Intel pravděpodobně vzdává vývoj výkonných grafických karet! Pokračovat budou jen iGPU? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 30 leden 2024
altVydání Battlemage pro mobilní platformu zrušeno. Osud Intel GPU je pravděpodobně zpečetěn.

 

 

 

 

Jak víte, velkolepé selhání Raji Koduriho, který v roce 2017 dostal prakticky volnou ruku a neomezený rozpočet, má důsledky. Po jeho nedávném vyhazovu v roce 2023, Intel výrazně přehodnotil plány kolem vlastních výkonných GPU, osekal všechno na dřeň, a dokonce zmenšil a osekal celou divizi. Poslední měsíce stávající grafická divize Intelu, která vyvíjí Battlemage a jeho nástupce Celestial a Druid, se snažila vystupovat sice podstatně střídměji, ale stále pozitivně. Nicméně nyní po nějaké době se vedení Intelu podívalo na výsledky práce grafického teamu, včetně potenciálu nových produktů. A když řeknu, že nikdo nebyl ani trochu nadšený tím, co jim grafický team ukázal, tak budu hodně zdrženlivý. Problémů je celá řada, tím hlavním je pochopitelně fakt, že grafická divize stála Intel na vývoji nových GPU od roku 2017 miliardy dolarů, ale žádné zisky nejsou v dohledu. A situace firmy jako celku není taková, aby si mohl dovolit dotovat tak ztrátovou divizi. Ostatně v minulosti uzavřel mnohem méně ztrátové divize, a to byl jako celek v mnohem lepší situaci.

Battlemage jako nástupce ARC zdaleka nedosahuje očekávání a slibů. Ale to není velké překvapení, jde o architekturu a generaci kterou udělal Koduri a jeho team. Současná osekaná grafická divize Intelu se snaží zachránit, co se dá. Ovšem Battlemage trpí stejnými problémy a nedostatky, jako ARC proti konkurenci. Je neefektivní, má nevyrovnaný výkon a bude mít zpoždění. Situace dospěla tak daleko, že Intel údajně zrušil vydání dedikovaných mobilních variant a dorazí jen pro desktop a téměř jistě to letos nestihnou.

I ta nejvýkonnější varianta navíc nesplňuje očekávání. Aktuálně to vypadá, že horko těžko bude výkonem v běžné praxi ve hrách soupeřit s RTX 4070 a RX 7700 XT, přičemž ale opět bude mít silové parametry a spotřebu o třídu vyšších stávajících modelů. Problém je, že pokud tyhle BATTLEMAGE karty dorazí až v roce 2025 na trh, v té době bude minimálně AMD už zase o generaci dál (RDNA 4) a stejně tak se bude blížit nová generace NVIDIA. Jinými slovy BATTLEMAGE grafiky dorazí prostě pozdě a nebudou konkurenceschopné prakticky v žádném ohledu, což nějaký velký business úspěch určitě nepřinese. Ostatně současné vedení grafické divize Intelu také o Battlemage příliš nemluví a rozhodně se nesnaží o nějaká nerealistická očekávání. Větší naděje vkládá do CELESTIAL, tedy další generace, který už nebyl v režii Raji Koduriho a jeho přeplaceného teamu malířů vzdušných zámků, ale je plně v režii současného teamu.

Jenže je otázkou, zda se nějakých výkonných CELESTIAL grafických karet nakonec dočkáme. V současné době stále probíhají práce na architektuře samotné, konkrétní čipy s konkrétními specifikacemi jsou vzdálená budoucnost s možným vydáním karet nejdříve koncem 2026! A to je nejoptimističtější varianta. Jenže je prostě otázkou, zda bude vedení firmy a její akcionáři ochotni dotovat ztrátovou grafickou divizi a vývoj výkonných herních GPU Intel další roky a spálit tedy další až miliardy dolarů bez náznaku návratnosti. Nikde totiž není napsané, že CELESTIAL bude konkurenceschopný vůči AMD a NVIDIA řešením, kdy v roce 2026/2027 budou na trhu RDNA 5 a ve vývoji bude RDNA 6 apod. Navíc u Intelu zdá se začali počítat a přichází na to, že herní GPU nejsou zrovna terno z pohledu ziskovosti, speciálně pokud jde o grafiky pod 1000 dolarů. a když tedy nejste v pozici současné NVIDIA. A to Intel rozhodně není a v dohledné době ani nebude.

Údajně tak Intel přehodnotil plány a ruší vývoj výkonných variant budoucích generací úplně. Vývoj CELESTIOAL, DRUID a dalších generací Xe architektur jako takových, probíhat nadále bude, ale prioritou bude vývoj malých variant, tedy malých čipů pro použití v čipletech. Tedy jako integrovaná grafika v rámci procesorů a čipletových platforem Intelu. Fakticky vše naznačuje, že Intel opět přestává s vývojem grafických karet a bude opět jen výrobcem integrovaných řešení. S ohledem na situaci Battlemage, který měl být poslední šancí pro původní grafickou divizi Intelu, to úplně nepřekvapí. Intel samozřejmě s vývojem GPU jako takových skončit nemůže, ale vývoj herních grafických karet zdá se stojí a padá s úspěšností Battlemage. A současný grafický team Intelu by musel ukázat něco úžasného s CELESTIAL, aby firma vývoj samostatných GPU nadále dotovala. V tuto chvíli tedy většina zpráv naznačuje, že vývoj samostatných GPU Intelu je minimálně nejistý, ne-li rovnou ukončený a vydání Battlemage samo o sobě také není zcela jisté …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
shiro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-01 14:31:21

namiesto vymyslania stupidnych akoze cool nazvov cipov a architektur by radsej mali makat. ked uz chcu robit grafiky.
petronias [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-02 19:53:59

Dnes už nemá nikdo šanci zrodit naprosto novou grafickou architekturu takříkajíc na koleně. Každopádně to nemůže Intel vzdát zcela, pořád musí něco dávat do APU a musí to zvládat aspoň jakž takž Counter Strike a WoT.
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-03 13:10:48
avatar
Ale tak Intel sní dál zase ale konkurence je potřeba, takže by byla škoda aby Intel ty grafiky (architekturu) nevyvíjel dál, fakt škoda ... Odkaz že na to teď nemaj, resp je to těžké je jasné, ale u konzolí by se mohli odrazit bo jednotný ekosystém a pak by třeba konečně byl třetí výrobce a lepší ceny pro zákazníky.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 899x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1503x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2254x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1999x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1325x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1306x
Komentářů: 1