Peklo průvodců výběrem grafiky - aneb když už se nemůžete spolehnout ani na "profesionály" Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pátek, 14 prosinec 2012
altNedávno jsme tu měli článek o PC pekle v TESCo, že bude mít ještě pokračování, jsem nečekal.

 

 

 

 

Je tomu týden-dva, co jsme s hrůzou koukali, jaké rady jsou udíleny k výběru počítače v nákupních střediscích a museli jsme na to upozornit:

Tehdy jsem dal dohromady stručný průvodce výběrem PC pro opravdu neznalé věci a dal jsem také dobrou radu, se před nákupem alespoň trochu poinformovat tam, kde tomu rozumí. To jsem ale ještě nevěděl, že kdysi přední odborné médium půjde ve stopách "doporučení by Tesco". A i v tomto případě musíme čtenáře a potencionální zákazníky varovat před špatnými radami, které by je mohli poškodit.

  • Ještě před pár týdny jsme je testovali, teď je neznáme ...

Před pár dny vyšel průvodce výběru grafické karty na nejmenovaném velkém PC serveru, jako rady běžným spotřebitelům. Normálně bych to nechal být, ale protože neustále řešíme a budeme muset řešit dotazy lidí, jestli to a to je skutečně vhodná volba a koupě, nechat to být prostě nelze. Řekněme si na rovinu, asi každý, kdo situaci trochu sleduje a ví, jak se věci mají, zůstal jen nevěřícně zírat. Jak se na odborném magazínu mohlo objevit něco podobného, navíc od autora, který čas od času o grafikách píše, to skutečně zůstává rozum stát.

Nejde ani tak o to, že v potaz jsou brány při výběru testy s poněkud diskutabilním herním výběrem a neaktuálními ovladači apod., to je celkem jedno v tomto případě (ve skutečností není, protože ovladače dělají v poslední době hodně, zvlášť když je situace vyrovnaná), ale udílet rady a doporučení a přitom záměrně ignorovat výhodnější a lepší grafické modely na trhu, to je něco, co se nedá jen tak přejít. Na rozdíl od mnoha jiných věcí, se grafické karty skutečně dají změřit, objektivně posoudit a vybrat v každé cenové relaci skutečně jen jeden jediný konkrétní nejlepší model podle potřeb 99% běžných uživatelů. To se však ve zmíněném přehledu vůbec nepodařilo, a je to možná záměr. To už se skoro blíží ke zvěrstvům, která vídáme v obchodech, kde jsou počítače a notebooky s grafikami na úrovni Low endu (třeba GT640/640M) a vybavenými 2GB i 4GB grafické paměti, záměrně vydávány za herní stroje apod.

V dotyčném článku, zcela chybí zásadní modely jako například Radeon HD 7950 V2, který je výrazně výkonnější než starší verze a prodává se za stejnou cenu, což se nedá omluvit tím, že by to byla nějaká novinka. To ale ještě není to nejhorší. Úplně totiž položí poslední kapitola doporučení grafik nad 10 tisíc, kde autor udílí rozumy, že prý v této cenové kategorii existují prý jen dvě možnosti. GTX 680 nebo GTX 690 a udělí tak doporučení suverénně nejméně výhodné grafické kartě na současném trhu (GTX 680), čímž přímo poškodí každého čtenáře, co by podle tohoto přehledu šel nakupovat. Záměr, hloupost nebo čistá rezignace na jakékoliv nezávislé objektivní psaní? Pravděpodobně všechno dohromady. Ostatně autora usvědčí z vymýšlení si každý, kdo otevře první větší eshop s grafickými kartami - a hele, ono je toho nad 10 tisíci opravdu hodně i názvem AMD Radeon a GTX 680 rozhodně není zdaleka nejlepší natož jediná volba - tou je mezi grafikami nad 10 tisíc zcela jednoznačně Radeon HD 7970 GHz v mnoha edicích, kdy každá je lepší než jakákoliv GTX 680. Hlavně výkonem, cenově, poměrem cena-výkon i parametry, což asi uzná úplně každý, kdo o současných grafikách něco ví a také to není žádná novinka posledních dní.

