NVIDIA opět přejmenovává grafiky a vyvolává cenovou válku s AMD, což zaplatí Intel?! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 07 prosinec 2010
altZajímavé novinky kolem firmy NVIDIA a jejích blízkých plánů …

 

 

 

Není to tak dávno, co jsme před pár dny informovali o tom, že výrobci grafických čipů chystají další kolo přejmenovávání současných modelů na nové řady. Na tom by ještě nebylo nic tak neobvyklého, protože jak AMD, tak NVIDIA běžně přejmenovávají low-endové modely, které zase ale většinu z nás (co rozumíme tomu, co kupujeme) moc nezajímají. AMD tak učinilo minulý týden, kdy se objevily modely HD 6300/6500 Mobility jako přejmenované současné HD 5600/5700 Mobility, které tak budou tvořit nejnižší modelovou řadu u AMD – vyjma označení grafik v nových čipech FUSION, které také ponesou jméno HD 6300. Na místo HD 6600/6700/6800M se chystají nové 40nm čipy AMD, které budou představeny v lednu.

Bohužel NVIDIA přejmenuje i mainstreamové a vyšší modely a tak se aktuálně objevuje „nová“ GT 540M, což je ale jen přejmenovaná GT 435, s lehce navýšenými takty (672MHz vs 650MHz). Nic nového pod sluncem. AMD alespoň snížila modelové označení, u NVIDIA se tak bohužel stará grafika vydává za novou se stejným nebo vyšším číselným označením. A nezůstane samotná. Během ledna NVIDIA představí kompletní řady mobilních G 500 grafik, bohužel z větší části se bude jednat o současné modely jen s novým označením a maximálně lehce upravenými takty. Toť vše, co je na nich nového :/.

Kvůli zrušení 32nm výrobního procesu NVIDIA nemá moc možností něco měnit. Zajímavá je ale informace, že NVIDIA aktuálně podle výrobců počítačů výrazně snižuje ceny svých čipů a to prý „absurdním způsobem“. Na úkor svých výdělků chce NVIDIA získat tržní podíl, který je samozřejmě z dlouhodobého pohledu velmi důležitý a protože na mobilním trhu v současnosti výrazně prohrává s konkurenční společností AMD. V současnosti najdeme grafiku ATI-AMD v téměř 7 z 10 mobilních PC. A protože segment mobilních PC je z hlediska velikosti nejdůležitější, jelikož prodej PC je 70:30 ve prospěch mobilních PC, NVIDIA už si zkrátka další propad podílu prostě nemůže dovolit. Samozřejmě AMD, které má aktuálně po všech stránkách efektivnější čipy, což v mobilním segmentu výrazně vyniká, bude mít nadále v tomto ohledu výhodu, ale jsou tu náznaky, že nenechá snížení cen u NVIDIA bez odezvy. NVIDIA tak podle všech ukazatelů vyvolává cenovou válku s AMD, kdy ale půjdou dolů její marže. Nicméně NVIDIA je v situaci, kdy nemá na výběr. Protože není schopna nabídnout po stránce efektivity stejně schopné čipy jako AMD-ATI, které navíc v tomto ohledu ještě přidá u vylepšených 40nm DX11 čipů druhé generace, musí zastavit propad svého tržního podílu na nejdůležitějším spotřebním trhu jediným způsobem, který zbývá. Že to určitě bude úspěšné, o tom nepochybuji a tak určitě v dalších měsících uvidíme nějaké ten růst podílu NVIDIA na mobilním trhu, ale nedá se odhadnout, jak velký.

Jako zákazníci rozhodně nejsme proti. Samozřejmě z přejmenování G400 grafik na G500 nejsme zrovna odvázáni, ale pokud ve snaze udržet pozice donutí AMD k dalšímu snížení cen čipů, mohlo by se to odrazit v konečné ceně mobilních PC, která by tak mohla dále klesnout a proti tomu rozhodně nic namítat nebudeme. Otázkou je, čím chce NVIDIA vykrýt snížení cen svých čipů. No s tím souvisí druhá informace, která se objevila …

  • NVIDIA se dohodla s Intelem na vypořádání?

