Fandové XBOX One se zlobí za PC verze her - Neexistuje už důvod, proč konzoli používat! Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Neděle, 06 březen 2016
altMicrosoft podle všeho hodil v souboji s PS4 ručník do ringu a vzdal to s XBOX ONE jako konzolí.

 

 

 

 

Oznámení společnosti MICROSOFT, že bude své v minulosti konzolové herní exkluzivity nově vydávat i na PC a z XBOX ONE a PC vytvoří jednu herní XBOX WINDOWS 10 platformu, se setkalo s velkým a kladným ohlasem. Zejména proto, že něco podobného MS sliboval už roky, ale nikdy nerealizoval a nechával tak potenciál pálit ve velkém. Dnes jsou ale technické předpoklady to realizovat snadno, protože jak víte, XBOX ONE je jen funkčně omezené PC jedoucí na běžném x86 AMD hardware a hlavně ořezané verzi Windows 10. Technicky tedy neexistuje absolutně žádný důvod, proč by hry pro XBOX ONE neměly normálně fungovat i na PC v základu se stejným OS Windows 10.

Nicméně tato zdánlivě prospěšná věc pro všechny - vývojáře, hráče, hry samotné i herní a technický vývoj, se nelíbí některým konzolistům. Konkrétně především fandům Xbox One konzole. Ti tvrdí, že vlastně pominul důvod, si Xbox One vůbec koupit, když stejnou hru budou moci hrát i PCčkáři a v lepší grafice. A dokonce tak mnozí ruší předobjedávky na hry, které měly být právě XBOX One exkluzivní a nyní vyjdou i na PC.  

Další pozorovatelé pak tvrdí, že celý krok připomíná kapitulaci společnosti Microsoft na konzolovém poli v boji se SONY PlayStation 4. Exkluzivní konzolové hry jsou sice prokazatelně morem, který vývoji ubližuje, ale zároveň drží tuto umělou platformu na živu a mnozí jsou tak ochotni si kvůli exkluzivní hře koupit tu jinak nevýhodou herní konzoli, která je sice uzpůsobena pro hraní her, ale postrádá výkon a vývoj, takže hry, když už u nich ztrácet čas, si mnohem lépe vychutnáte na pořádném PC. Bez exkluzivních her u XBOX ONE ale prý končí souboj na konzolovém trhu, protože exkluzivity bude nyní nabízet jen PS4, zatímco hry pro XBOX si můžete zahrát i na PC. Proč si tedy kupovat a používat XBOX One?

Nutno dodat, že Microsoft opravdu souboj konzolí současné generace prohrál už dávno a byl čas to reálnými kroky zohlednit. Xbox One je výkonově slabší než PS4, Kinect je nefunkční propadák a i uvedení konzole MS hrubě nezvládl, což mu výrazně ublížilo. PS4 je jako ona umělá konzolová platforma, jasně lepší. Microsoft tak podle mého názoru udělal jediný logický krok a správné rozhodnutí. Nemělo smysl pokračovat v souboji XBOX ONE vs PS4, který prostě nejde vyhrát ani rozumně bojovat. MS se tak obrátil na roky ignorované PC, které ignoroval proto, že na této platformě nemá jeho Windows žádnou konkurenci. MS využil faktu, že XBOX (i PS4) jsou dnes postaveny na PC základu a XBOX dokonce běží na Windows 10. A tak se rozhodl porazit SONY a jeho PS4 celou silou mnohem větší základny uživatelů, kterou tvoří jeho Windows. Samozřejmě chápu, že některým konzolistům, kteří roky věřili nesmyslu o smrti PC platformy, se tento krok nelíbí, jelikož to fakticky znamená, že naopak klasická konzole umřela, ale samotný XBOX ONE nikam neodchází. Proč taky? Jasně, osobně si myslím, že tohle zařízení je nesmyslné a za ty peníze nestojí, ale pro řadu uživatelů je to jednoduše přístupné řešení jak hrát, protože PC platformě nerozumějí (nebo nechtějí). Pro ně tak bude tohle konzolové PC stále k dispozici. Vyhrát by měli všichni. Vývojáři, hráči i Microsoft.

Jenže to by ty hry musely fungovat. Windows 10 STORE je zatím nepoužitelná platforma s hromadou omezení a nikdo při smyslech si tam hru nekoupí. Ne pokud ji může mít třeba ze STEAMu nebo GOG. No a pak je tady fakt, že vzít hru vyvinutou pro konzoli a její publikum, ve které schováte příšerné ovládání, horší AI, horší grafiku a řadu dalších věcí, a vypustit ji na PC, kde všechny neduhy vyplují na povrch, není dobrý nápad! Bohužel přesně to předvádí třeba GEARS of WAR. Férově ale musíme říci, že v tomto případě jde o původně exkluzivní Xbox hru vyvinutou už dávno na zastaralém engine. U chystaných her, které již budou počítat s tím, že rovnou vyjdou i na PC, by to mohlo/mělo dopadat lépe. Osobně si myslím, že XBOX ONE platforma oslabí, protože mnozí se přesunou opravdu na PC, které dost možná i mají. V případě že stejná hra vyjde na obě platformy a budete si dokonce moci nainstalovat na obě, většina si ji dá na PC. V tomto případě tedy souhlasím, že pro část uživatelů opravdu ztrácí XBOX ONE smysl. Pro některé další ztratí význam možná i v blízkém budoucnu, pokud MS opravdu realizuje plán s HW upgrady konzole, bez kterých nové hry možná ani nepojedou, čímž z ní v podstatě prostě udělá už počítač s tím rozdílem, že se o nic nemusíte (nemůžete) starat.

PlayStation 4 se tak asi může pomalu radovat z jasného vítězství, na druhou stranu, pokud MS začne dělat věci pořádně a dotáhne to všechno, tak bude Windows 10 mnohem větší a pro hráče i vývojáře zajímavější herní platforma. Sony svou PS4 udrží ve hře jen tím, že exkluzivity nadále bude uměle omezovat jen pro sebe. Nicméně jen to zvýrazňuje fakt, že exkluzivita her škodí vývoji a hrám samotným. Kromě kapes SONY vydělávající na zbytečné PS4, opravdu nikomu neprospívá. Rozhodně ne hráčům. Řada tqěch exkluzivních her by prostě na PC vypadala lépe, hrála se lépe a byl z ní prostě lepší dojem. Jenže bez těchto exkluzivit, které vytváří onu umělou konzolovou platformu, zkrátka ztrácí pro řadu uživatelů smysl. A to přesně i současné události potvrzují, ať se to některým líbí, nebo ne. Takže je zde na místě ono "já jsem vám to říkal" ;).

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 618x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1639x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1861x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2279x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 2034x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2833x
Komentářů: 5