AMD-ATI vzkazuje: NVIDIA PhysX je irelevantní, AMD jde cestou skutečných standardů Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 02 říjen 2009
altReakce AMD na to, že NVIDIA omezila PhysX jen na počítače bez grafik ATI, na sebe nenechala dlouho čekat.

 

 

Společnost NVIDIA se k nejlepším zájmům hráčů, kterými se ohání, staví poněkud divně. Už víte, že nedávno poměrně dost naštvala zejména herní vývojáře, protože omezila na úrovni ovladačů PhysX. To je dostupné jen tehdy pokud se grafika NVIDIA nachází v PC sama. Pokud ale používáte ATI Radeon pro grafiku a NVIDIA pro akceleraci PhysX, máte smůlu.

AMD na to už oficiálně stačilo reagovat a nepovažuje PhysX v současné podobě za životaschopné a tedy nevidí jeho nepodporu na grafikách ATI jako nějaké mínus. AMD sice vyjádřilo politování nad korkem NVIDIA, ale zároveň se nechalo slyšet, že NVDIA sice tvrdí, že dělá vše nejlepší pro hráče, ale jejich slova jsou v přímém rozporu s tím, co dělají a omezení PhysX způsobem, kterým to NVIDIA udělala, rozhodně v nejlepším zájmu hráčů nejsou.

AMD také zopakovalo, že Fyzika je dobrá věc pro všechny hráče, ale jen tehdy, když je k dispozici pro každého bez omezení. AMD podporuje rozvoj fyziky, jako nedílnou součást her a ne jen jako nějaký přílepek ke hře (narážka na umělé roubování PhysX do her jako Mirror Edge či Batman). AMD si zakládá na podpoře průmyslových standardů, které fyziku pro každého ve hrách umožní. To je důvod, proš se výrazně soustředí na vývoj HW pro DirectX 11 a hlavně DirectCompute, které umožní fyziku skutečně pro každého. Nedávno AMD podpořilo fyzikální technologii společnosti Pixelux, kterou by právě rádo vidělo funkční i přes API DirectCompute. Zatím se stane součástí open source a skutečného otevřeného fyzikálního systému Bullet, který je již k dispozici pod OpenCL. AMD je toho názoru, že nestandardizované PhysX nemá žádnou budoucnost a všechny podobné uzavřené formáty čeká stejný osud.

Zdroj: Xbitlabs.com
 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Rimmerak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 15:22:25

Tak s tímhle názorem plně souhlasím. Budoucnost je v otevřených standartech pro všechny bez rozdílu.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 15:43:25
avatar
Jo tak tohle si taky všichni říkali v době kdy mezi sebou soupeřili grafické rozhraní. Nakonec ale Microsoft řádně zafinancoval svůj uzavřený formát DirectX a nedal openGL šanci. Takže to dopadlo tak že nyní jsou PC hráči uvázaní k Microsoftu.
Myslím že Nvidia nemá nato aby PhysX sponzorovala tatolik aby ho protlačila přes vše ostatní, ale spíš bych se bál Microsoftu, který určitě využije nastálé situace a přijde s nějakým uzavřeným formátem, kterým si ještě více uváže své ovečky ke kůlu.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 15:50:20

Pokud by zmenila system finacovani (platba pres HW - GPU), tedy hlavni duvod k uzavrenosti platformy, pravdepodobne by uspela. Preci jen, co se tyce fyziky, je to nejvyvinutejsi system. Intel Havoc prakticky uspal a Bullet je Bullet - osobne nepredpokladam, ze by urval nejaky vyznamny podil. Dalsi moznost je nejaka forma dohody a PhysX pres OpenCL, AMD muze nakonec shledat, ze pro ni bude vyhodnejsi platformu prijmout i za cenu jistych vydaju navic. Jeste bych ho neodepisoval. Jinak vice platforem ci reseni je vzdy ku prospechu veci, konkurence je nutna, jinak vyvoj stagnuje. Otevrene platformy maji vyhody, uzavrene ovsem take. Neni zadny vsespasitelny system v tom, aby bylo vsechno free a opensource.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 17:57:43
avatar
Tak PhysX uplně nezatracuji. Osobně bych nerad aby zaniknul, protože je to bezesporu momentálně nejvyvinutější systém, ale pokud pude Nvidia nadále stejnou cestou tak dle mého názoru nemá šanci a sama tento systém pohřbívá současným přístupem.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 15:33:50
avatar
Jo AMD to řekla zcela správně...
beYYYk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 15:49:32

