Palit od AMD-ATI neodchází – vztahy jsou ale velmi špatné Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 02 červen 2009
altSpolečnost Palit chtěla speciální podmínky, o kterých nechtěli u ATI ani slyšet …

 

 

Palit a Gainward jsou ve skutečnosti jedna společnost. Již oficiálně víme, že Gainward zatím v tvorbě dalších ATI grafik pokračovat nebude, což ale nemusí platit navždy. Někteří se dokonce ale pustili i do spekulací o tom, že od tvorby ATI grafik upustí i Palit, který je velmi významným producentem grafik. Nic takového se ovšem zatím nepřipravuje!

Palit se zatím upustit od tvorby ATI grafik nechystá, nicméně je pravda, že objednávky ATI čipů z jeho strany výrazně klesly, což jde na účet menší roztržce, která mezi AMD-ATI a Palitem(Gainwardem) vznikla. Celé pozadí se asi nedozvíme, ale dost se toho na veřejnost dostává. Obě firmy oficiálně jen neradi něco ventilují a to proto, že zájem na budoucí spolupráci mají obě, jen se nějak nemohou dohodnout na podmínkách. Palit a Gainward (dříve tradiční NVIDIA only výrobce) chtěli velemoc uspět na ATI trhu a žádaly po ATI speciální podmínky a zacházení. Palit chtěl dokonce výhodnější ceny na čipy, než mají jiní ATI partneři, mezi jinými například tradiční Sapphire a PowerColor. Pro Gainward chtěl zase možnost uvádět vlastní i OC edice daleko dříve, než AMD-ATI oficiálně výrobcům povoluje. AMD-ATI má totiž v podmínkách spolupráce přesně dané termíny, kdy se mohou na trhu objevit OC edice po uvedené referenčních karet (proto se všechny OC edice objevují na trhu většinou zároveň s přibližně 1-2 měsíčním zpožděním). Ani o tomhle nechce AMD-ATI nic slyšet a Gainward, který toto dokonce porušil už u svého HD 4850 modelu, byl potrestán odebráním dodávek jader RV790 a RV740. To vyhrotilo spor a Gainward tedy ATI grafiky zatím vyrábět nebude (nikoliv, že by nechtěl, ale prostě nemůže, ATI mu nedodává čipy, protože Gainward chce podmínky, které zase nechce ATI).

Co se týká Palitu, tak to je pro AMD-ATI horší téma. Objemy grafik, které Palit vyrábí, nejsou zanedbatelné. Palit zatím nechce a nemá zájem ATI grafiky nevyrábět, ale omezil jejich produkci s cílem zatlačit na ATI a ukázat jí svou sílu. Je to ale dvousečná zbraň, protože na trzích, kde Palit působí, jsou velmi silní další ATI partneři a zejména PowerColor rád uvolněných ATI pozici využije, takže by ve výsledku mohl Palit trati, ztratit významný trh, který jeho NVIDIA grafiky pokrýt nedokáží v současné kondici NVIDIA GPU nabídky. NVIDIA je samozřejmě ráda a nadšena tím, že Gainward se k ní vrací, ostatně Palitu se snaží nadbíhat velmi okatě a téměř veškeré GTX 275 modely zpočátku byly od Palitu, protože jediný dostal jádra pro ně určená. Na druhou stranu pro NVIDIA to otočení přízně nepřichází vhod, ATI má 40nm RV740 proti kterému nemá co postavit, zlevnila další své modely, proti kterým se také špatně konkuruje a GT200 v podstatě dotuje. Navíc má ATI náskok jak na 40nm (který ale dosti eliminují potíže TSMC), tak hlavně DX11, kdy ATI pravděpodobně jako první uvede DX11 grafiky. Palit je vědom si situace, takže zariskoval nátlakem, ale také rozhodně nechce přestat s výrobou ATI grafik a zavřít si vrátka. To ale skutečně nic nemění na tom, že vztahy mezi AMD-ATI a Palit jsou v současnosti v krizi …

Zdroj: Fudzilla.com, DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 12:47:47

zase nejake zakulisne tahy a hratky..
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 12:58:33
avatar
Rozhodne je Gainwardu/Palitu skoda. Jsem spokojenym uzivatelem grafiky Gainward a byl jsem mile prekvapen tim, co umi a pritom cena je ve srovnani s konkurenci na dobre urovni.
Neznámý  2009-06-02 16:13:42

