Konec dětí s ušima starců – zákon o omezení hlasitosti sluchátek Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Wednesday, 30 September 2009
altBohužel, moderní přístroje nejsou vždy úplně bezpečné a to si mnozí uživatelé neuvědomují.

 

 

 

Problém také je, že nebezpečné užívání přístrojů se projeví až po nějaké době. Nechvalně proslulá jsou audiozařízení se sluchátky, která opravdu výrazně poškozují sluch, pokud uživatel není rozumný a pouští si zvuk tzv. na plné pecky. Sami asi můžete potvrdit, že si klepete na čelo, když venku potkáte člověka, jehož hudební produkci i přes nasazená sluchátka poslouchá široké okolí. V současnosti nejsou výjimkou přehrávače, které do sluchátek pouští „hluk“ o 120-130dB, což je hlučnost startujícího proudového letadla!

Je jasné, že dlouhodobé používání těchto přístrojů s takovou intenzitou zvuků vážně poškozuje sluch a zdraví uživatelů. Bohužel ti nemají rozuma výjimkou nejsou ani mladí lidé, jejichž stav sluchu je stejný, jako u starších spoluobčanů. A kde není rozum, musí přijít někdo, kdo ho má. Nelze tedy nic než uvítat plošné nařízení EU, která chce omezit hlučnost na maximálně 80dB, což je hluk srovnatelný s hlukem na ulici v Praze v dopravní špičce. Tedy pořád více než dost.

Osobně si myslím, že podobné omezení a nařízení tu mělo být již dávno. Jen nezodpovědný blázen si pouští hudbu o takovéto intenzitě a myslí si, že jeho sluchu to snad ještě prospívá. Nikomu se zdravím rozumem takové nařízení a předpis vadit nemůže. Nejedná se o žádné omezení, pouze připomenutí, že sluch máme jenom jeden, musí nám vydržet celý život a není nutné si ho likvidovat ….

Zdroj: Dailytech.com

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
F3rda [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 18:52:03
avatar
Jedině dobře Jen si myslim, že kdo si bude chtít ničit uši, tak si přehraje software a pojede vesele dál
Navíc existují k sluchátkům různé zesilovače atd...
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 19:01:49
avatar
popravde, kdyz potkam pubertaka kterymu rvou sluchatka natolik ze to posloucha cely siroky okoli tak mi to fakt nevadi... co mi vadi jsou ty stupidni dilinky ktery nosej telefon s hudbou bez sluchatek, a myslej si jak jsou strasne cool kdyz si tam poustej madonu ci co to poslouchaj, nehlede na to ze kvalita tech jejich skuhratek u telefonu je hur nez bidna

Edit: jinak az bude standardem sluchatek 'ear-in' sluchatko, ktery se zastrci do ucha a odizoluje se tim venkovni ruch, pak prestanou mit pubertaci potrebu to poslouchat tak nahlas - osobne jsem jednim z techto pubertaku byl taky, a nahlas jsem hudbu poslouchal prave proto aby prervala okoli
Golo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 20:04:25
avatar
suhlas, najprv som mal obycajne sluchatka a pustal som to dost nahlas aby to za nieco stalo ale ked som si kupil Creative EP-430(tie ear-in) nieco cez 16€ tak staci ked dam ani nie polku hlasitosti, ma to super basy a nepocujem nic ine...
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:34:50

ano.. a potom je rozkos, ked takyto (ear-in in ear) pubertak ide po ulici a prechadza cez cestu.. prichadzajuce auto nie je moc dobre pocut, ale im to moc nevadi.. ved na prechode maju prednost.. milujem tychto "nesmrtelnych"..
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:55:47
avatar
nevim jestli to uz je, ale prednost chodcu na prechodu by mel docela razantne upravovat nejakej novej zakon. stejne jak tady tyhle nesmrtelny mam ale rad i lidi, kteri by mohli normalne svizne prejit prechod a ja jen pohodlne zpomalit pred nim, ale oni proste musi pockat az jim uplne pred prechodem zastavim a jeste ukazu ze opravdu muzou prejit...
AgipDieselTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 10:11:34

A pak jdou co noha nohu mine, asi tak rychlostí závodního šneka.
MaJJ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ... 2009-10-05 02:12:02

