Téma týdne: Zklamání, naděje, objektivita a přehled událostí Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 06 July 2009
Přejít na obsah
Téma týdne: Zklamání, naděje, objektivita a přehled událostí
Události a novinky
altA protože tu máme nový týden, je na čase se ohlédnout za tím uplynulým, který byl velmi zajímavý.

 

 

 

  • Téma týdne: Pády, naděje, objektivita a přehled událostí

A protože tu máme nový týden, je na čase se ohlédnout za tím uplynulým, který byl velmi zajímavý.Komentovaný přehled událostí týdne začněme pěkně od začátku. Máme rozhodně za čím se ohlížet.

 

  • Pády, naděje a objektivita …

 

Uplynulý týden byl plný poměrně hodně zajímavých témat všeho druhu. Několik z nich jsme poměrně podrobně probrali a samozřejmě naše diskuse se naplnily zajímavými i méně zajímavými názory. Nemohu si odpustit malé ohlédnutí za některými tématy, která rozhodně jen tak neutichnou.

Z mnoha zajímavých témat bych začal asi u této informace: SONY zachraňuje PS3 – bude vyrábět levnější PS3 Slim aneb další zbytečná herní konzole

Můj názor na herní konzole je obecně známý a několikrát jsem přesně a jasně vysvětlil, proč herní konzole typu PS3 a Xbox360 považuji nejen za zbytečné a umělou platformu, ale také škodlivé celkovému hernímu vývoji. Byl jsem označen za neobjektivního, což ovšem dost dobře nechápu. Co je neobjektivního na fakty podloženém názoru, že herní konzole PS3 a Xbo360 jsou zbytečné a krok vedle? Byl jsem také obviněn z toho, že kritizuji něco, co neznám a o čem nic nevím. Mohu vás ujistit, že bych si nedovolil nějaké téma rozebírat bez toho, abych o něm věděl co možná nejvíce. Důvod je jednoduchý, nejen proto, že když něco rozebírám a o něčem píšu, tak mě to samotného zajímá, ale i proto, že článek od člověka, co neví nic o tématu, o kterém píše, je naprosto zbytečný. Připravuji větší článek na téma, proč jsou konkrétně Xbox360 a PS3 zbytečné a škodlivé. Hodlám vysvětlit pořádně, proč je PC jediná herní platforma a jako jediný přežije, že nejsem proti herním konzolám obecně, ale proti konzolám zbytečným. Nechme tedy toto téma zatím stranou, každopádně rád bych předeslal, že se tímto tématem zabývám už delší dobu a docela dost o tom vím, takže nevidím nic neobjektivního na názoru, že současné next-gen herní konzole jsou prostě zbytečné.

Mnozí stále nechápou rozdíl mezi fanděním jedné značce a technologií, či slušnosti a objektivity obecně. Co mi osobně více vadí je, že mnozí odmítají slušnost, jako součást marketingu a obchodu. A už vůbec nechápu, jak někdo může spojit ocenění slušnosti a fair play v marketingu, s fanděním jedné značce. Oblíbený omyl, že DD je fanATIk, zaznělo i tento týden. Na rozdíl od jiných, já nejsem za své názory nikým placen, důkazem toho nechť je stav financí našeho serveru :). Pokud mě někdo chce někdo obvinit, že to dělám pro a za peníze, nechám ho tu dělat, co dělám týden, dva a až bude utíkat, otevřu mu dveře ;). Já chápu, že to někomu může být divné psát prostě o tom jak to je a jak se věci skutečně mají bez toho aby mě někdo platil za to abych o něm psal dobře a přehlížel sviňárny v zákulisí. Hodnotím prostě věci tak jak leží a stojí a fungují. Zkrátka a dobře na poli technologií, které mají smysl, fandím ATI i NVIDIA a i Intelu a jeho Larrabee. Jsem zákazník a v konečném účtování to zaplatím já a vy. Pokud si tedy někdo myslí, že fandím někomu (firmě) a protěžuji, je blázen. Já fandím jen sám sobě a nám zákazníkům – dobrá koupě je to co mě zajímá bez ohledu na to co říká marketing a marketingem podporované kecy a tzv. nezaujaté recenze, kterých je po světě jako maku. Není nad objektivní uživatelskou recenzi na vlastní kůži a oči.

