Levné AMD AM5 desky pro RYZEN 7000 dorazily – ASUS, Gigabyte a další uvádějí A620 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 02 duben 2023
altBez podpory PCIe 5.0, ale s PCIe 4.0 a rozumným základem v cenově dostupných variantách.

 

 

 

 

Jedním z „problémů“ zbrusu nové AM5 platformy byla absence skutečně cenově dostupných desek, kdy nejlevnější B650 začínaly doposud lehce pod 5 tisíci. A t samozřejmě není úplně levné. Nutno říci, že ale o skutečný problém nešlo. Prostě přirozený stav věcí, kdy je každá nová platforma s novou paticí obvykle nejdříve dostupná jen v dražších modelech, což platí o Intelu i AMD. A nejen u desek, ale i u CPU. AM5 platforma má navíc určité základní požadavky, které ani neumožňovaly dřívější uvedení levnějších desek než nyní. Například dostupnost DDR5 a tomu odpovídající zpracování PCB apod. Nicméně AM5 je tu s námi už od konce září 2022, to znamená celého půl roku, což ve světě PC je zhruba třetina generačního cyklu, a hlavně se za tu dobu hodně věci změní a zlepší ve výrobních procesech produktů a zpřístupní to možnost vyrábět levnější produkty.

Přišel tedy čas na uvedení i low endových AM5 desek, tak aby byly dostupné pro blížící se vydání levnějších desktopových procesorů řady RYZEN 7000, které doposud začínají na více jak 5 tisících za poměrně dost výkonný RYZEN 5 7600. Každopádně AMD A620 platforma je tu oficiálně!

  • AMD A620 – základní řešení, které ale většině uživatelů stačí

Základní čipset AMD pro AM5 je sice opravdový základ, a má zdaleka nejnižší stupeň výbavy, ale není to žádná vyložená chudinka. Například musí mít PCIe 4.0 a to jak 16linek pro GPU, tak minimálně 1x M.2. Samozřejmě Gen4 je zásadním vylepšením proti A520/A320 předchůdcům, které neměly Gen4 vůbec, A320 mělo většinu linek jen v Gen2. Samozřejmě proti B650 a X670 sériím čipsetů má A620 i méně USB a výbavy obecně, ale stále je zde vše, co běžný uživatel skutečně potřebuje.

Snad až na absenci standardního USB 20Gbps a podpory taktování CPU. AMD v případě A620 neumožňuje volné taktování procesoru, jako na B650/X670 sériích, což je ale pochopitelné kvůli samozřejmě jen nejzákladnější kvalitě napájení desek apod. Nicméně podporováno je nadále ladění pamětí včetně EXPO atd. AMD oficiálně také říká, že A620 desky jsou ideální pro 65W procesory, a modely s vyšším TDP mohou být ve vyšších zátěžích limitovány výkonem. Neříká však explicitně, že procesory s více než 65W podporovány na A620 nebyly vůbec. Jak to tedy je?

  • AMD A620 není jen pro 65W, ale je to individuální deska od desky!

Nutno říci, že u levnějších desek není omezení z hlediska maximálního podporovaného TDP procesoru, naprosto nic neobvyklého. Zatím jsme to ovšem v praxi viděli jen u v posledních letech Intelu. Ten vám sice oficiálně neřekne, že řada jeho levných B660 desek apod. bude mít s Core i9-13900K podstatně nižší výkon než kvalitní Z690 deska, ale je to tak. Intel totiž udává základní 125W TDP, které musí být dodrženo, ale jak víme, na tom ten CPU jet nemůže, pokud má mít výkon, jaký Intel inzeruje. Jenže u levnějších desek není 125W limit často výrazně překračován, což má zásadní vliv na výkon, kdy ten CPU má boostovat až na 250W. U levnějších desek ale prostě ten výkon takový nebude, protože VRM a její chlazení (většinou ani pasivy nemají) nedovolí ten CPU na víc jak 125W provozovat. OEM výrobci speciálně prakticky limitují TDP na nižší hladinu často. Intel specificky neříká, že tomu tak je, nechce na to upozorňovat, ale musíte si na tohle dávat pozor.

AMD má v tomto proti Intelu dnes výhodu, protože jeho RYZEN CPU jsou podstatně efektivnější a méně náročné. Špičkové 105W až 170W maxima současných RYZEN 7000 modelu jsou v praxi totiž reálně o polovinu menší hodnoty, než co dosahuje výkonem dnes alespoň trochu srovnatelný Intel. Přesto samozřejmě levnější A620 desky mají extrémně jednoduchá VRM i chlazení, takže jsou zde jisté oprávněné obavy, aby to na úplně nejlevnějších variantách při těch aktuálních až 170W, skutečně šlapalo a nekorigovalo se to níže v zátěžích (o obavy o stabilitu jako takovou tu nejde). AMD na rovinu (na rozdíl od Intelu) oficiálně přiznává, že některé desky mohou být limitovány.