Já nevím, neměl, a to neměl, Palit, nějaké a to nějaké Šuntstké Grafické Karty nVIDIA GeForce 2 MX, tehdá, že mněli, a to že snad, mněli nějaké a to nějaké, mizerné FILTRy, a tak, a to tak, na nich, nebyl, a to nebyl, moc, dobrý obraz, na CRT MONITORech, a nebo, si to, s něčím, pletu,a nebo, kdo-ví, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:15:17
avatar
Čo majú spoločné nejaké prvé nepodarené grafiky Palitu z minulého tisícročia, s tými, čo sa vyrábajú dnes??? Toto som teda vážne nepochopil...každému výrobcovi sa občas v histórii podaril nejaký model trošku menej, ale to nemení nič na situácii...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 12:58:52

Jenom pro upresneni. Palit sice vlastni Gainward, nicmene management, vyroba i logistika obou firem je oddelena, stejne tak ucetnictvi. Hazet to smahem do jednoho pytle asi pujde tezko. Dalsi spekulace ponechavam stranou, ostatne Fuad umi spekulovat "velemoc"...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:12:33
avatar
Stačí keď si spomeniem na grafiku 4870X2 s trojslotovým chladičom uvedenú ako novinku od Palitu...a keď teraz mrknem do obchodu, tak čo tam nevidím - pekne sa tam vyníma, ale čo to - svieti na nej značka Gainward...kruci ako je to možné, ak sú to dve rozdielne firmy???
...toto je len jedna z mnohých grafík, ktorú som si náhodou všimol(keďže som jej venoval najviac pozornosti) a týmto je úplne jasné, že Palit a Gainward je jedno a to isté a to čo meleš sú s prepáčením nezmysli, ktorú odporujú realite ...všetky odvetia a trhy na svete sú v prípade viacerých značiek, pod jednou hlavičkou, vždy veľmi podobné, tak ako pri autách - tie sa síce líšia výrazne dizajnom, ale zdieľajú mnohokrát rovnakú platformu a i mnoho iných prvkov. A čo sa týka grafík, tak pri nich sa mnohokrát zmení iba nálepka ;)
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:21:16

Veyrone, Veyrone. Co takhle poslechnout dobrych rad, kterych se ti zde jiz dostalo a prestat psat o necem o cem nemas ani sajn? Projdi si slozeni a logisticke rozdeleni Gainwardu a pak Palitu, potom zkus neco psat. Cim dal tim vic na me pusobis jako hlupak.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-04 19:52:15
avatar
No ja ťa urážať nemienim...ty si sa týmto urazil sám a predviedol si čo si zač.

Mňa logistika, či zloženie a podobné nezmysli nezaujímajú, keď realita je taká aká je. Nehovoriac o tom, že do vnútra firiem nevidíš tak ako ja ani ty i keď neviem načo sa tu hráš...my to môžme sledovať len z reálnych výrobkov a tie sú také akú sú a sú neodškriepiteľné.
Petik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 13:28:57

Rad bych uz konecne videl ten naskok v DX11. V cem to je? Ze planuje (opakuji PLANUJE) vydat svou kartu o neco drive? No pekne.

A taky by uz konecne mohly byt zverejneny ty naklady na vyrobu tech grafik. Aby uz konecne zmizely ty neustale "kafemlejnky" o dotacich vyroby. Ale aby to nebylo jak minule, kdy tady nekdo prezentoval, ze NVIDIA nakupuje pameti jednou tak draze jako ATI a to jeste u ATI to byly drahe GDDR5.

P.S. Co takhle prinest info o novych ovladacich Nvidie, ktere pry resi celkem zasadne rozdil vykonu mezi GTS250 1GB a 512MB. To by bylo myslim pro ctenare uzitecnejsi.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 14:58:20
avatar
ATI kupuje ale pouziva v nejvyssich modelech 256 bitovou sbernici a kupuje tedy vetsi kapacity na chip. Nvidia pouziva hodne cipu a pouziva proto az 512 bitovou sbernici. To je castecne nastineni rozdilu cen.
Kiw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 13:47:43
avatar
DD tady před nějakou dobou uveřejnil článek o výrobních cenách grafik. Stejně bys ho ale viděl, nevěřil mu a označoval jej za spekulaci, takže co to má za význam.
Petik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 14:04:47