Koluje zatím nepotvrzená informace, že se NVIDIA a Intel dohodly na mimosoudním vyrovnání. Jistě si pamatujete, že u NVIDIA si ještě nedávno pouštěli ústa na špacír a chvástali se, jak budou bojovat s Intelem na poli grafik. Jenže chvíli na to Intel ohlásil první generaci procesorů s Integrovanou grafikou a klasické čipsety a ty s integrovanou grafikou byly odsouzeny k zániku. NVIDIA ale stále vykřikovala nahlas, že má licenci na výrobu čipsetů a to i pro novou generaci čipů. Po nějaké době se ozval Intel, že už ho nebaví, jak NVIDIA neustále lže (to řekl doslova) a celou věc dal k soudu a příslušným komisím k posouzení. NVIDIA samozřejmě reagovala protiopatřením. Od té doby jsou vztahy mezi Intelem a NVIDIA na bodu mrazu.

Zdá se, že se celý případ nakonec k soudnímu výroku nedostane. NVIDIA pochopila, že doba čipových sad s integrovanými grafikami je nenávratně pryč a před pár týdny definitivně oficiálně oznámila, že žádné čipové sady již dělat nebude. Samotná produkce a vývoj čipových sad a integrovaných grafik byla ale skončena mnohem dříve. Jinými slovy, licence pro NVIDIA na výrobu a vývoj čipových sad pro Intel platformu už není potřeba. Jenže Intel potřebuje od NVIDIA určité licence, aby mohl vyvíjet a prodávat své grafické čipy a plánované HPC grafiky. Takže na řadu prý přijde finanční vyrovnání. A právě toto, protože NVIDIA zdá se ví, že dostane slušný balík peněz, se ukrývá za tím krokem, že snižuje cenu svých grafických čipů „absurdním způsobem“ aby získala tržní podíl. Výpadek zisků z čipů zaplácne právě penězi od Intelu. Chytré ...

Není známo, o jak vysokou částku se má jednat, ale NVIDIA ty peníze nutně potřebuje, stejně jako potřebuje nutně získat podíl na tržním segmentu, protože kromě sporů s Intelem je i ve sporu o licence se společnosti Rambus, kde je ale v jiné pozici a podle všeho bude muset začít platit a hlavně zpětně doplatit za paměťové licence. A v tomto případě jde o částky v řádech stovek milionů dolarů a jednotek miliard dolarů a to není málo.  

Pokud jde o NVIDIA, nebudete to jediná zpráva dnes. Dnes je také den vydání nové desktopové grafiky modelu GTX 570 …

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
HellowCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 06:18:54
avatar
Už je to tu zase, aneb tonoucí se stébla chytá.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 07:44:16
avatar
Pride mi to ako diabolsky plan Intelu!

V Inteli musia byt riadny skodaci .. ked nemaju vlastne GPU, ktore by za volaco stalo, tak aspon rozputaju cenovu vojnu medzi AMD a nV .. mno a aby toho nebolo malo tak si este prilepsia o nejake tie patenty!
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 11:56:41

Jelikož Intel má 50% trhu s grafickými kartami, tak nelze říci, že nemá GPU které by za něco stálo. Ale máš pravdu v tom, že nemá kartu použitelnou ke hraní her, s DX11. CPU a GPU jsou dvě zcela rozdílné věci.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 13:15:32
avatar
Prepac, ale u intelu sa podla podielu na trhu s grafickymi cipmi/jadrami neda povedat, ze ma GPU, ktore by za nieco stalo! Pokial si vezmeme co vsetko vedia dnesne GPU od AMD a nV a porovname si to s tym co vedia tie intelacke, tak skutocne mozeme povedat, ze prave tie od intelu za vela nestoja!

btw: Pozor intel nema graficke karty! Ma len integrovane graficke jadra! Trhovy podiel intelu vramci grafickych kariet je 0%
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 13:40:54

Po technologické stránce máš naprostou pravdu. Není rozdíl mezi integrovanou a diskrétní kartou, obě jsou na základní desce. První přímo integrována (pro svojí jednoduchost), druhá vložena to slotu na své desce (pro svojí složitost). Obě plní stejnou funkci. Zobrazují na monitor. To že ty druhé dokáži zobrazit náročné grafické hry je nádstavba. Intel nemá graf. karty, stejně jako AMD, nVidia. všichni tři vyrábí jenom čipy. Karty z nich dělají výrobci Asus, Gigabyte...atd. Ať karty, tak desky. Intelácké jsou určena pro jednoduché funkce v Noteboocích. A svoji funkci plní. Levný vývoj, levná výroba, velký zisk.
Milamber [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 08:00:51
avatar
No nevim, ale opet uplne zbytecne osobni rovina prenesena do clanku.