Jsem jedním z těchto lidí... Bydlím v Návsí (4k lidí) a chodím na střední do Havířova ... v Návsí nepouští přes přechod NIKDO, tak se nediv, že když v Havířově někdo zpomaluje, tak se raději ujistím, že fakt nechce klasicky projet.
negru.inger [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 12:33:21
avatar
Mno jo, ale to uz je pouze a jenom jejich blbost... ja osobne posloucham mp3 kdyz sedim v buse, kdyz pak vystupuju, tak to presne kvuli tomuhle vypinam, protoze co nezahlidnou oci, muzou vnimat usi, a pokud je mam ucpany, tak se to muze stat tragickym
KoHHHnA [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 20:57:38
avatar
jo jo, to je holt riziko se kterym se usí počítat. já si sice hudbu do sluchátek moc nahlas nepouštim, ale vzhledem k tomu, že moje sluchátka izolujou luxusně i při vypnutý hudbě se už otáčim pomalu všude, kde bych mohl něco přeslechnout .
j.matrix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:39:12
avatar
ani ked na teba trubia na ulici a potom ta niekto zrazi?
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:27:33

Matka příroda vytvořila člověka jako společenského tvora. A žíjeme v té společnosti. Tzn, že dostáváme od ní signály, často i životně důležité, například, signál auta, řvání houkačky, šustění kapsy, když tam nám někdo leze atd. Předpokládát, že prostě zakryješ oči a nikdo tě neuvidí, to dělají malé děti. Totéž s ušima. Je to velice neinteligentní dětinské chování. A DD a autoři tohoto zákonu májí pravdu. Člověk totiž ty uši potřebuje. Například, i pro hudbu.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 19:14:25
avatar
Zastávam názor že každý má právo dokurviť si svoj život sám.
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 19:45:07
avatar
Souhlas, proč to ještě uzákoňovat? Pak to dopadne, že na všechno budou zákony. Na tohle by měla platit výchova a placený zdravotnictví. Jen ať si zaplatí za opravu sluchu, pokud to vůbec půjde. Zákazy jsou horší než důsledky, ze kterých se můžeme poučit.
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 23:44:34
avatar
to aby nikdo nemoch nikoho zalovat za to ze to tam an sluchatkach nebylo napsany ze si muze pokazit sluch kdyz bude nahals poslouchat hudbu...úproto. Hôavne at u nas nejsou ty divne soudnme spory jako u nich kuli takovymhle pytomostem...
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Fakt? 2009-09-30 21:32:02
avatar
A kdo potom bude platit doktory a lecbu, az takovy "hluchoni" zacnou hromadne lezt do ordinaci? Sorac, ale ja osobne je ze svych dani sponzorovat nechci.
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 22:48:13
avatar
Nemôžeš rozkazovať ľuďom čo majú robiť vo svojom súkromí. To proste nejde - ak to pripustíš ochvíľu tu máš kapitalistickú totalitu ... a tvoja dane sú aj tak rozflákané politikmi v takých množstvách, že podvyživené zdravotníctvo je to najmenej.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:33:32

Ale můžeš a musíš, jinak uznáme i heroin. Ano, ideální zdrává společnost se reguluje sama, bez zákonů. Ale takovou nemáme.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:52:13
avatar
vsak proc ho neuznat?at si fetak nici sam zivot jak chce. ja bych normalne povolil jakekoli uzivani drog. o to vic ale trestal prodej
Kacab10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 16:18:04
avatar
Kde neni poptavka, tam neni ani nabidka... Jednou souvisi s druhym.
ljelinek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Ale 2009-10-02 21:52:44
avatar
tady nikdo nemluvi o nejakem omezovani, at si kazdy dela co chce, ale az potom prijde k doktoru, ze neslysi, tak at si toho dokotora a lecbu / pomucky pekne zaplati z vlastni kapsy. To same plati o alkoholicich, kuracich ci fetacich apod. - o skodlivych vlivech vi uz i kazde male dite, takze kdyz na to nekdo s.re, tak at potom pyka a ne ze se necha lecit na ukor ostatnich, kteri kdyz nahodou potrebuji napr. lazne, tak jim pojistovna sdeli, ze tohle nehradi.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:31:05

Nemá, sakra! Do něj bylo vloženo okolními lidmi a společnosti obrovské prostředky, a ten, kdo si myslí, že potom nikomu nedluží, je prostě nedvěčná svině. Ovšem, člověk s filozofii maximálmní snahy o okamžitý osobní požitek a pohodu to nepochopí. Ale blbci vůbec zřídka něco chapou.
worlds [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - TO ZASE PRRR 2009-09-30 20:30:37