Buďme ale konkrétní. NVIDIA CUDA vs ATI STREAM. V uplynulém týdne jsme tu měli tohle téma hned dvakrát. Nepíšu o tom ani tak proto, že je jedna nebo druhá technologie pro konečného zákazníka důležitá, píšu o tom proto, aby si někteří nemysleli, že je jedno něco více než druhé a že je to důležité pro zákazníka ;). V tomto týdnu se totiž NVIDIA nechala slyšet, že chce CUDA dostat i na jiné platformy a v této souvislosti je jedinou možnou alternativou ATI. Za pár dní se ale ATI nechala slyšet, že jen přes její mrtvolu – stejně jako by bylo absurdní chtít ATI STREAM na NVIDIA grafikách, je stejný nesmysl CUDA na ATI. Proč? Obojí sice v podstatě řeší totéž, ale každé tak, jak to vyhovuje grafikám dané firmy. Je jasné, že by CUDA/STREAM těžko jeli na grafikách konkurence stejně dobře. Navíc je podle mě nějaký souboj CUDA vs STREAM dávno pasé – obě prostředí podporují obecný standard DirectX a hlavně OpenCL a tak program pod jednou, či druhou technologií pojede na všem, kde je OpenCL podporováno.

Dalším podtématem je cenová válka ATI vs NVIDIA a 40nm proces. ATI se tento týden nechalo slyšet, že cenovou válku s NVIDIA nemá zájem vést a to jednoduše proto, že nemusí. Jak ale víme, tak ačkoliv má ATI dnes většinou lepší nabídku než NVIDIA, celkově je podíl stále asi 70:30. Proč? Protože čísla, podle kterých se to bere, vyjadřují počty vyrobených/dodaných čipů, nikoli prodaných, jak někdo občas v diskusi argumentuje. Do prodaných čipů se skutečně reklamační, náhrady nezapočítávají, do dodaných čipů/vyrobených čipů ale ano. Lze tedy opravdu dotovat dodávky čipů a Kolem 40nm procesu je také pořádně dusno a vrásky a pořádnou čáru přes rozpočet dělá hlavně ATI, ale NVIDIA, která je ve skluzu s vývojem už také naráží na mantinel. Osobně si myslím, že 40nm měla TSMC slíbit až na Q3/4 2009 a podobné to bude asi i se slibovaným 28nm na Q1 2010. Reálně bych 28nm viděl od TSMC až na polovinu Q3 2010 a to jsme možná také optimista.

Kolem pirátů, softwaru a sdílení bylo neobyčejně živo. Zejména pak kolem The Pirate bay. To nejdříve oznámilo, že zvažuje žalobu na Švédsko, za porušení lidských práv, v souvislosti s ne zrovna objektivním vedením soudního procesoru proti sobě. Zaujatý soudce, který nebyl odvolán je vážné porušení práv. Na to TPB navázalo oznámením záměru založit vlastní „Youtube“, které by nebylo postiženo cenzurou, jak si kde který nedemokratický režim pískne. Všechny ale omráčila zpráva o prodeji TPB investorovi, který chce udělat z TPB výdělečný legální business. Tento záměr mnohé příznivce příliš nenadchl a bude zajímavé sledovat, co z toho bude. Podrobně jsme všechna témata rozebrali v našich článcích. A to včetně toho, že na Pirátském softwaru vydělává Mafie, a že proti pirátům bojuje v některých oheldech také organizace, jejíchž některé praktiky si s těmi od Mafie nezadají ;).

Podívejme se dále …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineWednesday, 08 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 571x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1613x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1853x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2271x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2032x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2830x
Komentářů: 5