Creative Sound BlasterX Katana V2 – TEST a REVIEW univerzálního soundbar 2.1 systému Tisk E-mail
Napsal Jan Belka   
Pátek, 28 červenec 2023
Přejít na obsah
Creative Sound BlasterX Katana V2 – TEST a REVIEW univerzálního soundbar 2.1 systému
Sound BlasterX Katana V2
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • Creative Sound BlasterX Katana V2 – TEST a REVIEW

                                                         univerzálního soundbar 2.1 systému

V dnešní recenzi se podívám na novou generaci poměrně populárního a povedeného soundbar systému s dedikovaným subwooferem od společnosti Creative. Jedná se o nástupce původního modelu Katana, který jsem měl možnost otestovat před dlouhými 6 lety. Ve své době se jednalo asi o jeden z nejlepších a nejzajímavějších univerzálních soundbarů v dostupné cenové hladině kolem 7-8 tisíc korun vč. daně. Creative udělalo u nové V2 verze hodně změn, celý design obojího, tedy soundbaru i subwooferu je úplně odlišný. Narostl také výkon.

Pokud dáme oba modely vedle sebe, je hned patrné že V2 nám trochu povyrostl, ale stále jede o celkem kompaktní domácí řešení, žádné velké Hi-Fi krabice. Samotný soundbar má velikost 600 x 95 x 62 milimetrů a působí mohutnějším dojmem proti předchůdci. Uvnitř najdeme stejně jako u původní verze čtyři reproduktory. Jsou zde dva středové reproduktory o průměru 63 mm, zde se tedy žádná změna neudála. Pak jsou zde dva výškové reproduktory o průměru 19 mm, což je překvapivě menší průměr než u první verze, ovšem výrobce je hodně vylepšil a slibuje i při menším průměru mnohem kvalitnější zvuk. Toho dosáhnul tím, že vybavil výškové reproduktory novým látkovým kuželem s možností produkovat čistší a vytříbenější výšky.

Povyrostl subwoofer, kde jsme se posunuli ze 133 mm na 165 mm měnič. Narostl i celkový hudební výkon soustavy z 75W RMS na 126W RMS s tím že špičkový výkon je úctyhodných 252W proti 150W u předchůdce. Samozřejmě je otázkou, zda výkon bylo to, co by uživatele trápilo nejvíce ;). Reproduktory jsou pak napájeny třemi zesilovači s patentovaným více jádrovým digitálním procesorem signálu, který ovládá středové a výškové reproduktory a subwoofer samostatně. Výsledkem je důrazný a působivá reprodukce zvuku na každé frekvenci. Díky tomu tak poskytuje nová verze Katany o 68% vyšší výstupní výkon než původní model z roku 2017. Další novinkou jsou certifikovaný dekodér pro Dolby Audio. Pro fanoušky RGB mám dobrou zprávu, stejně jako u předchozího modelu i zde je zespodu samotného soundbaru přítomno několik desítek RGB LED diod a ty jsou kompletně řiditelně skrze doprovodný program.

Frekvenční rozsah zůstal kupodivu nezměněn, stále jsme na 50 – 20 000 Hz. Sounbar lze připojit stejně jako první verze skrze Bluetooth ovšem v novější verzi 5.0. Další možností je optický kabel, AUX a moderní USB-C, který nahradil starší USB-A. Pak zde máme kompletně nový HDMI s podporou ARC a také zcela nový výstup SXFI. Výrobce také slibuje plnou kompatibilitu s herními konzolemi PS5, PS4, Xbox Series X a S a také s konzolí Switch od Nintenda. Možnosti připojení jsou tedy vynikající. Pro pohodlné ovládání pak slouží notně přepracované dálkové ovládání, které je vůči předchozímu modelu tak třikrát větší a působí mnohem víc „HiFi“ dojmem.

Pokud jde o hráče PC her, pro ně si výrobce připravil hned dvě celkem zajímavé funkce. Tou první je Scout Mode, který se zaměřuje na detekci zvuků prostřednictvím vylepšených zvukových podnětů a zvýrazňuje každý detail ve hře. Ať už je to zvuk nabíjení zbraní vašich nepřátel, nebo mírný třepot v trávě. Režim Scout Mode má schopnost definovat zvuky přímo v uších. Druhou technologií je SXFI Battle Mode, která j ovšem dostupná jenom pokud máte k soundbaru připojená sluchátka. Tento režim umožňuje směrovat místa, odkud přichází střelba, ale také určit její vzdálenost, takže můžete doslova na milimetry přesně určit polohu vašich nepřítel.

A jaký je tedy Katana V2 v praxi?



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1039x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1918x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1883x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1266x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1270x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3883x
Komentářů: 0