Intel Larrabee a útok na NVIDIA a ATI letos nebude – důvod: Software a ovladače Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 17 červen 2009
altIntel plánuje frontální útok na pozice grafických společností NVIDIA a ATI.

 

 

 

 

Intel je bezkonkurenčním vládcem grafických jader už dnes. Vyrobí polovinu všech grafických čipů na světě, ale to jsou jen čipy určené k integrovnání. Intel nemá grafické čipy pro klasické grafické karty, se kterými by mohl soupeřit s NVIDIA nebo AMD-ATI, které tak trhu s klasickými grafikami zcela dominují. Intel se ale před pár lety rozhodl, že tomu učiní přítrž a provětrá NVIDII a ATI perka.
Projekt Larrabee je jedním z nejdůležitějších projektů a také nejnákladnější, za dlouhá léta, do kterého se Intel pustil. Cíle jsou nemalé, Intel rozhodně nechce na trhu s grafikami jen tak paběrkovat, ale hodlá si kus ukousnout a to bude na účet NVIDIA a ATI. Je ale nutné si říci, že Larrabee a Intel grafiky budou technologicky od grafik ATI a NVIDIA hodně vzdáleny. Intel nemá výkonné grafické jádro a navíc jeho snahou je protlačit x86, kam to jen půjde, od čehož se grafické karty začínají odvracet a přecházet na OpenCL. Intel tedy Larrabee postavil na upravených procesorech. Začátek tohoto tažení měl být už letos, ale nestane se tak.
Hardware je hotov a klidně by letos mohl jít do prodeje. Problém ale je, že k hardwaru potřebujete také software a ovladače a to Intel musí vyvinout od píky. S ovladači a software bude úspěch Intelu a jeho Larrabee grafik stát a padat. A právě ten není hotov. Intel najal velké softwarové teamy a platí miliardy, nicméně software a ovladače pro Larrabee mají zpoždění a tak se vydání grafik spolčenosti Intel letos nedočkáme. Pokud ale prý nepřijdou další průtahy, tak se Larrabee dočkáme na trhu ještě před koncem Q1 2010.
Jsme hodně zvědaví, protože třetí do party NVIDIA a ATI určitě pohne trhem. Na druhou stranu obavy panují o výkon Larrabee. Před nedávnem na světlo vypluly informace, že současná verze Larrabee je podobně výkonná jako NVIDIA GTX 285 nebo ATI Radeon HD 4890, což by znamenalo, že by Intel s novou generací grafik ATI a NVIDIA těžko mohl soupeřit. Osobně si tedy myslím, že zpoždění je nejen kvůli sofwaru, ale také kvůli dalšímu vývoji hardwaru, kde bych čekal posílení čipů a hlavně jejich výrobu 32nm, aby mohly běžet na vyšších frekvencích a tím pádem poskytovaly jako celek vyšší výkon. Nová generace grafik DX11 ATI se čeká už v září-říjnu letošního roku a NVIDIA GT300 se pravděpodobně představí někdy na přelomu Q1-Q2 2010.
Zdroj: Fudzilla.com, DDWorld.cz
 
AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Golo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 14:03:27
avatar
neviem preco ale ja som ohladom larrabee dost skepticky.nemam pocit ze by to uspelo teraz a nie to este po vydani novych gen. od ati ci nV, ktore budu mozno nasobne silnejsie ako sucastna generacia
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 14:11:50
avatar
Otazka jestli chce konkurovat grafikam na hry nebo spis jen v segmentu profesionalnich aplikaci
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 15:38:26
avatar
Prave si myslim, ze prvni generaci jinou nez profesionalni sektor nezasahne.
jmmazuch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ovladace, vykon spotreba 2009-06-17 16:13:46
avatar
obrovske prekvapenie ze sa to neda kupit , asi podobne ako hydra

sucasne gpu sa zalozene na 10rocnej historii DirectX co je este väcsia hrba nepodarkov ako x86 a funguje to len vdaka rokom vylepsovani toho co bolo od zaciatku v principe slabe a jedinou vyhodu directx a x86 je spätna kompatibilita.

Uz dnes NVIDIA CUDA - dava lepsie vysledky v hrach-physx a cpu aplikaciach /video encoding, folding home/ takze jedinu rozumnu cestu nastupila s CUDA, OPENCL nvidia

JA sa divim ze intel ktory vie co za problem uz roky vyraba a opravuje cez AVX, SSSE4.... teraz sa rozhodol ze spoji x86+directx do celku co moze byt jedine - v principe poloriesenie ktoru bude roky ladit ovladacmi a vylepsovanim s nakladmi x 2 /x86+directx/

DirectX - v sebe nema ani naznak funkcii ktore by mohli nahradit x86 instrukcie ??? preco asi, MICROSOFT a Intel su partneri.
INTEL nikdy nedovoli aby Directx bol nahradou x86 - kto by kupoval procesory x86? Ak nepotrebujeme x86 cpu potom mozno nepotrebujeme x86 operacny system windows

