NVIDIA a EVGA plánuje uvést hybridní duální grafiku -GTX 275 kříženou s GTS 250 – recyklace Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 22 October 2009
altZapomeňte na FERMI, to se na trhu ještě dost dlouho neukáže.

 

 

NVIDIA nemá, co by v současnosti nabídla jako adekvátní odpověď na HD 5000 grafiky ATI. FERMi čipy je skutečně jen papírový dráček, grafické karty neexistují ani v samplech a jejich uvedení na trh je i přes optimistické vyjádření zástupců NVIDIA stále dost daleko a to vůbec nemluvíme o modelech jako konkurenci k HD 5850/5700, k kterých neuslyšíme v nejlepším případě dříve jak za půl roku. Navíc když si vzpomeneme na to, jaká situace panovala před uvedením GTX 260/280 grafik, které měly podle tehdejších vyjádření doslova zničit ATI, předvést nám novou dimenzi výkonu, tak nás stejná oznámení kolem FERMI grafik nechávají raději v klidu. Jak známe firmu NVIDIA a její PR, tak víme, že většina věcí jsou jen vzdušné zámky a realita bude o dost horší a hlavně úplně jiná než jak to NVIDIA slibuje a sama si to maluje. Bohužel protože grafiky neexistují, nelze získat ani žádné podrobnější informace z méně zaujatých zdrojů, jako to děláme obvykle. Ty jsou totiž dnes také zásobeny sliby ze strany NVIDIA ... grafiky kromě několika testovacích PCB s předvýrobními vzroky čipů, které snad ani nelze za grafiky považovat, neexistují. Samozřejmě zejména výrobci grafik, se kterými jsem se bavil, to považují za velmi špatný stav, protože na druhé straně jim samozřejmě horší dostupnost 40nm DX11 čipů ATI komplikuje situaci a na trhu, protože staré HD 4800 už jsou pryč a GT200 nemají co nabídnout. Nemluvě o těch výrobcích, které nic než NVIDIA grafiky nevyrábějí a kteří jsou v současnosti opravdu hodně nervózní. Není divu, že NVIDIA ordinuje kolem FERMI jen optimismus, protože nic jiného jí nezbývá a živí nejen své naděje, ale také naděje exkluzivních výrobců grafik, které ale budou mít letošní vánoce dost zkažené.

V této situaci nám přišla informace od společnosti EVGA, která zve novináře na akci, kde představí jednu novinku. EVGA je výrobce grafik NVIDIA a jeden z nejbližších partnerů společnosti NVIDIA, není divu, že grafika vznikla právě ve spolupráci těchto dvou firem a asi se neobjeví v nabídce jiných společností. EVGA samozřejmě neprozradila, co to bude za grafiku, ale určitě to nebude FERMI grafika.

Z jistých zdrojů se nakonec podařilo vyštrachat, že se má jednat o způsob, jak se zbavit přebytečných GT200/G92 čipů, které jsou po vydání ATI HD 5000 DX11 grafik v pozici ležáků a zralé pomalu do šrotu. EVGA využije GT200b i G92b čip a narve je na jedinou grafiku! K čemu to bude dobré? Čistě teoreticky by G92 čip měl mít na starosti PhysX a GT200b grafický výkon. Prakticky si ale nedokáži představit, k čemu je v současné době uvedení podobného produktu na dvou beznadějně zastaralých čipech bez podpory DX11, DirectCompute 11 a hromady dalších technologií vůbec dobré. Navíc, když prý cena karty má být kolem 349 dolarů, což je cena téměř HD 5870!

(Fotomontáž PCB GTX 275 GT200b + G92b)

Uvidíme, co z toho nakonec vyleze, nicméně v době, kdy NVIDIA nemá ani finální revizi čipu FERMI, který by šel do výroby, nemají výrobci grafik vlastně pořádně co dělat, takže vymýšlejí, jak se zbavit starých grafik. Takže pro ty, kteří rádi starožitnosti, již brzy vám NVIDIA nabídne pravděpodobně dva za cenu jednoho a půl …. ;)

Zdroj: Fudzilla.com, BSN

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
ganja021 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 18:44:38

dalsi zufaly pokus zo strany nvidie...

TOTO UZ JE NAOZAJSTNA ZUFALOST
Pindra [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 02:45:26
avatar
Nemyslím si, že zoufalost konkrétně nvidie. Spíš snaha exkluzivního výrobce nvidia karet uvézt něco nového, co by aspoň trochu rozvířilo vody a nahnalo nějaký cash flow o Vánoce.

Navíc ono sice možná nemá tábor zelených co nabídnout proti konkurenci na úrovni HD5870 a s DX11, ale pozice NV je pořád víc než dobrá a její schopnosti prodat svoje produkty jsou stále slušné a jméno dělá hodně.

Popravdě nějaký ten zastaralý šrot, třeba GTX275 by se mi do kompu za nějaký směšný peníz taky hodil ale raději si počkám na pořádnou konkurenci od zelenejch a zlevnění DX11 karet
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 08:19:26
avatar
Dovedu si velice dobře představit, že je to pokusný model a stejně dobře si umím předstvit, že bych si koupil FERMI s doplněným G92 na jednom boardu.... místo abych měl FERMI a k tomu v druhém slotu další celou grafiku... přece jenom druhé menší GPU na jenom boardu bude žrát podstatně méně než další samostatná grafika... mně to jako nápad přijde výborné.. smaozřejmě duální FERMI to nebude ale cena snad bude lepší.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:10:28

Ty mne vzdycky fascinujes Bennie, na druhou stranu je videt ze na takovyhle jednoduchych lidech je postaven princip marketingu a proto si svoje pole pusobnosti nasel....

Ja(a doufam ze jako vetsina lidi) jedine na co koukam je vzdycky pomer cena/aplikacni vykon, a pokud neznam vykon ani cenu tak si to proste nedovedu predstavit ze bych si to koupil....

PS: Nazor ti neberu, ale proste s nim nesouhlasim a pekne jsi mne rozesmal, thx...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:27:35

A kupil by si si aj kartu od NV keby bola v tvojich argumentoch lepsia ako AMD alebo by si si pockal ako na to AMD zareaguje a rozhodol by si sa az potom?
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 10:34:26

Já jo. Čekat se dá donekonečna.
Ale čekám - protože chci stavět celý počítač a chci do něj USB3 a levnější rozumný SSD.
Jen mně bude zajímat nejen cena/výkon, ale také příkon a kompatibilita s HW a podpora SW.
Co se této karty týče, nelíbí se mi - kdyby postavili silný a slabý čip, s tím, že slabý pracuje ve 2D, něco jako Hybrid, to by bylo pěkné, dohnali by tím v podstatě 5850/70. Mimo DX11, samozřejmě, ale to teď není aktuálné.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 10:53:25

Zatial nevieme ako bude v realu tato karta pracovat. Mozno sa slabsi cip bude vypinat(dufam, ze minimalne aspon v 2D). Ja momentalne planujem iba upgrade GPU. Co som mal doteraz NV tak sa nemozem stazovat. Nebol s nimi ziaden problem. Preto si chcem pockat na Fermi. Pokial nebude taka ako ocakvam tak nakoniec po prvykrat asi pojdem do AMD kariet... Ale zatial nekupim nic uz len z dovodu ze nemame ziadne DX11 hry a nikto nevie ako vobec bude DX11 vyuzita. Aspon v tych prvych. Moze to skoncit zo zaciatku kludne v stave aky bol s prichodom DX10.
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 16:19:44

preto je kludne mozne dnes kupit 260/275, lebo dnes physx je a o rok ked budu dx11 hry a nahodou pojdu naozaj lepsie na ati, tak zakupit 68x0. A je jedno ake zastarale sroty to su, v dnesnych hrach posluzia casto lepsie ako ati. A v tych osatnych pripadoch minimalne rovnako.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 15:53:37