Dej odkaz na tu spekulaci.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 14:23:52

Protoze to byla spekulace? Ceny za ktere NV vyrabi a za ktere prodava vendorum se urcite jen tak nedozvime. A ten clanek si pamatuju velmi dobre, uz v diskuzi pod nim jsem upozornoval, ze v puvodnim zdroji tusim na Tom's HW uvedli - ze Nvidia pravdepodobne bude nucena sva jadra nabizet vendorum za dotovane ceny, aby mohla konkurovat tehdy slevam od ATi. Bohuzel od te doby DD vytrvale uvadi, ze Nvidia G200 dotuje bez jakehokoliv dalsiho dukazu.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 15:00:50
avatar
Verte tomu, ze pod cenou se urcite zadne karty neprodavaji. jde jen o to, ze marze je nizsi a prestava se to proto vyplacet subdodavatelum.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 15:05:19

Takhle to urcite neni. Pokud snizis marzi vendorovi, primo mu tim rikas aby sel ke konkurenci. Nvidia musi dodavat jadra za konkurenceschopnou cenu a ne chtit po vendorech aby snizili cenu karty tim, ze si snizi marzi. Mysli, nez neco napises.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 16:07:32
avatar
Samozrejme, ze snizi ceny, ale to musi i vendor. Myslis, ze si vendor(subdodavatel) muze dovolit nechat sobe taky stale vysokou marzi? Mysli, nez neco napises.

Edit: Ty obchody jsou nasmlouvane mesice dopredu. Proto to tak je.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:15:44

Obchody se nasmlouvavaji na kvartal obecne. Samozrejme, ze vendor rovnez snizuje marzi pod tlakem dodavatele jader, ale tezko si lze predstavit, ze by NV ci ATi nechala hlavni cast snizeni cen svych produktu na vendorech ci subdodavatelich. Takze hlavni gro je v tom, ze dodavatel jader musi jit cenou konkurenceschopne dolu, pokud si chce udrzet odberatele. A bavime se radove o mainstream/highend - kde nejsou kontrakty dlouhodobe ani na tak vysokych objemech, aby vendor nemohl zmenit dodavatele behem par mesicu. OEM segment je nekde jinde a marze se tam pohybuji na jinych levelech. Vendor pak ma jeste volbu si snizit marzi sam v ramci treba penetrace trhu apod. Tak jak jsi to podal ty je to zkratka nesmysl.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:20:05
avatar
Bože čo tu riešite - grafiky G200 od Nvidie sa na jednej strane predávajú pod cenu, no na druhej strane nie. Ich výrobná cena je vyššia, ako čisto výrobná, keď si spočítaš, čo stojí materiál na karte a ich výroba v továrňach, no ich cena je nižšia, ak máš do nej započítať cenu vývoja. Takže vývoj sa pri grafikách G200 asi nikdy nezaplatí, ale rozhodne je cena grafík pri Nvidii vyššia, než tá čisto výrobná, no v tom význame, ako to DD myslí, že Nvidia svoje grafiky dotuje a prerába ich, má pravdu. Každopádne nie všetci ste to tu pochopili, aj keď na tom nevidím nič nepochopiteľné...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:44:33
avatar
muzes nam ten tvuj krasny vypocet predvyst i s realnyma cisly?at vime o kolik to prodelava...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-04 19:54:24
avatar
A tie reálne čísla si mám vycucať z prsta??? Toto sú len odvodeniny od logických súvislostí...teda je to logická hypotéza.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-04 20:07:00
avatar
bez realnych cisel asi tezko muzes rict jestli na tech cipech vydelava nebo prodelava...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 19:16:53
avatar
A nevtlouká nám náhodou zdejší guru do hlavy, že G200 je vlastně jenom slepenec 2xG92 a to je vlastně jenom 2xG80, které NV vyvinula v pravěku a stokrát se jí už zaplatilo?

