PlayStation 5 PRO dorazí! Využívá nové čipy od AMD. O kolik je výkonnější než současná PS5? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Thursday, 20 July 2023
altHned z několika spolehlivých zdrojů uniklo, že SONY opravdu vydá vylepšenou PS5 generaci.

 

 

 

Výrobci konzolí jsou spokojeni s prodeji a zájmem o současnou generaci. Speciálně SONY ještě nedávno měla co dělat, aby vůbec výroba stačila poptávce. A jasně vede v prodejích nad Xbox X sérií. V tuto chvíli už prodeje téměř jistě překonaly 40 milionů kusů. Spolu s dalších desítkami milionů prodaných Xboxů se tak může radovat i AMD, protože RYZEN procesory a Radeon grafiky, které pro obě série konzolí dodává, nejsou samozřejmě zanedbatelný objem výkonných čipů. A vypadá to, že si AMD zajistilo odbyt dalších a podstatně lepších.

Ze zákulisí společnosti SONY totiž hned od několika spolehlivých zdrojů unikla informace, že se opravdu chystá vylepšená současná generace. Tedy konzole známá jako PlayStation 5 PRO, podobně jako kdysi byla PS4 PRO. Tedy půl-generace. SONY vyvíjí novinku pod označením „Project Trinity“ a ve spolupráci s AMD připravilo masivně vylepšenou platformu, která je fakticky úplně nová.

PS5 PRO má údajně používat procesor architektury ZEN 4 (ve hře je i ZEN 5, ale platforma byla vyvíjena dříve než ZEN 5 byla připravena, takže i kvůli výrobním procesům je použití ZEN 4 pravděpodobnější). Nevíme stále počet jader/vláken, ale samo AMD vyvíjí high endové APU založené na 16jádrovém ZEN 5 v kombinaci se RDNA 3.5 grafikou se 40 CU a údajně platforma SONY pro PS5 je tomu docela podobná. Nicméně tady bohužel zatím není jasno. Každopádně 16jádrový procesor místo 8jader, v současnosti nelze zcela vyloučit ale ani potvrdit. Ovšem i kdyby to bylo zase „jen“ 8jader/16vláken, jde o velký posun, protože u novinky to bude minimálně ZEN 4 architektura, proti současné ZEN 2 (RYZEN 3000). Speciálně tedy herní výkon bude velmi zásadně vyšší.

Samozřejmě to podstatné je hlavně grafická karta. PS5 dnes používá Radeon se 36CU architektury RDNA 2. Výkonově se bavíme o něčem mezi RX 5600 a RX 5700 XT. Tomu samozřejmě odpovídají i dalších schopnosti a výbava. SONY však chce výrazně posílit, zejména pokud jde o možnost skutečně používat novou konzoli na 8K TV, s VR headsetem a také hry s více RT efekty. PS5 PRO by tak měla nést RDNA 3 grafiku (spíše prý RDNA 3.5) se 60CU. A to v kombinaci s neupřesněným množstvím GDDR6 paměti na taktu 18GHz proti současným 16GB GDDR6 na 14GHz dnes. Objevují se také spekulace, že nová platforma bude ještě blíže hernímu x86 PC. Údajně SONY nemusí použít tu konstrukci sdílené paměti pro CPU a GPU, jako je tomu v současnosti. Nový RYZEN procesor prý bude používat normálně systémovou DDR5 paměť a grafická karta bude mít svou vlastní GDDR6 kapacitu paměti. Dává to samozřejmě smysl s ohledem na posun v technologiích jako AMD Smart Access Memory, či DirectStorage, kdy samo SONY podobné technologie používá už u současné PS5.

