AMD Llano s DX11 HD 6550 vs Intel Sandy Bridge s DX10.1 HD 3000 – Co je více? CPU nebo GPU? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 02 květen 2011
altIntegrované GPU, které je součástí nového procesoru AMD, není žádné ořezávátko.

 

 

 

 

Asi jste si všimli, že integrované grafické karty se dostaly do bodu, kdy většině uživatelů PC vlastně stačí. Pokud nechcete hrát náročné moderní hry v ultravysokých detailech a rozlišeních, je integrovaná grafická karta nejen dostatečné, ale vlastně ideální řešení. Teď jde samozřejmě o její výkon a o technologickou vybavenost. Pokrok integrovaných grafik je o to více pozoruhodnější, že počínaje letošním rokem už budou na platformách AMD a Intel integrované grafické karty výhradně součástí procesorů a již ne tedy čipsetů.

Intel již integroval grafické karty do svých procesorů loni, vypuštěním prvních 32nm procesorů pro LGA 1156 a také jeho stávající verze ATOM procesorů integrovanou grafiku v sobě již mají. AMD zahájilo prodej procesorů s integrovanými grafikami svým FUSION na začátku roku a pokračovat bude procesory Llano s GPU, které kompletně nahradí současné platformy na mobilním i desktopovém segmentu. V letošním roce zkrátka skončí éra klasických integrovaných grafik, umístěných mimo CPU a to dokonce tak, že v současnosti už jsou CPU i GPU obvody součástí jednoho kusu křemíku.

Až do této doby jsme ale nevěděli s jistotou, jak velký výkon máme od integrované grafické karty v nových procesorech AMD Llano čekat. Intel udělal sice u svých Sandy Bridge procesorů velmi slušný krok, ale to vlastně jen ve srovnání s jeho staršími grafikami. Na integrované grafické karty konkurence mu přeci jen ještě dost chybí a právě ten rozdíl bude dobře demonstrovat AMD Llano. Z velmi dobře informovaných zdrojů už víme, že v jednom z nejvyšších modelů procesoru Llano, který ponese označená A8-3550 a má 4 procesorová jádra, bude integrována grafická karta AMD Radeon HD 6550 s plnými 400SP a frekvencí 594MHz. Tato grafická karta umí v podstatě všechno, co běžné grafické karty Radeon HD 6000 a to včetně plné podpory DX11 atd. Procesor s touto grafickou kartou bude mít TDP 100W a v tom případě je jasné, že se bavíme o desktopové verzi tohoto procesoru.

Není pochyb o tom, že technologicky a výkonově bude integrované grafické řešení AMD výrazně výkonnější, než co je schopen dnes nabídnout Intel se svými DX10.1 IGP HD 2000/3000 v procesorech Sandy Bridge. Můžeme jen hádat o kolik, ale nedávno uvedené low endové grafické karty HD 6400/6500 už byly otestovány a tak máme určitou představu. Nicméně je tu ještě procesorový výkon. Zde si asi určitě Intel své vítězství ohlídá. Llano je totiž jen maximálně 4 jádrové s 4 vlákny a nemá výhodu 8 vláken, jako některé modely Sandy Bridge od Intelu. Procesor také nemá L3 cache a architektonicky vychází ze současných 45nm Athlon II modelů. Otázkou je, zda při běžné práci a užívání PC rozdíl ve výkonu procesorů bude pro běžného uživatele tak znatelný, jako rozdíl v grafickém výkonu integrovaných grafik obou konkurenčních řešení. Souboj by měl oficiálně vypuknout někdy v červnu (notebooky) a červenci (desktop), kdy AMD uvede Llano na trh.

Připomínám, že procesory AMD Llano přicházejí na trh s novou paticí FM1, která je společná pro mobilní i desktopovou platformu. Nedají se tedy osadit do AM3/AM3+ desek. Nové desky dorazí pro ně ale i s novými čipsety, které jako vůbec první na trhu dorazí rovnou s nativní USB 3.0 podporou.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Triplespace [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-02 23:52:45
avatar
Toto ma velku buducnost hlavne v mobilnom segmente
anywherehome [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - no to nevím 2011-05-03 06:07:23

jestli se Wokna nezmění (což vzhledem jejich dinosaurovosti nečekám), tak AMD+Intel (pokud pořádně nemáknou) budoucnost nemají, v mobilním segmentu už vůbec......uvidíš, že 90 % lidí bude stačit ARM+Android, a to bude tak "nevýkonný", že to v rychlosti, optimalizaci, výdrži porazí cokoliv od MacroShrotu....těším se na to
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 07:37:14