Z manipulace se skutečností lze ale usvědčit autora i pouhým otevřením sekce testů grafik na daném webu. Celý průvodce výběrem karty a zjevně záměrné poškozování čtenářů špatnými radami je totiž o to zvláštnější, že na dotyčném serveru poměrně nedávno vyšel test na jednu z rychlejších edic HD 7970 GHz a karta nejen vyhrála výkonem (i když ne tak, jaký je rozdíl ve skutečnosti, navíc dnes, kdy nové verze ovladačů výrazně zvýšili výkon HD 7900 modelů), ale i poměrem cena-výkon nad GTX 680! A to o dost, a to to není zdaleka poměrem cena-výkon nejlepší HD 7970 GHz model! O pár týdnů poté už tu vynikající kartu, kterou chválili, na serveru vůbec neznají a doporučují čtenářům ke koupi jiný, jasně horší model, čímž autor přehledu čtenáře úmyslně poškozuje.

Fakt, že nezná ani Radeon HD 7990, který se normálně pod tímto názvem prodává a za stejnou cenu co GTX 690 nabízí více výkonu, se už ani nezmiňuji - je to pochopitelné, jedná se o karty na objednávku, kterých se prodají jednotky, maximálně desítky kusů ročně - tudíž nepodstatné modely. Ale v tomto ohledu řeknu OK, hlavně proto, že osobně bych ani jednu z těch grafik nedoporučil, protože za těch 24-25 tisíc, co tyhle "referenční" duality stojí, v pravdě nestojí. Pokud vám výkon jedné HD 7970 GHz (nejvýkonnější jednojádrová grafika současnosti) nestačí, což není až tak pravděpodobné, je lepší pořídit si dvě tyto karty samostatně a dát je do CF. Vyjde to obecně lépe, než duální model, třeba i proto, že když nebudou vyladěné ovladače, budete mít vyšší výkon, než jaký je výkon poloviny duálního modelu.

  • Závěr a doporučení

Dnes vám tady nebudu vypisovat stručného průvodce výběrem grafické karty tak, jak by to mělo skutečně vypadat, to si necháme na nejbližší dny, jako to stihneme dodělat. Asi jste si všimli, že už jsme dlouho neuvedli test nějaké grafické karty. To proto, že v poslední době přetestováváme většinu modelů znovu a aktuálně v aktuálnějších hrách a hlavně na aktuálních ovladačích, protože v posledních 3 měsících se na tomto poli udály hotové divy a na tak velké výkonové nárůsty jen vlivem nových ovladačů opravdu nejsme zvyklí. Srovnávání dalších grafik otestovaných na aktuálních ovladačích a modelů testovaných třeba i na 3-4 měsíců starých ovladačích, se už prostě nedá (i když to jinde dělají běžně). Samozřejmě v našem výběru si nedovolíme vám zatajit žádný ze zajímavých modelů a skutečně vám doporučíme jednoznačně ten nejlepší grafický model, protože to prostě objektivně je možné a žádoucí, bez ohledu na logo na čipu, které nemá na nic ohledně grafiky vliv. Ostatně vážně si chcete kupovat za stejné peníze třeba třetí, pátou nebo desátou "nejlepší" grafiku?

Každopádně je smutné, že už se na doporučení nemůžete spolehnout ani na některých tematicky profesionálních médiích. Jak dodávají kolegové, se kterými jsme malý, nezávislý DDWorld.cz před pár lety zakládali, to je přesně ten důvod, proč jsme to dělali. Naštěstí se nemusíme spoléhat na podobné profesionální informace a rady a můžeme si zjistit, jak se věci mají doopravdy. Kolik peněz jsme sami ušetřili, nebo kolika lidem při jejich nákupech jsme ušetřili peníze a nervy, už nedokážeme ani spočítat. Faktem je, že nemít ty možnosti testování a informačních zdrojů, možná bychom sami stáli ve frontě na počítač v Tesco s nevýhodnou grafikou na základě "profesionálních" doporučení nebo doporučení nějakého obchodníka a vyhazovali peníze oknem a doma se divili, proč to nemá takový výkon, jaký bychom potřebovali a za ty peníze čekali a proč za stejné peníze má někdo lepší hardware ...