Jak na co cekat, tahle karta mne oslovit nemuze(takze na ni cekat nebudu), nema cim, na Fermi si rad pockam co predvede a za kolik bude pac hodlam obmenit v jednom PC predpotopni x1950pro az nekdy na jare....
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 20:42:02

Fakt je, ze tiez by som si tuto kartu nekupil. To by musela byt o dost lacnejsia a ani nevieme ako bude vlastne fungovat. Osobne cakam na Fermi a potom sa rozhodnem ako budem upgradovat.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 18:34:46
avatar
no nepřeháněj to s tou nákloností

Nepřipadám si moc jednoduchý, teda pokud Menza není spolek jednoduchých lidí, a tuhle kartu si stejně nekoupím... ale mám rád nová řešení... a u AMD mi právě chybí ta hravost a snaha objevovat nové možnosti... promiň ale samotné "tupé" přidávání hrubého výkonu na mne dojem neudělá...

Na rozdíl od AMD se NVIDIA snaží aspoň něco vymyslet..možná je to slepá ulička.. ale je potřeba, aby někdo řekl "tudy ne přátelé"... a to mi u AMD prostě chybí.... stále jen dohání lepší konkurenci... (byť teď to pár měsíců tak třeba u GPU nevypadá, ale to se do vánoc změní).
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 19:07:06
avatar
Benníe je fanda voodoo5, dvouprocesorových desek pro domácnosti, GMO rostlin, DDT, thalidomidu, a dalších věcí co byly/jsou nové, originální a zároveň výstřel do tmy či spíš průser. Já teda doufám, že Ati podobné kraviny ani nenapadnou a zůstane "inovativní v mezích zdravého rozumu". "Tudy ne přátelé", se může říct už ve fázi vývoje a testování - míň to potom bolí.
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-26 09:42:12
avatar
Bennie, neklam sam seba, Ati inovativna je, tak ako aj AMD (radeon 8500, amd64, integrovany radic pamate, ddr4,5, 40nm, integrovane grafiky, nizkospotrebove chipsety, 5D čip, HT, najdes toho vela, kde amd predbieha intel/nvidiu). Ty si proste nVidiot, priznaj si. Narozdiel od amd, nvidia len skupuje technologie, ona nic nevymysla... si na omyle...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:15:52

Sice je to off topic ale v jednom z clankov o PhysX si pisal ze si cital vyjadrenie niektoreho z vyvojarov Buletu ktory tvrdil ze sa o podpore AMD sa docital iba na internete. Nevies nahodou link kde by sa o tom dalo precitat?
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:00:01

jaká zoufalost, právě že druhý čip na fyziku krásně ulehčí zátěž tomu primárnímu jádru na grafiku.
Svoje zákazníky si to najde a když ne, tak at si to nv zaplatí, ale proč to odsuzovat.
edit: koukám, že se palcuje
Co takhle zkusit reagovat, než jen klikat na blábol
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:41:55
avatar
Ty ses vtipnej, kdo to tady kdy videl, aby ti nekdo dal palec dolu a ještě k tomu neco napsal
Ty co odepisujou ti vetsinou palec nedají, a bohuzel jich je mensina....
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:44:37

přečtu si nějakej blaf, ten mě vytočí ... dám palec dolu a du mu to vyvrátit.
Neříkej, že tohle se nikdy u nikoho nestalo
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:57:22
avatar
Tvůj blaf mě pobavil. Tomu snad nemůžeš věřit. Kdo si to koupí ? Normální člověk never a nadšenec pro nvidii si v drtivý většině případů koupí radši nejsilnější jednojádrovku. Jsou problémy se "symetrickými" dvoujádrovkami (2 stejná jádra) a co tak asi bude s tímhle..
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:09:20

pakliže to nv patřičně obalí marketingem, nemuselo by to dopadnout v tomhle podání tak zle.
Tudíž "třeba" něco prodá a zbaví se přebytečnejch jader.
To je hlavní úkol ... o co mi i šlo.
Tzn regulérní řekněme postup co se týče jejich plánu.
Nikdo nechce prodělat.
Proto se mi tady nelíbí postoj vůči této firmě a třeba i článku.
Ale to jen tak krajem
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:17:26
avatar
Pokud se firma brání ztrátě tvorbou technických paskvilů a přejmenováváním tak je něco špatně. Tohle nemůže protlačit ani lživým marketingem ala "GT220 - take a power trip". Postoj vůči firmě je zcela adekvátní, vzhledem k tomu co poslední víc jak rok předvádí a věř, že jsem měl vždycky nVidie takže "fanAtika" ze mě udělala nVidie - to tak bejvá. Rád zase zezelenám, ale zatím není proč a asi dlouho nebude.
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 21:23:45

kdybys trochu ubral, tak bych ti dal za pravdu.
Ale trochu mi tvuj styl připomíná nakaženého právě tím slovem, cos použil "fanatik alá nvidiot"
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 21:41:04
avatar
Já to tak nežeru, vím že v životě je 99,9 % věcí důležitějších, ale tohle je IT web . Mě to opravdu přijde jako totálně vypatlané řešení a jeho, byť jen mírní, příznivci mě trochu vytáčí. Ale dobrý kvůli značce grafiky bych se nikdy nepopral.
"fanatik alá nvidiot" - dokonalý oxymoron i ty básníku
mira89 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 23:03:24
avatar
hele s tím druhým jádrem na fyziku to dává docela smysl

edit:ajaj jsem se sekl s odpovědí
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 16:24:31

vies kolko to bude zrat? a bude tam o par fps naviac. Ak hlavny chip bude 275, tak to bude pomalsie ako 285 a drahsie. Je to hlupost, cela tato karta.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 07:41:54

Neverim ze z tebe udelala Nvidia fanatika... To jsi ze sebe udelal sam a ajde ti to dobre.
Prosimte co to je za paskvil? Tohle je snaha jak udelat produkt, ktery by mohl oslovit. A je to snaha regulerni a spravna - kdyz nemas co nabidnout, tak stahnes krovky a zalezes pod stul? Tohle je absolutne normalni snaha o to oslovit urcitou cast trhu a pokud se to prokaze, tak rozhodne nikoliv spatna. Kdyz pominu tradicne kvalitni zpracovani EVGA, tak tahle kombinace nekoho oslovit muze. Co namisto kategorickych nazoru ala "omg ta Nvidia je fakt v pice, kdyz dela takovy kokotiny" se zamyslet, nez zacnes neco psat. DX11 skutecne neni vsechno. Lzivy marketing uz by jsi taky mohl konecne opustit, tenhle argument je uz ohranej.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 10:54:25

Myslím, že bychom mohli posoudit, zda li je to dobré řešení, když odhadneme, kolik na, řekneme, únor, bude nových Physx her oproti DX11. A pokud budeme vědět, jak na této kartě je vyřešeno šetření v 2D. Problem je v tom ale, že i pokud umí silnější kartu vypnout - 250 má horší spotřebu v idle, než 5850. Takže to, že nenechali ruce v klíně, je to dobře, že vymyšlejí oroginální varianty - je to dobře. Ale tato konkrétní, pardon, se mi nezdá. Doufám, že kvůli tomu nevypadám na fanatika nějaké barvy.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 19:49:56