http://www.alfacomp.cz/php/product.php?eid=105H4007K0BT0BVSTS
tak 5870 skladem!
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 15:57:27
avatar
mainstream za 9k? ne diky az bude za 7k tak se da o ni vazne uvazovat..
Dr.Kusa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 16:03:40
avatar
aj ja sa cudujem mainstream za 370€?dakujem ale nie
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 16:05:07

Njn, DD to ma rozvrzeny v cenach jak pred uvedenim HD4870... Kategorie se nam trochu posunuli, dneska bych za mainstream taky 9k nedal...
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 18:01:35
avatar
No jo no zdejší obchodníci zase využívají situaci k tomu aby si namastili kapse. To už by vyšlo levněji obejednání ze zahraničí.
ThomasBlue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 21:49:31

Ale no tak, nežijeme přece v komunismu. Cena se utváří na základě nabídky a poptávky a vzhledem k současné situaci bych řekl, že by klidně mohli nasadit HD5870 ještě vyšší cenu a prodala by se.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 03:25:45
avatar
jako jo já jen reaguji že sleduji dostupnost a ceny i v zahraničí a třeba v UK není žádný problém HD5870 koupit a díky tomu je cena jaká má být teda v přepočtu kolem 7000-75000KČ. Samozřejmně díky tomu že je u nás špatná dostupnost tak se dá čekat že si obchodníci nahodí vyšší cenu, asi těžko jim to mít za zlé.
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 23:08:49
avatar
ja vim za kolik ji alfa kupuje a zase tak moc navíc to není...
fonda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 15:58:16
avatar
Naprosto souhlasim s AMD. Tohle je presne i muj nazor na fyziku ve hrach. nVida jen zabiji herni prumysl svymi nestandardnimi radoby standardy
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 16:18:50

S tím se nedá než souhlasit. Vzpomínám si na slova Igora Staňka, jak se loni chlubil, kolik letos vyjde AAA her s podporou PhysX ..a zatím je letošek taková herní bída jakou jsme snad dosud nezažili (až na čestné výjimky např. Call of Juarez BiB).

Nvidia mě svoji politikou neskutečně štve (kromě jiného nesnáším lhaní ..to se musí umět . jako právník o tom něco vím ), nejprve říkala, že doslova "Radeon je možné mít na vykreslování grafiky a Geforce na fyziku...teď je vše jinak. Rozumně uvažující člověk ví proč ..PhysX totiž dnes může být pro někoho jediným důvodem ke koupi Geforce např. 260 až 295 nebo důvodem proč čekat na Fermi. Upřímně tohle se mi silně hnusí i jako Nvidiotovi.

Druhá věc je ta nesmyslná válka s Intelem ..dnes se už ví, že současná podoba Fermi je právě důsledkem této války ..hlavně strachu Nvidie z Larrabee a pak katastrofálního podcenění Ati.

Myslím, že je nejvyšší čas udělit Nvidii lekci, aby se vzpamatovala. Osobně začnu u sebe tím, že další GK v mém PC bude HD 5870. Absence PhysX mě nebere ...navíc si myslím, že za této situace by jen naprosto šílené herní studio zvolilo PhysX exkluzivně na Geforce ...např. taková Mafia II bude mít PhysX určitě akcelerovanou i přes procesor ..jinak by byli padlí na hlavu.