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Iperitas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 14:55:17
avatar
Uz som len cakal, kedy pride reakcia na ten obroidny clanok Mna by ale zaujimali aj neake novinky o novych generaciach kariet, ako to bude. Postrehol som ze do laptopov uz okrem 8550M davaju aj 730M, co by mala byt preznacena 640M a neviem ci je to kacica, ale v januari najprv pridu mobilne 8800M? A desktopove karty az marec-april od nVidie aj AMD? Inak mam cely cas taky tusak ze ci sa nezopakuje situacia s predminulou generaciou, ze zasa nVidia vyda druhu generaciu (po velkom meskani prvej) na rovnakom vyrobnom procese skor ako AMD ako to bolo u GTX 400/500viek.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 15:02:05
avatar
nová generace grafik (minimálně HD 8000) bude v Q2 mám to více méně potvrzené ze všech zdrojů - platí to o desktopech i mobilních PC. Jinak platí to, co jsem psal poměrně nedávno: Odkaz
Anonymní  2012-12-14 20:30:55

nějaký info o nvidii K20 v normální herní verzi? potřeboval bych jednočipovku na cuda výpočty, 580 už nejsou k sehnání a 680 maj výkon nižší než 580.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 20:45:51
avatar
nic nového ... pořád platí že více budeme vědět asi v březnu
PhotoshopMasterLevel99 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 19:34:33

Podle mě nikdy žádná herní karta s jádrem K20 nebude. Není k tomu důvod. Různé (uvěřitelné) spekulace o výkonu se pohybují od 30 do 50% nad referenční GTX 680. Osobně se mi zdá realných 35% (podle nárůstu počtu CUDA jader a podle očekávaných frekvencích). Pokud vezmeme v úvahu od výrobce přetaktované GTX 680, bude rozdíl ještě menší. Není tedy důvod proč by měla nVidia vydávat herní kartu s jádrem K20.

Kdo chce vyšší výkon, tak ať si koupí dvě GTX 680 nebo GTX 690 a bude muset přetrpět nevýhody spojené s tímto řešením. A kdo neví co s penězma, ten si může koupit nějakou Quadro kartu s jádrem K20 a může se na tom hrát co chce.
mimi.vx [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-17 10:18:04

Plný souhlas , nVidia nemá důvod vydávat plného Keplera jako obyč GFX když s ním sotva pokryje potřebu segmentu GPGPU v HPC kde jsou prodeje i marže úplně někde jinde a k tomu pomalu ale jistě se blíží další generační obměna ,,
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 15:16:43
avatar
Myslím že až na kategóriu 10tis+ je ten prehlad celkom v poriadku a nezdá sa mi že bi bol nejako zaujatý a myslím že tak či tak je to len subjektívny názor autora tak ako aj tu v prehľade zostáv nesúhlasím zo všetkým(najme výber GK) a ak niekto nakupuje GF za 10tisíc a nevyzná sa určite nebude taký blbý aby nakupoval hneď po prečítaní jedného článku a ak áno tak je proste s prepáčením idiot a je to jeho problém môj názor je taký že keď kupovať niečo do čoho sa nevyznám tak si k tomu sadnem a nájdem si minimálne 2 zdroje a potom sa rozhodnem čo kúpiť takže bi som to nejako nedramatizoval PEACE!!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 15:30:19
avatar
pokud by tu kapitolu psal někdo jiný, můžeme ji od článku oddělit a tvrdit, že je to dobrý článek, kapitola je ale součástí článku, od stejného autora a tak se musí hodnotit jako celek. Navíc těch chyb je tam mnohem mnohem více, já upozronil jen na ty, které vyvrací i věci dohledatelné na tom samém serveru. Jde o to, že mnoho lidí klidně vybírat na základě jednoho článku může, protože odborné médium by mělo umět objektivně a jasně poradit. Doufám že s tímto souhlasíš, což v tom případě staví celý článek do jiného světla, co? Bohužel na zákaldně podobných "odborných" rad ať už podobnými průvodci, nebo přímo obchodníky, vybírá řada lidí a pak za tebou chodí s tím, že jim to nejde, nemá to takový výkon jaký čekali a kdesi cosi.

