NVIDIA zveřejnila výsledky hospodaření a stěžuje si na 28nm výrobu – KEPLER má další problémy? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 16 únor 2012
altPoptávka klesla i po TEGRA, 28nm čipy nemá a celkové vyhlídky nejsou úplně růžové …

 

 

 

 

 

NVIDIA uveřejnila své hospodářské výsledky, které nedopadly úplně špatně, ale také ne tak, jak si firma plánovala. Analytiky i investory ale zklamaly hlavně výhledy a pohledy do jednotlivých segmentů, kde NVIDIA působí a na to, co připravuje. Začněme těmi výsledky:

V Q4 NVIDIA vykázala příjem pouhých 953 milionů dolarů, což na nejsilnější období roku je rozhodně málo. Stojí za tím ale oslabená poptávka po všem, co NVIDIA dělá. U PC to byly problémy s HDD, kdy výrobci měly nadbytek GPU a málo HDD (navíc za vysoké ceny), u Tabletů a telefonů zase TEGRA2 už nelákala, všichni čekali na TEGRA3, která ale není ve výrobě ve své 28nm verzi, kterou výrobci preferují. Klesly tedy prodeje GPU i TEGRA a to se odrazilo na výsledcích. I tak NV naštěstí zůstala v plusu se ziskem 116 milionů dolarů a hrubou marží 51,4%. Celý rok pak zakončila ale pozitivně, když ve svém fiskálním roce 2012 utržila 4 miliardy dolarů a vydělal 581,1 milionů (z toho 300 milionů je roční platba od Intelu za patenty). NVIDIA se tedy v ročním srovnání proti předchozím letům dařilo. Zde však NVIDIA s pozitivními zprávami skončila …

  •  NVIDIA si stěžuje na 28nm výrobu …

V konferenčním rozhovoru si nešlo nevšimnout, jak moc si NVIDIA stěžuje na výtěžnost a vlastní 28nm výrobu TSMC. Je to hodně zajímavé proto, že od jiných společností chodí na 28nm výrobu celkem pozitivní zprávy - výtěžnost prý problém není, problém jsou hlavně omezené kapacity=drahá výroba, což se brzy srovná. Stesky NV na výtěžnost 28nm výroby jsou o to více zarážející, že konkurenční AMD u TSMC úspěšně vyrábí již tři různé 28nm čipy, kdy velký TAHITI uvedlo už na začátku roku, menší pro HD 7700 před pár dny a další nás čeká na HD 7800 začátkem března a připravené a ve výrobě už má i mobilní čipy.

Samozřejmě jsme pátrali po tom, proč a nač si NV konkrétně stěžuje. V záplavě pozitivních spekulací kolem KEPLERu, podle kterých až donedávna mnozí věřili, že mainstreamová 256-bit grafika dokáže překonat 384-bit HD 7970, se čas od času objeví zajímavé informace o tom, že věci zdaleka tak růžové nejsou. O všech jsme vás ale informovali už dříve. NVIDIA totiž není schopna vyrobit nástupce GTX 570/580/590 a tedy jádro GK100. Má jen menší verzi KEPLER jádra a i u té se potýká s velkými výrobními problémy. Opět to vypadá na chybný návrh (stejně jako u FERMI na 40nm), protože zatímco AMD využívá těch omezených 28nm TSMC kapacit jak může a své grafiky dávno prodává, KEPLER grafiky se stále ještě nevyrábí a jsou jen v sample verzích. A vypadá to, že se bude dělat ještě jedna revize čipu, než se přistoupí k ostré výrobě.

I z toho, jak si NVIDIA stěžuje na 28nm výrobu se dá usuzovat, že se jí s KEPLER GPU zdaleka věci nedaří, jak si přestavovala a tak opět doporučuji snížit očekávání, kteří někteří mají od konkurence k AMD HD 7000 grafikám. Osobně si myslím, že budeme hodně rádi, když tu měsíc po uvedení HD 7850/7870 budeme mít alespoň vyrovnanou konkurenci v podobě GT 680 (GTX 660 Ti), tedy nejvyšší verzi jednojádrové KEPLER grafiky, která v dohledné době vyjde a bude bojovat s HD 7870, maximálně s HD 7950 1,5GB.

