Intel se prý pustil do Nvidia ION – je ION nanic? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 25 únor 2009
alt NVIDIA zdá se zasáhla Intel v pravém a citlivém místě. Intel prý vytvořil prezentaci, ve které se snaží zdůraznit proč stojí NVIDIA ION za starou belu …

 

 

 

Pokud má Intel v něčem slabinu, pak jsou to grafické karty. I když je Intel s přehledem největší výrobce grafických jader na světě, je pravda, že jeho grafiky jsou proti NVIDIA a ATI funkčně hodně pozadu. Nicméně až doteď s tím problém nebyl. Jenže s příchodem netbooků by samozřejmě bylo dobré, kdyby ono integrované grafické jádro taky něco umělo. A zde se rozhodně shodneme, že čipová sada Intel 945GM je nejslabším článkem celé platformy. Nejenom že to celé strašně žere, ale funkčně je to skutečně jen zobrazovač textu na obrazovku. Nic víc to neumí. A zde přichází NVIDIA se svým rozhodně velmi povedeným čipsetem s integrovanou grafikou 9400M.

Intel se prý ve zmíněném dokumentu pustil do kritiky NVIDIA za to, že 9400M není nový čipset. To má Intel určitě pravdu, nicméně vzhledem k tomu, že jeho vlastní 945G (a další modifikace) je hodně starý 945M s GMA950. Navíc koho zajímá staří čipsetu, když to funguje jak má? Intel má také pravdu, když tvrdí, že spotřeba ION platformy je vyšší. Ano, o několik Wattů vyšší je, ale na druhou stranu je to dostatečně vyváženo výkonem a schopnostmi, což samozřejmě Intel nezmínil, protože by musel říci, že 945G je funkčně skutečně chudinka.

Intel se prý také nezapomněl zmínit o tom, že NVIDIA ION nebude mít na platformě ATOM dlouhého trvání. Intel totiž na konci letošního roku přijde s procesorem, který bude mít integrované grafické jádro a NVIDIA ION jako čipset bude zkrátka nanic. Nicméně NVIDIA to ví a už si také našla za ATOM náhradu – VIA. Dost možná bude pro Intel daleko nebezpečnější spojení VIA+NVIDIA, než NVIDIA+ATOM. U netbooků totiž nejde o výkon procesoru – ten je mizerný a nikdo nic jiného nečeká. Tahle platforma je spíše o minimální spotřebě a maximální funkčnosti. A v tomto směru má Intel díky dlouhodobě nepříliš vybaveným integrovaným grafikám dost mezery. Nejde jen o NVIDIA ION, jde i o platformu AMD NEO. Jak NVIDIA, tak ATI překonávají výrazně jakoukoliv integrovanou grafiku, kterou Intel má. Doteď to nebyl problém, ale s nástupem platformy netbook to už problém pro Intel bude.
NVIDIA zdá se našla Achillovu patu Intelu. Pro Intel samotný je ATOM platforma pohroma (i přesto že sama o sobě má úspěch – v tom je ten problém). Místo aby ATOM byl doplňkem je přítěží, protože likviduje výnosnější tradiční business. Snížila totiž značně příjmy díky poklesu zájmu o tradiční segment levných notebooků. Jenže pořád příjem mu snížila vlastní platforma, takže pořád to zůstalo v rodině. Pokud by ale NVIDIA ION byl úspěšný, rázem by Intel měl o problém více, jelikož by část příjmů byla už pro někoho jiného. Osobně si nemyslím, že NVIDIA ION udělá v kombinaci s Intel ATOM nějakou díru do světa. Intel se postará o to, aby jeho platforma byla zdaleka nejvýhodnější a NVIDIA bude paběrkovat díky podstatně vyšší ceně. Nebezpečnější by už ale NVIDIA mohla být s platformou ION2 poháněnou procesorem VIA Nano. Ačkoliv osobně platformě netbooků nefandím, jelikož to prostě není plnohodnotný 12“ notebook, vzhledem k zájmu ze strany zákazníků je mi jasné, že to úspěch má a mít bude. Intel na této platformě tak může dojet na svou letitou (a léta ignorovanou) bolístku v podobě chabé funkčnosti integrovaných grafik. Na druhou stranu pozice nedá zadarmo a NVIDIA to rozhodně nebude mít tak snadné, jak by se mohlo zdát. Ale ani ona to nedá Intelu zadarmo, takže se příznivci netbooků mohou těšit evidentně na zajímavý souboj. Každopádně pro Intel je platforma NVIDIA ION nevítaná konkurence a pokud taková prezentace existuje, tak je to jasně vidět. Na druhou stranu je možné, že ani žádná neexistuje. Osobně si myslím, že pokud by existovala, lhal by si Intel sám sobě do kapsy a pokud by myslel některé věci tak jak jsou uvedeny, byl by sám proti sobě ....