Mimoto v oblasti doporučení grafik a sestav neexistuje subjektivní názor - buďto akceptuješ fakta, nebo je neakceptuješ, ale to pak není subjektivní názor, ale vymýšlení si. HW se dá jasně změřit, spořítat poměry, jasně objektivně posoudit a vybrat zcela jednoznačně nejlepší varianta - neexistují dvě nejlepší grafiky, procesory apod. je jen jedna nejlepší - vždycky. Nic víc, nic míň. nemá na to vliv nic kromě faktů, parametrů a čistého výkonu. Značka, logo na čipu není objektivní parametr a neurčuje jaký produkt je nejlepší.
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 15:42:01
avatar
Keď to berieme s tohto uhla pohľadu tak áno máš pravdu tak či onak si však trvám na svojom že človek ktorí si pri výbere produktu o ktorom nevie nič preštuduje len jeden článok na jednom webe hmm tak ten si možno aj zaslúži sa "popáliť" a nabudúce si zistí informácií viac a hotovo ale ked už hovoríme o odbornosti a objektívnosti tak nikto nemôže tvrdiť že tá alebo oná GK je najlepšia v tej cene pretože vždy je tu ešte jedna vec a to zákazníkova potreba napr. ja využívam často CUDA aplikácie a preto u mňa niekedy nestačí to že má konkurencia o 5-10% väčší výkon v hrách a zase naopak keď doporučujem niekomu GK čiste na hry tak je to zase o inom tým chcem len povedať že vždy budú takéto články maximálne subjektívne pretože sám zákazník musí vedieť čo chce!!a žiaľ zatiaľ som nenarazil ani na jeden Český alebo Slovenský web ktorý bi bol úplne objektívny a ani nemôže biť weby sú platené z reklám na produkty a tam je pes zakopaný takže preto konštatujem že s toho netreba robiť vedu!!!
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 16:09:15
avatar
proto jsem napsal, že se dá poradit takto zhruba 99% zákazníkům, ne 100% ;) to 1% jsou právě speciální požadavky ;)

Český web může být objektivní. Nemohu mluvit za ostatní, ale DDWorld.cz také žije z reklamy a ta je jasně označená, nikdy ale nevkládám reklamu do článku nebo do výběrů HW či testů. Co se týká produktové objektivity, vzhledem k tomu, že náš web může mít pro své užití v podstatě cokoliv, nemusím nikomu nadbíhat. Až na jednu výjímku, všechny firmy a jejich zástupci oceňují samozřejmě to, že o jejich produktech píšeme, ale hlavně objektivně. Až na jednu vyjímku si totiž žádná firma nemyslí, že by všechny jejich produkty byly skvělé super a bezkonkurenční a pokud bys chválil něco, co si chválu nezaslouží, hodně by sisi ublížil u některých firem. Oni vědí, jaké jsou jejich produkty. Takže to osobně ani nezkouším a spolurpacuji až na jednu výjimku se všemi firmami a mám velmi dobré vztahy se všemi, právě díky tomuto přístupu. Placená reklama a obsah v článcích, testech může být a je striktně oddělen - u mě opravdu nepochodíš s tím, že by si mi diktoval, co chceš v článku vidět a mít, a že mi za to zaplatíš. DDW není v tomto směru na prodeja zachovává si odstup a objektivitu - koneckonců mnoho z těch věcí co testujeme následně mnozí kupujeme, takže bychom byli sami proti sobě, kdybyhom měli jiný přístup - já se nemusím zodpovídat žádnému vydavateli, nakladeteli, či majiteli webu, jehož zajímá jen zisk a je jedno jaké jsou články a jakým způsobem zisku dosáhnete.
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 16:14:02
avatar
Toto ale nebola výčitka voči DDW ani voči PCT ani nikomu inému proste len píšem že podla mňa sú takéto články mrhanie drahocenným časom pretože sa to dá všetko zhrnúť do jedného odstavca a račej využiť čas na recenzie nejakého fajnového HW alebo dobrej Hry ja si s každého webu vezmem len to čo potrebujem tu čítam recenzie rád kvôli osobitému prístupu a kvôli tomu že často máme na veci podobný názor teda možno okrem názoru na nVidiu ale chápem ťa nevidím do zákulisia a nemám dôvod neveriť ti že ich marketingové oddelenie je banda dementou(a si aj je ale sú šikovný narozdiel alebo bohužiaľ od tej bandy u AMD) ale skrátka kašli už nato ja viem že chceš pomôcť ľudom ale podľa mňa bi to šlo aj menej negativisticky naladenými článkami netreba sa rozčuľovať nad všetkým vraj to škodí zdraviu račej nás poteš nejakým rozsiahlejším článkom o Haswell-e
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 16:23:30
avatar
jasný no, naše články jsou orientovány spíše na opravdu méně znalé uživatele a fandy IT ...