Tak jaképak náklady na vývoj G200? ))) copak jsi tady stokrát nečetl, že vrátný v NV vzal G92, vynásobil to dvěma a poslal do TSMC? )
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 13:50:21
avatar
Palit ani Gainward neprestanou vyrabet grafiky s ATI cipem, protoze by prisli o cast trhu s ATI grafikami a tim padem o nemale penize. Asus a Saphire by z toho urcite byli nadseni. ATI to vi a dovoli to jedine kdyz jim to bude vyhovovat a povoli to uz ale vsem vyrobcum a ne jen nekterym
Neznámý  2009-06-02 16:25:05

Asus, je a to je, hrozný a to hrozný Shit, tedy, Grafickou a to Grafickou Kartu ATI Radeon HD3650, s asi tak, tou 128-Bit. sběrnicí, do SLOTu AGP 8x, bych určitě, a to určitě, od Firmy ASUS, nechtěl, a to nechtěl, protože, a to protože, na ní, je, a to na ní, je jen, Pasivní Chladič, na Kartě, a to na Kartě, která a to která, má spotřebu, asi až, a to, asi až tak 59 Wattů, mít, a to mít, Pasivní Chladič, to a toto, bych opravdu, a to bych opravdu, nechtěl, stačilo, a to stačilo, jak a to jak, se mi, podařilo, a to, jak se mi podařilo, roztopit, a to roztopit, tu Grafickou Kartu nVIDIA GeForce 6200, s tou spotřebou, asi tak, a to asi tak, 25 Wattů, s asi tak, tou 64-Bit. sběrnicí, do SLOTu AGP 8x, a s Větrákem, jenom, ve zdroji, ta Grafická Karta nVIDIA GeForce 6200, s asi tak, tou 64-Bit. sběrnicí, mněla, a to mněla, takhle, a to takhle, v programu 3D-Mark 2003, asi nějaká verze EN, tak, mněla, takhle, až asi tak, 92 Stupňů, nebo, tak a to nebo, tak, nějak, přibližně, opravdu, a to, opravdu bych nechtěl, a to, nechtěl, GRafickou Kartu, která, a to která, má a to která má, asi tak, více než 2x vyšší Spotřebu, než,a to než, ta Grafická karta nVIDIA GeForce 6200, s asi tak, tou 64-BIt. sběrnicí, do SLOTu AGP 8x, to a toto, bych opravdu, a to, opravdu nechtěl, a to nechtěl, vidět, ty Teploty, Fuj, tedy, abych tak, řekl, prostě no!
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:02:56
avatar
Bože Ladik nič v zlom, ale tieto argumenty, ktoré si podložil sú teda tak neskutočné nezmysli...ako jednak som bol rád, keď som sa prepracoval na koniec, no ale keď už porovnávaš, tak je myslím jednak obrovský rozdiel medzi týmito grafikami, tak aj obrovský rozdiel medzi ich pasívnymi chladičmi. Okrem toho každý kto si kupuje pasívnu grafiku, by ma samozrejme rátať s tým, že ju nemôže dať do absolútneho bezvetria, teda hlavne pokiaľ ju bude naplno vyťažovať. Nehovoriac o tom, že tie teploty, ktoré by grafiku od Nvidie nakomplet zabili, u ATI nerobia najmenší problém. U momentálnych ATI kartách nie je problém, aby stabilne bežali na základných taktoch i pri teplotách nad 100 stupňov ;) A čo sa týka ASUSu, tak ja som zase tej mienky, že po skúsenostiach s ním, už nič iné ani nechcem a to hlavne potom, čo začal odomkýnať napätie. A čo sa týka tej konkrétnej 3650tky, tak tá mi príde ako úžasná karta, teda aspoň na dobu keď vyšla(už má mnoho nástupcov), pretože vzhľadom nato, že je pasívna, tak ponúkala výborný výkon a vhodnú voľbu do vysokovýkonného HTPC ;)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:07:53
avatar
HD3650 byla jen preznacena HD2600 s dx10.1 v nove revizi, takze v dobe kdy vychazela rozhodne nebyla uzasna...
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:25:32
avatar
HD2600 bola vyrábaná 55nm výrobným procesom??? Mala rovnakú spotrebu?? Rovnaký výkon???
HD3650 bola poriadne vyladená HD2600 a rovnaká grafika to teda rozhodne nebola, pretože jej vlastnosti boli výrazne rozdielne ;) Aj keď nebola príliš rozdielna, určite to nebola tá istá grafika...
Každopádne, ak si si nevšimol, nebavil som sa tu len o konkrétnej grafike, ale skôr o jej prevedení od ASUSu ;)
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 18:02:56
avatar
projdi si naky stary recenze...klidne i tu na ddw. zjistis ze spotreba i vykon byl prakticky totozny..
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:03:28
avatar
normalny clovek by toto napisal na 2 riadky a teraz k veci neni pasiv ako pasiv aj mas pasiv z hliniku o rozmere 5x8cm tak to jasne ze neochladi ale ked mas uz neaky kvalitnejsi chladic napr ako ja (Accelero S1) tak to bezproblemov uchladi kartu lepsie ako 6cm vetrak. a je to bez hluku
Kfirr64 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 14:20:15
avatar
Tak to je teda kovbojka ''navic má ATI náskok ve 40nm''no to je sice hezky ale jejich vyrtualni HD4770 se porad neda sehnat
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 15:39:58
avatar
ale zato ati nemoze
kozel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 16:44:35