Proc je snizovani marzi oznacovano „absurdním způsobem“?
Kdyz musela snizovat AMD bylo to oznacovano za vstricni krok pro zakazniky a lepsi pomer cena vykon.
Docela je to jiz "absurdni"
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 08:18:12
avatar
Musím souhlasit, ten článek je v těchto detailech prostě subjektivně podaný a není to vůbec třeba.

Sám o sobě by byl ten článek i zajímavý, ale takhle se zase nedivím, že na několika webech s HW zaměřením je název DDworld a jméno Stach cenzurované (tím se nezastávám dalších povedených srandistů, kteří jsou taky svatí a nenapíšou ani slovo neobjektivně).
Pichoslav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 09:32:52

Co kdyby jste si to přečetli pořádně: Zajímavá je ale informace, že NVIDIA aktuálně podle výrobců počítačů výrazně snižuje ceny svých čipů a to prý „absurdním způsobem“.
Prostě snižuje marže tak moc, že se to zdá výrobcům počítačů až absurdní, tedy za tu subjektivitu nemůže DD, ale jeho citovaný zdroj.
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 09:43:33
avatar
Já to beru, ale ty tam někde vidíš odkaz na autora toho výroku? Páč já ne a tak i když je ten výraz v uvozovkách, není to citace někoho konkrétního, prostě to napsal DD Já vím, že to je slovíčkaření, ale o tom psaní je. Slovo má velkou moc a záleží na každý nuanci. Je mi jasný, že DD s češtinou zrovna dvakrát nekamarádí (to není žádný dobírání, DD to sám už někde uznal), ale na tohle si musí dát pozor, jinak se bude stávat běžně, jako dosud, že bude nařčenej z podjatosti a stranění jedný barvě
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 09:58:09
avatar
ten výraz není z mé hlavy přiznávám
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 09:58:26
avatar
My to tak bereme, akorát odkaz na výrobce počítačů je trošku obecnej - i když dokážu si představit, že by se představitelé výrobců šli někam ožrat a při tý příležitosti vydali tiskový prohlášení o absurdních slevách nVidie
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 10:07:30
avatar
až na to vydání oficiální TK to ale přesně tak nějak v mnoha případech chodí a podobným způsobem se dostane ven
mimi.vx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 17:03:59

"absurdnim zpusobem" je treba pod vyrobni naklady ...
NRX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 08:18:37

Ale veď nech nVidia kľudne znižuje cenu...

Pre nás to je len lepšie, aspoň tie ich grafiky, ktoré teraz podľa niektorých vyjadrení nemajú čo ponúknuť, začnú byť viac zaujímavé
febrik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 08:26:12
avatar
Tak proti tomu ani slovo, když začne nVidia snižovat, tak se za chvíli třeba dostane na pozici AMD před pár lety a ty grafiky začnou být zajímavý, tím pádem by se AMD, ve snaze získávat další podíly na trhu, mohlo taky posnažit a mám dojem, že maržově na tom nebudou hůř, jelikož mají jednodušší čipy a tím pádem snad vychází jejich výroba i levněji. Třeba se stane malej zázrak a zamává to už s cenama 69xx
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 08:36:07
avatar
Z nizkych cien by sa ozaj netesil len blazon alebo akcionar ~ ja nastatie do prvej skupiny nepatrima a bohuzial ani do tej druhej -> takze budem mat z toho naozaj radost
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 11:59:42

...radost jako Blááázen???? Bez urážky.
m2fizy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 09:39:25
avatar
Je jasne ze ak nV zacne zlacnovat svoje grafiky ... AMD na to bude reagovat rovnako = ceny pojdu uz len dole ... a to je dobre ... uz len sa tesim na dokupenie lacnej ram a pripadne aj druhej grafiky
devilek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 10:39:27
avatar
Citace:
V současnosti najdeme grafiku ATI-AMD v téměř 7 z 10 mobilních PC.