Zdroj: Fudzilla

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
korba.12 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - no jo intel 2009-02-25 06:36:47

no jo intel to je takový skrblík že mu de o každý dolar, přitom má majetku hodně a peněz taky lae on je to tak moc velký skrblík že jich musí mít ještě víc. Šak proto fandím spíše AMD, intel si o sobě moc myslí a ještě k tomu skrblí.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 09:51:46

intel nie je ziadny skrblik... intelu ide predovsetkym o jedno (ako kazdej firme) - zarobit... a to co najviac...

podla mna je jasne, ze Nano+nVidia v netbookoch a nettopoch predstavuje pre intel urcitu hrozbu.. zatial totiz nema ziadnu konkurenciu, ale s prichodom Nano+nVidia sa moze situacia na trhu trochu "priostrit" - co urcite nie je na skodu veci..

a podla toho co viem, mal by byt NANO este o kusok vykonnejsi ako Atom - takze v kombinacii s 9400M to bude rozhodne zaujimava volba a nova platforma, ktora sa intelu vonkoncom nepaci...
Pjenkys [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 20:37:14

No má být výkonnější, než ATOM.. Někdy neni to nejvýkonnější pravý ořechový;) Tím jsem teda nechtěl říct, že to je špatně, ale spíš to, že možná lidi stejně zůstanou u Atomu, protože už si udělal nějaké jméno. K tomu taky Intel vypustí Atom 280 s vyššími takty a taky s FSB 667MHz. Zároveň - jak se autor článku zmínil - chystá vyrobit CPU s integrovanou GPU, na což se rohodně těším, protože by to mohlo znamenat pěknou revoluci v mini-notebookách.

Ale nakonec: 12" notebook je stejně nejlepší (bohužel jsou od 16000Kč) a než vyjde NANO + 9400M, tak tu může být cokoliv. Třeba i to, že už lidi nakoupí se mini-notebooky, výrazně klesne poptávka a všechno tohle bude vcelka na prd.
Half [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-26 16:53:15

jo.. jasne... o jadrach Clarksfield a Arrandale viem a tiez som na ne zvedavy....
netbook s atomom vlastnim a je pravda, ze nejaky vykon od toho ani neocakavam - ale na vsetky bezne veci "v terene" a hlavne co sa mobility a vydrze baterie tyka je to proste super..
ja netvrdim, ze by mal Nano+nVidia urobit nejaku "dieru do sveta" a prekonat predaje intel atom - to urcite nie... ale ako fanusik IT sa tesim na novu platformu, ktora bude mat nieco do seba a vzhladom na to, ze atomu chyba konkurencia - bude to len ku prospechu nas vsetkych...
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 17:56:12

Skrblení je dobrá věc u firmy. Víte tam se tomu říká šetření nákladů. Je to veskrze pozitivní a i AMD skrblí i když si to něm nemyslíte.
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 20:43:18
avatar
tady jde hlavne o princip. intel nemel nikdy nvidiu moc v lasce a posledni dobou co se nvidia stale navazi do intelu dost mozna intel zalozil nove marketingove oddeleni pro boj s nvidii
Chaythere [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-26 12:22:45

