Herní grafické karty budou zase drahé a nedostupné? Poptávka po RX 7900 XT/XTX prudce narostla. Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 24 listopad 2023
altPo těžbě digitálních měn přichází „těžba AI“. A už zase nám zdražuje herní grafiky!

 

 

 

 

Jistě si pamatujete špatné časy od konce 2020 do poloviny 2022, kde se za ojeté mainstreamové grafické karty platilo vyloženě zlatem a stály jako high end. A i tak byl problém je vůbec sehnat. Naštěstí od té doby se už těžit digitální měny na klasických GPU nevyplatí, takže situace se vrátila do normálu. Jenže během tohoto roku nastoupila další „tulipánová horečka“, tentokrát po AI.

Speciálně v komunistické Číně, kde se snaží předběhnout západ a vyvinout pokročilé AI systémy, které nejen budou kompletně řídit a monitorovat celou v diktátorském režimu žijící čínskou společnost, ale skrze různé AI nástroje budou podkopávat demokracii a svobodu ve zbytku světa. Nemluvě o využití AI ve vojenství, speciálně v dronových rojích a armádách. Čína má tedy hodně velké ambice na poli AI, a protože sama není schopna produkovat výkonný HW, kupuje jej od Západních firem. Politici na Západě si překvapivě všimli, co se na nás ze strany Číny chystá, a tak se západní vlády rozhodly zavést určité technologické embargo na Čínu a dalších několik desítek zemí. Platí zákaz vývozu GPU a HPC řešení od určité výkonové třídy. To se dotklo zejména NVIDIA, která do Číny nemůže vyvážet prakticky žádný ze svých výkonnějších produktů. A došlo i na RTX 4090, což je zatím jediná klasická herní grafická karta, která je na seznamu zakázaných produktů.

Embargo vstoupilo v platnost v polovině listopadu a už se plně projevilo. NVIDIA totiž v uplynulých měsících masivně vyvážela po stovkách tun do Číny, a stahovala co mohla z jiných částí trhu, protože Čína jí za to hodně platila. Výsledkem byl absolutně rekordní kvartál pro NV:

Embargo ale nyní platí, a RTX 4090 se tedy nesmí již vozit do Číny. A protože tamní trh je největším PC trhem na světě, samozřejmě hraje velkou roli v širším měřítku. Nyní tak na tamním trhu vévodí zájmu AMD a jeho Radeon RX 7900 série. Ta se tam stále prodávat může a je tak nejvýkonnějším grafickým řešením v oficiální nabídce. Navíc na rozdíl od RTX 4090, které na tamním trhu zdražili na násobky, i cenově relativně dostupným. Problém RTX 4090 na čínském trhu totiž už několik týdnů nebyl v tom, že by je zkupovali tamní hráči. Ony je zkupovali AI firmy a předělávají je fyzicky na AI modely:

Zájemci o výkonnou herní grafiku v Číně (a některých dalších zemích), tak nemají moc na výběr a Radeon RX 7900 XT/XTX jsou jediná volba. Samozřejmě AMD a jeho partneři jsou nadšeni, ovšem je tu problém. Nikdo, ani AMD s takovou poptávkou nepočítal! AMD tedy nedodalo potřebné množství čipů a výrobci nemají potřebné množství karet odpovídající současné poptávce. A samozřejmě protože v Číně je teď větší nedostatek a větší ochota si připlatit, stahují se dostupné karty z jiných trhů. Výsledkem je, že Radeon RX 7900 série zdražuje v celém světě a některé modely přestávají být úplně dostupné. A samozřejmě tedy nějaký další pokles jejich cen se zase tímto zvrátí. Takže pokud jste si na nějakou brousili zuby, vypadá to na komplikace.

NVIDIA sice na levnější GPU dnes obecně kašle a prioritou jsou pro ni AI produkty, o které je dnes velký zájem i mimo Čínu (i když ta za ně platila násobně více, zejména kvůli tomu embargu), nicméně pokud má nějaké klasické GPU u NV stále také nějakou prioritu, je to právě RTX 4090, na kterou má obří marži. V tuto chvíli firma připravuje upravené verze produktů, které by měly vyhovět pravidlům a být tedy znovu vpuštěny na Čínský trh. Je ale otázkou, zda to západní vlády nevyhodnotí jako obcházení embarga a pravidla patřičně neupraví. Zatím tak NV odkládá některá znovuuvedení těch upravených variant produktů.