Kdybych byl akcionářem Nvidie tak za vznik této situace bych chtěl hlavu vedení.....to je skoro na žaloby za zmařené investice ..díky fatálně špatným rozhodnutím ...tohle prostě nelze přehlížet..to nemá s fandovstvím konkrétní značce nic společného.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 17:26:58
avatar
Já myslím, že vedení bych zatim nechal tak kde je, protože myslím, že se ubírá správným směrem, ostatně nějak musí ty uživatele donutit si ty starý karty koupit, navíc ačkoli to u nás tak nevypadá, tak na západě i v Asii dáva PhysX docela marketingovou masáž, což dokáže 90% neznalých uživatelů přesvědčit, jakou kartu je lepší koupit ;) Dále je tu nové směžování do progresivních segmentu trhu, ať je to Tegra, nebo nově Fermi v profi segmentu, protože jak na jednom serveru spravne poznamenali, tak stavba jednoho superpocitace je stejny objem penez jak cesky predvanocni trh. Navíc jím tedka zatrhli čipové sady, což taky odstřihlo nejaky prijmy a AMD navíc tlačí ceny grafik proklate nízko (viz nulovy zisk graficke divize AMD), takže jistá předčasná přeorientace nVidii jen prospeje. A bude jistě zajímavé se podívat za pár let na to, jak na tom která firma bude, ale myslím že nVidia na tom bude všelijak, jen ne špatně. Ačkoli pokud se vykasle na consumer segment grafických karet a AMD podrží svoje mainstreamove ceny grafických karet na 9k tak na tom u červených taky špatně nebudou
doktor2 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 17:35:31

profi segment nedělá ani 10% tržeb ...hlavním tahounem jsou hráči ...pokud se k nim otočí zády zle se jim to jednou vymstí.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 18:03:02
avatar
to plati mozna pro quadro a firegl karty. jenze tesla je neco trochu jineho a fermi opet otevira nove a hodne rozsiruje stavajici segmenty uplatneni gpu. jestli to nvidii vyjde tak pro ni bude naopak herni trh delat jen 10% trzeb
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 18:55:27

Takrka urcite je profi segment hlavnim tahounem trzeb a zisku, predevsim u Nvidie. Je sice pravda, ze v cene napr. Tesly je zahrnuta i podpora, ale i tak je rozdil mezi takrka identickymi GTX280 a Tesla C1060 v cene v radu takrka 30k. Samozrejme Tesla ma vice pameti a i jine rozdily, pointa je ze vyrobni cena nebude o moc rozdilna od GTX280. Rozdil trzby nebetycny. Krom toho ma zrovna profi segment Nvidia pokryty z 90%. Na pocet prodanych jader jednoznacne vede home a office segment, v trzbach bude prevaha v profi segmentu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 20:08:56
avatar
ehm ... no sorry ale so Profi segmentu jde tak 1% karet které NV vyrobí, ale souhlasím že na nich má větší marži, když v profi segmentu stojí ta karta 1500-3000 dolarů ale tahounem tržeb to určitě není ... NVIDIA chce aby jí to vydělávalo a FERMI to má umožnit, ale jinak všechny predikce, z čeho chce NVIDIA žít, tak všude jí tam figuruje téměř z 50% TEGRA ...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 23:42:55

Mno sorry ale to 1% mas presne odkud?
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 02:19:13

Vycucane z cerveneho prsta
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 13:13:50
avatar
Fakt si myslis, ze v profi segmentu si nechava NV platit jen za HW???

Nvidia dle me vycitila tento novy trh jiz v dobe, kdy zacinala pracovat na Fermi (2003 tusim). Ted maji jen chvili zpozdeni.

To same v bledemodrem plati i pro Tegru.
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 17:46:32
avatar
Bože o čom to kecňaš?! NV má next gen jadro o ktorom sa ATI môže len snívať...NV má na nasledujúce roky vystarané.
PhysX je marketingový bonus ktorý ako vidím každého žerie a najviac tých ktorý ho nemajú.
Lukyn1811 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 18:17:03
avatar
Huang zatím ukázal jenom next-gen maketu a ještě se u toho tvářil tak šťastně, že by člověka dojal k slzám... Dokud to next-gen jádro bude jenom na papíře, tak nemá smysl ho nějak vyzdvihovat(ani podceňovat). Momentálně ale NV působí spíš jako parta recesistů.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-04 16:32:05
avatar
hmm.. No a co, ATI zase má HD6870, ta vytře té tvé GT300 zrak jak nic.