Jen tak mimochodem, také bude něco pravdy na zprávách, že NVIDIA bude zkoušet získat výkonovou výhodu přes PhysX hry, údajně chystá velmi brzy nějakou veřejnou demonstraci PhysX schopností KEPLER grafik - vím více, ale prozradím později, až budou k dispozici i nějaké veřejné ukázky, které vám budeme moci ukázat. 

  • Klesá zájem o TEGRA

SoC TEGRA měla být zlatým grálem NVIDIA a podle plánů společnosti jí měla v roce 2012/2013, tedy v hospodaření NV právě nyní, přinášet přes 50% příjmů celé společnosti. Při pohledu na výsledky je nám jasné, že to zůstalo jen u těch plánů.

TEGRA totiž není zdaleka taková pecka, jak se čekalo. Asi budte mnozí souhlasit, když řeknu že je trochu zklamáním a to jak TEGRA2, tak TEGRA3. Stejně jako mnozí další už jsme měli možnost si obě otestovat ve srovnání s konkurenčními QualComm a dalšími SoC platformami a musím říci, že TEGRA nenabízí nic, v čem by byla lepší než konkurence. Osobně mě zaráží i nižší grafický výkon, který ve srovnání s některými jinými ARM SoC platformami NVIDIA u TEGRA2/3 přináší. Čekal bych tu jasnou dominanci. TEGRA3 má ale problém i procesorový, protože jsou tu jiné ARM platformy, které už používají, nebo brzy používat budou novější ARM procesorovou část a opět jsou tedy výkonnější. NVIDIA navíc není ani levnější a zkrátka jen těžko se hledá důvod, proč vzít TEGRA a nevzít třeba něco od mnohem větších a zkušenějších výrobců s vlastními kapacitami typu QualComm atd.     

NVIDIA má navíc problém u TSMC, u kterého začne brzy vyrábět na ostro Apple a NV tím opět přijde o část kapacit 28nm výroby, kterou navíc TEGRA3 ještě ani nezačala vyrábět. Výsledkem je, že TEGRA2 už skoro nikdo nechce, čeká se na TEGRA3, ale výrobci když už, tak chtějí její 28nm verzi, která ale stále není ve výrobě. Výsledkem je tedy fakt, že TEGRA NVIDIA přináší jen kolem 100 milionů dolarů na příjmech, což je daleko za očekáváním. Ostatní platformy ARM jsou prostě mnohem silnější, než NVIDIA čekala a konkurence je tedy větší, než se kterou počítala – podceňování konkurence je ale u NV k vidění bohužel dost často. NVIDIA hledá nové oblasti, kam TEGRA prodat, před pár týdny oznámila spolupráci s několika automobilkami, které do svých luxusních aut začnou TEGRA osazovat, ale jde o zrnko písku ve velkém moři ARM, takže nic až tak významného s velkým dopadem. No uvidíme. Problém je myslím právě v tom, že jsme všichni od NV očekávali hlavně grafickou dominanci na poli ARM platforem, ale TEGRA neumí nic navíc ani nic lépe, než co umí jiné SoC ARM od výrobců, kteří jsou skutečně výrobci a mají vlastní výrobní kapacity.

I další kvartál, tedy Q1 2013 (NV je rok napřed) by měl pole výše uvedeného vypadat. NVIDIA očekává další finanční oslabení. Příjmy jen na úrovni 900 – 930 milionů dolarů, což by byl meziroční propad, a také hrubá marže klesne z 51,4% na 48,2%.Může být prý ještě hůře. Záleží na tom, jak se NV podaří vyřešit problémy 28nm výroby a kdy konečně začne naplno dodávat své nové čipy. Zklamání mnoha je také zatím z toho, že NVIDIA nemá žádný skutečně „kick ass“ produkt, něco, čím by někde skutečně dominovala nad konkurencí v důležité a velké oblasti trhu. Kde jsou ty časy 8800 GTX/Ultra, 8800GT či čipových sad NVIDIA apod. :(