Jiste, ja bych si to taky nekoupil. Ale jde o pristup, tady se apriri vsechno co Nvidia udela ci oznami oznacuje za mimo ci nesmyslne. Jde o to, ze i takovyhle produkt si svou cast trhu muze najit. pokud uz to oznacim za paskvil, je to muj osobni nazor a nikoliv vseobecne uznavana pravda.
KoHHHnA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 21:12:36
avatar
Já to vidim takhle.....šéf Nvidie brkne do Applu a slušně požádá (slušně = nějakou pěknou sumičkou$] o pronajmutí jejich marketingu, který Nvidii, ač se to někdy nemusí zdát překonává. Takže všichni vlastně budou spokojený....Apple dostane prachy, Nvidia nebude platit kovošrotu za vyhození svých čipů, naopak ještě od kupujících dostane šrotovný a o zákazníky tady vůbec nejde, stačí že zacvakaj .
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 10:46:38

Víš, při tom, že karta bude asi nanicovatá, prodat se jí dá. Pro člověka neznalého věci napíšou "vysvětlení", které postaví všechno s nohou na hlavu, ten tomu uvěří a potom mu ani nevysvětlíš, že koupil sajrajt - bude bránit své rozhodnutí. A propagovat ho dál - aby prokazal sam sobě jak je chytrý. Bohužel (nebo bohudík?), člověk se nechová jako ekonomický tvor, Marx je absolutně mimo.
houmer56 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:23:16

Aha obrovskou a drahou kartu se zvýšenou spotřebou a mamutím chladičem kvůli jedné hře, která dostala víc než 60% hodnocení.
Běžim pro ní...

Ještě pochopim si dát do PC druhou kartu na fyziku, protože po dohrání Batmana to jde vyndat, ale tohle? To je opravdu špatný vtip a zoufalost.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 08:10:52

JJ. Je blbost kupovat takyto hybrid. Radsej inu kartu, ktora v pripade problemov(napr. vysoke teploty v skrinke v lete) pojde odtial von.
ganja021 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 18:59:07

Toto by kupoval iba IDIOT....resp. nvIDIOT
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:00:48
avatar
Mno, máš pravdu, ale jen proto, že je tam taková cena. Když by to bylo třeba do 250 dolarů, tak už by se s tím dalo něco dělat. Když by to fungovalo, bylo to kvalitně udělané, což u EVGA bývá, tak to není špatné. Bohužel pokud je cena vyšší než 250 dolarů (tedy cca 5000,-Kč), tak to nemá smysl. Pod 5000,-Kč by to bylo zajímavé (minimálně na aktuální rok používání a pak do sbírky )
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 10:56:48

Jasně. Tato karta je očividně horší, než 5850 cenou, výkonem a spotřebou. Takže je zajímavá jen pro experimentátory.
Tom439 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - nápad 2009-10-22 19:06:53
avatar
Nápad to není špatný, ale trochu minul dobu. Každopádně mám pocit, že to jádro G92 se bude dost flákat, když bude dělat jen fyziku. Možná by bylo lepší dát tam nějáké hoší jádro.
HonzaN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:14:39

tak když si kartu budeš teprv kupovat, čistě teoreticky, asi budeš chtít, aby ti chvíli vydržela a kdoví co přijde za tituly s PhysX.
Navíc je tohle naprosto normální postup jak se zbavit jader, co leží na skladě. To má nv jen pro dobrou pověst likvidovat funkční jádra ?
Nikdo vás to nenutí kupovat, ale třeba někdo to užije a jde to na náklady nvidie, tak když si to prosadí, at to tedy prodává
Tomasx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:52:13

Nápad to není zas tak špatný, ale má pár drobných nedostatků, které dle mého názoru neúnosně navýší cenu karty.

Např. nutnost úpravy PCB (složitější návrh), vyšší nároky na napájení z toho vycházející problém s chlazením (resp. hlučností).
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:30:45
avatar
pravda, pár béčkových titulů na provařené téma typu Batman by se ještě mohlo objevit :-)

Já čekám jen na BF3, nic jiného mě nezajímá. Singleplayer hrám (snad jen vyjma strategií a simulátorů) prakticky odzvonilo, nemají co nabídnout, jen 100x ohrané téma a obtížnost kulhajícího dementa. Dnešní hry jsou jen dechberoucí vizuální spektákl, samotného hraní je tam strašlivě málo a já jsem rád, že jsem mohl hrávat stařičké pecky na 8- a 16-bitech, kde hry sice nebyly extrémně hezké, ale byly hlavně nacpané hratelností (BTW, po Elite/Frontier se chystá další remake prastaré pecky jménem Carrier Command) a příběhem. Ruku na srdce - kdy jste naposledy měli ve hře zákys? Já u Portalu (ale to je extrémní a světlá výjimka a až v posledních dvou levelech).
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:37:41
avatar
beckovych jako batman?recenze vsude po svete a hodnoceni uzivatelu i prodejni uspech batmana hovori pro AAA hru...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:09:01
avatar
Ne tak DDW
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:16:55

ale tak toto je tu divne...a aj tie clanky dakedy su od veci. prip. sa aspon 20x opakuju a nic nove sa tu nedozvies. napr. dnes som cital clanok o zlacnovani u AMD. dd pochoval intel svojou kritikou ako keby neviem co bolo. a amd vychvalil do nebies....
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 12:20:25

JJ. A treba este dodat ze pribeh bol vytvoreny uplne od piky. Nekopiruje ziadny doteraz odvysielany film.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 16:01:31
avatar
Já osobně pokládám Batmana za klasický "wannabee" AAA titul. Hvězdné marvelovské jméno, velký hype okolo hry, propagace "fyziky" atp., ale v čem ta hra vyniká, krom toho, že "je hezká", v čem je novátorská (mimo -diskutabilního- vzhledu)? V jednoduchosti dohrání? To nepokládám za pozitivní, naopak za těžké negativum. Možná to dnešním -náctiletým připadne normální, hru ukrást, pak ji pár hodin hrát (a třeba i nedohrát) a jít "jinam" - pár takových "hráčů" jsem už viděl.

Ostatně, tohle tu už (historicky) bylo, na 8-bitech i 16-bitech se většina her podle filmových předloh taky "povedla", byly to (pod)průměrné hry (snad jediná výjimka byla vektorová Robocop3 na 16-bity) v "zažitém" herním stylu střílečky, mlátičky nebo maximálně hopsačky.

Prezentoval jsem svůj osobní názor, stojím si za ním a dokážu i respektovat cizí, odlišné názory na toto téma.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 20:47:26

V predlohe fakt novatorsky neboli ale ako som pisal vyssie pribeh si cely vymysleli oni. Tato hra nie je podla ziadneho batmanovskeho filmu. Toto im uznat podla mna treba.

Zatial som hral iba demo. Hru si neskor kupim takze neviem posudit aka je obtiaznost ale podla toho co pises sa asi moc nezapotim.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-24 11:53:18
avatar
ale tady přece primárně nejde o to, jestli je příběh nový nebo převzatý. Jde o míru inovací - jiné prostředí, jiný příběh a jiný hrdina nestačí k tomu, aby to nebylo totéž co jiné hry před tím. Většina her je dneska naskriptovaná, pokud ji budeš hrát 5x za sebou, pokaždé budeš hrát a vidět prakticky totéž (možná až na menší detaily). Dneska se hry smrskly na pár jasně definovaných žánrů (střílečka, stealth, závody, apod.), které se sobě navíc podobají jako vejce vejci (jen ti hrdinové a prostředí jsou, pravda, jiní).