Bohužel neznáme samozřejmě detailně všechny specifikace. SONY však chce mít vše hotové ještě letos, kdy by vývojářské kity měly k herním tvůrcům a studiím dorazit v Q4. Výroba konzole by pak měla naostro začít příští rok, tak aby PlayStation 5 PRO, byla dostupná v listopadu 2024. Nutno říci, že náznaky tohoto vývojem jsme slyšeli už dříve z více zdrojů. Udělat PS5 PRO dává pro SONY hodně smyslu. Také z hlediska předpokládané nové platformy AMD je a bude vše připraveno, kdy s ohledem na cenu a nutnou dostupnost je pravděpodobné použití hlavně 5nm výroby (i proto má tedy kombinace ZEN 4 + RDNA 3,5 největší smysl). Pokud jde o výkon, tak se v zákulisí mluví, že po stránce rasterizace, tedy čistého grafického výkonu by nový AMD Radeon v PS5 PRO měl mít zhruba 2x vyšší než současný Radeon v PS5. Nicméně třeba výkon v RayTracingu je prý 2,5 lepší atd. Celkově by mělo jít o SoC platformu na míru od AMD pro SONY PS5 a kódové označení novinky je ze strany AMD údajně „VIOLA“.

Každopádně doufáme ve velký posun, kdy je to opravdu třeba. A speciálně příští rok už budou současné konzole beznadějně zastaralé a zdržovat herní vývoj i kvality her. Takže pokud nová platforma ponese minimálně 8 jader, lépe 16 jader ZEN 4 (ZEN 5) a k tomu grafiku na úrovni výkonu RX 7700 série s RDNA 3+ architekturou, a to vše s pořádnou kapacitou paměti, bude to solidní upgrade pro dalších několik let, než dorazí regulérní nová generace PlayStation 6.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-22 10:41:35
avatar
PS 5 není vůbec špatná mašinka a tahle PRO verze by mohla být fajn na takové to domácí gaučové hraní, ale u mne stále vede PC :-) a to i na gaučové hraní :-)
dawo [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-23 00:24:05
avatar
Pc je lepší, ale za ty prachy je konzole suprova. Osobně mám xbox a mezi mě že Microsoft neplanuje upgrade. Používám to s klávesnicí a myši když hraju fps, takže se pro mě rozdíl mezi pc a konzoli setřel.
Vesy [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-23 11:46:43
avatar
Já zastávám názor, že nejlepší je mít obě platformy, jak PC, tak i PS5 a na PC hrát hry, které nejsou na PS5.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-23 13:34:56
avatar
Akorát teda až na to, že na PS5 hrát jen z nouze a to exklusivky, co nejsou na PC.
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 00:51:58

Ja mám herne pc (5800x3d, 32gb dominator, 7900xtx sapphire nitro+, 34” qd oled alienware) no odost lepšie si hry vychutnávam na konzoliach napojených na masívnej 83” tv.

Mám lepší vnem z hry. 83” oled uhlopriečka doslova dehonestuje maly 34” monitor. Veľmi sa mi tiež páči napriklad dualsense na ps5. Je cítiit keď lámem niekomu kosti v dead space. Keď strieľam - ten spatny naraz na triggeroch. Vybracie, hrom keď buchne a pod…toto mys a klávesnica nedokaze.

Takisto nevidím žiaden rozdiel v grafike. To by som to musel mat vedľa seba aby som si všimol daky tieň niekde. Pritom hra na 7900xtx vs ps5 vyzerá takmer identicky, tu je vidieť že 99.9% ľudí hra na kancelárskych pc a lowcostovych konzoliach a vývojári na to 0.1% highend strojov úplne kašlú.

Za dalsie konzole sú nádherne odladene a vsetko tam beží ako má. 1hw 1 sw a vsetko krásne odladene. Ja prakricky pc používam len na zopar multiplayer competetive hier inak všetko ostatne idem na konzole. Viac si to tak užijem a vychutnám.
snajprik [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 09:55:46

Ja mam PC pripojene k monitoru 32" k receiveru 7x145W k TV 43", k projektoru biele platno na stene 120" dokonca aj s mobilom, pračkou, chladničkou...
Počitač nema žiadne obmedzenia, mne PC papa aj DVD od PS5 a aj hry s PS5 cez emulator mi idu na PC i Pubg Mobile mi cez emulator ide na PC.
PS5 je fajn ked chceš robiť na PC a deti otravuju že si chcu zahrať, tak je pošleš na PS5 aby som mal pokoj
PS5 vie PS5, mobil vie mobil, PC vie všetko
SuSty [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 13:21:42