Skrblí, skrblí, sorry, ale co to je za blbost ? Normálně vydělává nebo myslíš, že těch 90k zaměstnanců nebo kolik teď když je krize, dělá zadarmo ? Kdybys měl vlastní firmu nechtěl bys vydělávat ? Myslíš, že AMD dělá levný procesory protože má dobrý srdce a chce potěšit korbu.12 ?
DedecekHribecek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ano ano 2009-02-25 06:54:58

Intel si opravdu nadělal do vlastního hnízda. Tento hardwarový big blue začíná strácet odbylt právě díky svému přezírvému postoji ke grafickým kartám. Jeho težkotonážní larabee je v tomto případě nepoužitelné a ostaní modré grafiky jsou bída s nouzí. Popularita řešení na procesorech typu Atom je stále vyšší a práve absence rozumné grafické podpory může mít za následek, že se zákazníci přesunou od Intelu práve k duu Via nVidia. To je velice rozumná úvaha.

Moje škodolibé já má radost. Prostě Intelu nemohu odpustit jak se ke mě jako k zákazníkovi zachoval když jsem si kdysi koupil I 940. (Doufám, že si moje sklerotické já správně pamatuje označení té grafické karty.)
Neznámý  2009-02-25 06:59:11

Podle mě VIA jenom doteď oškrtávala Intel a AMD pozice, ale jestli bude vbýrobcem čipů pro Ion, může nastat, že si nVidia nebude dělat vlastní procesor, ale udělá jí za něj VIA. To by znamenalo, že velký výrobce čipsetů, kterého odstrnadil Intel, chystá odvetu. nVidia teď není nebezpečná pro Intel, protože vyvýjí Intel svoje Larrabe, ale pokud bude VIA+nVidia, budou zelení mnohem obávanějším bojovníkem.
D4NO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 16:31:40

Osobně tomu moc nevěřím, Via má S3.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 09:05:07

nvidia+via bude dalsia platforma.. hmmm.. dufajme len, ze zostanu vsetky kompatibilne, aby sme si nekupovali Windows for AMD, Windows for VIA+nvidia, Windows for Intel..
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 09:39:41

To zalezi ciste na MS jestli bude ve svych OS podporovat instrukcni sady dalsich vyrobcu, ne jen Intelu...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 11:51:36
avatar
V tom by nemel byt problem, protoze VIA vlastni licenci na vyrobu X86 procesoru, ktera prave chybi NVidii. Takze by to melo byt kompatibilni
digiman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 12:36:09
avatar
mno mam pro tebe asi zajímavou informaci ale ale existujou ruzný verze a pro intel nemáš jen ty 2(x68 a x64-86) co jsou běžně na trhu který jsou kompatibylní s amd ale i specialní pro itanium ale to se bavíme už o os pro servery
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 20:44:52
avatar
i ta kombinace via nano a cipset od nvidie vypada hodne dobre a snad tu konecne bude konkurence k atomu.
milhaus18 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 12:20:41
avatar
Ty vole ten intel si fakt neda pokoj...ted zazaloval Nvidiu a ted ji jeste dela tohle...no tomu rikam rivalita!!
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 20:46:24
avatar
výš co by ti na to intel řekl "to oni si začali".
Jorn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 14:41:52

Teda moc moudrej z toho nejsem... Z článku sem nepobral nic hodnotnějšího, než po přečtenáí nadpisu. Anyway - tehle nVidia prcek... Utáhne fullHD, nebo ne?
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 14:47:38
avatar
no měl by
cch [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 15:18:40
avatar
atom + 945g to nezvládne, samotnej procesor nedá ani 720p, a gk to neumí a umět nebude

ion= atom + nvidia by to měla zvládnout bez problému

samotný cpu nano zvládne 720p
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-02-25 20:49:01
avatar
i podle testů je v připadě atom+nvidia při přehrávání fullHD 720p cpu zatižen jen na nějakých 30%
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 917x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1486x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2157x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1955x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2754x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2203x
Komentářů: 1