Ano, uznávám, počítačové hry hraju už od roku 1985 a už jsem leccos viděl a hrál, a tak mi jednoduše některé hry už nepřipadnou vůbec zábavné (protože jsem viděl jejich předchůdce - byť hůř zpracované). Jinak to může připadat hráčovi, pro kterého je první jím hraná hra třeba Doom, či QuakeIII nebo třeba dokonce Crysis.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-24 12:46:31
avatar
Já vždycky toužil hrát za batmana a spidermana, v těch jejich hábitech. Asi do 11 let....
DDementor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-24 13:54:04

Aaaaa, takze panacik hrava len dospelacke hry?

Mne je vcelku jedno ze Batman ma smiesnu masku a kabatik ako Neo z matrixu ... pokial je ta hra zabavna, tak voci tomu fakt nemam namietky. Po tych vsetkych RPG gamesach som si pri nom aspon trochu oddychol
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 10:58:09

Ano. A přepínat na něj ve 2D. A snížit cenu na úroveň 5770/50. Tak by to byla k ním dobrá konkurenční karta.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 11:07:41
avatar
prepinat ve 2D na g92 se nevyplati. gts250 ma cca stejnou spotrebu jako gtx275, mozna jen o nakej watt nizsi. kdyby byla cena na urovni hd5770 tak je to hodne pekne, ale myslim ze to nehrozi...
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 22:49:50

Odpovídám na message, ve kterém autor říká, že by místo 92 tam měli dád něco slabšího. Myslím, 9400 úplně stačí. A to by už bylo ušetření.
S cenou máš pravdu, ale mohu zasnít a říci, jak bych chtěl, aby to vypadalo? :-)
M0rf3us [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:14:14
avatar
Myslím že větší úspěch by měly všeobecně oblíbené klíčenky
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:15:19
avatar
pozeram že sme rovnako na klucenky mysleli, hehe
M0rf3us [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:37:31
avatar
Taky teď koukám. Mám o 4 s lepší čas
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 21:44:00
avatar
Nephilim [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:14:18
avatar
Toto mala nvidia spravit uz dávno, nie čipy dávať do kľúčeniek, boli by daleko viac pretlačili PsychX
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:17:23

to boli ale vadne cipy.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 11:00:33

Také není špatný nápad, kamaráde, ale vůbec! Dát na trh zalevno staré chipy, na podporu PhysX. Ale neodvaží se - jejích experimenty jsou dost bojacné.
Insane [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:15:18
avatar
podla mna je to blbost physx akcelerovane cez grafiku v hrach moc neni a ak sa druha cast nebude dat yuzit na nic ine tak je to dost hlupe riesenie
Fobos224 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - za 10let unikát 2009-10-22 21:23:12

Pokud je to jen trochu možné, kupuji sice ati grafiky, ale když vidím tenhle kousek, tak mi připomíná Voodoo5,poslední vzdych 3dfx, který by stálo za to koupit a vystavit si jej a čekat až se za 10let stane unikátem.
Ale popravdě, je to asi jedna z mála věcí, která mi přijde vcelku logická, přijde mi totiž odporné kvůli fyzice strkat do počítače další grafiku, jako kartu.Pokud bych na jejich místě neměl opravdu nic jiného na práci,např. osadit tuto kartu novými čipy, tak tohle bych udělal taky.
grk
Mak44 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 16:33:30

naopak logicke by bolo, keby na 1 pcb namontovali 8600/9600gt a ktomu ati 5xx0. K nvidia chipu iny nvidia chip nema zmysel.
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:23:00
avatar
nj 200b zrejme jiz nestiha hry i physix
Sephinothf [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:21:52
avatar
Hmm no jo aspon nejake novinky
Co se tyce vanoc, Nvidia je bude mit blbe, Nvidia only vyrobci ale asi horsi,...
Ale zas tak zle to nebude, furt tu budou lidi stylu, rad bych geforce, nejlip od nvidie
Ragnar84 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:36:10
avatar
Jedine co este tuto firmu drzi na nohach je nVidiotska zotrvacnost kupvat si toto monstrum kvoli jednej hre
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:44:34
avatar
A co Te v tom případě nutí kupovat DX11 karty od AMD ? Taky jedna hra ? Příslib dalších her ?
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:48:25
avatar
DX11 - věc netýkající se zdaleka jen Ati
Physx - okrajová věc jednoho výrobce
Co mě donutí si koupit novou Atinu ? Nejenom DX11 a ty to víš.
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 23:57:31
avatar
Mě nejde tedka vubec o to, kolika subjektu se to týká, ale o to kolik je aktuálně DX11 her, což byla narážka na tu jednu hru co má PhysX.
Ragnar84 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 21:39:48
avatar
Nic ma ktomu nenuti nemam v plane si kupovat novu grafku , len som komentoval tuto spravu
PS. co tak povolit Physx pre 4 jadrove procesory , bolo by to elegantnejsie riesenie ako toto ...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 07:35:18

1. NV nema procesory a teda nema motivaciu dorobit podporu pre viacjadrove CPU.

2. CPU v tychto vypoctoch nemoze konkurovat pocitaniu na GPU.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 08:13:32

PhysX v zasade je povolen pod vicejadrove procesory. Problem je spis v optimalizaci kodu, ktery v drtive vetsine pripadu jede jako singlethread - tedy v idealnim pripade hra vyuzije napr. dve jadra, treti jadro jede PhysX. Na druhou stranu z toho nelze Nvidii vinit. PhysX financovani je zalozeno na koupi HW, tedy GPU od Nvidie, tim se financuje jeho optimalizace, vyvoj, impementace atd. Z ceho by to Nvidia hradila v pripade optimalizace pro CPU? Jedina cesta by pak byla ala Havoc, tedy licencovani enginu za penize. Coz by sice slo, ale tim by se poprela hlavni myslenka - GPU je na vypocty fyziky skutecne vhodnejsi nez CPU.
Michal3D [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:51:49
avatar
To je zaujimave, tak v dobach, ked Ageia zacinala s PhysX, v dobe kedy tie efekty boli aspon zaujimave(vtedy to bolo asi bezkonkurence najlepsie riesenie na pocitanie fyziky), tak sa o tom moc nehovorilo, lebo bolo treba kupovat specialne na to kartu a dnes, ked su tie efekty v hrach prakticky idendicke zo zaciatkov a teda v dnesnej dobe uz IMHO nicim zaujimave, tak este kvoli tomu si niekto kupi specialnu drahu grafiku?
Rovnako je zaujimave, ako uzivatelia co maju nejaku grafiku strednej triedy si vychvaluju, jak je PhysX super, pritom kvoli tomu pravdepodobne musia znizovat detaily aby im to islo ako tak plynulo a keby ta dotycna hra pouzivala nejaky sofistikovany engine, ktory ide na CPU, tak by tam IMHO mohli byt na pohlad prakticky rovnake efekty, ale nepotrebovali by znizovat detaily...
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:34:31
avatar
ale pochop, vždyť "mám tu nvidiu, voe, ta dává ve fisix na prdel všem, voe a tahle nová GTX250, to je výkon, voe!"
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 07:37:09

JJ. Na pohlad by to asi boli identicke efekty ale myslel som si ze pozeranie na skripty by uz mohlo byt po case za nami.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 19:45:44
avatar
Jo tak ona to je pravda, já myslel, že je něco jako apríl...
Taková kravina, vždyť z historie víme, že podobný řešení vždycky prohrajou a tohle je navíc jen kvůli okrajovému physx přes gpu. I zapřísáhlý nvidiot si koupí radši GTX 285 - kvůli potenciálně menší poruchovosti a možná i ceně.
artur74 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:47:33

No podle mne to je "apríl" a to že to "napíše DD" tak to nemusí být hned pravda podle mne je to nesmyslna kombinace dvou "trochu" jiných čipů ,nevím proste se mi to nezdá.