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
warrior [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 12:12:02

Tak to si rád počtu ty komentáře
kapa [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 12:14:51
avatar
No celkovo sa trh nasycuje a kazdy vyrobca sa snazi ako vladze. Aj vysledky AMD vobec neboli ruzove, ano, mobilny segment sa zlepsil, hlavna zasluha je Brazos /E-350 a spol./ vyrobany u TSMC, vyrobenych bolo cez 30 milionov kusov. Ale desktop straca, serverovy trh straca AMD. Cize celkovo AMD tiez nicmoc a podla mna to je celkovym stavom svetovej ekonomiky a nasytenim trhu, vykonu mame dost, vsetkeho mame dost a je malo dovodu na kupovanie. Podla mna bude este horsie, to je pravda.
Johnny8 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 12:31:59

Kde je zdroj prosím. Rád bych si to přečetl bez souvislostí.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 12:49:29
avatar
konferenční hovor NVIDIA záznam bude ke shlédnutí na stránkách NV .... tam to najdeš v podání NV.
crazyman2882 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:04:39
avatar
s tou Tegrou nesúhlasím... Tegra 2 sice nebola tak výkonná ako napr. Exynos od Samsungu ale určite lepšia (aspoň v GPU) ako Qualcomm, ktorý je výkonovo už dosť pozadu... problém bol, že Tegra 2 nepodporovala technológiu Advanced SIMD (NEON) ako iné čipy... a pochybujem že Cortex-A15 sa objaví v nejakom predajnom zariadení ešte tento rok, takže Tegra 3 bude zatial najvýkonnejší ARM procesor ak sa neobjaví nový quad-core Exynos s novou Mali grafikou... a výhodou Tegry je aj to, že Nvidia si pre väčšinu hier priplatí aby bola na ňu optimalizovaná takže tam behá o trocha lepšie...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:06:46
avatar
bohužel, co jsem viděl testy, tak TEGRA3 nikde není výkonově lepší než konkurence, takže kde si vzal opak?

A s tou optimalizací her, no o tom také slyším prvně .... navíc ani Apple u svého OS ani NOKIA ani Google s Tegra nijak nepočítají ... takže fakt nevím.
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:14:11

NVIDIA sa podiela pri vývoji hier na TEGRA rovnako ako to je u desktopových PC v rámci programu TWIMTBP. Myslím, že minulý rok stáli pri okolo 40 hrách. Hry na tablety a podobné zariadenia sú oveľa menšie ako hry pre PC, preto taký veľky počet. Ich implementácia trvá oveľa menšiu dobu.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:20:55
avatar
no vzhledem k tomu, že ani letos tablety s TEGRA nebudou hárt nějakou významnější roli, to ení moc platné ...

jak na poli tabletů, tak SmartPhone hrají hlavní roli dnes hlavně Apple a Samsung a pár dalších a i tam ne každý používá Tegra řešení ....

Já rozhdoně neubírám kvality Tegra3 máme tady teď na testech nový ASUS PRime, ale na druhou stranu viděl jsme i konkurenční platformu v akci a nezdála se mi ani na ty stejné hry o nic horší ...

TEGRA je okrajová ARM platforma s podílem nějakých 15% z ARM trhu, což je na nováčka slušný, na druhou stranu konkurence je silěnjší, má stejně dobré i lepší ARm a hlavně vlastní výrobní platformy a u Apple nebo Samsung i vlastní schopné programátory .... jinými slovy, mnozí TEGRA hodně přeceňují, já ne, 15% trhu je slušný, ale pochybuji, že to v dohledné době dále výrazněji poroste. TEGRA3 zaostává za očekáváním, i když pravda ta 28nm verze může být mnohem lepší, ale to už tu bude konkurence se svými platformami ....
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:23:05

Nedávno netom prešla správa, že NVIDIA je na poli tabletov dominatntá mimo APPLE samozrejme. Že čo sa týka zvyšku trhu po APPLE, má v ňom väčšinové postavenie. Myslím, že som to čítal na DIIT v článku od Jirka Součku.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:27:05
avatar
jo pobavila .... bohužel NV mluvila jen o malé části trhu a hlavně tím chtěla popíchnout AMD/Intel s jejich snahami o tablety ...

jinak dominance TEGRA na tabletech za situace, kdy 65% drží Apple Ipad a dalších 20% Samusung, fakt nevím kde je ta dominance .... to už není ani tonoucí se stébla chytá.