Jinak já už se nerozčiluji, o dotyčné firmě nepíši, tudíž mám klid a svatý pokoj a je tu řada dalších, se kterými se dá spolupracovat bez problémů a upřímě řečeno, psát o dotyčné firmě netřeba, stjeně finální produkty nevyrábí a jsou to produkty jiných firem, se kterými úspěšně spolurpacujeme takže pokud jde o mě, všechno je super
CobraGT [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 16:48:47
avatar
Tak to ma teší a dúfam že ti to vydrží veď IT pre nás fans bi malo biť hlavne o tom IT a o radosti s každého poctivého OC Mhz škoda že sa nato už zabúda
maugggly [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 13:05:43
avatar
prosim, ty uz nepridavaj ziadna kometare. rozculujes ma svojou gramatikou a urazas slovencinu. aj ten najvacsi blbec vie aspon raz spravne pouzit Y, ty evidentna nie. a vrchol bolo slovo " racej"
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 23:49:21
avatar
čakal som, kto sa ozve ako prvý
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - trochu OT 2012-12-14 15:26:25

Vcera som si kupil MSI HD 7850 Twin Frozer a po cca 15 min. hrania BF3 na ultra sa mi zaseklo cele PC a musel nasledovat format HDD. Neviete co to mohlo sposobit? Menil som len tu grafiku, zdroj 550W a nainstaloval som najnovsie catalzsty. Mohlo to sposobit, ze sa "nezhodly" stare ovladace, ktore som mal na HD 4850 s tymi novymi pre HD 7850?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 15:33:22
avatar
pokud si korektně odinstaloval ovladače a nainstaloval správně ty nové, podobné problémy nenastanou a v tomto případě by to ani neměl být problém, protože ovladače jsou pro všechny modely vlastně stejné, takže pouhá přeinstalace ovladačů= žádný problém.

Jinak tvé problémy vůbec nemusí být grafikou, ale klidně nekvalitním zdrojem, hrou, diskem, ram, či jinou chybou. Takto obecně se to opravdu nedá určit.
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 15:39:23

to mi jesne, ze je to az moc vseobecne; len som s tym PC fungoval vyse roka bez jedineho problemu a zrazu ked som vymenik GK a zdroj do 15min nastal problem. zdroj som vzal fortron, na ktorom som frcal prechadzajuce 4 roky bez problemov. Akurat predtym som mal 450 a toto je 550. Len ma zaujimalo ci nemal niekto podobnu skusensot.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 15:52:08
avatar
no tak to by mělo stačit. Možná update biosu bych ještě zkusil, pokud máš starší desku. Jinak fakt takto obecně se nedá říci, čím by to mohlo být.
Patyjon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 16:10:56
avatar
Smartihlave,

píšeš: sa mi zaseklo cele PC a musel nasledovat format HDD...

To je trošku nezvyklé. Proč jsi vůbec formátoval HDD? Jak jsi toho docílil když byl zamrzlý počítač? V Safe režimu? Po zformátování už všechno v pořádku? Jak dlouho?
Trošku popiš co přesně to dělalo a možná se najde vysvětlení...
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 17:45:51

Hral som a zrazu sa všetko zaseklo, nereagoval ani ctrl+alt+del. Tak som na tvrdo reštartoval a už sa mi nenačítal ani windows. Po cca 10 pokusoch o reštart a pokuse o spustenie v safe mode a pokuse o opravu windowsu, som musel formátovať a nahrať windows nanovo. A už to funguje. To sú také záhadné poruchy čo sa dejú z ničoho nič. Snáď sa to už nebude opakovať.
EvzenLovecZen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Format 2012-12-14 22:52:20

Trochu zvláštní přístup nanajetí Windows hned řešit formátováním disku. Ale teď už to nemá cenu řešit, stejně nám neřekneš jak přesně se to chovalo při startu a na čem to vlastně havarovalo. Tak snad příště.
Smrtihlav [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 10:03:34

Inak sa to riešiť nedalo. Keď windows nenabehne ani v safe ani po oprave. Tak sa hold nedá svietiť. Včera som to testoval pár hodín a už to bolo ok. Podľa mňa sa nesprávne nainštalovali ovládače ku GK resp. neodinštalovali sa správne staré a zblblo to celé PC. Po formáte to už zase funguje ako má.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 11:32:55
avatar
no tak za takový problém těžko mohla grafika ;)
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 11:47:57
avatar
ale samozřejmě že se dá svítit. Ale pokud znáš jen opravu v nouzovém režimu, tak ti asi nic jiného, než reinstalace už asi nezbylo, že?

