Souboj kapesních PC konzolí: MSI Claw s Intel Core vs ASUS Ally s AMD RYZEN. Jasná záležitost? Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Úterý, 20 únor 2024
altSpolečnost MSI nedávno odhalila vlastní herní konzoli na cestu. Jeho CLAW spoléhá na Intel.

 

 

 

Představit dnes mobilní herní konzoli na Intel platformě, je překvapivé. Zejména když se dnes obecně ví, že největší slabost Intelu je právě efektivita a výkon na nižších TDP proti AMD a jeho fenomenálnímu RYZEN ZEN 4 generaci APU, jakým je RYZEN Z1 EXTREME (RYZEN 7040/8040U). Ostatně je důvod, proč téměř všechny mobilní PC kapesní konzole, jsou dnes založené na AMD platformě. Kombinace CPU a hlavně integrovaného GPU výkonu v jednom čipu při nízké spotřebě 15 – 30W je bezkonkurenční. Speciálně proti Intelu, který na stejný výkon dnes potřebuje nejméně 2x více, ne-li 3x více W, a i to nemusí stačit.

Rozhodnutí MSI představit jeho konkurenci proti konzolím jako je ASUS ROG ALLY apod. ve formě PC handheld konzole CLAW postavené na Intel Core Ultra, bylo tedy překvapivé. Konkrétně MSI používá Intel Core Ultra 7 155H v kombinaci s 2x 8GB LPDDR5-6400MHz a 512GB nebo 1TB Gen4 SSD. CLAW má také 7“ 1920x1080 displej s až 120Hz, stejně jako třeba ASUS ROG ALLY. MSI má mnohem větší baterii 53Wh proti 40Wh, cena je ale podobná (799 Eur). Jak si novinka od MSI vede v přímém srovnání s cenově totožným ASUS ROG ALLY?

Jde o objektivní srovnání platforem Intel Core Ultra 7 155H s AMD RYZEN Z1 Extreme se stejnými 16GB LPDDR5-6400MHz paměti a Gen4 SSD se stejnými 7“ LCD a rozlišením. Srovnatelnější to být tedy už nemůže. Jak víme, nejde jen o procesory, ale hlavně o výkon integrovaných grafik, která je samozřejmě zásadní pro herní výkon. A jak to tedy dopadlo? Pro MSI dle očekávání špatně:

V žádné hře nedokáže jeho Intel platforma porazit konkurenci s AMD. A čím je TDP nižší, tedy blíží se v úsporných režimech k těm 15W, tím je rozdíl větší. Intel platforma je prostě a jednoduše o desítky % slabší na stejném TDP, nemluvě o mnoha problémech s Intel GPU ve hrách obecně, kdy na Radeon ovladače a jejich podporu ve hrách, Intel prostě stále nemá. MSI ještě může něco vylepšit dalším laděním firmware, ale těžko z toho vykřeše zásadně víc a porazí fyziku. Možná donutí konzoli běhat na vyšší TDP déle, ale fyziku ani vlastnosti ne plně konkurenceschopné Intel platformy, prostě neoblafne.

Je tu zkrátka velmi dobrý objektivní technický důvod, proč prakticky všechny PC herní konzole ala ASUS ROG ALLY nebo STEAMDECK atd. atd. (nemluvě o velkých Xbox X a PS5 konzolích), dnes používají AMD platformu, a nikoliv hardware od Intelu. MSI bude mít opravdu velký problém svůj CLAW prodat, protože konkurence je dnes na poli podobných zařízení už velká. A bude se dále rozrůstat. Z hlediska herního výkonu a efektivity MSI zvolilo zjevně horší platformu. A chtít za ten horší výkon stejné nemalé peníze?

  • Proč MSI vsadilo na horší platformu? Nemělo na výběr …

Někteří se asi logicky zeptají, proč MSI také nepoužilo zjevně pro dané účely dnes mnohem lepší řešení od AMD a nesnažilo se svou konzoli jinak vylepšit proti konkurenci. Inu, viděli jste v poslední době kdysi bohatou nabídku MSI grafik? Schválně kolik tam najdete Radeon RX 7000 edic a modelů. A podívejte se i na nabídku MSI AMD desek. A za vše mluví i nabídka MSI notebooků s AMD procesory a grafikami. Ano, MSI a AMD dnes nejsou k vidění tak často, jak tomu bylo kdysi. Nepochybně MSI k tomu bude mít nějaké hezké marketingové vysvětlení, ovšem pravda je celkem jednoduchá.