Ano tento jev, se dá pozorovat poslední 2 roky. Integrovaná řešení začínají být zcela dostačující, např. budoucí procesor s HD6550 už rozjede úplně všechno. Procesor a grafika v jednom ma určitě výhodu v mobilnim segmentu, jistě to sníží jejich poruchovost (méně sběrnic méně cesta a součástek, samotný čip je skoro nesmrtelný), zvedá se úspora energie, zařízení dlouho vydrží nabité, ale ted nastava otázka co bude dál, jelikož tuto situaci způsobují zastaralé konzole, které vývoj dál nepustí ještě aspoň dva roky. Znám lidi co maji PC z roku 2006 a říkají že lepší nepotřebují maji pravdu všechno jim totiž jde bez problémů. Ted nastavá otázka co na to výrobci HW řešení, podle mě přichází o obrovské peníze, protože i já, člověk co upgraduje každý půl rok jsem už do PC nic rok nového nedal a nemam to ani v plánu, proč taky že jo ? Takže podle mého názoru, bud výrobci HW začnou tlačit na vývojaře, nebo na konzole a nebo se prostě vyšší střední třída přestane vyrábět, protože o ni nebude na OEM trhu zájem, budou jen integrované gpu a s trochou štěstí přežije high end aby se měla firma čim prezentovat. A právě zde se dostavam do prognozi že pc nakonec bude mala krabička s jednou křemíkovou destičkou, téhle topologie se moc, moc děsim.
Tralalák [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 00:45:12
avatar
Citace:
V letošním roce zkrátka skončí éra klasických integrovaných grafik, umístěných mimo CPU a to dokonce tak, že v současnosti už jsou CPU i GPU obvody součástí jednoho kusu křemíku.


Ja len pripomeniem, že najnovšia a teda aj najmodernejšia x86 microarchitektúra AMD Bulldozer bude vo svojem prvej generácii len rýdzo procesorová microarchitektúra nehybridného typu - teda APU sa nekoná a pokiaľ je mi známe tak párovanie s čipovými sadami (NorthBridge + SouthBridge) teda dvojčipého čipsetu bude ešte stále minimálne pri čipových sadách AMD 760G, AMD 880G a AMD 890GX využívať IGPčko v daných NordBridgoch. Nová generácia čipových sád AM3+ AMD 900 zrejme detto.

A ešte moja maličkosť: VIA Technologies v spoluprácii so svojou dcerskou spoločnosťou S3 Graphics na podzim dodá na trh zbrusu nový all-in-one chipset VIA VX11 MSP, ktorý bude postavený na zrejme 40nm výrobnom procese (nevylučujem 32nm alebo 28nm), ktorý je tradičnou kombináciou NorthBridgu a SoutBridgu v jednom čipe a bude ukrývať najmodernejšie integrované grafické jadro VIA/S3 Graphics s DirectX 11. (schopnosti predchádzajúcej cca. 4 roky starej GPU generácie s podporou DirectX 10.1 (S3 Graphics Destination3) pretavenej do cca. 1 a 1/2 roka starého VIA Chrome 520 IGP si môžte pozrieť tu: Odkaz) Tento all-in-one čipset bude najmodernejším chipsetom a z trochu nasázky i keď to nepíšem rád bude tým pomyselným "ION3". Párovaný bude s VIA Nano X2 E-Series Dual-Core procesormi a ku koncu roka dostane taktiež s VIA Nano X4 E-Series Quad-Core procesormi. (demoprezentáciu DirextX 11 GPU jadra S3 Graphics, na ktorom bude toto IGPčko postavené budete môcť zhliadnuť s VIA Nano X2 E-Series procesrom už o mesiac na Computexe 2011). Takže minimálne pre VIA (ako 1% tnú platformu) IGP v all-in-one chipsetoch nekončí.

Takže x86 procesory AMD Zambezi (microarchitektúra AMD Bulldozer) a x86 procesory VIA Nano (microarchitektúra VIA Isaiah) budú poslednámi nehybridnámi procesormi tzv. Mohykánmi.
amartin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 07:11:45
avatar
Nedavno sme tu mali srovnavaci test 32nm Intel „Sandy Bridge“ Odkaz V hrach sa ukazalo, ze optimalizacia pre viac jadier je dost biedna. Preto je jasne, ze vsetko rozhodne GPU. Takze v tomto pohlade je to pre fusion jasne
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 09:13:37
avatar
Sice naznaky nejake jsou, ze bude dobre ... tak doufam, ze se potvrdi
Vilík [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 09:38:32

HD 6550 nebude žádné ořezávátko. Má docela slušné motor hodiny
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 09:47:40
avatar
100W? Tak to bude trochu oříšek postavit na tom malé a tiché HTPC. Ale když se to povede, tak to bude spíše taková malá herní konzole, která by měla v 720p rozjet absolutně vše na max. detaily. Takže by to mohlo strkat s přehledem do kapsy současnou generaci konzolí a dokonce by to mohlo zvládat i dost her v 1080p.
tslany [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 12:43:28
avatar
Tak máš to čtyřjádro, já mám v HTPC 45W dvoujádro (poněkud starší 5050e) a HD5570 s TDP 43W, pokud si vemeš že grafika tam zůstane v podstatě stejná (akorát menší proces, o 50MHz méně na jádře a žádné paměti) tak to je tak 30W na grafiku a k tomu dáš procesor podobný těm, co jsou dnes, tedy čtyřjádro 95W s frekvencí cca kolem 3.2GHz (navíc zmenšený proces, takže takových 65W), v závěru se dostáváš opěět na hodnotu 95W, coš při takovém výkonu není vůbec špatné.