no to že se nedá sehnat říkají jen ti co zaspali a chtěli si ji koupit až už nebyla já si ju koupil 2 dny po uvedení a eště byla a možu tě ujistit že virtuální neni je to bezvadná a krásně přetaktovatelná karta
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 16:53:50
avatar
Úplne s tebou súhlasím - tí čo ju naozaj chceli, tak ju majú a tí, ktorý len stále lamentujú, že by si ju radi kúpili, ale neustále čakajú iba na ďalšie znižovanie cien...bohužiaľ sa dočkali iba vypredania výrobku. Mnohokrát to tak býva, že tie najlepšie výrobky sa na trhu dlho neohrejú a výrobcovia ich nestíhajú vyrábať(síce tu sú aj ďalšie problémy, no aj tak). Ako sa hovorí - "kto zaváha, nežere"
B4rr4cud4 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:04:07
avatar
predam 2 ks od powercolor ma niekto zaujem?
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 17:27:28
avatar
A vraj jej sú nedostatky ...to asi preto, že niektorý si ju tu kupujú i do zásoby
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 19:20:48
avatar
kdo by takový šrot kupoval?

Kdo potřeboval herní grafiku má už dávno 8800 či 9800 případně 48xx, a ten si zrovna teď slabší 4770 kupovat určitě nebude.
Kiw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 19:28:28
avatar
Věz, že jsou tací, třeba já, který jsem měl 4670 a na lepší jsem nemohl dát peníze.
Samozřejmě teď s levnými 4850 je 4770 zvláštním produktem, jak už to napsal Fuad
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 20:29:52
avatar
právě... 4770 prakticky neexistuje, a těch pár co se prodalo prakticky nic na nadvládě 8800, 9800 a 48xx karet nezmění... samozřejmě pokud někdo měl horší, tak si jí možná koupí, ale takových nebude mnoho myslím.. a pak je tu 4830 .... 4770 je v podstatě zbytečná karta
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 22:48:30

Ted uz prakticky ano, ale stale zbyva dost zajemcu. Preci jen mene to zere, pripadne slusny OC potencial. Ta karta si stale sve kupce najde, ale kde se cenove umisti po zvednuti vyroby je v hvezdach. Rozhodne to vsak nebude takovy prodejni hit jak se cekalo a predpokladalo.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-04 19:57:49
avatar
Cenovo možno ostane tam kde je alebo o málo cenovo klesne. no 4850 sa pravdepodobne prestane vyrábať a v takom prípade bude mať táto grafika svoje miesto.

Predajný hit to nie je kvôli TSMC...to nič nemení na tom, že tá grafika, čo sa týka kvalít, má nato aby bola predajným hitom. O tento titul ju bohužiaľ pravdepodobne pripravili v TSMC.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 23:38:12
avatar
jaký šrot? když pozvedně HD 4770 napětí a popoženeš přes 900MHz na jádře a 4 GHz na pamětech tak i referenční HD 4870 se v nižších rozlišeních musí mít na pozoru. Navíc s mnohem nižší spotřebou. Do nového usporneho herního PC je to jasná volba
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-03 00:18:32