Důvodem je, jak se MSI k AMD zachovalo v minulosti. Před několika lety, když NVIDIA začala s tím svým nechvalným tzv. „partnerským programem“, v rámci kterého chtěla donutit výrobce karet aby přestaly uvádět své nejlepší značkové edice i s AMD čipy, bylo MSI prakticky prvním, kdo hodil AMD přes palubu, a právně pochybnou spolupráci/diktát NV podepsalo. Jak dnes víme, partner program NVIDIA nakonec vybouchl, když celá věc vyšla veřejně najevo, protože se proti postavila řada jiných firem a OEM výrobců, kteří upozornili mimo jiné na jeho zjevnou nelegálnost. A také dali najevo, že NV nemá žádné právo si podobné věci diktovat. Bohužel ne všichni našli potřebnou odvahu se NV postavit včas a plné míře. MSI v té době už uznalo diktát NV a odsunulo AMD Radeon karty na druhou kolej. Začalo je různě přejmenovávat a dokonce schovávat. Již uvedené edice trapně mizely z nabídky i stránek MSI, jako-by nikdy neexistovaly apod. Vše přesně dle diktátu NVIDIA, kterému se MSI jako jedna z mála (ale ne jediná) firem kompletně a extrémně rychle podřídila.

Přirozeně od té doby tedy MSI ztratilo pozici prioritního partnera pro AMD. A některé čipy mu dnes AMD nedodává vůbec. Proto nabídka MSI Radeon apod. vypadá, jak vypadá. A je to škoda. Kdysi dělalo MSI výborné Radeon grafiky. O základních deskách nemluvě. Dnes zbyly jen zbytky a někdy vůbec nic. A s ohledem na atraktivitu současných AMD produktů a platformy jako takové, která je z mnoha důvodů nejlepší na trhu ve všech segmentech, je to prostě škoda.

Nepochybuji o tom, že MSI zkusilo získat od AMD jejich RYZEN Z1 pro svou CLAW konzoli, protože z technologického hlediska moc dobře ví, že jde o dnes nejlepší řešení. A pokud někdo bude popírat, že AMD RYZEN Z1 Extreme je lepší řešení než Intel Core Ultra 1xx, tak buď záměrně lže nebo tomu nerozumí. Překvapilo by mě ale, kdyby AMD vyšlo společnosti MSI vstříc. Speciálně když těch čipů není dost a zájem o AMD platformu mají dnes prioritní partneři, kteří se tehdejší nezákonné snaze NVIDIA postavili na větší odpor a nehodili jej přes palubu tak rychle a vehementně, než to bohužel pro zákazníky a trh, udělalo MSI. A ani těm dnes AMD nedodává množství, které by rádi měli, protože prostě nemá dostatek výrobních kapacit. MSI každopádně nemělo na výběr a muselo použít Intel a jeho řešení, jehož dnes jedinou skutečnou výhodou je, že má kapacit dostatek. Nevýhodou je prakticky všechno ostatní, zejména v praktickém srovnání s tím, co za stejnou cenu nabízí dnes AMD.

MSI a jeho CLAW má přijít do prodeje na přelomu Q1/Q2 za stejné ceny jako byl před delší dobou uvedený a dnes stále zjevně výkonnější ASUS ROG ALLY. Pokud ovšem MSI nedokáže dostat výkon na minimálně stejnou úroveň (kdy se hraje doslova o každý FPS, protože i RYZEN je kompromisní řešení s ohledem na výkon, který poskytuje), nevím, jaký má vlastně CLAW smysl. Pokud si někdo vystačí s levnějším PC hand-heldem s nižším grafickým výkonem, může si koupit třeba STEAM DECK, který má v řadě věcí (mimo tedy absolutního výkonu, protože je postavený na starší generaci AMD APU) náskok nad všemi podobnými řešeními.

Je škoda, že se MSI vmanévrovalo do současné pozice vůči AMD. Produktová nabídka MSI produktů tím výrazně utrpěla. Stále má zajímavé produkty, ale některé nemá vůbec a některé mohly být ještě zajímavější. Chybí tam dnes ta větší variabilita a interní konkurence, což ovlivňuje i cenovou atraktivitu mnoha věcí. Každopádně vidí někdo nějakou výhodu v MSI CLAW proti ASUS ROG ALLY, LENOVO GO případně SteamDecku s ohledem na prezentovaný výkon a cenu?