Mezi nimi je i „nová“ RTX 4090D, speciální model pro Čínu, který by měl mít osekané parametry, tak aby se vešel do toho výkonového limitu. Jeho uvedení by tak odlehčilo poptávce po RX 7900 sérii, i když je otázkou, zda by i RTX 4090D nezkupovaly čínské AI firmy a nepředělávaly ty karty pro AI použití v datacentrech:

Opět to tedy vypadá, že nám „digitální těžaři“ pořádně zatápí. Dostupnost některých grafik se zhorší a u mnoha místo poklesu opět narostou ceny, nebo zůstanou vysoké. To platí hlavně u NVIDIA, kde pokud jste doufali v nějaké lepší ceny, než jsou ty absolutně přepálené současné, tak máte smůlu. AMD se doposud hodně v této generaci snažilo, pokud jde o poměr cena/výkon, ale speciálně na aktuálně rostoucí poptávku po NAVI 31 nebylo připravené, takže jich nemá zase tolik a současně nemůže ignorovat poptávku po AI, kdy její Instinct Mi300 řešení samozřejmě dostávají ve výrobě také prioritu před klasickými GPU. Jinými slovy, budeme rádi, když bude dostupnost některých slušných grafických karet alespoň taková, jaká je dnes a ceny se udrží nebo stoupnout jen trochu. Bohužel na nějaké zlevňování to opravdu nevypadá a komplikace s dostupností se tak u některých modelů dají očekávat …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Ziik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-30 18:47:52

A nevyplatilo by se udělat pro AI specializovaný čip?
Něco jako jsou ASIC minery.
Aktuální generace je pořád jen GPU s podporou pro AI výpočty. Možná se odkloní další větev a bude RDNA, CDNA a AIDNA...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-30 20:41:19
avatar
NVIDIA A100 apod. a AMD Instinc Mi300 jsou specializované pro AI ...
Shadycz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Digitální měny / Crypto / Tuli 2023-11-30 20:39:42

Pane Stachu, kde konečně máme nějaký pořádný článek o cryptu? Před rokem jste tady při pádu FXT oslavoval jak lidi přicházejí o peníze, měl jste radost, že je BTC na 16k a psal jste jak doufáte, že brzy budete moct o psát další "dobré zprávy", že to padá dál. Ale od té doby žádný článek? Jak je to možné? Že by to bylo tím, že je BTC o cca 130% výš než před rokem a Vám to asi zase trošku nevyšlo? Stejně jako jste byl úplně mimo s krypto články celý bearmarket 2018/2019.

Já při FTX crashi nakupoval za skoro vše co jsem měl a napsal jsem tu, že sem hodím další koment až za cca tři roky na novém ATH, ale mě to nějak nedá Vám ty Vaše oslavy trošku nepřipomenout už takle po roce, když jste v tomto článku crypto opět zcela nesmyslně přirovnal k "tulipánové horečce".

BTW jak se těšíte na BTC ETF v USA?

Jinak ddworld chválím, články o HW super, za ty Vám stále děkuji a nejednou mi pomohly při stavění PC. Již asi 15 let.. abyste si nemyslel, že jsem jen flamer .
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-11-30 20:46:42
avatar
Nezměnilo se vůbec nic na tom co jsem psal a říkal, naopak vzhledem k nedávným zatčením a odsouzením v USA některých lidí z kryptoscény a kryptoburz, jsem si ještě více jistý, že BTC a další jsou podvod a letadlo ... nic víc. Že na tom někteří vydělávají? Ano, na hlouposti lidí a na podvodech se vydělává často ...

Takže samozřejmě že podvodníci a prodejci vzdušných zámků, což BTC aspol. jsou, se snaží přesvědčit že to cenu má. Nemá. A platí co jsem říkal dříve, plně věřím a podporuji digitální měnovou budoucnost, ale to rozhodně nejsou a nesmí být BTC apod. tedy to co známe jako digitální měny dnes. To je všechno podvod a letadlo a je to zneužití technologie Blockchainu a stejně jako v mnoha věcech, politici selhali v jejich včasném zákazu. Stále to ale mohou napravit, i když bude těžké se dostat přes ty podvodníky z řad politiků, kteří v tom samozřejmě také jedou ...
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-01 06:32:20

Kryptomena a takzvana ťažba bol čisty podvod, maš o tom natočene aj dokumenty s ludmi ktory to riadili. Proste ludia kupovali nič bez hmoty a ceny, proste piramidovka v obrovskom rozmere, kde 10% zarobili a 90% investujucich prerobili.