OPENCL, CUDA je pre nich hrozba a bohuzial ATI stale stoji na strane INTEL x86 + MS DIRECTX lebo nema vlastny vyvoj GPU len vyrabe fyzicky zelezo pre MS DIRECTX pod tichym dohladom intelu

moj tip je ze tieto firmy idu postupne tam kde uz je GM s autami
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 16:21:33

Clovece tohle je zajimavy nazor. Ale jeste bych Intel neodepisoval, CT bude zalozeno na C++ a tam tu sanci maji. Myslim ted ciste profi segment, kde by az tolik nejeli na DX bazi. Ale s teroii o rozdeleni trhu x86 vs DX bych vcelku i souhlasil. Cim dale tim vice si potvrzuji svuj nazor, ze AMD s odsunitim STREAMu prodela i kalhoty. OpenCL bude muset tlacit sama, oba dalsi konkurenti si potlaci predevsim svoje propietarni reseni a openCl budou mit jako sdruzujici platfomru na dotrhani zbytku trhu. Zredukovani SW divize u AMD stoji za jejim neuspechem mozna i vic nez spatna strategie marketingu.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 18:06:42
avatar
O akom neúspechu AMD tu hovoríš. AMD sa v poslednom čase darí a myslím, že to bude len a len lepšie. Netreba zabúdať, že AMD GPU na výpočty až tak nepotrebuje nakoľko produkuje výkonné x86 procáky. Za čas tu budú 12 jadrové procáky ktoré budú výkonnejšie na výpočty ako budúca generácia GPU. Slepá vetva je počítanie čohokoľvek cez GPU aj keď si nvidia myslí iné.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 18:12:26

Vis, ja te chapu. Ale nekdy mi prijde, ze nevis o cem mluvis, na vsechno reaujes jak kdybych to psal primo o tobe takze mam pocit, ze ani nema cenu ti to vysvetlovat. Pokud ty vidis jako uspech, ze ztraci pozice na trhu a neziskava, ze vyklizi jeden segment za druhym, pak asi nema smysl nic resit. Ano AMD se dari - prezivat, k uspechu to ma zatim stale daleko a to i resto, ze vykonove konecne dorovnalo konkurenci. A tva prognoza do budoucna je vazne fundovana, oprena o znalosti a ne o emocni nestabilitu, kterou zjevne trpis.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 22:19:34
avatar
Ty si si vôbec všimol aký máme rok. Že to je najposranejší rok pre všetky odvetvia. Že sveteová ekonomika je v prdeli? Tak čo očakávaš. Rast nečakaj minimálne 3 roky. Ale aj tak si AMD polepšuje v predaji CPU.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 23:36:14

Posranej rok s tim co jsem psal ja puvodne nema az tolik co delat. Krize sice ovlivni vsechny, ale prave v ni se ukaze, kdo ma schopnost obstat a kdo nikoliv. Jinak receno: to co ty vidis jako uspech, ja spise vidim jako neuspech. Produkty srovnatelne s konkurenci za nizsi ceny a presto neni schopno utrhnout vetsi kolac trhu. To neni uspech. A psal jsem, ze za tim vidim spise nez neschopnost marketingu to, ze nema odpovidajici servis. Dnes uz proste pouze se zelezem neobstojis, prodava se komplexni reseni, komfort uzivatelu atd. A tam je AMD hodne neuspesne. V prodeji CPU si polepsila, ovsem po krizi po uvedeni C2D a neuspechu Phenomu. Kdyz reknu ze vyrovnala predchozi podil, budu optimisticky.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-18 19:11:06
avatar
Neviem či žijeme na rovnakej planéte, ale ja si pamätám AMD ako úplného outsidera. V dobe nedávnej produkovali cpu v nevalnej kvalite a museli sa spoliehať na čipové sady od 3 strán. Teraz po nevýhodnej kúpe ATI(5.4 mld) sa pomaličky, ale iste dostáva AMD do dobrej pozície. Má 30% celosvetového podielu cpu na desktopoch. 15% na notebookoch a 10% na servorovom trhu. V diskrétnych grafikách má AMD cca 40% s celosvetoveho predaja a na svojej platforme predpokladám 99% integrovaných grafík. Dodáva GPU do x-boxu a nintenda vii. AMD má komplet platformu CPU +GPU a chipset. Oproti starému AMD obrovský posun vpred. A ak si myslíš, že AMD má dnes horšie kazovejšie, alebo ja neviem čo ešte produkty tak sa šeredne mýliš. Evidentne si AMD nevidel a nemal si možnosť ich nové produkty ošahať.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-18 20:09:25