Také tahle veta je vše ríkající:"EVGA samozřejmě neprozradila, co to bude za grafiku, ale určitě to nebude FERMI grafika."

velmi verohodný , ale proč ne je to možné

ale tohle je uplne perla:
"Z jistých zdrojů se nakonec podařilo vyštrachat"

tak tenhle výrok jsemu už nekde četl ne???
jen tenkrat tam servírovali "čínské kachny" .


Jinak se ja počítam k neutralním "fandum " počítačů mel jsem jak " ATI tak NV "grafiku proto nechapu "označení" : "nvidiot" není to trochu mimo? potom by mohl také nekdo napsat " atiidiot" a ne "atifan" a kdo by mu to mohl mít za zlé?
me osobne se takové označování nelíbí. ja bych byl pro neutralnejší označovani .
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:54:52
avatar
Máš recht. Idiot je mnohem urážlivější než fanatik. Taky nechápu, že to zeleným nevadí a označují svoje odpůrce mírnější nadávkou než oni je. No taky bych se nedivil, kdyby to světlo světa nespatřilo, ale zprávy o tom jsou i jinde.
"EVGA created a dual GPU card by combining GeForce GTS 250 with GeForce GTX 275.That's right, a dedicated PhysX GPU in the form of trusty G92 [debuted as 8800, rebranded as 9800, GTS 250 and GTX 260M/280M] and GT206/GT200b GPU for graphics".
No na halloweena se dočkáme a možná to bude opravdu horror.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:07:22
avatar
GT206/G200b?ze by i 40bm varianta g200b?to by pak nemuselo byt tak spatne...
Pjenkys [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 21:26:56

Tak já jsem měl 3x ATi (9200, 9600XT, HD4650) a jednou nVidii (4 MX440 with AGP 8x) a musím říct, že teda na ty ovladače od nVidie si pořád nemohu zvyknout. Používám teď HD4650 a na chatě MX440, ale prostě ne a ne se v nich vyznat. Netuším, čím to je. Chladič je u nVidie pasivní a u Atin jsem měl u 9200 pasiv a jinak aktivní, ale krásně tiché. Proto tedy nechápu to věčné nadávání na blbé ovladače a nebo na chlazení. Jistě, nikdy jsem neměl hi-end, ale co se týče těchto karet, tak jestli je to nVidie, nebo ATi mi je uplně šumák. Jdu za cena/výkon. Ale když čtu to, co nVidia všude možně dělá, tak prostě tu firmu už rád nemám a přeju úspěch ATi. Nejen, že si to zaslouží ( stáhla ceny grafik hezky nízko a je fér, tedy žádný přeznačování...), ale nVidie se mi teď tak hnusí, že bych si od ní nekoupil kromě Tegry snad nic...
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:01:38
avatar
Hezky napsáno a souhlas. Hele já nemám špatný zkušenosti s chipsety via pro AMD a taky často čtu jaký to byly nestabilní mrchy. Asi sem měl štěstí. Co se týče grafik tak nemám špatný zkušenosti ani s jedním výrobcem a i kdybych měl třeba 2 co by mě něčím zklamaly tak jsou to jen dva kousky a nedělám z toho závěry- poruchy elektroniky si prostě neberu osobně a snažím se na to koukat s nadhledem. Na druhou stranu jsem optimista -nVidia se může v některých věcech jen zlepšovat ., protože hlouběji to už snad nejde.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 08:00:09

Mozes nam napisat ake percento trhu ma momentavne NV a ake ATI? Len aby sme vedeli na akom dne sa NV nachadza ked uz viac klesnut nemoze.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:18:29
avatar
Nauč se číst. Píšu "v některých věcech".
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:41:19

Ja som to tam videl. Stale myslis na ten zly marketing. Mozes mi dat prikladu "dobreho" marketingu? Keby si mal nieco predavat a bolo by to tvojim zivobitim tak by si hovoril svojim zakaznikom pravdu? Aj ked by si si mohol poskodit? Pricom netvrdim ze NV klame ale priklasluje skutocnost co jej ale nemozeme az tak zazlievat.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 11:03:52
avatar
Až ati bude prezentovat shitovní grafiku jako totální trhač asfaltu tak se taky s chutí zasměju - zatím to nedělá. Až přejmenuje 3x tak začnu taky nadávat jaký to jsou zmrdi. Já vím co je bussines a že prodávat se musí i ve zlých časech, ale většina firem co se jim nedaří, nezklouzne tak hluboko jako nVidia. Hodně reklam-marketingových strategií je jen obelhávání zákazníka - jenže nvidia to povýšila na takovou úroveň, že se může teleshopping jít klouzat. Bože ať už něco ta mrcha zelená předveda abych mohl dokázat, že výrobce grafiky vybírám podle reálných vlastnosti a ne podle červeného filtru...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 11:11:02

Ja sa na to pozeram iba zo svojho pohladu. Oklamat sa nenecham, kupim si iba to co uznam za vhodne a nie podla nejakej reklamy. Ale nejaky marketing mi nijak vyslovene nevadi. To by clovek musel nadavat na kazdu firmu co vyraba reklamy do TV...

A ja netvrdim a ani si nemyslim o tebe ze si vyberas vyrobcu podla nejakeho citoveho vztahu len ked rozoberas NV tak tam naozaj citit isty odpor ktorym sa ani netajis. To je podla mna uplne zbytocne.
D3aTH [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 20:48:57

Nechápu, proč tyhle marné pokusy nVidia pořád dělá. Tímto nám akorát (teda na mě to tak působí) ukazuje, že opravdu nic nemá a mít dlouho nebude... Jo dobře, snaží se, ale tohle je docela k pláči.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:18:39

No nemozu len tak sediet a nic nerobit. Potrebovali nejak zareagovat na terajsiu situaciu. Vyskusali tuto cestu a uvidime ako im to vide.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:23:32
avatar
Uf ...než sem z tohoto článku vydoloval podstatu, tak se mi značně přehřáli mé DD filtrační jednotky.

Edit: tak nakonec to přeci jen AMD zvládlo a slibované Catalyst 9.10 stihli vydat v den uvedení Win7Odkaz
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:03:50
avatar
Tomu se říká "vomáčka". Každý dobrý novinář musí umět vařit objemné "vomáčky".
shurin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 00:03:12
avatar
To zase nebude v menze co jíst, když už DD spotřeboval všechnu UHO (univerzální hnědou omáčku; vhodnou k rýži,knedlikum bramborám a po zredení i jako polívku
artur74 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 15:52:14

vono se "UHO" ještě vaří?? ja to znal pod "U niverzalní H ydraulický O lej" a chutnalo to stejně :-) ( tedy na vojně)
DDementor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 20:04:19

Objemne omacky varia iba ti, ktorym chybaju znalosti na pisanie zaujimavych a hlavne hodnotnych clankov
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ta cena 2009-10-22 22:30:40
avatar
je opravdu dost premrstena. Myslenka na takovehle vyuziti jader je to pekna, zvlast jestli to bude fungovat, protoze takova GTX260 ma ve vykonovem srovnani s novymi HD 57xx stale jeste co nabidnout (Odkaz). Jiste, spotreba horsi (nu, stary vyrobni proces) a nepodpora DX11 je handicap (i kdyz tech her take zase neni tolik a podle me tak rychle nebude), ale zase by to melo akceleraci PhysX a mozna by se to dalo vyuzit i na ruzne vypocty.