A teď vážně - dá se "Fermi" koupit? Nedá. Naproti tomu 5870 se koupit dá (i když souhlasím, že s obtížemi a za vyšší cenu - ale to je prostě cena za prémiovost produktu). Já si ji nekoupím, nepotřebuju ji, jen jsem ti chtěl dokázat, že srovnávat neexistující "produkt" s existujícím a dostupným je jednoznačně nesmysl. Navíc se domnívám, že onen "next-gen" dopadne naprosto stejným fiaskem, jako dopadly FX5900 blahé paměti (nyní se k technologickým obtížím IMHO přidá ještě spěch ve vývoji kvůli tomu, že nvidia zaspala a nemá aktuálně čím konkurovat.)
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-05 12:52:31

Prehlasovat o niecom co tu este nie je, ze dopadne fiaskom je rovnake ako to porovnavat s uz dostupnymi produktami.
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 17:32:37
avatar
Je to pravda PhysX je záležitosť marketingu NV. Ja to ale nejako katastroficky neberiem. Ako bolo povedané PhysX je len narubovaný a je len v 2 dobrých hrách. Tak prečo to tak vadí ATI fanboys? Podla mna len závidia.
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 18:33:49
avatar
Ve dvou dobrych hrach? a ve kterejch prosimte? Batman je brutalne prumernej(nechapu jak muze ziskavat tak vysoky hodnoceni, asi se recenzentum z herniho sucha zacala delat fata morgana) a Mirrors edge? Dobrej napad, ale krapet nedotazeny, a jak je ve zvyku EA zbytecne vyhypovany... takze dalsi prumer, s ackoliv nadprumernym napadem, ale zpracovanim a nedotazenosti pada do sedeho prumeru...

Jak vidis, me absence PhysX netrapi ani u jednoho titulu, naopak mam pocit ze ty jsi spis ten nVidia fanboy, a s vetou 'NV ma next gen jadro o ktorom sa ATI môže len snívať...' jsi tomu nasadil korunu.. nvidia nema NIC, ma napad, ale ten k uspechu a vydelavani penez nestaci... a jak vsichni vime o vydelavani penez tohle je...

Jinak ver ze nejsem ani FanATIk ani nVidiot, je mi to uplne jedno, hlavne kdyz se ti dva perou a my mame lepsi ceny, pujdu do kramu a koupim nejlepsi kartu v pomeru cena/vykon a bude mi jedno jestli to bude ATI nebo nVidia
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 19:47:44
avatar
Aha takže riešenie ako bagatelizovať PhysX je označiť hry ktoré ho majú za priemerné . Batman je fakt pekná gameska.

A inak ja nie som NV fanatik prave naopak a prave preto vravim že NV má next gen jadro Všetko sa uvvidí až po herných testoch nových GK od NV.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-04 16:33:11
avatar
a koupil sis ji? Já bych za takovou kravinu peníze nedal.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 19:41:33
avatar
Podla mna prave Ati fanboys najviac tesi situacia s physxom a nemaju vobec co zavidiet a to je ten problem ... jedini ktori mozu byt pravom nasrati su nvidiaci
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 19:49:49
avatar
Jasne ATI fanboys tesi situácia okolo PhysX Asi preto v každej diskusii skuvínajú že ako NV kazí herný priemysle a že je fakt zlá preto lebo neuožní PhysX puštat aj na ATI kartách.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 20:18:06
avatar
No,kazdy sa nato pozerame inak ze ?? Ja nechapem jedinu vec : preco si myslis,ze len ATI fanboyi na NV pindaju ?
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 20:29:19
avatar
"preco si myslis,ze len ATI fanboyi na NV pindaju ?" Skade si na to prisiel nikde som to nepovedal.
Ale ako vlastník NV karty nemám potrebu pindať na NV. Som spokojný ovládače super+ PhysX v Batmanovy ako taký maličký bonus je fajn. nemám dôvod pindať na NV z hladiska nespokojnosi s jej GK ktorej som vlastníkom.