Většinou stačí opravit poškozené registry ze zálohy.
EvzenLovecZen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Format 2012-12-15 12:31:33

Ale samozřejmě to jde v 99% případů řešit. Hodně často se při takovémto pádu zapíše něco blbě na disk. Pak stačí nabootovat z instalačního CD a nechat zkontrolovat disk.
Někdy jak píše kolega stačí obnovit registry.
Záleží na tom, co tomu vlastně je a jak se to projevuje. Ale řešit opravy a nové instalace Windows je úplně to poslední.
Anonymní  2012-12-14 20:29:15

zaměřl bych se na zdroj. tohle se občas děje, když není schopen sestavu utáhnout.
podívej se, jestli ten fortron není náhodou přeznačenej eurocase, kdysi to byli perfektní zdroje, ale od tý doby, co se děje tahle zrůdnost bych fortron neriskoval.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 11:49:46
avatar
Fortrony jsou dnes jen trochu lepší Eurocase, jejich doba dávno minula. Dnes si Fortron koupí jen člověk neznalý - levné součástky, nekvalitní návrh desky, tenké vodiče --> typický reprezentant levných nekvalitních zdrojů.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 11:51:39
avatar
bohužel musím souhlasit. Když levný zdroj tak OEM Seasonic. Neuvažujte o ničem jiném.
milda001 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 23:19:56

BF3 je velice komplikovaná hra. Chci říci, že nejsi zdaleka sám, kdo má problémy. Já jsem při koupi hry měl problém hrát déle jak 10 minut. Něco jsem přečetl, postupoval podle návodu, hra běhala výborně. Teď byla aktualizace (prosincová) a hra mě zamrzá již při spuštění.

Pokud ti bude PC dělat problém při jiných hrách nebo v IDLE máš něco špatného, pokud je to jinak ok, nediv se BF3 je extrem
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 16:46:27
avatar
Myslím si že ten, kdo si vybírá grafiku nad 10K, se na takové rady vysere
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 16:51:03
avatar
no .... je dost lidí co si nechá blbě poradit ;)
tirosk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 17:04:42

Skontroluj si beziace procesy pocitaca. Mozno sa ti tam dostal nejaky soft ktory ti robi problem. Mne sa stalo nieco podobne, procesol bezal na 100/ pc mrzlo a stacilo len odinstalovat 1 program. Bohuzial si uz nepamatam jeho meno. nieco na H - Holldig alebo take nieco.
paul7diesel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 19:52:34
avatar
folding@home možná?
tirosk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-16 11:08:50

presne ten
Kevin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 18:03:58
avatar
Tak se zase zviditelnil, akorat ne pozitivně
elJohno [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 22:12:40
avatar
A k čemu je takový článek, kde chybí zdroj či odkaz na test, o kterém autor polemizuje? To si snad nemůžeme udělat vlastní názor sami?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 23:17:08
avatar
elJohno [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 13:37:32
avatar
Nevím, nad čím kroutíš očima! Takhle je ten článek pouhým výkřikem do tmy , kdy čtenáře pasuješ do role ovce, které se musí říkat, co si má myslet, ale nedáš jí možnost, aby si na danou věc udělala svůj vlastní názor.
BungEE [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-16 00:01:55
avatar
Nad tvojim dôvtipom? Nie som nejaký IT maniak, napriek tomu som na prvý šup uhádol, o ktorom webe sa tu pojednáva. Poprípade existuje aj google. Skús dať do search "průvodce výběru grafické karty"...
shipo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-14 23:45:55