DD, proc sem nehodis newsku o RealityServer: GPU cloud s mental images - to mi pripada jako dost zasadni vec, jiste, zatim pro vetsi spolecnosti a grafiky, ale kdo vi, treba je to zaklad neceho noveho. Tak uz nech toho vecneho omilani o prejmenovavani, neintegraci DX11, starych vyrobnich procesech, protoze to uz vsichni davno vi, a davej sem nejake ty zajimavosti, byt jsou i z tabora zelenych. Psani zdar
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:14:55

A zamyslel jsi se nad vyuzitim RealityServer?

Nerikam ze DD by sem tu newsku nemel dat, chci se jen na to tema bavit.
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No zamyslel, 2009-10-23 16:08:40
avatar
podle toho co vim, se mi to zda jako dost dobry napad, otazkou ale zustava, kolik to bude stat. Predpokladam, kdyz tak me oprav, ze se budu moci pripojit ke vzdalenemu serveru s obrovskym vypocetnim potencialem a nechat si fotorealisticky vyrenderovat slozitou scenu, v budoucnu mozna spocitat nejaky slozity vypocet (treba dynamika apod.), za velmi kratkou dobu a usetrit tak cas. Ale myslim si, ze to bude za urcity baksis - ted je otazka, jestli se to vyplati, jestli nebude lepsi si koupit vlastni HW a potrebny SW na ukor casu. Na druhou stranu ted dost spolecnosti (napr. Autodesk, u nas treba SCIA) nabizi servisni smlouvy, za ktere se plati rocni poplatek a je v nem zahrnuta podpora ci upgrady, a pokud by byla moznost mit potrebne aplikace nekde na super vykonnem serveru a platit ty same penize, uz by to zase stalo za premysleni. Pravda, servisni smlouvy nejsou nutne a malym firmickam ci jednotlivcum vetsinou staci jedna verze SW nekolik let. Ale tohle reseni je, myslim, mireno na velke firmy, filmova studia apod. Dalsi otazkou je ale take treba propustnost ci stabilita netu - pri vypadku pripojeni je mi to vsechno platne jak mrtvemu zimnik, to by potom mozna resilo mit doma ten samy SW jako serveru a tam jenom posilat data ke zpracovani, to by slo. Nicmene me se cela ta myslenka vyuziti hrube sily libi, na druhou stranu to neni nic tak prevratneho, MS ci Google uz take nabizi "i-aplikace". Ale treba jsem to vsechno spatne pochopil, potom me samozrejme privedte na "spravnou cestu".
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:33:25

inac uz si s tym trapny DD ze nvidia nic nema co by dala voci HD5000. uz sa s tym opakujes po niekolki raz. dokonca NVIDIA MA a to je GTX295. vykonovo je o par percent nad HD5870. cenovo je to o cosi horsie pre GTX295. akurat tak nepodporuje DX11. a si myslim ze svet to nevytrhne ked nepodporuje DX11. aj tak bude dlho trvat kym pridu hry s DX11. pokial nebudu aj konzoly na DX11 tak sa bude do hier davat umelo prip. malo.
Allie Fox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:44:51
avatar
Srovnávat HD5870 s GTX295 snad můžeš jen pokud chceš zesměšnit nvidii. Spotřeba, cena, nevýhoda dvou jader. Tyhle karty si nejsou konkurencí . . .tou je možná GTX285.
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 23:11:26

nehovorim ze su konkurencne. ale aj to ze podla ddho niekolko krat zrecyklovane jadro G80 osadene 2x na doske dava dostatocny vykon na 5870. si myslim ze je velky uspech...ano spotreba, cena nehvori v prospech nVidie ale zase plus je kvalita prepracovania + ovladace co si myslim ze je velike +.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 22:53:28
avatar
Tak tento příspěvek si myslím napsat nechtěl, neb se to vůbec nepovedlo. To, co píšeš, jsou absotulní, sprominutím, blafy. Přirovnávat HD5870 a GTX295 je vtipné a bohužel nereálné. Ano, mají podobný výkon, to je vše. Jinak nebe a dudy (logicky).

DD je možná trapný s tím, že neustále opakuje, že nVidia nemá vůbec nic. Jenže ono to není tak moc obvyklé v její pozici. Marně uvažuji, kdy se jindy velké (a ono to pořád platí) nVidii podařilo něco takového, jako teď. Možná to zdůrazňuje DD hodně, ale je to fakt podpořený tím, že to tak bude ještě dlouho. Než přijde něco konkurenčního pro nové karty ATI, tak možná roztaje sníh na horách. U této poslední věty doufám, že se mýlím. Ale tím chci naznačit, že skepse na toto téma, kdykoli se mluví o grafikách, je sice častá, ale v případě HW nadšence na místě.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 23:02:08
avatar
sníh na horách již pomalu taje.
Mishoo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-22 23:17:44

ano nebe a dudy. ale tak si zober ze nvidia stale drzi krok. akurat teraz ked bude vydavat fermi tak ma dost velky sklz. a odsudzovat nvidiu je myslim si blbost. nikto neodsudzoval ati ked mala problemy s HD3000 resp. vykonovo nestihali voci rade nVidii 9000 kde s velkym vyhladzovanim 3870 padala na uroven nvidie 9600GT. to iste ked vydala HD2900XT bolo to fiasko a nikto ju neodsudzoval. ale nvidia nieco spravi a hned hrrrr najhorsia, najzlejsia, najrecyklovanejsia apod. a ked sme pri tej reciklacii. tak RV800 vychadza z RV700 a to zase z RV600 akurat RV700 upravili vyhladzovanie a trochu poladili a u RV800 pridali DX11 a viac vypocetnych jednotiek.

EDIT: a zase DD by sa mohol zamerat na kvalitu a nie kvantitu clankov...ako 4-5 clankov denne a vsetky na jedno kopyto...
radvot [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 01:06:55

A prosim te kde dnes drzi Nvidia krok Pokud si vzpominam byla HD2900XT ta nejproklinanejsi karta vsech dob.a nutno dodat ze opravnene.Ted se proste situace zmenila a lidi se navazeji do Nvidia.opravnene.A k tvemu editu.kde vidis ze v clancich o W7,seagate,usb3 atd ze je vse na jedno kopyto?Pofoukej si zelenou bolistku
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mnoho ludi, 2009-10-23 07:50:56
avatar
vratane mna, by kludne Nvidiu nekomentovali. Lenze to by najprv ta ista Nvidia musela zmenit svoje spravanie a prestat s trapnymi vyhlaseniami raz na adresu Intelu, potom na adresu ATI, raz o PhysX, potom o CUDA atd. Takisto by pri prezentacii produktov radsej mala ostat pri oblubenom "paper launch" miesto podvadzania investorov a zakaznikov prezentovanim neexistujucej grafickej karty, zbastlenej pomocou pilky a kladiva pat minut pred zacatim konferencie. Asi tolko by som mal k tomu :-).
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 04:29:03
avatar
Citace:
Prakticky si ale nedokáži představit, k čemu je v současné době uvedení podobného produktu na dvou beznadějně zastaralých čipech bez podpory DX11, DirectCompute 11 a hromady dalších technologií vůbec dobré.