Keď sa mám ale baviť o sučasnej situácii tak som nespokojný že GK on NV vyjdu neskôr..ale mna sa to vlastne netíka ja na novu generaciu neprejdem. Ale treba si uvedomiť že nové NV jadro je uplná novinka a next GEN takže pôrodné bolesti sú normálne.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 21:45:56
avatar
Priamo si to nikde nenapisal ale vkuse sa ohanas tvojim oblubenym slovnym spojenim "Ati fanboy" v spojitosti s nespokojnostou nad (ne)cinnostou NV ... Ja,ako majitel NV,zo vsetkych stran masirovany reklamami a marketingovymi prezentaciami o Physx a Cude (proti ktorym som nastastie "imunny") mam pocit ze uz prisiel cas na ciny a nie len na reci a reci a reci ....
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 22:26:54
avatar
"mam pocit ze uz prisiel cas na ciny a nie len na reci a reci a reci ...." Máš pravdu už by mala ATI nabrať nejakých SW inžinierov aby niečo spravili s ovládačmi ktoré su na hovno. A taktiež by nemusela klamať o tom že kôli NV jej nefunguje AA v Batmanovy. Vieš keby ATI nesedela na zadku a aj ona pridala do hry Batman antialiasing tak by nemusela teraz vyplakávať aká je NV zlá že nepridala a neupravila antialiasing aj na ATI karty. To isté s Bioshockom. Unreal Engine 3 totiž nemá podporu pre AA a NVidia bola taká láskavá (samozrejme podla teba sedela na zadku a nič nerobyla) že do hier sama pridáva antialiasing.


PS: PhysX je iné kafé a tu je NV fakt trapná Ale mne to nevadí mam NV kartu a nemám žiaden problémi z ničím
Momentálne uvažujem o tom že moja budúca nová GK bude práve ATI. NV má predsa len moc next gen jadro na mna
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 22:39:18
avatar
o novych ovladacoch ati nic neviem,4870ku som vymenil za gtx 260 este ked bola 9.5 a ta bola v pohode ... Vies,argumentovat ovladacmi je trosku hlupe,kedze kazdy sa moze seknut a spravit nieco zle,NV aj Ati ... Osobne som mal ovela menej problemov s Ati ovladacmi ako s NV Co sa tyka Batmana,nikdy sa nedozvieme ako to naozaj bolo ako v mnohych inych kauzach,takze o tom rozpravat je tiez zbytocne ... Tak ci tak, AA sa da vynutit v ovladacoch,takze to je jedno ... No a prepac,ako by si nazval to co robi NV momentalne ?? NV narozdiel od Ati nema nove karty ani zdaleka hotove,sere na vylepsovanie technologii za ktore vyvalila prachy ... To ze do UE3 pridala AA z nej naozaj v mojich ociach svätu nerobi
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 22:52:43
avatar
Ako naco si vymenil 4870 za GTX 260??? Nechapem
NVIDIa má momentálne svoje NEXTGEN jadro vo vyvoji a trocha mešká za ATI ktorá len upravila staré jadro. Nechápem čo tu teraz splietaš?!?! nové NV kartý podporujú všetky štandardy DX11 openCL proste všetko čo nové ATI. Ba čo viac NV ide so svojimi novými jadrami este dalej. Teda kto tu serie na technologie? NV ktorá má next gen jadro so všetkým čo ponúka ATI alebo ATI ktorá recyklovala staré jadro?
PO SW stránke ATI nemá na NV. pozri sa ATI až teraz pri vydaní nových GK HD 5870 má schopné ovládače(Catalyst 9.9) pre starú 4800 seriu. NV má stále vyborné ovládače stará sa o PC hráčov dáva do hier AA a podporuje vyvojarov svojim programom. Na druhej strane je ATI ktorá jednoducho nemá prostriedky a preto vypúšta do éteru sprostosti ako to že NV jej bráni spolupracovať s hernými vyvojarmy.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 22:56:25
avatar
Lebo som chcel vyskusat slavny Physx a bolo to zadarmo Ati si svoju premieru s novym jadrom odbila uz davnejsie,tak ako NV s G8O ... Teraz sa ukazuje ze architektura Ati je ovela jednoduchsia na upravu ,to snad nie je chyba alebo hej ? NV musi ist s jadrami dalej lebo nema procaky ako AMD a musi to riesit cez karty,ale nikdo nevie ako to dopadne. Na Fermi sa osobne dost tesim ale pochybujem ze bude pre beznych ludi (aspon zo zaciatku) a pochybujem ze si ju kupim,lebo jej moznosti pravdepodobne nevyuzijem. Takze zatial mozme hodnotit len situaciu ktora tu je a ta je jasna ... Ati ma karty,NV nie ... Ati onedlho obsadi vsetky segmenty a bude ryzovat ,lebo NV nema nic proti nej ... To chces popriet ? A kdo nato doplati ? My zakaznici,lebo ani Ati nie je ziadna armada spasy a nebude davat ceny dole ked nemusi,chce prachy ako kazdy ... Na tie dalsie veci ohladom "starania sa o pc hracov" nebudem radcej reagovat lebo to pekne popisali na ehw.cz ...
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 23:10:37
avatar
No ty sa už až príliš vžívaš do boja NV vs ATI. Ja ako zákazník sa predsa nemusím starať ako na tom ktorý výrobca je. Bože keď mi nekto začne vysvetlovat že NV nemá CPU a podobne, prestávam mať prehlad o čom sa vlastne bavíme. či o GK alebo o vyhliadkách a prognózach vývoja celého PC na najbližšie roky. Moc sa zamýšľaš nad sprostosťami. Fermi je next gen jadro. ATI ho nemá ale v pripade presadenia CPU+GPU v bežnom užívaní pri práci v mnohých programoch bude aj ona musieť dalšiu generáciu prerobyť a problížiť sa k NV. A jej next Gen jadru. V tejto oblasti ATI jadrá zaostávajú ale nie veľa samozrejme.