Tohle zni jako pekna "békovina".
1. co se do toho ma co vrtat stat nebo EU!
2. je pravda ze s peckama poslouchat hudbu je dost silenost a od doby co mam ear-in od Sennu CX-300 tak si nemuzu stezovat a prehravac hraje na cca 1/4 sveho vykonu - odhlucneni super.
3. hlasitost vystupu je nemalo ovlivnen samotnym odporem sluchatek a tedy na 16 ohm spuntech muzeme poslouchat na 50% a trha nam to usi, na 40 ohmovych otevrenych sluchatkach od audio-technics uz musite jit k 85%.
4. V pripade ze prehravac nema LINE-OUT (jakoze dnesni i drazsi prehravace tento vystup nemaji) budete muset kvalitu a hlasitost ve svych reprobednach take ozelet.
2MATRIX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 21:09:43
avatar
Neviem čo sa do toho zase drbe EU každý ma pravo si pustit hlasitost ako chcu ten kdo si nechce kazit sluch tak si to da tižšie!!To radsej nech zakažu predavat cigarety a pod lebo všetci soplavý pancharti fajca a maju pluca jak starý tuberaci!to aj nech repraky k domacim kinam zacnu obmedzovat aj ked ja osobne na plné pecky nikdy nepocuvam vždy ma takito drblý zakon vytočí sem nevedel že sluchatka su zdraviu škodlive,nekdo pije alkohol nekdo fetuje každeho iditota sračky KEBY RADSEJ ZAKAZALY PREDAVAT ALKOHOL co má max 35% tupci to je moj nazor..
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:37:09

Bohužel, to nejde. Přílíš radikální snaha udělat z blbce normálního člověka přivede jen k agresi tohoto blbce. A vytvoří se buď nový nebo alternativní systém, to je všechno. Suchý zákon v 1917 v Rusku přivedl ke komunistucké revoluci. V Americe ke vzniku mafie.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:50:42
avatar
koureni a piti je moje svobodna volba. stejne jako je moje svobodna volba poslouchat nahlas hudbu a nicit si sluch
AgipDieselTech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 10:09:05

Máš pravdu a zároveň nemáš. Jde o to, že mladým lidem prostě některé veci nevysvětlíš (známe to asi každý z nás starších). Pak tyto nařízení alespoň trochu pomůžou. U těch sluchátek si to stejně normální člověk dá na 10%, nenormálnímu už pak je jedno, jestli to bude 90 nebo 70. Pak se to bude různě obcházet a upravovat (viz třeba vyřazování omezovačů rychlosti v autech).
erik48 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 21:34:55

caute chlapci....tak ja zastavam takties vas nazor..kazdy si ma kazit svoj zivot po svojom...nie aby sa do toho starali debili z hora a obmedzovali ma uz aj v tom ci budem cikat po stojacky alebo po sediacky....lebo po sediacky je to zdravsie.nech si to strcia.
som ties vlastnikom ear-in sluchatok konkretne koss plug..som s nimi max spokojny ale hlasne pocuvanie si aj tak jaksi neviem odtrhnut od tela...aj ked je pravda ze ked to dam tichsie tak mi to staci a hlavne nech si s mp3 robia co chcu ja ich mam k pc..a veza to vie ties pekne vybudit tot vse
MobyDict [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 23:49:15
avatar
preco kurvit? Ja si posloucham hudbu nahlas, protoze mi to pomaha odreagovat se a zapomenout na blbosti sveta,,,proste vypnout. A kdyz jsem chodil metrem nebo budem nebo proste PIDkov tak jsem si to stisoval, ponevadz nekomu vadi kdyz se clovek pohne a neze jeste je slisset ze nekdo ma neco pusteniho. Ale popravde fakt ty decka ktera chodi z mobilem a maj tam pusteny hip hop a tvari se drsne a poslouchaj to snad na nejhorsi kvalite tak to se jim jenom chcechtam a neverim ze neco takoyho se deje. Je to des. Jako nerikejte lidi ze vy si neradi nekdy pustite nahlas neco, proste ze mate chut si neco vybyt z hlavy a je to lepci nez alkohol.
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 23:34:39
avatar
a ještě beztak každý takový druhý má mp3 jenom o 128kbps.
Mescalamba [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Mno nevim.. 2009-09-30 23:44:54
avatar
..mě se sluch naopak zlepšil když sem si koupil vcelku kvalitní sluchátka a dobrou zvukovku. Ale je fakt, že to jede hlasitostí na minimum.. jinak by mi vytek mozek nosem..
Kacab10 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-09-30 23:58:02
avatar
Mam k telefonu Sony Ericson W810i nejaka levna sluchatka, co byla dodana s telefonem. Pokud si je dam do usi a pustim si hudbu, tak okoli neni mozno slyset. Kdyz si sluchatka sundam a vezmu si je do ruky (tak 30-40cm od hlavy), tak vubec neslysim nejakou hudbu, co z nich hraje.