Reakce na: Odkaz (beru že to někdo nečte a neví proč je tady tohle)
elJohno [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 13:39:36
avatar
Díky..
kokbulik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Microstuttering 2012-12-15 11:10:25
avatar
Já vím že toho máte asi moc ale nebudete chystat nějaký podrobnější test alespoň pár grafických karet (např HD7870, HD7970 a GTX660, GTX680 aby byly zastoupeny oba výrobci) kde by byl kompletní rozbor chování jednotlivých snímků ve hrách jako například je tady Odkaz protože mi přejde že Radeony mají šílené výkyvy a dost velké propady sice se může jednat o chybu hry což je ale hodně divné když hra patří do AMD Gaming Evolved. A jende jen o FC3 ale narazil jsem i na srovnání v Skyrim Odkaz
Jde mi o co nejplynulejší hraní a jak jsem mohl zjistit na průměrné FPS se už jaksi nemůžu na 100% spolehnout a vím že tady na DDworldu chcete lidem radit co nejlíp a testy dělat co nejobjektivněji, takže byl bych moc rád alespoň za jeden takový podrobný test.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 11:54:13
avatar
už máme otestováno a další nechystáme. Naše testy jsou podrobné dost. Co se týká těch latencí, je to zjevně ojedinělý problém, který toho mnoho neovlivní - hra se trhá na obou grafikách jak je vidět na některých videích, a je to evidentně dané SW problémem s hrou ne ovladači a grafikami - protože to dělá jen někde, někdy a někomu. Na našich sestavách, stejně jako celá řada uživatelů po světě v diskusích, nic takového nepozorujeme. Pokud by to byl problém grafik, bylo by to v úplně každé hře u každé grafiky. Máme to v daných hrách otestované na legálních verzích her a žádný podobný problém s trháním jsme tam nezaznamenali, stejně jako řada dalších uživatelů ... tudíž nemáme ani co testovat. Je to zjevně věc různých verzích hry a SW, ne grafik samotných, takže bych byl v klidu. Pokud bychom na problém narazili, hlásili bychom jej, ale FC3 už otestovaný máme a žádný problém tam není. Jediné co mohu doporučit je prostě aktuální originální verze her a aktuální SW a čistý PC (bez virů apod.) ... v našem případě i v mnoha jiných to funguje.

Přirovnal bych to k situaci, kdy mnoho lidí všude možně neustále nadává na ovladače ať u AMD nebo GF grafik. Nechápu proč, používáme všechny různé grafiky a žádné vážné problémy s ovladači neznáme a nemáme a to už řadu let. Takže zjevně další podobný "problém", ze kterého bych nedělal vědu.
Marco von Bender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-16 22:22:19
avatar
Měl jsem do této doby už pár grafik od ATI počínaje ATI X800Pro, ATI 1900XT. Nyní stále jedu na ATI 5850. Nikdy jsem neměl kromě očekávaného výkonu žádný problém. Proto jsem se nikdy nebál do ATI/AMD jít. Vroubek u mě má naopak nvidia (6800 GT), která odešla po třech měsících provozu. Ale taky mi od nvidie dobře posloužily GF 5600U, 7600GT nebo 8800GTS 512MB. Z toho tedy můžu vyvodit pouze to, že spíš záleží na jednotlivém kusu než na nálepce na grafice. A taky raději vybírám grafiky se slušným a tichým chlazením. Většina problémů podle mně spočívá taky v tom, že se o chlazení vs. prach moc lidí nestará.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-16 23:11:06
avatar
to je určitě jeden z důvodů taky ... osobně si myslím, že největším důvodem je obecně zabordelený PC, používání různých cracků stahovaných z bůhvíjakých zdrojů a další plevelení systému ...

Já měl také hromady grafik mezi nimi jsem byl nejdelší čas nejspokojenější s 8800 GTX a když odhlédnu od tragických ovladačů na jejím začátku (i s tím se dalo žít), tak jsem žádné rpoblémy neměl. Stejěn spokojeně jsem dlouhý čas používal X800XL, 1950XTX a už delší čas používám HD X000 sérii a také bez problémů. Občas mě samotného udivuje s jakými problémy se někteří potýkají, se kterými se já ani kolegové nesetkáme a to v podstatě neustále měníme grafiky, isntalujeme ovladače a testujeme ty všechny hry.
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 12:24:49
avatar
cisty lobing nvidie. Ja sledujem len DDword a ostatne weby ma nezaujimaju ani nijaky obr ci jak sa vola
Kosheen [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 12:27:14
avatar
a ako staly citatel magazinu som sa vypracoval s digirankom na 28. miesto. Snad by som si zasluzil nejaky darek ne?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 12:33:56
avatar
spíše lobotomie než lobing ... přeci jen ignorovat významný model nejde ani při lobingu ;)
Narcis [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ovladače 2012-12-15 20:28:12
avatar
zdravim, mam dotaz trochu bokem - nevíš zda budou před Vánoci ještě vydány nové ovladače (od AMD)? Chci v týdnu vyzkoušet W8 a ty nejnovější drivery jsou na světě už od října...
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-15 23:20:23
avatar
AMD už nevydává jednu oficiální verzi měsíčně ale více, jsou tam různý hotfixy apod. nedávno snad něco vydávali.
IvyBridges [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-16 17:06:59