Dominantní je Apple, dominantní je Intel, ale NVIDIA na poli tabletů není dominantní nikde ... osobně si myslím, že právě tyhle naprosto zcestné infromace a vyjádření NVIDIA hodně ubližují .... chtělo by to trochu pokorya skromnosti - cca 15% ARM trhu je hodně slušné, ale do nějaké dominance někde to má hodně daleko ....
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 15:06:02
avatar
pobavil si ted akorat ty...vsechny aktualni tablety od samsungu pouzivaji tegra 2. nvidia dominuje na trhu tabletu s androidem. proti apple to je sice slabota, ale holt nv a ani samsung nebo dalsi nemuzou za to ze google nebyl tak dlouho schopnej pripravit poradnej os pro tablet.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 17:23:02
avatar
no promiň ale mezi 65 a 20 % je velký rozdíl a o dominance se u NV nedá vůbec mluvit ....

a opravdu poslední varování pro tebe ... přetaň se do mě neustále navážet, přestaň tu flamovat ...


EDIT by DD: Já jsem hovořil o podílu ARM platforem v rámci celého trhu tj, včetně Apple, Samsungu, Amazonu a hromady dalších ..... pokud to někdo nechápe, jeho problém.
crazyman2882 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:25:49
avatar
veď ja nehovorím že Tegra je v GPU či CPU najvýkonnejšia... nový Exynos s novým GPU Mali určite bude výkonnejší... ale tak Qualcomm určite nie je výkonnejší ako Tegra... veď už Exynos v Galaxy S2 je o dosť výkonnejší pri 1,2 GHz ako Qualcomm MSM8660 na 1,5 GHz... a tie optimalizované hry sa dajú stiahnúť na Tegra Zone...

http://androidhryaplikacie.sk/hry/tegra-3-utiahne-konzolovu-pecku-lost-planet-2-vylepsena-verzia-shadowgun
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:31:35
avatar
dobře dobře ... ale to jen potvrzuje co říkám .... je NV prostě nemá překvapivě nikde výrazně navrh, když srovnáváme aktuální prodávané platformy tj TEGRA2 se soudobou konkurencí vs TEGRA3 se soudobou konkurencí ...

na to jsme narážel především. Tegra zone znám, ale nevyužívám ... osobně mám Samsung Galaxy S II
crazyman2882 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:42:14
avatar
yop neni nad starý dobrý Galaxy S2... ak bude aj S3 taký dobrý aký bol S2 na začiatku, tak kupujem...
Bohumil Stejskal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 14:36:03
avatar
přesně tak, Exynos v SGS2 jasně vydrtil Tegru 2 a není důvod si myslet, že Tegra 3 nebude vydrcena novým Exynosem v SGS3
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:11:04

Citace:
Jen tak mimochodem, také bude něco pravdy na zprávách, že NVIDIA bude zkoušet získat výkonovou výhodu přes PhysX hry, údajně chystá velmi brzy nějakou veřejnou demonstraci PhysX schopností KEPLER grafik - vím více, ale prozradím později, až budou k dispozici i nějaké veřejné ukázky, které vám budeme moci ukázat.


Podľa tohto článku Odkaz to má byť hra od Gearboxu a teda s najväčšou pravdepodobnosťou Aliens - Colonial Marines. Predvádzačka sa má konať tento víkend.