Lidi, co to muzou mit tak nahlas vazne nechapu.
KALIK [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 08:14:44
avatar
Miluji svobodu! Další komentář je zbytečný...
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:38:23

Svobodu vraždit, krást a znasilňovat také miluješ?
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 09:48:48
avatar
tvoje svoboda konci tam kde zacina svoboda druheho cloveka. zatimco timhle se vrazdy, kradeze a znaselneni krasne vylouci, tak tohle nikoliv.
Gang [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 12:12:42

1. Viz na co odpovídám. Nebylo tam žádné omezení.
2. Tak, jak to bereš ty, má to dva háčky - někdo do tebe vložil určité úsilí. A vkládají dále. A ty to bereš. A tak máš vůči společnosti, jiným lidem atd dluh. Člověk, který si myslí jen na své pohodlí, tento dluh prostě neodevzdává.
Dále - pokud někdo žije jen pro své pohodli , tak nezabývá se stavením sebe jako osobnosti. Což vede k degradaci osobnosti. A takový člověk v jakýkoliv okamžik sebere svému bližnímu cokoliv prostě proto, že se mu to bude hodit a nikdo třetí nekouká. A při další degradaci ani díváci už nevadí. Tj, model, nabízená tebou je nestabilní. Takže celá tato definice svobody, pardon, také se nehodí. Není to výčitka vůči tobě, vůbec dát přesnou definici tak všeobecné věci je strašně těžko. Já ji, například, neznám. Ale i netvrdím, že znám. Na druhou stranu, nevím, zda-li má smysl se bavit o absolutní hodnotě věci, kterou se nedá přesně definovat. Zprvu bychom se měli dohodnout tu definici a potom mluvit o vlastnostech objektu. A už potom, možná, o jeho hodnotě.
3. Omezování, zmíněné ve článku skvělé zapadá do tvé definici - ať si poslouchají svou hudbu sami a nenutí k tomu okoli.
Igor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 14:14:47

Svoboda, jakou máme dnes, je právo, chovat se podle zákonů.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 15:46:19
avatar
to by mě zajímalo jak to chtějí udělat. Pokud omezí přehrávač pro výrobcem dodávané špunty do uší na 80dB, tak kolik dB pak budu mít já když si připojím Koss Porta Pro? Špunty do uší jsou mnohem blíž bubínku než otevřená sluchátka a navíc mají nižší odpor. Abych pak pomalu poslouchal jen v noci v tiché místnosti .
Já nikdy nemám přehrávač na max. hlasitost, vždy lehce přes polovinu, tak nevím jestli změnu nějak citelně pocítím. Každopádně lidi co nemaj dost inteligence na to aby domysleli dusledky svych cinu tohle neuchrání. Nebo snad EU sníží dB i na diskotékách, techno párty, koncertech? Dá mi pokutu když budu moc dupat po ulici?
legolas380 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 16:25:32

no ale nie su taky len pubertiaci. isiel som raz autobusom a nejaka odhadujem 50-60 rocna tetka si pustila Jadranku tak nahlas, ze som si myslel ze to hra radio autobusu. az ked vystupila som som si vsimol ze mala slichatka. ja inak patrim k tym ktorym to vadi ked pocujem ako niekomu nieco susti. neznasam tie vyskove zvuky z telefonov, sluchatiek a casto aj notebookov(neratam toshiby, alebo to co ma subwoofer)
ja mam in air sluchadla a hlasitost mam tak na 13-tke(z 30) a je to fajn.
Martincz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-10-01 16:31:29

Ať žije EU..
Problém není že by si lidi chtěli níčit sluch ale v tom že když si hudbu nedaj na "plné pecky" tak prostě nic neuslyší přes hluk okolí.. Omezeni hlasitosti na 80db který si přirovnal k hluku který je v Praze při odpolední špičce spíše zhorší, řešením by bylo odstraňení starých autobusů,náklaďáků a podobných strojů které dělaj opravdu nesnesitelný hluk, další možnost je odstranění nekvalitních sluchátek z trhu..
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineWednesday, 08 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 708x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Monday, 06 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1708x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíThursday, 02 May 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1871x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Tuesday, 30 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2287x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Friday, 26 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2039x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2842x
Komentářů: 5