A co teprve jejich super testy zdrojů, které nestojí vůbec za nic a autor ví o zdrojích absolutní minimum?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-16 18:07:48
avatar
to jsem ani zvlášť nezkoumal .... vím jen že doporučuli Seasonic OEM jako slušný zdroj, což naštěstí je dobrá rada, ale taková obecně známá a ověřená jistota už řadu let
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-16 20:13:44

Vubec nechapu lidi co spekulujou kolik usetri na zdroji. Cim lepsi zdroj tim vam to bude dele a dobre cele slouzit - spoustu zavad a problemu zpusobujou prave zdroje. Ja povazuji za zaklad za 1000,- kč todle
Enermax NAXN ENP450AGT 450W

jestli nekomu stoji uspora 300-400 kc za levnejsi tak je podle mne blazen (s nadsazkou prosim)

Sam jsem nikdy nekoupil levnejsi zdroj nez 2.500,- a dobrou znacku a mam opravdu klid.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-16 20:52:27
avatar
tak zase netřeba přehánět. Ten Seasonic OEM je skutečně dostatečně kvalitní zdroj a stojí lehce přes 1000 korun, což běžnému PC prostě bude krásně a bohatě stačit. Samozřejmě příplatku na skutečně kvalitní zdroj se nelze bránit.
itsPGD [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-17 09:08:47

No proto jsem uvadel ten Enermax za 1000,- fakt nevidim duvod porizovat i ten SEASONIC ... Kvalitnejsi zdroje opravdu asi nejsou (jasne podle toho v jake kategorii).
IvyBridges [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-17 01:23:56

Seasonic OEM je mezi těmi "nejlevnějšími" opravdu asi tím nejlepším. Kousek za ním je třeba potom PC Power&Cooling Mk III 500 W nebo OCZ ZS 550 W. Zrovna tebou uvedený Enermax NAXN stojí za zlámanou berli, jelikož to má s Enermaxem společné pouze logo. Tenhle zdroj vyrábí CWT, které obecně zase tak špatné zdroje nedělá, to se ale netýká této cenové třídy. Takže Enermax NAXN ne.
Mamlas08 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-17 16:42:24

Kdysi jsem si nad tím lámal hlavu , ale dnes mám jasno - levný zdroj Seasonic OEM , dražší Seasonic ,Corsair nebo Enermax.Tady najdu vždy to co je potřeba.
IvyBridges [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-18 02:07:39

Zase tak jednoduché to není. Existuje plno zdrojů, které jsou minimálně stejně dobré jako zavedené značky, případně i lepší. To akorát Češi si myslí, že existuje jen Seasonic, Corsair a Enermax a že všechno ostatní je odpad, tudíž je to nezajímá. A to je dost velká chyba.
Montr [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-17 20:00:50

Ja na tom clanku nevidim nic az tak spatneho kdyz opomenu ze netusim jestli tam jsou nejake vykonove chyby.

Finta je jen v tom ze je tam rozdeleni do cenovych hladin.

Kdyz se podivam do shopu tak 7970 je proste karta do 10k. A tam je zarazena i v clanku. Jasne ze jsou edice/verze/OC ktere maji jine taktovani a stoji treba o dalsich 5k vice. Ale ja osobne jsem teda jeste nevidel test kde by testovali kazdy typ karty od vsech vyrobcu ve vsech cenovych hladinach jen aby byli spravedlivi.
A nad 10k je blbost opet davat 7970 kdyz uz byla v do 10k. Takze je tam jen nvidia coz je urcite zavadejici a pusobi to dojmem ze nvidia ma nejlepsi a tudiz i nejdrazsi karty. Ale na druhou stranu je v clanku napsano ze pomer cena/vykon je u tehle karet spatny.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-17 20:52:51
avatar
článek se ani tak netýká výkonu grafik.

Většina těch nejlepších HD 7970 Ghz modelů (všechny) jsou jasně v kategorii nad 10tis. V kategorii do 10 tisíc je v daném článku řeč pouze o HD 7970 ne GHz verzích ;).
Demon_Dave [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - herni pecka ... hihi 2012-12-17 21:35:13

http://www.mall.cz/herni-pc/hal3000-gold-9518-pchs0789
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2012-12-17 21:45:37
avatar
no viděl jsem i horší a za danou cenu je to spíše jedna z lepších, co by se v Tesco apod. vyskytovaly .

Samozřejmě je poněkud nevyvážená.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 729x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 836x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1013x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3577x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1411x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1247x
Komentářů: 5