Co si AMD-ATI myslí o NVIDIA Fermi – papíroví draci nekoušou Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 15 říjen 2009
Přejít na obsah
Co si AMD-ATI myslí o NVIDIA Fermi – papíroví draci nekoušou
ATI RV870 vs NV Fermi
Papírového draka se ATI nebojí
alt

 

 

 

Co si AMD-ATI myslí o NVIDIA Fermi – papíroví draci nekoušou

 

Jen chvíli poté, co NVIDIA papírově představila svou odpověď na ATI HD 5000, AMD vydává své hodnocení situace.

Včera se k nám dostala prezentace společnosti AMD-ATI, která pochází z jedné tiskové konference. Tam AMD rozebrala dopodrobna papírové vydání NVIDIA FERMI architektury. Je jasné, že AMD tím částečně využívá své nevídané situace, kdy doslova nachytala společnost NVIDIA ne se staženýma kalhotama, ale rovnou bez kalhot. Na druhou stranu většina věcí, které zazněly v prezentaci, rozhodně nejsou jen marketingovým výmyslem a nelze s nimi než souhlasit a to se AMD-ATI v mnoha ohledech rozhodně jen nechválí. Takže jak to vidí AMD s NVIDIA Fermi …

Prezentace začíná prezentací známých slajdů, které už AMD předvedlo při uvedení HD 5800/5700 grafik. Tedy výčtem toho, co přináší nová generace grafik ATI.

AMD-ATI se samozřejmě chlubí tím, že nová generace jejích grafik jsou skutečně grafiky se zaměřením na zábavu, hry, práci i výpočty. Rozhodně ale také připomíná fakt, že v míře větší než velké počítá s nasazením grafik jako výpočetních jednotek. Připomíná v této souvislosti ATI STREAM technologii, která v současnosti nejen že plně podporuje grafické karty, ale dává k využití celou AMD platformu jako celek, což je něco, co NVIDIA samozřejmě nemůže nabídnout.

Připomenutí toho, jak narostli parametry a výkon nové generace grafik ve srovnání s jejich předchůdci, tedy srovnání modelů HD 5870 a HD 4870. Rozhodně stojí za pozornost, jak vidíme, růst počtu tranzistorů v podstatě odpovídá nárůstu výpočetního výkonu, obojí AMD-ATI více než zdvojnásobilo, zatímco počet samotných výpočetních jednotek „jen“ zdvojnásobilo. Za pozornost rozhodně stojí spotřeba, ta stoupla v zátěži 1,17x, ale v klidu je třetinová! Že je HD 5870 se svým více než dvojnásobným výkonem tedy výrazně efektivnější, je jasné.

Následuje samozřejmě několik výběrů hodnocení nové generace grafik ATI samotnými recenzenty. Asi nebylo úplně těžké nějaké vybrat, jelikož ohledně HD 5870/5850 jsou hodnocení v zásadě stejná, až tedy na pár jedinců, kteří samozřejmě se svým zaujetím pro druhou stranu hledají každý mráček a přijdou třeba s nesmyslnou výtkou ohledně toho, že nové ATI grafiky se širokou podporou standardů si dovolí nepodporovat uzavřenou technologii NVIDIA - záměrně zprzněné PhysX fyzikální instrukce aby nikde jinde neběžely, hlavně ne na multijádrových CPU. To už by mohli vytýkat, že ATI čipy na sobě nenesou rovnou logo NVIDIA.

Samozřejmě hodnocení v sobě zahrnují i připomínky, že NVIDIA v současné době nemá nic a představení FERMI je ještě méně než papírové a Papíroví draci nekoušou. Odhady se pak shodují v tom, že FERMI grafik se dočkáme až v Q1 2010, zde se ale také připomíná, že se pravděpodobně zájemci o výkonné desktopové grafiky těší možná jaksi zbytečně, protože první na řadou přijdou profesionální Quadro a TESLA a až potom GeForce a nelze očekávat, že jader bude dost pro všechny.

A zde začíná vlastní prezentace, kterak NVIDIA odpověděla na ATI HD 5800 …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1099x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1614x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2289x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2027x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1346x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1319x
Komentářů: 1