PS: Ano ATI bude ryžovať a predvianočný trh je jej Ma super herné jadrá a ATI EYEfinity. Fakt cool GK. Sak sám si asi kupim pri najbližšom upgrade ATI GK. Kedy to bude ale neviem.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 13:24:19
avatar
Fermi dle me nebude umet nic navic proti RV870 architekture (z pohledu otevrenych standartu) Mozna bude efektivnejsi, mozna ale taky ne. NV je v hernim segmentu v tezkem pruseru a kazdy den bez nove generace GK je na tom hur.
houmer56 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 10:20:28

Omyl, nV neumožňuje PhysX přímo na nV kartách. Ty si koupíš nV kartu, jejíž krabice nebo dokonce název hlásá obrovský nápis PhysX, dáš si jí do PC a PhysX ti nefunguje. Podvedení jsou jen zákazníci nV a nikdo jiný. Proto jsem se také nV karty hodně rychle zbavil. Nechci se dočkat situace, že mi ty proklamované přidané hodnoty navíc nepojedou ani na starším nV HW v zájmu toho, aby si HuangSuang von Úvaly u Prahy namastil kapsu. K tomu to totiž přesně spěje a nejvíc by měli reptat zákazníci nV. Je to totiž podvod především na ně.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 13:27:31
avatar
Souhlas. Bohuzel z pravniho hlediska je prave u PhysX apod noticka "legal terms may change"
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 02:37:04
avatar
Yop, všetci závidia akceleráciu fyziky cez CPU. To tu teda ešte nebolo!
civi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 20:19:12

Vše nejlepší pro hráče - třeba tímhle zelení nemyslí nic špatného, prostě je celé zelené vedení přesvědčeno, že ATI = kancelářské práce, nVidia = hraní

Kdyby byl pomněr prodaných karet 10:1 ve prospěch zelených, tak má smysl prosazovat vlastní fyziku, jenže při současným stavu půjde PhysX tak akorát do kytek, což je škoda, ten potenciál tam určitě je.
fonda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 21:03:06
avatar
nVidia si timhle pristupem pohrbi PhysX sama. Alespon bude klid a muze se rozvijet nejaky univerzalni format, jak pro nV, tak pro ATi. Nechapu jak pravoverni nVidioti si za tim trapnym PhysXem furt stoji - vzdyt jestli to jsou hraci, tak jsou sami proti sobe, proste nebudou poradne hry ktere na 100% tu fyziku budou vyuzivat a budou mit jen nejake rozsireni/implementaci ktera nebude dulezita pro hrani (poletujici papirky a plapolajici zavesy atp.)
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 21:17:01

Mozno stoja za tym prave kvoli tomu, ze je to aktualne najlepsi fyzikalny engine ... a taketo velkohube a prazdne vyhlasenia ake dalo AMD/ATI su fakt smiesne ... ked budu mat nieco konkretne tak nech to ponuknu /alebo nech konkretne ukazu ako podporuju vyvoj fyziky v hrach/.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 20:33:58