Čo sa týka celkového využitia PhysX-u u Kepler grafík, tak to vyzerá, že tieto GPU budú môcť prebrať aj CPU akcelerovaný PhysX a odlahčiť tak CPU. Je to zatiaľ nepotvrdená informácia takže to vôbec nemusí platiť. Taka feature by ale bola dobrá v prípade, že by CPU nestíhal a grafika by nebola tak vyťažená (čo by malo byť u väčšine konzolových portov).
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:12:15
avatar
no je to ještě trochu složitější .... uvidíte brzy ...
supervisor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:23:01
avatar
Spotřeba a výkon Tegra3 je snad to nej co se dá dnes sehnat. Měl jsi v ruce Asus Transformer Prime s ICS ? Nechtěl bych se hádat, ale zatím nic lepšího pro tablety není a podle toho co vím tak minimálně ještě nějaký pátek nebude.

Tady odkaz jak je to s tím výkonem Odkaz
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 13:34:51
avatar
ano měl (dokonce stále mám) ... bohužel jsem viděl i konkurenční zařízení s konkurennčími platformami, nejsou o nic horší.

TEGRA3 má zajímavou konstrukci, funkční a je úsporná, ale nevyniká výrazně nad srovnatelnou konkurencí, to je ten problém. Navíc v nejprodávanějších zařízeních, kterými jsou ta od Apple a Samsungu se Tegra nevyskytuje .... a jak víme, u ARM zařízení platí, nejde ani tak o to, co je uvnitř, ale o systém a platformu ...

Osobně je mi to jedna jestli tegra nebo QualComm.... zajímavá mě to zařízení jako celek, protože je to hlavně o mobilitě a funkcích, ne o výkonu. takže tablet jsem si zatím nevybral, nepotřebuji jej a telefon mám Galaxy SII
honcka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-17 10:52:27
avatar
Ke? Vsechny 7000 rady GalaxyTabu od Samsungu bezi na Tegre, na Cortexu bezi akorat 6000 rada
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Take si myslim 2012-02-16 13:30:11
avatar
a nekde v te zaplave zprav jsem naopak i zahledl udaj, ktery hovoril o tom, ze v tabletech ci nettopech(?) ma Tegra cca 3/4 trhu. Spis si myslim, ze i v teto oblasti by mela NV slezt z vavrinu a stejne jako u GPU nasadit agresivnejsi cenovou politiku.
Trace4x10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 15:09:31
avatar
Neměla náhodou některá z minulých generací Radeonů vyšší výkon než tehdejší protějšek od Nvidie i přesto, že měla užší sběrnici? Nechci se hádat a vyvolávat flame, jenom si tak matně vzpomínám, možná se pletu...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 15:15:42
avatar
neměla by ta otázky být spíše zda NVIDIA s nižší sběrnicí měla někdy vyšší výkon než AMD s vyšší?
forest [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 16:24:01

8800 GTX vs HD 2900 XT? Možná se pletu...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 16:26:34
avatar
když pominu že se pořád bavíme o širokých 384 vs 512bit a o podstatně srkoměnšjích ne o 256-bit vs 384bit, tak hlavně něco mladšího by nebylo?
forest [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 16:49:02

Otázka byla "někdy", ne "za poslední řekněme 2 roky". A jinak, ne nebylo
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 16:49:51
avatar
ok
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 15:13:26
avatar
No každá firma potřebuje přežít .... a o pád nvidie se neobávám
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 15:16:26
avatar
kdo tu kde mluvil o nějakém padání nV?
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 18:32:38
avatar
Ten pád je moje poznámka.... ne reakce na tvuj clanek easy
MarkOne [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 15:23:29

Presne. Kým je firma konkurencie schopná tak a nemusí báť bankrotu. nVidia rozhodne konkurencie schopná je Hlavne na poli PC grafík. Som zvedaví na Kepler a pevne dúfam , že bude môcť konkurovať aj keby nebol lepší ako HD7970 .
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 17:28:33

Ako ked bude na tom NVidia zle tak nastoli casi 8800 GTX/Ultra, 8800GT presnejsie zacne predavat vykone karti za relativne nizku cenu. Presnejsie to bolo ze v tedi stali GTX 8800 12-13k Kč, 8800 ultra 14-16k Kč a nepredavali sa velmi, potom prisla s 8800GT ktora nebola vykonejsia ale stala 7000Kč a ludia sa isli za nimi pozabijat pol roka neboli skladom.
NVidii staci teraz vyrobit 680 ktora bude s vykonom medzi 7950 a 7970 za cenu kolo 7-8k Kč a sa to znovu zopakuje
mareknr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 17:50:27