Neveril by si koľko neinformovaných ľudí sa na trhu nachádza, ktorý doslova fakt radi kupujú starožitnosti...sám som mal taký pohľad na svet, preto hovorím neinformovaný a nie idioti Totižto nie je to tak dávno, čo mi jeden kamoš tiež ukazoval komponenty z ktorých si chce stavať PC a grafiku chcel samozrejme tú najlepšiu a nemienil na nej šetriť, no absolútne sa do toho nevyznal a preto mi ukázal najdrahšiu grafiku v obchode - "úžasnú Nvidiu" 9800GX2 a to v dobe, keď už nie len dávno bola na trhu 4870X2, ale dokonca i GTX295, no 9800GX2 bola za bezkonkurenčne najvyššiu cenu, ktorú nejako zabudli zmeniť (možno čakali na niekoho, ako bol môj kamoš, ktorý bude hľadať to najdrahšie v obchode a vďaka nemu nebudú musieť tak predraženú grafiku nie že predať pod cenu, ale nevyhodiť ju, pretože len blázon by v tej dobe kúpil 9800GX2)...ja pevne dúfam, že ma dobre počúval a moje slová si dobre zapamätal a kúpil keď už tak aspoň GTX295 v spojitosti s Core i7(on chcel siahnuť po osvedčenom core2Q, no ja som mu vysvetlil, že za podobnú cenu môže mať lepšie core i7 920, čo je rozhodne lepšia voľba).
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 07:40:59

JJ. Dobre si mu poradil.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 07:52:52

Vyzera to tak ze NV sa snazi zmiernit dopady momentalnej nedostupnosti konkurencie schopnych GPU. Dufam, ze do pol roka tu nieco uz bude a ze to bude konkurencie schopne. Ale verim ze si tuto GPU par ludi kupi. Aj ked ta cena je fakt premrstena ak bude stat tolko co pise DD. Vzhladom na to ze su tu modernejsie karty od AMD, ktore su lacnejsie, rychlejsie ako GTX275 a vykonovo minimalne zrovnatelne ak nie lepsie....
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nechcem byt sprosty 2009-10-23 07:42:28
avatar
ale takuto kartu si kupi len totalny blb :-). Naco je druhy cip na pocitanie fyziky ked ledva existuje desat hier co PhysX podoporuju a to este 3/4 z tych hier su prepadaky. Mat v PC kartu ktora zere ako blazon aj ked nehrate tie uzasne PhysX tituly, stoji ako blazon a vykonovo je vyhasnuta je sialenost. Za tie peniaze radsej nejaky novy Radeon.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 08:21:47

Aha, a argument pro koupi DX11HW je jaky? Opravdu zasveceny nazor znalce bez predsudku....
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Argument pre 2009-10-23 09:05:26
avatar
DX11 HW nie je ziadny. Ja som si kupil HD5850 kvoli vykonu a nizkej spotrebe v 2D, DX11 beriem ako bonus do buducnosti kedze mam aj kupon na Colina 2 a Win 7 ktore to tiez podporuju. A aby som povedal pravdu, bez predsudkov voci Nvidii nie som. Na druhej strane netreba byt znalec na to aby si vedel ze tato karta je totalna blbost - EVGA/Nvidia cirkus.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:07:19

Argumentov by par bolo. Spochybnitelne aj nesppochybnitelne. Do prvej kategorie patri argument s najmodernejsou a najlepsou technologiou, ktoru sice zatial nevyuzijes a aj jej vysledok je zatial neznami ale kazdy jej tu veri. Medzi nespochybnitelne zasa patria hruby vykon na hry, ktore uz terajsie karty nemusia zvladat vo vyssich rozliseniach aj ked ja si stale v pohode vystacim s 8800GT ale toto sa da chapat. Dolezitejsimi argumentami su tie ktore vobec neusvisia s DX11 ale nedaju sa prehliadat. A to je nizka spotreba v idle a nizsia v burne a tym padom lepsie prevadzkove vlastnosti vratane tych tepelnych.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 09:19:21

Mne by spise zajimalo kolik stoji nV financi udrzet exkluzivni vyrobce aby vyrabela pouze pro nV.....

Ja osobne cekam ze behem nekolika mesicu par firem zobojetni, co myslite Vy?
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Urobili tak 2009-10-23 09:27:28
avatar
uz pri minulej rade HD4800, takze by bolo logicke keby sa tak stalo aj teraz, pri este uspesnejsej serii. O to viac ze firmam ktore robia vyhradne pre Nvidiu nastali tazke casy. Zatial co minuly rok si prechodom alebo spolupracou s ATI chceli len privyrobit nejaky mrzky peniaz, teraz je to skor otazkou prezitia. Predsa len, tieto firmy nemaju take financne zazemie ako Nvidia aby si mohli dovolit zit z minulych uspechov a musia predavat aby sa udrzali v hre. No a predava sa tazko ked okrem velkych slov niet co ponuknut.
RadekFM [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 10:05:53

Ja zkousel Batmana na gtx275 + 8800gt na fyziku a prinos byl jen nekolik fps proti samotne gtx275. takze naprosto o nicem.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 10:20:24

Zahral si celu hru alebo len uvodne pasaze? Mozes mat pravdu ja to tiez posudit neviem kedze som hral zatial iba demo. Len sa pytam. Co viem tak su tam zevraj pekne a zrejme aj narocne pasaze kde sa PhysX vyuziva takze tam by druha karta pomoct mohla vyrazne viac. Ale to teraz varim z vody...
CNN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - 5870 vs. GTX-285 (and more) 2009-10-23 11:05:44
avatar
Aj ked sa tu DD snazi vyvolat dojem, ze Nvidia je uz uplny srot, ked sa nad tym zamyslim, vysledok nie je vobec jednoznacny. GTX 285 je asi 25% pomalsia nez 5870, SLI GTX 285 vs. ATI Crossfire 5870 10%, a 3SLI je este stale vykonovy kral (pretoze 5870 Crossfire 3+ uz neskaluje vobec). Trochu maly rozdiel nato, ze ide o "dinosaura", "starozitnost", "cip co uz nema co ponuknut" v porovnani s ultramegasupertechnologickymzazrakom.

Teraz dalsie veci, ktore tiez nie su az tak "jasne". 5870 ma navrch s DX11, ale tato vyhoda je prinajlepsom porovnatelna s PhysX, ci sa to niekomu paci, alebo nie. Nech uz su dovody akekolvek, momentalne je na PhysX ovela viac hier nez na DX11 a v horizonte 1-2 rokov sa neda ocakavat, ze DX1 AAA tituly nejak prevalcuju v pocte AAA tituly s PhysX. Moze sa tu argumentovat do roztrhania tela, ze DX11 je obecny standart, tento standart je relevantny len pre dvoch vyrobcov (pretoze v oblasti high-end grafiky nikto okrem ATI a NVIDIA nic neznamena), takze to az taka extramegavyhra oproti PhysX v mnozine dostupneho hardware nie je. ;-)

Potom tu mame eyefinity vs. 3d support. DD tvrdi, ze eyefinity je vacsi zazitok nez 3d, imho je to opacne, ale budiz, neberiem mu jeho nazor. Oboje vyzaduje obskurny hardware (bud 3 monitory na stole alebo jeden 120 Hz) a ide v podstate o bezvyznamne blbosti v oboch pripadoch (za svoje "prave" i ked len 2d 2560x1600 30" avsak bez ramov a bez roztekania oci pod brylami by som to rozhodne nemenil).