Vyzera to ze AMD marketing zacina fungovat. Inak DD co presne myslis tym "umelo roubovany"? To ako keby tam bol Havok alebo Bulet uz by to tam nebolo umelo? Mimochodom by ma este zaujimalo co su to skutocne standardy co podporuje AMD? Je nieco co oni maju a NV nie? Pokial viem tak Fermi bude podporovat vsetky "skutocne standardy" tak ako aj teraz cerveni. Alebo mi nieco uslo?
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 22:47:53
avatar
"umelo roubovany"

Myslim ze DDmu ide o to,ze Physx v hrach je vyuzity na take malichernosti ako para a noviny ,na veci pri ktorych je to absolutne nepodstatne a nepotrebne ... Je to umele
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-02 23:20:40

No nie je to iba o pare a novinach. V Sacred 2 som najskor pouzival na PhysX 8600GT, potom sla karta von kvoli teplotam v PC a to som uz pocitil. 8800GT uz nestihala ako predtym a musel som vypnut AA a znizit par detailov aby som mal normalne FPS(to znamena s minimalnym sekanim)...

Osobne sa tesim na AVP 2 a Dark Void. V druhej menovanej by mal uz byt PhysX, ktory bude posobit aj na hratelnost. Tak som zvedavy.
houmer56 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 10:25:53

PhysX@GPU nikdy nebude moct působit na hratelnost, protože by to na zbytku trhu nefungovalo a hra by tak vlastně na jiných, než nV kartách nešla ani dohrát.
Příklad:
Budeš si muset tankem prostřelit zeď aby si mohl pokračovat v misi. Na ATI s vypnutou PhysX to uděláš jak, pokud to hra nebude schopná spočítat?
Potom by vývojáři museli dělat pokaždé dvě verze hry, pokud si nechtějí useknout půlku trhu. To bude znamenat zvýšené náklady na vývoj. Který businessman tohle dovolí?
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 11:26:41

Tak to bolo prezentovane. Nechame sa prekvapit. Sam som zvedavy co z toho nakoniec bude.
Adam [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 12:24:01

Myslím, že by šlo udělat, že v okamžiku kdy na ATI kartě vystřelíš do zdi, tak místo díry by se objevila hláška a tom, že to Vaše grafika nepodporuje. "Představte si díru co je ta zeď a projeďte.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 14:19:50

Alebo to proste spocita CPU a problem bude vyrieseny. Mozno prave potom si budeme moct porovnat PhysX@CPU a PhysX@GPU. Tiez si nemyslim ze by odstavili hracov s AMD kartami. Urcite nieco vymyslia. Jedine co v buducnosti moze PhysX a podobne features exkluzivne pre NV karty zachranit je, ze si NV udrzi svoju poziciu na trhu aby si pouzitelnost svojich SW produktov obhajila.
Terepin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 02:35:34
avatar
PissX: Next-gen technológia umožňujúca Batmanovmu pláštu vlniť sa realistickejšie.
Callisto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 11:21:11

Tak aby AMD misto vskazovani, taky prisla s nejakejma hrama;)) Chce to ukazat nejakou herni pecku a ne jen vzkazovat.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 13:31:32
avatar
Ty si hral nekdy nejakou hru od AMD???
Callisto [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 14:54:04

Si delas srandu, mluvi se tu sand o fyzice ve hrach a kdyz se podivas na tu reklamu okolo her s PhysX. Batman, Mirror edge. Pokud AMD vyda prohlaseni a nepodpori to nejakou herni peckou tak to je o nicem....
zumpar1234 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 16:57:11
avatar
ATI sa teraz snaží tlačiť na čo najrýchlejšie vydávanie DX11 hier. Takže nespí na vavrínoch.
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 19:05:46

No jedine co spravili, bolo dodanie miliona dolarov na ucet vyvojoveho tymu hry Dirt 2 ... bohuzial ziadna podpora vyvoja ako ma NVIDIA, len suche tlacenie prachov. NV ti posle grupu programatorov ktory pomozu vyvojovemu tymu, ATI im len da prachy
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-03 20:41:17

