intel samozřejmě zcela rezignovat na vývoj GPU nemůže (minimálně v HPC a iGPU pokračovat musí a bude), ale už 5 let sype miliardy dolarů do vývoje herních GPU a žádný rozumný produkt, který by měl šanci vydělávat, není ani na dohled. Nějaká další generace by případně byla za nejdříve 2 roky po BG. A to by znamenalo další obří investice bez návratnosti. Současné vedení Intelu tak bude mít pravděpodobně před sebou velmi brzy další rozhodování.

Každopádně v tuto chvíli je stále plán takový, že nové grafiky Intelu, pravděpodobně s TOP modelem označením „B770 16GB“, se představí kolem Computexu příští rok s vydáním na trh v Q3. Intel je prostě vydá, ale neočekává se od nic žádný velký průlom. Budou pravděpodobně kopírovat situaci ARC generace, možná o trochu lepší díky lepšímu výchozímu stavu ovladačů, ale stále daleko za stavem podpory a univerzální stability a funkčnosti AMD či NVIDIA řešeních. Intel však nebude mít výkon konkurovat něčemu lepšímu než RTX 4070 (což je parametrově fakticky nástupce max. RTX 3060 Ti), a Radeon RX 7700 XT (parametrově nástupce RX 6700 bez XT). Jinými slovy opět střední/nižší mainstream maximálně. A těžko si Intel bude moci účtovat více než AMD, které docela tlačí, a to kdo ví, kde ty ceny budou, až Intel B770 půjde za toho ¾ roku do prodeje. Každopádně pokud jste očekávali, že BATTLEMAGE bude průlom a konečně pořádná herní grafická generace od Intelu, tak svá očekávání zase snižte. Přinejlepším bude v o trochu lepší situaci, než byl ARC při svém uvedení, což s velkou pravděpodobností znamená stále nikde poblíž stavu, aby se dal 99% uživatelů a hráčů skutečně doporučit. Zda to bude definitivně poslední hřebík do rakve herním grafikám Intel, je tak mnohem zásadnější otázkou …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-15 23:14:11

Bude se to prodávat jak teplý rohlíky na krámě, protože po vyklizení trhu nVidií, prostě nic lepšího k dispozici nebude - pokud tedy nikdo nepůjde rovnou po AMD grafice.
pcwifi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - inhell 2023-09-16 09:52:11
avatar
ufff, nakonec to cele odepisou, dobry navod jak utratit miliardy a bude po prdeli Intel posledni dobou fakt baví...
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-17 19:26:02
avatar
Všechno vyjde... a všichni "MY TOMU VEŘÍME" říkám všichni "MY TOMU VĚŘÍME". Hmm tak nic, náš Battlemage je zase odpad

Je to velká škoda, jestli další generace padne, ale všechen HW se dá upravit cestou SW, viz. díry v procesorech Intel a taky to šlo, tak proč by to nešlo teď. Tak moc bych to Intelu přál.
EuGenio [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-09-18 10:19:21

Téměř všechny SW záplaty na HW problém jsou za cenu nižšího výkonu, než kdyby HW fungoval správně... Takže ve zlepšení touto cestou bych nedoufal.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1232x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 996x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1116x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3703x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1439x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 5