Co se týká nějakého úsporného procesoru pro HTPC, tak bych to viděl nejspíše na E2-3250, resp. dvoujádro se 160SP na 450MHz (viz. uniklá tabulka chystaných CPU, akorát mi tam nesedí hodnota 65W, k takovýmto parametrů a označení písmenem E by sedělo 45W), takt procesoru bych viděl někde u 2.8-3GHz
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 15:35:32
avatar
Ono to celkově nakonec nebude moc žrát na to co to bude umět, jde spíše o to, že těch 100W bude na jednom čipu, který bude potřeba uchladit a bude to holt chtít velký tichý chladič, což bude problém nacpat do nějaké malé skříně pro HTPC, ale doufám, že výrobci chladičů něco rozumného vymyslí.
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - AMD 2011-05-03 12:55:46

Bojím se že kombinace Athlon/Phenom 2 x4 a Radeon 6550 nepřinese takovou přidanou hodnotu jako si od toho mnozí slibují. Konkurence bude o polovinu rychlejší procesorově a grafika to nespasí. Jestli se provozní vlastnosti přiblíží Sandy Bridge, tak to bude bezva konkurence.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2011-05-03 13:26:00

Mno nevím jestli většině opravdu stačí integrovaná grafika od Intelu, která nepodá ani polovinu výkonu HD5550.
Rozhodně to ale již je zajímavé řešení pro majítele notebooku. U klasického PC s dnes standardním fullhd monitorem asi moc s integrovanou grafikou nepochodíte. V mnohem menším hdready u notebooku ale už něco spustíte a i si zahrajete.
Pro mne osobně tedy ideální hratelnost není minimální detaily a 25fps. Pro je ideální hratelnost aspoň střední detaily a průměr kolem 40fps, protože průměr je pěkná věc, ale min. fps pod 15 snímků za vteřinu není opět o hratelnosti.
Uvidíme tedy jak na tom bude grafický výkon u nových APU od AMD. Pokud bude zhruba kolem dvojnásobku výkonu u Intelu, pak to bude dobrá volba v notebooku. Pokud ne, tak Intel vyhraje díky lepšímu výkonu CPU a podobnému výkonu grafiky. V desktopu pak bude muset integrovaná grafika porazit nejdříve HD5550 a pak teprve může pomýšlet na výrazný úspěch.
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 14:53:05
avatar
nesmíš ale zapomenout, že APU bude pro grafiku využívat pamět sdílenou z RAM. Takže ta propustnost bude, oproti diskrétní GK s GDDR5, mizerná a na hraní na fullHD na střední detaily můžeš u nových skoro her zapomenout. Ten paměťovej systém tohle bude zásadně brzdit.. ale u nižších rozlišení bych problémy neviděl...
Kert [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - pořád dokola 2011-05-03 19:37:41

Nechápu proč tady pořád papouškujete ty samý sračky dokola. Proč tadyOdkaz Hanz testoval 6570 a do závěru taktně napsal že se na tom hrát nedá. V APU bude ještě slabší GK se mi tady nesnažte vnutit dojem že to bude super. A jestli si někdo myslí že Athlon II x4 s Radeonem 6550 bude baštit v notebooku 35W, tak je dobrej fanda. První APU má mít 100W TDP.
MIKRON [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2011-05-03 15:59:50
avatar
Věřím že tady je jedna s možností jak může AMD trochu uzmout Intelu s toho obrovského koláče trhu.Samozřejmě jejich ceny procesorů patří mezi ty zajímavější i když pokulhávají za Intelem ale v grafickém segmentu jim rozhodně věřím.
harrym [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Procesorový výkon 2011-05-03 20:17:47

Moc se mi nelíbí, že Intel má CPU část v ALU o 50% větší než AMD. Liano bude ve srovnání se Sandy Bridge proto po stránce hrubého početního výkonu silně handycapované, to může skončit katastroficky.
GPU výkon to nezachrání (počítám, že Liano bude graficky 2x výkonnější), to naženu grafickou kartou o necelých 400 Kč dražší!
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 262x
Komentářů: 0
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1314x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1039x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1137x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3723x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0