No urcite toho bylo vic nez jen penize, minimalne jim dodali funkcni HW driv nez na trh. A nejaka spoluprace tam urcite byla taky.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-04 01:41:17
avatar
Chjo, tak abys to chytil : DX 11 je nova API. Hry budou brzy a vypada to ze velmi hojne. AMD nema prachy na uplaceni a "wide supportu" vyvojovych teamu v zajmu udrzeni jejich proprietalnich technologiich (z pohledu API's zbyva snad uz jen STREAM, ktery je stejne mrtev). DX11 je, jak doufam, vitanou vzpruhou a nadeji na rozhybani zatuhleho herniho trhu (diky Mrkvosoftu a jejich Xbox EZ multiplatform game development)

AMD nepotrebuje halasne troubeni ala NV, - ma dlouho ocekavanou novou generaci vyrobku na vyhladovelem predvanocnim trhu bez adekvatni konkurence, davy s karty s DX 10.1 prodavaji jiz od 2007 - nativni DX11 gamesy by mely jet i na kartach s DX10.1 (muj 4850 se mnou jeste asi pobude), nikoli vsak DX10 only.
To s prichodem prvnich DX11 her (coz nemusi hlasit vyrobce grafickych cipu, lidi si pohlidaji sami) donuti hrace s NV v kompu premyslet o upgrade GK jeste drive, nez zacnou premyslet o "koupi" hry. Ktereho Radeona zvoli???
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-04 01:55:52
avatar
Citace:
nativni DX11 gamesy by mely jet i na kartach s DX10.1 (muj 4850 se mnou jeste asi pobude), nikoli vsak DX10 only


to mas jako odkud? imho totalni kravina. jak ti muze jet dx11 hra na dx10.1 karte a na dx10 uz ne???dx10.1 ma jen par veci navic oproti dx10. diky ktere te veci rozjede nativni dx11 hru???a jak bude dx10.1 grafika pocitat tu spoustu veci, ktery ma dx11 navic???

kdyz ti udela nekdo dx11 only hru, tak ti pojede jen na dx11 grafice. kdyz bude chtit vyvojar aby to jelo na vice kartach, tak pro ne musi udelat svuj mod, treba jak half-life 2 nabizel dx7, dx8 a dx9 mod. nebo muze udelat to co vidime dnes - pokud mas vyssi directx muzes si volitelne zapnout nejake efekty navic.
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-04 08:49:46
avatar
zajimalo by me kde ty lidi berou tu jistotu... porad tu nejak prevlada ten nazor, ze jediny co dela DX11 jsou asi tesalacni jednotky, jaksi lidem unika ze to opravdu neni jen o nich
mittar [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-04 17:10:33
avatar
souhlasim, ze to je kravina a spis zbozne prani, bylo by uzasne, kdyby nejaka hra nam vlastnikum 48xx rady umoznila treba tesselaci a podobne srandy dx11, ale neverim tomu, na druhou stranu, zas neodsuzovat dx10.1, protoze to ma k dx11 blize nez k dx10
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-05 19:40:40
avatar
OK spatne jsem se vyjadril a v tomto kontextu se opravuji -

"nativni DX11 gamesy by MOHLY jet i na kartach s DX10.1 (muj 4850 se mnou jeste asi pobude), nikoli vsak DX10 only"

Mrkni :
http://209.85.129.132/search?q=cache:JBNOTHTg8_8J:forums.amd.com/game/messageview.cfm

Otazkou je proc to stahli...
Podrobny a ctivy rozbor http://www.bit-tech.net/bits/2008/09/17/directx-11-a-look-at-what-s-coming/8

Jde o to, ze pokud nekdo udela nativne DX11 hru, pripadna fukncnost na DX10.1 HW vyzaduje spise jen vyrazeni featur(Hull shader>tesselator>domain shader, nove kompresni algoritmy...) nez nejake vyrazne prekopavani kodu. Opet je to 'omezeni' na urcitou cast trhu (Ati+Vista owners), nicmene v tomto kontextu jde spise o rozsireni potencialniho okruhu zakazniku herniho produktu, nez jeho zuzeni.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-05 08:22:57

myslim, ze AMD razi spravnu cestu..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 941x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1505x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2167x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1958x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2762x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2206x
Komentářů: 1