Tohle je co zac?? To je snad mysleno jen mezi nvidii a amd a i tak se mi to extra moc nezda - je to podlozeno nejakym zdrojem??
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 11:31:54
avatar
tohle je podloženo posledními statistikami vypravených GPU, kdy na poli dikrétních mobilních grafik má AMD podíl kolem 65% proti 35% u NVIDIA. Jinými slovy ATI diskrétní grafiku najdeme téměř v 7 z 10 mobilních PC osazených integrovanými grafikami ....
Pichoslav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 11:59:18

Tedy by ta věta měla být správně: V současnosti najdeme grafiku ATI-AMD v téměř 7 z 10 nových mobilních PC osazených diskrétními grafikami

Ten podíl je jestli se nepletu z prodejů, tedy z nově vyrobených PC a jde o podíl na poli diskrétních grafik, tedy není pravda, že by byla grafika ATI-AMD v 7 z 10 všech mobilních PC.
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 12:03:21

To je to podstatné slovo - DISKRÉTNÍCH - jinak je tato skupina v menšině proti integrovaným.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 12:45:02
avatar
jenže integrované grafiky NVIDIA už vlastně neexistují
Bambula [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 13:46:35

V tom souhlasím. To slůvko -diskrétní- ti chybělo v článku
Citace:
V současnosti najdeme grafiku ATI-AMD v téměř 7 z 10 mobilních PC
Já jsem to pochopil (viz moje diskuze výše).
devilek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 12:00:37
avatar
ok..diskretni je to slovo co tam chybelo...ono je to mozna napsane ve vetach nekde driv, ale tahle samotna veta se mi nezdala. (no melo to byt jako odpoved na to vys..bohuzel)
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 12:45:44
avatar
vzhledme k tomu, že integrované grafiky NVIDIA vlastně už neexistují, tak je to celkem jedno
devilek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 13:04:35
avatar
No ja bych do toho jinak spis pocital intel, nebyt toho slova
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 13:46:47
avatar
v tom případě má Intel více než 55% trhu ...
devilek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 13:52:09
avatar
jj hodnotu kolem 50% jsem cekal...ja uz napoprve chapal, jak to myslis, ale nekdo by si to mohl vylozit uplne jinak
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 14:22:47
avatar
nvidia by hlavně měla začít řešit proč spoustě lidí jejich grafiky po čase přestanou jít a restují pc a zamrzají při startu windows... a to mají svůj hardware v pořádku, páč ostatní karty (jiné než fermi) jim fungují na stejném pc naprosto v pořádku... se tu klepu už tejden o reklamaci, kterou mi klidně nemusejí uznat, protože jim to tam muže klidne těch par hodin testu fungovat (mě osobně najednou karta začala toto dělat po 2 tydnech bezchybneho užívání)

Ogi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 19:13:38

necet sem jeste o tomto problemu co popisujes a jeste spouste lidi???..hmmm..a funguji ty fermi vubec????myslim ze prehanis..
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-08 10:55:53
avatar
si počti tady ..

http://forums.nvidia.com/index.php?showtopic=187401&st=0

to same se řeší na forech EVGA
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-08 11:32:19
avatar
Oj, tak to je docela hodně lidí, co ten problém má, ještě když se rozkliknou odkazy pod tím úvodním příspěvkem threadu. Že jsem o tom nikde nečetl.
buzuluq [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-09 07:58:01
avatar
ja pravě taky o tom nevěděl nic, což kdybych tušil, tak víc zvážím pořídit si AMD
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 15:53:17
avatar
Co dodat,již vše tu bylo napsáno a okomentováno.Myslím že by nebylo na škodu mít větší konkurenci na trhu z grafikami a ne jenom AMD a NV jinak to bude pořád stejné.O Intelu se zde nezmiňuji jelikož to promne není konkurence.Hlavně ať se hýbou ceny s měrem dolů a nic víc si přát nemohu.
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 17:42:42
avatar
Z dlouhodobeho hlediska neni dobre, aby klesala jen cena. Na trhu s grafikami je boj mezi AMD a Nvidii a ten treti vzadu (intel zatim nepocitam) je kdo? Jeste dlouho tu bude konkurence hlavne mezi temi dvema
Ogi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 19:24:21

A co ma klesat??kvalita karet??jen at si snizi sve zisky trosku..a maji je urcite obrovske..
Gembo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2010-12-07 20:13:15
avatar
dik DD za info ohladom mobilneho segmentu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1334x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1778x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2330x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2064x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1365x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1336x
Komentářů: 1