Hmmm, vidim ze si stale nerozumime... Ja nerikam, ze AMD dela spatny produkty, ja rikam, ze delat na jejim miste jiny lidi tak to zhodnotej desetkrat lip. Nehodnotim, zda AMD dela dobre ci spatne veci, ale to jak s nima zachazi - a to neuspesne. Nedari se jim ani presto, ze maj srovnatelny produkty, stahovat podily konkurence. A chybu vidim treba i v tom, ze neposkytuji na dnesni dobu odpovidajici SW zazemi svym produktum. Ale jak rikam, to by chtelo poradne cist a nebrat si to vztahovacne...
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-18 07:09:26
avatar
Citace:
Uz dnes NVIDIA CUDA - dava lepsie vysledky v hrach-physx a cpu aplikaciach /video encoding, folding home/ takze jedinu rozumnu cestu nastupila s CUDA, OPENCL nvidia


to je IMHO úplný nesmysl. nvidia si koupila jisté uzavřené řešení, které se snaží/snažila tlačit (PhysX) a které kromě pár bezvýznamných her nezaznamenalo žádný velký úspěch. Dále: OpenCL je něco úplně jiného, a jak ATI, tak nvidia jej ještě ne zcela podporují, o reálných aplikacích není ani vidu, ani slechu. Trochu dále než konkurence je nV v případě profi GPGPU, ale toto je rovněž velmi marginální záležitost, rozhodně to není mainstream.

Citace:
JA sa divim ze intel ktory vie co za problem uz roky vyraba a opravuje cez AVX, SSSE4.... teraz sa rozhodol ze spoji x86+directx do celku co moze byt jedine - v principe poloriesenie ktoru bude roky ladit ovladacmi a vylepsovanim s nakladmi x 2 /x86+directx/

DirectX - v sebe nema ani naznak funkcii ktore by mohli nahradit x86 instrukcie ??? preco asi, MICROSOFT a Intel su partneri.
INTEL nikdy nedovoli aby Directx bol nahradou x86 - kto by kupoval procesory x86? Ak nepotrebujeme x86 cpu potom mozno nepotrebujeme x86 operacny system windows


Promiň, ale tohle je už úplný blábol. Míchat instrukce a API, to opravdu nejde a nemá to ani smysl. Intel postupně rozšiřuje instr. sadu o "multimediální" SIMD a MIMD instrukce, DX je abstrakční API vrstva pro multimédia.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-18 08:28:53

Rekl bych ze jsi zcela nepochopil o co slo. PhysX v tom az takovou roli nehraje. Jde prave o profi reseni, v domacim a entertainment segmentu na tom prachy nikdo netrhne. A ten posledni odstavec ma taky smysl, pokud vezmes do uvahy, ze Larabee je zalozen na x86 procesorech. Takze bych doporucoval znova precist.
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 15:38:45
avatar
ked si to tak vemes, tak se to zacalo vyvyjet jiz davno v celku, a mezitim prislo AMD z novyma grafikama rady 3000 a 4000 ktere se podarili jeste lepe a za ty ceny proste z tym vykonem, mno nevim jestli intel pocital ze to pujde az takhle. mozna chtel ze prijede a kady bud koukat a houkat ze paneboze to je vonoooo to jsem vzdycky chtet, red mi pujde vsecko a na furt...mozno ma proste spozdeni tak rok a pul uz tedkom aby to melo uspech kterej si predstavovala, aspon tak to vidim
svobac [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 14:31:09
avatar
Když už jsme u těch grafik, neslyšel někdo něco o Hydře? Samé sliby a najednou ticho po pěšině - trochu mi to připomíná jednoho politika....
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 17:54:52

Máš pravdu Hydra nějak usnula ...nebylo o ní slyšet ani na letošním Computexu, kde se měly představit první desky s Hydrou. Myslím, že je to mrtvý projekt.
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 17:57:59

Co se týče Larrabee nečekám žádné zázraky. Dokonce jsem četl, že Intel Larrabee soustředí spíše na na hráče do profesionální oblasti díky jeho výpočetní síle. Nnetuším jak na něm rozběhají dnešní DX hry kvůli úplně odlišné architektuře tohoto čipu.
Longin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-17 20:25:14
avatar
Larrabee narozdíl od Hydry vyjde...po dalších odkladech, až zjistí, že nové nvidie/ati jsou výkonnější a levnější, odklady, lepší technologie...
Ale nakonec vyjde, asi jako Duken Nuken Forever
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-18 09:55:25

no ak uz je hotove Larrabee, tak maju na com testovat ovladace.. a do predaja mozno nepojde verzia co maju.. ta s vykonom podobnym NVIDIA GTX 285 alebo ATI Radeon HD 4890.. ale pridaju tam cpu.. znizia vyrobu na 32nm..

a navyse teraz to ma podobny vykon ako NVIDIA GTX 285 alebo ATI Radeon HD 4890? bez hotovych ovladacov? mozno po doladeni a optimalizacii budu mat vyrazne vyssi vykon..

do finalneho predstavenia vykonu by som to neriesil.. vsetko su to len dohady..
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-18 20:11:28

Hruby vypocetni vykon jiste maji, hry jsou z 90% o optimalizaci na dany engine. vzhledem k tomu, ze maji uplne odlisnou architekturu tak tam je ten hlavni problem. V aplikacich vyvijenych ciste pro larabee bude vykon vice nez dostacujici - profi sfera a aplikace zalezene na CT ci mozna i OpenCL.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 804x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1452x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2244x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1990x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1321x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1