Nicméně současně to nechává na rozhodnutí výrobců základních desek. AMD oficiálně dodalo AGESA základ BIOS s podporou pro všechny RYZEN 7000. Výrobci desek se tak mohou rozhodnout, zda a u některých modelů dovolí osazení i výkonnějších než 65W RYZEN 7000 (a budoucích RYZEN 8000 i 9000 modelů). Většina se zatím zjevně rozhodla udělat kvalitnější A620 desky tak, aby to zvládaly bez problémů. Zatím jeden výrobce nicméně udělal verzi na první pohled skoro stejné desky jen pro 65W a pak verzi pro 65W+. Tím výrobcem je ASRock, kde vidíte ten rozdíl v napájecí kaskádě na jinak výbavou a provedením stejné desce:

Rozdíl v ceně je přitom necelých 400 korun vč. DPH, což ale není úplně zanedbatelné v celkových cenách desek. A pokud víte, že budete vždy využívat jen 65W modely CPU, nebo upgradování neplánujete vůbec, tak to samozřejmě pro nějaké základní levné PC hraje roli. Každopádně z výkonového hlediska na základním nastavení (bez PBO, ladění křivek a taktování), by (mimo Gen5 vs Gen4 komponenty) neměl být výkonově mezi kvalitními A620 a B650/X670 žádný zásadní rozdíly v CPU výkonu apod. Snad jen u výkonnějších CPU s těmi 170W by to drobný vliv ve vysokých zátěžích mít mohlo (nic zásadního). A samozřejmě u A620 není možnost taktování a ladění CPU apod. Co ale zůstalo, je podpora taktování DDR5 pamětí, včetně možnosti osazení i 6000+MHz modulů včetně Expo variant.

  • Základní desky A620 přicházejí do obchodů

Výrobci desek už představily svou úvodní nabídku modelů, která se ale bude časem rozrůstat. Většina je zatím tvořena mATX formáty, tedy cenové úspory jsou viditelně znát. Nicméně ne všechny desky jsou vyloženě osekané až na dřeň ve všem. Výše jsem ukázal ASRock A620M HDV/M.2 (65W) za 2300 korun vč. DPH a M.2+ (65W+) za 2700 korun vč.DPH, které jsou opravdu představitelně nejlevnějších modelů ořezanými až na absolutní minimum, a i další výrobci budou mít tahle „holátka“:

… ale budou tu také lépe vybavené a dražší A620:

ASUS má pěkné TUF GAMING A620M-PLUS, která začíná na poměrně vysokých 3500 korunách (149 Euro). Má stále 4sloty pro DDR5 6400MHz+ a pěkné provedení celkově včetně solidní napájecí kaskády a podporuje tak bez problémů i RYZEN 9 7950X/7950X3D procesory atd. O 20 Eur dražší verze má i Wi-Fi.

Podobný design nabízí i Gigabyte v případě jeho A620 Gaming X variant:

Samozřejmě postupně se na trh dostanou i nejlacinější nejzákladnější varianty s cenou kolem těch 2000 korun vč. DPH, kde opravdu 65W CPU je maximum vhodného, ale pro většinu potenciálních uživatelů i využitelného. I tyhle nejlevnější low end desky ale musí mít Gen4 slot pro GPU a současně i jeden M.2!

A to je hodně velký posun proti předchozím generacím low endu je. Každopádně já se snažím dostat na recenzi některou z těch lepších A620, u kterých si chci vyzkoušet to, jak fungují třeba i s RYZEN 9 7950X a třeba 6000MHz DDR5, což je klíčové pro to, aby se A620 daly skutečně běžně doporučit i méně náročným hráčům apod. Každopádně AM5 platforma se rozhodně stala výrazně cenově dostupnější, což znamená, že AMD může pomalu ale jistě opouštět produkci AM4 a soustředit se na zvýšení produkce a nabídky AM5 platformy …

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-05 16:23:47

Tvrzení, že čipset A620 nepodporuje procesory s TDP přes 65W je podle mne pitomost, kterou pustil do světa někdo, kdo netuší, která bije a 4+1+1 fází napájení se mu zdá málo, protože vidí svět v duchu hesla ­"čím víc proužků, tím víc adidas­".

Ano urcite budou desky s ruzne silnymi napajecimi obvody, ale realne neni zadny duvod, proc by i ty nejslabsi nemely zvladnout vsechny ryzeny 7000. Jen na 9nekterych mozna nepujde moc velke taktovani. A vzhledem k tomu, ze je pretaktovani na tomhle cipsetu zakazane, tak to asi moc nevadi.

Koukal jsem na specifikace čipsetů na webu AMD a tam nic o omezení TDP. Ani být nemůže, protože TDP procesoru nesouvisí s čipsetem, ale se spínanými měniči napájení (VRM=VoltageRegulatorModul­). Ani u nejzákladnějších A620 desek Asusu, nebo Asrocku se nic o nějakém omezení procesorů podle TDP nepíše.