Citace:
NVidii staci teraz vyrobit 680 ktora bude s vykonom medzi 7950 a 7970


Nejak tak očakávam, že by ten výkon mohol byť.
MarkOne [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 17:55:26

Vyrobiť ju v takej cene nebude také jednoduché. Ak by aj niečo také dali tak bude aj cenovo medzi nimi Grafika by musela byť medzi 7870 a 7950 Ako dnešná GTX560Ti a mal by úspech . O niečo slabšia ako HD7950 (ale lacnejšia) a o kus výkonnejšia ako HD7870 ale aj drahšia .
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 19:26:44

NVidii ani netreba nic vymyslat staci im hodit CUDA 560 GTX Ti 448 cores na 28nm vyrobni proces dat to s 730MHz na 1-1,1 GHz spotreba bi bola cca o 20% nizsia vdaka vyrobnemu procesu a ma vymalovane! 660 na svete s vykonom kolo 7950
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-16 19:52:37
avatar
ty si to představuješ jak hurvínek válku .... není možné jen tak vzít 40nm čip a vyrobit ho 28nm ;)
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-17 14:55:13
avatar
Jasne netreba im nic vymyslat, oni teraz len takticky vyckavaju...
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 20:25:51
avatar
Koukám, jak drastickou redukční dietou prošly příspěvky (a někteří uživatelé).

Ještě že se jedná jen o blog. Pořád lepší ban, než skončit v nějakém lágru (To jsem krásně obešel Godwinův zákon co? ).

Možná by to chtělo dojít k uvědomění, že popularitu webu zajišťují pravidelní návštěvníci. Ti už tu dlouho nepobudou. Ještě chvíli a zůstanou jen přihlouplí přitakávači.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 17:36:16
avatar
přitakávači jsou rovněž banováni dle pravidel ... nicméně nyní se to týkalo lidí, kteří dlouhodobě a neustále jen rýpou a napadají do čehokoliv, co napíši, nebo řeknu, ať už to je pravda nebo jasně označnený a fakty doložený názor.... schválně si projdi posledních třeba 1000 příspěvků dotyčných osob a řekni mi, kolik z nich na DDWorldu alespoň něco chválí a kolik jen kritizuje? Objektivní kritika je jistě fajn, ale to není případ, kdy se opíráše pořád a neustále do všeho i do všech.

Sorry s některými jsem měl svatou trpělivost několik let ... trpělivě jsme vysvětloval a argumentoval a přesto svůj přístup nezměnili .... tak co mám dělat, mám si nechávat neustále kazit náladu a ztrácet čas diskusí s někým kdo hledá jen sebemenší chybičku nebo důvod aby mě i DDW neustále napadal?

Proč já mám být pořád ten hodný blbec, co si nechá všechno líbit? Vaše práva a svoboda začínajía končí tam, kde začínají a končí práva někoho jiného ... a teď mi pověz kdo dal komu právo mě neustále napadat, kritizovat, pomlouvat, atd?

Mě o žádnou vlastní popularitu, nebo popularitu a čtenost webu nejde ... mě jde jen o fakta a skutečnost, nic víc, nic míň.
jkiller [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 18:43:58
avatar
Prosím ber toto jako věcnou kritiku BANovacívch praktik a ne jako útok na tvou osobu...