Tie vypočty AI tiež niečim smrdia, zaleži či to budu použivať na realne vypočty ktore budu v niečom pomahať, alebo sa to zase zvrne na ťažbu ničoho.
Musk si nakupim GPU za 4,7 miliardy dolarov a očividne ide robiť tiež nejake vypočty, ale zda sa mi že hlavne pre Činu.
Vypočty sa robili vždy, ale tento boom vypočtov je dosť podozrivi...
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-01 14:07:15

Krypto koloběh...

Krypto roste > přívaly "investorů" > roste dál > docházejí "investoři" a rúst zpomaluje až začne klesat > vyděšení "investoři" se začnou krypta zbavovat > masivní propady "hodnoty" protože není kdo by kupoval > "investoři" s penězi na vyhození zavětří šanci a začnou kupovat > cena se stabilizuje až začne opět mírně růst > nový přival "investorů" kteří si říkají jak jim to tentokrát vyjde > ceny letí s poptávkou nahoru a koloběh se opakuje.


Jediná hodnota a využití krypta je "lákadlo na nové investory" které starší "investoři" potřebují aby jejich peníze nezmizely v kanálu ale rostly. Proto se o kryptu musí pořád mluvit, musí se stávat skandály a tvořit nové měny a burzy...přestane se o tom mluvit a ustane příval naivků.
Jo sice už do krypta investuje i Blackrock a podobné skupiny ale ti by investovali do naprosto čehokoliv v čem jejich analitici vypočítají vysokou pravděpodobnost výdělku.
A ve vteřině kdy se bude blížit propad a jejich automatické systémy vyvalí veškeré jejich krypto na trh ve snaze vysát zisky to pro malé "investory" padne tak rychle že ani nemrknou.

...Asi se nám blíží další pád když malí "investoři" musí zase vychvalovat své "investice" z posledního pádu
Max_ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - BTC 2023-12-01 11:25:58

DD je ohledně Bitcoinu evidentně chytřejší než BlackRock a další finanční giganti
Ten, kdo se jeho názorem před rokem řídil, si teď rve vlasy a dobře mu tak. Tohle je totiž dobrý HW server, ale mizerný kryptoměnový...
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-01 13:19:29
avatar
jeste ze sem koupil 7900XTX Nitro+ z kraje roku z 26tis t grafika na cene neustale stoupa
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-01 15:10:32

Pisal som v lete že kto potrebuje GPU nech rychlo kupuje, lebo to vôbec nevyzera dobre.
Nvidia ma obsadene termini na AI GPU do konca 2024 a AMD až take velke kapacity nema aby vedelo vykriť Nvidiu
AMD čipletove GPU presuva tiež na AI tak že nove GPU budu monolity.
S poklesom cien či vykonejšimi GPU môže počitať najskôr v 2025 či až 2026...
Težba skončila a AI začina, proste s dažda pod odkvap.
flash666 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-09 22:12:19
avatar
jeste ze sem koupil 4080 za 28
clovicek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - :) 2023-12-01 14:27:28

No tak nějak já mám safirku 7900xt za 19800 v akci a za dva dny jsem koukal a 21500- jááááj ))
MACHINA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 7900GRE 2023-12-01 21:43:04
avatar
Tak vzhledem k tomu že 7900XT je za 20K , tak už nevypadá ani tak blbě 7900GRE kterou dle heureky má 7 obchodů a cena je od 16 394,- i když je otázka jestli ten příplatek oproti 7800XT za to stojí, když ta karta je tak o 10% rychlejší, místama 15%. No alespoň má lepší spotřebu jak přehoněné 7800XT
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-12-03 23:36:14

No taky jsem na to koukal, jako oproti 7800XT typicky jen 10% navíc, to není skoro nic, respektive, kde nebude stačit 7800XT, tak 7900GRE taky ne. Spotřeba prakticky stejná. Pro mne třeba 7800XT byla zklamání, protože proti 6800XT nabídla prakticky jen nižší spotřebu, tady je ještě trocha výkonu navíc. Ale když se dá 7900XT sehnat prakticky přesně za 20 tisíc, tak je volba asi jasná.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 448x
Komentářů: 1
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1344x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1049x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1144x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3729x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0