Všechny i ty základní desky jsou vybaveny CPU 8­-pinem. Ten je schopen dodat 384W a dokonce i 4­-pin je schopen dodat 155W. V každé fázi jsou spínací MOS tranzistory a na jejich kvalitě závisí tepelné ztráty a schopnost dodávat potřebný proud. Maximální spínaný proud MOSu je určen výrobcem a bývá od nějakých 30A do 90A. Jedna fáze se slabými 30A MOSy by tedy mohla teoreticky dodat výkon až 30*12 = 360W. Více fází se dává kvůli nižším tepelným ztrátám díky paralelní práci více MOSů a hlavně kvůli dosažení lepšího vyhlazení výstupního napětí, které se dosahuje fázově posunutým spínáním jednotlivých fází.

Nejžravější současné AMD procesory mají TDP 170W a maximálně berou 240W. Tenhle výkon by měl být schopen dodat i hypotetický VRM s jednou fází a dost slabými MOS spínači s proudem 30A . Takže VRM s jen 4+1+1 fázemi je dostatečně předimenzovaný, aby mohl napájet i ten nejžravější AMD procesor.

https:­/­/www.amd.com­/en­/chipsets­/am5
https:­/­/www.linkedin.com­/advice­/0­/how­-do­-you­-manage­-cable­-management
https:­/­/www.personal­-view.com­/talks­/discussion­/21417­/motherboard­-vrm­-power­-guide
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-04-06 10:11:42

Na jiném webu mne (zřejmě kolegové z tlustoproudu FELky, kteří spínané měniče už někdy počítali) nachytali na švestkách :­-O :­-­). Ano přiznávám, můj příklad hypotetického výkonu jedné fáze spínaného snižujícího (step-down) měniče byl hodně hajdalácký a pro tohle konkrétní nasazení bude přenášený výkon asi o řád menší. Tak si sypu popel na hlavu a zkusím to spočítat trochu důkladněji.

Problém je v tom, že procesorům napětí 12V moc nechutná ;­-­). Jejich napájecí napětí je dnes, bohužel, už skoro o řád nižší, než napájecí napětí ze zdroje. Při nízkých taktech, malém výkonu a tedy i příkonu běží CPU s velmi nízkým napětím 1,0­-1.2V. Pro vyšších takty je potřeba napájecí napětí zvýšit a s tím rychle roste i příkon procesoru. Pro ryzeny je pro trvalý provoz maximální doporučené napětí 1,35V.

Doba sepnutí tranzistoru ve snižujícím ­(step­-down­) měniči je daná poměrem výstupního a vstupního napětí. Pro jednoduchost budu počítat napájecí napětí procesoru 1,2V. Pak je spínací MOS sepnut jen po dobu desetinu pracovní periody a běžný 60A MOS je tedy schopen přenášet jen nižší výkon 12*60*0,1=72W. Při vyšších taktech procesoru se zvyšuje jeho napájecí napětí, prodlužuje se doba sepnutí a tedy výkon, který je schopna jedna fáze přenést. Budu ale brát jen těch 72W a tak si dovolím si neřešit ztráty. Ty jsou u spínaných zdrojů malé, protože jejich účinnost je velmi vysoká.

Nejslabší napájecí obvody desek s A620, které jsem našel, mají pro CPU 4 fáze. Za výše uvedených podmínek ­(1,2V pro CPU a 60A MOS­) je i ten slabý 4 fázový napájecí obvod schopen dodávat 288W, což stačí i na nejžravější ryzeny.

Počet fází a maximální proud spínacích MOSů spolu souvisí. Čím slabší MOSy, tím víc fází je potřeba na přenesení požadovaného výkonu. A protože růst nákladů při použití lepších MOSů je malý, zvlášť v porovnání s náklady na další součástky i složitější desku při přidání další fáze, dávají výrobci na základní desky co nejlepší, ale cenově ještě rozumné MOSy. Tím spíš, že jejich kvalita je spolu s počtem fází jedním z marketingových prodejních argumentů.

Pokud by výrobce použil jen nějaké slabé 30A spínací MOSy a 4 fáze, zvládla by deska dodávat jen jen 144W a tedy ryzeny s TDP 105W. Ale žádný výrobce si nedovolí dát na maloobchodní trh desku, u které by musel tučným červeným písmem psát: "Pozor, tahle deska nezvládne napájet silnější procesory". Tohle šulení si může dovolit nanejvýš u OEM sestav pro firmy, kde ví, že tam nikdo nikdy nedá jiný procesor, než ten, co tam osadil.

Ve skutečnosti by však nebyl důvod bránit osazení žravějších procesorů ani do desky se slabším napájením. Řízení napájecích obvodů je pod kontrolou BIOSu desky, která ví, jak má silné napájecí obvody. Tak dá i žravému procesoru jen tolik, kolik to napájení zvládne. A procesor poběží, jen to bude s o něco menším výkonem, než by mohl na mít na špičkové desce. I když tohle je spíš jen teoretická možnost. Stačí se podívat na test silných procesorů na různých deskách. Výkon i na nejlevnějších deskách není významně nižší, než na špičkových. No, pro jistotu bych měl dodat, že tohle platí pro AMD procesory. U nejžravějších Intelů na kvalitě desky bude záležet o dost víc.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1166x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2075x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1918x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1289x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1287x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3900x
Komentářů: 0