Přesně tak jak říkáš funguje diktatura. Obklopit se přitakávači a jakýkoliv pokus o kritiku okamžitě a tvrdě trestat. Demokratické zřízení je právě o tom, aby lidé měli možnost svobodně a beze strachu vyjádřit svůj názor. A vlády takové lidi prostě nemohou perzekvovat i když lidé budou stále jen a jen kritizovat (neříkám, že to tak všude funguje, ale vysvětluji princip). Bohužel se poslední dobou stále častěji obracíš tím špatným směrem a odepíráš možnost svobodného projevu svým čtenářům, což k ničemu dobrému nepovede. Jen utvrdíš tvé kritiky v averzi a ostatní nad tvými postupy minimálně přemýšlí (a věř tomu, že nic hezkého je nenapadá). V podstatě by se dalo tvé jednání přirovnat ke snahám vlád prosadit cenzuru internetu (kupříkladu ACTA), s rozdílem, že ty k tomu nepotřebuješ nic ratifikovat... Děláš tedy web pro všechny a nebo jen pro vyvolené, kteří nekritizují? Nebylo by lepší na kritiku nereagovat než BANovat?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 19:09:56
avatar
je rozdíl mezi kritikou a kritikou ... kritika mi nevadí, na věcnou rád reaguji a rád se poučím, pak je tu ale kritika, kterou tu ěkteří předvádějí, kdy jen rýpou a rýpou a nic jim není dobré ....

Opět platí, že někteří se ohánějí něčím jako sovborou slova a svobodou obecně, ale neví, co to znamená - vaše svoboda začíná a končí tam, kde začíná svoboda někoho jiného a já jsme si nevšiml, že bych někomu dal právo se neustále do mě navážet, neustále mi tu spamovat diskuse, pomlouvat mě všude možně a nepodloženě obviňovat z nějakého andržování někomu a něčemu, protože se to zrovna někomu hodí ... takže se ptám, a co moje právo na klid a pořádek?
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 19:38:11

Ano máš pravdu něco na tom je, slušnost jednání by měla být oboustranná, a jsou meze které by se překračovat neměli. Kdo chce slušnou odpověď by se měl také slušně ptát, a ten kdo úmyslně Flamuje nebo je neustále vulgární by měl ihned dostat BAN, jinak bych ostatní příspěvky ačkoli mi nejsou zrovna příjemné nebo i nějakou tu kritiku řešil podloženými argumenty. Jinak by někteří mohli mít třeba strach reagovat ze strachu z BANU a to jistě není tvým cílem, je to web na který rád chodím a byla by škoda kdyby to tvým cílem bylo, což si nemyslím...

P.S. Ani toto neber jako útok na tvou osobu, jsou to jen menší postřehy které jsem zaznamenal.
Loki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 20:20:05
avatar
Hrozně legrační je, jak se každý hrozně omlouvá za napsání normálního příspěvku. ...
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 20:32:50

Jo to jsme dopadli.. , ale já jsem se za nic neomlouval jen jsem Honzu informoval že to není útok na jeho osobu protože se tu poslední dobou bere vše až moc osobně, nýbrž že to byl jen postřeh který jsem zde zaznamenal..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 20:35:05
avatar
a jak to mám brát? roky tu někoho toleruji, ale když je 1000 jeho příspěvků neustále se navážející do mě a do DDW a všeho co tu napíšu tak jak to mám brát?
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 21:07:28

Ano jak jsem psal tak máš v něčem pravdu, ale ne vše se přeci dá vyřešit jen Banem. Pokud ti vadí nějaké nepřiměřené reakce tak to s nima skonzultuj, je jasné že pokud se cítíš osobně napadený tak máš tu moc ho prostě zabanovat, ale také je možné že to tak třeba ani nemyslel a jen to tak vyznělo. Vždyť každý kdo má nějakou kritiku k samotnému obsahu článku tak vlastně oponuje i tobě, což může vypadat že je to útok přímo vůči tobě. Samozřejmě něco jiného je kdyby osobně napadli tebe jako Honzu Stacha a ne DD-ho autora článku s kterým nemusí každý souhlasit. Vždyť od toho přeci takové weby jsou, kde se můžou bez jakéhokoli omezení probírat všelijaké novinky kolem PC. I když uznávám že ti to dá jistě pořádně zabrat starat se o celý web,psát články a ještě na ně i reagovat, a člověk už pak nemá chuť se s někým dohadovat tak to po určité době může vyřešit třeba i banem..
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 21:16:02
avatar
dám tomu pár dní a pak se uvidí ....
palab [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-02-18 21:24:53

Jasně, jak se říká ráno moudřejší večera..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 372x
Komentářů: 1
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1333x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1045x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1141x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3726x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0