No a na zaver je tu par veci ktore tiez znesu zaujimave porovnanie. Nvisia ponuka hodne postprocesingu - Ak hrate napriklad World of Warcraft, najepsiu kvalitu dosiahnete prave s Nvidiou. 32q SLI MSAA s Ambient Occlusion vyzera nadherne a je to Nvidia exclusive, pouzitelne v 80% titulov uz _dnes_. Toto su tiez nezanedbatelne veci. Na druhej strane sa da ocakavat, ze potencial 5870 sa bude este vyvojom driverov zlepsovat, no zase - s GT200 dostanete naozaj velmi odladeny produkt - bez porodnych bolesti.

Osobne ten vyber karty nevidim az tak jednoducho, ako je prezentovane tuna, ostatne GTX 285 sa vydrazuje na ebay (starsie kusy) stale za 250-300 eur. ;-) Asi to s tou "vykopakou co je dnes uz k nicomu a kupoval by ju len uplny blazon" nebude az tak horuce. ;-)
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Nemusis sa 2009-10-23 11:49:19
avatar
zamyslat, takisto ani nemusis porovnavat GTX 285 s HD 5870, vitaz je totiz jasny - mainstreamovy HD 5850. Rovnaky alebo mierne lepsi vykon dokonca na beta ovladacoch (uz su nove Catalyst 9.10, uvidime ci prinesu narast vykonu), o triedu lepsia spotreba ako v 2D tak v 3D, cena.

DX11 je na rozdiel od PhysX standard podporovany a prijaty vseobecne, nie je pravda ze je to len zalezitost MS a AMD/ATI. DX11 okrem teselacie podporuju aj viacvlaknove operacie na viacjadrovych procesoroch a GPGPU vypocty (DirectCompute).

Eyefinity vs 3D - ako pre koho, pre mna Eyefinity. Totiz nemusi sa vsetko vztahovat len na hranie hier. Mat velku pracovnu plochu z troch LCD napriklad vo firme je urcite praktickejsie ako 3D, ktore je len technologicka hracka, ziadny iny prinos v tom nevidim.

ATI disponuje Edge-detect 24xCFAA uz nejaky ten cas, tiez si to mozes zapnut ak mas chut.
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 16:38:01
avatar
No sory,nechce sa mi reagovat na vsetko,co by si reakciu zasluzilo ale jedno mi fakt nedaaa Kolko mame AAA hier s Physx (GPU) a kolko s DX11 ??? Najprv sa prosimta zamysli co je to AAA hra,potom sa zamysli ktora AAA hra ma Physx ...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 19:56:57

Zalezi podle jakych kriterii chces hodnotit AAA titul. Prodejnost, Metacritics, tvuj osobni nazor?
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 20:13:53
avatar
Predajnost nikdy nerobila a nikdy nebude robit AAA titul AAA titul je prave ten osobny nazor kazdeho hraca na hru ... Preto som pisal nech sa nad tym zamysli ... Ak povie ze kazda hra co vysla s Physx je podla neho AAA,tak samozrejme Physx je natom momentalne lepsie ako DX11 ... Umna osobne vysla jedina AAA hra s Physx takze DX11 : Physx=0:1 ...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 11:34:51

JJ. Suhlasim. Aj ked Ambient Occlusion by som este nespominal. Sice je dostupne ale degraduje vykon GPU na polovicu. Bude to musiet NV este potvrdit s Fermi aby sme si tuto funkciu uzili vsetci co budu mat novu kartu. S terajsimi to zatial bohuzial nejde...
CNN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 11:46:48
avatar
Citace:
Aj ked Ambient Occlusion by som este nespominal. je dostupne ale degraduje vykon GPU na polovicu.


No a co? Ved tu vsetci (opravnene) placu, ze sucasne hry nedokazu hw vyuzit. 60+ fps je k nicomu, takze ak mas 120fps, proste zapni Occlusion. Osobne preferujem vzdy kvalitu pred fps pokial framerate neklesne pod 30. Pruser je, ked moznost zapnut Occlusion nemas, pretoze mat 120 fps oproti 60 je naozaj zbytocne, ale Occlusion nie. ;-) Jeden zo silnych dovodov pre Nvidiu btw. ;-)
Willik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - OMG CNN 2009-10-23 12:29:50

Fakt lol otevři oči chlapče.... porovnávat nějaký stupidní PhysiX s DX11? Tvoje názory sou fakt k pláči, ale nech si je a sponzoruj NVIDII aspoň nezkrachuje...
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 12:39:52

No. Najlahsie je nieco zosmiesnit, nazvat to stupidne a tym je to akoze odpisane. Aspon v niekoho ociach. A ak by si si to nevsimol tak ja napr. DX11 nespochybnujem.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 12:30:13

Ja to nespochybnujem. NV tu vacsinou branim. AO je samozrejme prinos. Samozrejme ze keby s tym ako prva prislo v ovladacoch AMD tak by to bola "supermegavykonna" technologia na ktoru sa NV nechyta. To tu ale riesit nechcem. Len proste je to urcite bonus pre starsie hry. S tym suhlasim.
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 12:30:08
avatar
Citace:
Jeden zo silnych dovodov pre Nvidiu btw. ;-)


Ambient Occlusion bezi na akejkolvek DirectX 9.0c grafike s podporou Pixel Shader 3.0 a nie je vlastnostou karty alebo ovladaca. Takze by uz bezal na ATI X1300-1900 alebo Nvidii GF 6 a 7 serie. Napriklad Crysis ho podporuje tiez, nezalezi na vyrobcovi karty. Na druhej strane neviem ako to funguje ked AO zapnes v Nvidiackych ovladacoch a aplikacia to nativne nepodporuje.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 12:45:39

A tiez zapnutie v ovladacoch funguje iba vo windows Viste a vyssie. Co ja viem malo by ist o iny a narocnejsi AO nez bol pre u DirectX 9.0c grafikach. Ale detaily si uz nepamatam. Cital som to v nejakom clanku.
CNN [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AO 2009-10-23 12:50:10
avatar
No ide prave o to, ze na Nvidii to funguje aj v 80% hrach co to nepodporuju same. Napriklad WoW, cim sa to stava pre mna jeden z dolezitych dovodov preco Ati nechcem. Mna nezaujima co papierovo hw dokaze, ale co naozaj ja budem moct vyuzit a tu je na tom zatial Nvidia lepsie.
oxid [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 18:30:44

presne tak, palec hore
Trefa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-23 16:12:44
avatar
No,co nato povedat ... eVGA ocividne nie je v dobrej situacii ked sa uchylila az k takemuto extremu ... Som prestrasne zvedavy ako to cele bude fungovat ale podla mojho nazoru je tato GK absolutna kravina co sa tyka vyuzitia ... Za jej (predpokladanu) cenu si totiz kupis grafiku ktora ti bez problemov zvladne Physx v tych dvoch troch hrach,bude fungovat bez problemov a asi aj s nizsou spotrebou ... Tato karta je cisto pre nadsencov a pre ludi ktori nevedia co kupuju ... Som velmi zvedavy na predajny uspech tejto "karty" ...
maltrabob [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Myslim si 2009-10-23 19:57:16
avatar
ze po vytriezveni si v EVGA povedia ze to nema zmysel a kartu ani nevydaju. Ved naozaj kolko ludi si to asi tak kupi?
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 904x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1505x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2254x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1999x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1326x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1306x
Komentářů: 1