Žiaľ u mna to tak nefunguje. Naposledy som reinstaloval celé pc asi mesiac dozadu lebo už som bol zúfalý. Teraz mi po novom nejde zasa hogwarts…vždy keď sa dakde teleportujem alebo spustam hru, tak mi začne preblykavat obraz a mám tak 50% šancu že sa to celé zasekne. Teraz som tiež inštaloval new world a strašne mi to seká. Aktuálne mám čerstvo inštalovaný win…mám tam len Battle.net, steam a ovládače a polka hier mi seká a polka ide v poriadku.

Tiež som skúšal pc na tv ale nešlo to lebo keď sa vyskytol problém tak vyťahovať klavwsnicu a mys na gauči a dohladavat problém bola katastrofa.

Nie načo, rozdiel v grafike medzi lowcostovou konzolou a highend pc je prakricky takmer žiadny. Pri hre ani neni možné si daky tieň niekde všimnúť. No ta konzola je nádherne odladena a všetko tam ide ako má.

Ja som sa na pc tak nevedel spolahnut že aktuálne aj pracovne veci už robím len na macu. Proste pc má milión kombinacii hw a sw a niekomu to ide a má šťastie ale väčšina zaživa sekanie, stuttering a problémy.
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 14:01:45
avatar
Odjakživa jsem si skládal PC sám, už od prvního v nějakých 13 letech a teď mi je 40 a nikdy jsem žádný problémy neměl. Windows jsem taky používal snad skoro všechny a žádný problémy jsem s nimi neměl. Mám asi na kompy sakra štěstěnu
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 19:40:35

To spíš zní ,že máš vadnou grafiku. Na čistě instalovaném OS s ovladači když ti bliká obraz tak je něco hodně špatně
FerrariF50 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-24 13:21:13
avatar
Chápu, holt každý to má jinak. Já měl PS4 Pro jen na exklusivky a jako i když bavilo, tak hraní na gamepadu pro mě fakt není. PS5 jsem vynechal a čekám na PS5 Pro, kde budu hrát zase jen exklusivky. Nejvíc se těším na Horizon FW, kde jsem si už nechtěl kazit zážitek z hraní na zastaralé PS4 Pro. Třeba do té doby ale vyjde i na PC
YORGi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-07-25 17:05:42

Výkon je opravdu to poslední co by v posledních 5 letech nějak zdržovalo nebo snižovalo kvalitu her .
Za vše mluví nejůspěšnejší hra poslední doby, Battlebit s grafikou na úrovni robloxu.
Nebo mě třeba za poslední rok asi nejvíc bavilo Everspace2, indie hra s grafikou na úrovni "jo to je ok".
Darktide s krásnou a detailní grafikou už ani nehraju a to sem na něj čekal fakt dlouho...spíš mě štve, že jsem si pořídil naprosto zbytečně výkoný počítač.
Nebo vy si snad opravdu myslíte, že větší výkon u mezi generační konzole kterou bude mít minimum lidí něco zachrání?
V žumpě ze které vylezl Golum, Saints Row, Forspoken a další "klenoty" by se ale určitě víc výkonu hodilo aby nemuseli optimalizovat už vůbec nic
freakyfriday [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2023-08-05 14:54:27

Poslednú dobu hry moc nehrám ale radšej si zahrám Forza horizon 5 na steame ako čokolvek na ps5, z ps5 sa u mna stalo niečo ako "epic games" ...claimnem free hry na psplus a tam to končí ....pc mam už dôchodcu i5 8600k/vega56 a stále ma viac baví ako playko , kupoval som hlavne kvôli GoW a par mesiacov na to ho bezprecedentne uvolnili aj na steam ...xbox vôbec nechápem šak si poskladám pc a zapnem na telke, a sony je zas slabý črep kde seká aj dirt 4 na 4k telke ....
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceThursday, 25 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 295x
Komentářů: 0
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1319x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1041x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1138x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3724x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0