No ja ti nevim, primo herni PC bych tim nevybavil. Ale do dnes jiz snad low/mainstream - 22"LCD je to karta, ktera svoji praci ve hrach odvede a za minimum penez. Jenze cely probelm je v tom, ze uz je lepsi si tech par stovek priplatit a koupit HD4850, kde mas i rezervu do budoucna. Srot to urcite neni a spousta lidi si to rado koupi. Ale uvedeni na trh se hodne prokaucovalo.
Kiw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-03 00:31:42
avatar
Rezervu do budoucna? 4770 je výkonem takřka naprosto totožná s 4850, takže jestli má rezervu ta, tak ji má i 40nm benjamínek.
Opravdu není moc v čem lepší si těch pár stovek připlatit. 5% výkonu, vyšší spotřeba, zpravidla vyšší teploty, horší OC.
Jestli tam ta rezerva opravdu je, už by bylo na další diskusi.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-03 00:34:37

Mozna spatne vyjadreno. mysleno tak, ze pro primo herni stroj bych dnes nevolil 22" LCD a ve vyssich rozliseich ma rezervu prvae HD4850, kdezto HD4770 byt pretaktovana v tech vyssich rozlisenich bude nutne trpet uzsi sbernici. Neco sice dozenes OC, ale ja osobne bych do vyssic rozliseni volil silnejsi kartu.
oink_oink [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-03 12:08:23
avatar
Vcera jich prislo asi 50 do Bohemky, ani se neobjevily jako dostupné skladem a do hodiny byly pryc... Nastesti jedna z nich uz mi bezi v pc
CNN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - CNN 2009-06-02 16:06:17
avatar
No a co. :-) Hlavne ze ma naskok. :-) Asi ako Sovietsky zvaz. :-)
Petik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 21:30:24

Nejlepsi na tom je, ze ten nejhorsi ted je vyrobce cipu. Pokud by se toto stalo NVIDII, tak je tady kazdy tyden 5 clanku na tema spatne NVIDIE. AMD mod dobre vedelo uz hodne dlouho pred vydanim HD4770, ze je to pruser. Proc proste nerekli, je problem, uvedeni teto karty se odklada. Proc asi, ze?

Chtel bych vedet co by se delo, pokud by se nakonec ukazalo, ze za problemy muzou 50:50 vyrobce cipu a ten kdo ho navrhl.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 21:47:39
avatar
vzhledem k tomu, že 40nm výroba neběží ani u NVIDIA je to úplně jasné na čí straně je vina. Kdyby se to stalo u NVIDIA, tak to platí i ATI .... TSMC vyrábí čipy obou těchto spoelčností (zatím)
Kiw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 22:42:19
avatar
Power leakage a nízká výtežnost na návhráře čipu nehodíš, to jsou prostě problémy samotné výroby, které plynou z použitých materiálů a technologií.
Pit [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 22:43:23
avatar
Je divné že zrovna když má ati náskok ze 40nm jádry tak má TSMC problémy z jejich výrobou. Ani bych se nedivyl kdyby problémy přestaly když Nvidia bude mít připravené své 40nm jádro.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-02 23:32:01
avatar
No nevím kolik vydělá NVidia na GT200, ale kolik tak asi vydělá na ATI na RV770 když prodává HD4850 za 99 dolarů? Není náhodou 55nm G92 jeste mensi nez RV770? Herní výkon GTS 250 je v mnoha hrách stejný jako HD 4850 a výrobní náklady by měly být srovnatelné. Tak nevím proč by NVidia neměla mít co nabídnout. HD 4850 a GTS 250 se určitě prodá více než karet s GT200...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-03 00:22:27

Vyrobni naklady u GTS250 budou nizsi. Zivotnost jadra na trhu jiz davno zaplatila vsechny investice do vyvoje. Taky na raach vybavenych G92 a derivaty Nvidia dela to sve vyssi procento na trhu. Byt je to xkrat preznacovany shit, technologicky zaostaly atd, tak tim, ze Nvidia se snazi na ATi tlacit po cenove strance ty karty maji co nabidnout a i proto se stale velmi dobre prodavaji.
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - silny OT 2009-06-03 00:29:52

mam otazku na DDho je to sice OT ale tak co uz nevies co sa stalo s tym "revolucnym" cipom Hydra co mal tusim kombinovat pracu GPU (uz si to ani poriadne nepamatam ) ma to zaujima bo jeden cas boli o nom info dost caste a teraz uz pekne dlho nic
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-03 02:11:29
avatar
kolem něj je ticho ... nevím, ale zeptám se Intelu
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-03 02:59:16
avatar
to bude neco jako Duke Nukem 4ever ...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 787x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1447x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2242x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1988x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1319x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1