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
biker00x [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - výhoda MSI Claw 2024-02-21 20:48:54

Ano, jednu vidím. Až budu v zimě sedět na zastávce autobusu a mrznout při hraní, MSI Claw mě zahřeje víc než ostatní konzole.
HoCh [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-22 04:52:50

MSI noutbuky Alfa a pak Bravo byly jedny z prvních, které byly komplet (CPU i GPU) postavené na AMD. Dost mne překvapilo, ze MSI v tom trendů nepokračovalo. A tohle použití Intelu bylo snad ještě nepochopitelnejsi. Tak děkuji za vysvětlení důvodu s kontextu.
Belka [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 12:54:09
avatar
MSI je aktualne pod GPP 2.0 programem.. Takze musi na rozkazy jine firmy od AMD postupne upostet co mozna nejvice.. proto uz ani nevyrabi TOP modely grafik na RX 7000 generaci
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-22 06:54:52

Výrobci jako Asus, MSI nebo Lenovo jen zkoušejí mapovat situaci na trhu mobilních konzolí, na velký úspěch to netipuji, důvodů je několik:
1. Zisk na té konzoli nebude veliký, těch kusů neprodají tolik jako Nintendo nebo jako Microsoft / Sony kde se náklady na vývoj, marketing, podporu rozprostřou do desítek milionů kusů.
2. Výrobci těchto konzolí nemají zisk z následného prodeje softwaru / her, oproti Nintendu, Sony a MS.
3. "klasický" Windows systém je na konzoli zcela nevhodný.
4. Jako konkureci vidím spíš výkonejší mobilní telefony než samotné konzole MSI/Asus/Lenovo.
Za pár let o těch konzolích ani neuslyšíme a zdechnou na nepodporu ze strany výrobců, známe třeba katastrofální sw nepodporu telefonů Asus že? :-)
O důvodech nepoužití AMD SoC řešení se dá spekulovat, tipuji že jedním z důvodů je i to, že AMD není léta schopno si nasmlouvat kapacity u TSMC, na tohle AMD už dojíždí.
johny.mnemonic [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 08:00:44
avatar
Tak ono se to dobře tipuje, že je to u AMD pro změnu nedostatkem výrobních kapacit. Obzvlášť když to píšou v článku, že?
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 09:08:56

Mohl sem to tedy napsat explicitněji, že z mého pohledu si za nedostatek kapacit může AMD a ne někdo jiný (trh, kapacity TSMC a podobné bludy), už to říkám léta, že ta firma není schopna si vyjednat větší kapacity, když se totiž podíváte na jiné firmy (Apple, nVidia, Qualcomm, nově Intel), tak ty toho schopni jsou.
Ve světle růstu ostatních firem se bohužel z AMD stává zcela minoritní firma a je to jen jejich chyba. Tady je pohled zcela opačný, že AMD má nějaké speciální postavení u TMSC a že je o jejich produkty rekordní poptávka, bylo by to hezké, výsledovky říkají zcela něco jiného, tržby AMD za jejich "klasický" business klesají, konkurenci rostou.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 14:54:48
avatar
Ja jsem naopak rad, ze takhle o tom v AMD zjevne nepremysleji...to se ma AMD preplacet s podstatne bohatejsimi Apple, Nvidia atp? Co by to asi tak pote udelalo s koncovyma cenama pro uzivatele? To, ze AMD s tsmc primo spolupracuje na vyrobnich procesech je docela dobre videt na procesech primo optimalizovanych pro AMD. Uz jen to, ze ma AMD bohatou historii s vlastnimi vyrobnimi procesy jim dava slusny predpoklad pro dobrou spolupraci.
Dle meho je pro nas naopak vyhodnejsi tento pristup, ze se AMD nedere za ziskem za kazdou cenu, jako to maji zvykem vetsina ostatnich megakorporatu. Posledni leta maji hezke zisky, ty lijou dale do vyvoje a rozsirovani vyroby nechavaji na vhodne prilezitosti. Imho racionalni pristup a jsem rad ze pro ne neni prioritou generovat zisk za kazdou cenu.
dafcz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 17:06:39

Já Vaše nadšení nesdílím, uvedu proč.

1. AMD se musí přeplácet s konkurencí o místo ve výrobě (když to zjednoduším), nic jiného jim totiž NEZBÝVÁ! Bylo by krásné, kdyby si každý z těch firem sedl ke stolu s několika konkurenty u kterých by to bylo možné a vybrat si, taková situace tu není už několik let a ještě několik let asi bohužel bude.
2. A co by se stalo s koncovými cenami? No ano byly by vyšší, náklady vždy zaplatí zákazník, nikdo jiný!
3. AMD jako každá firma to dělá jen pro zisk, s ohledem na specifičnost čipového trhu je velmi žádoucí, aby zisk byl co největší, náklady na vývoj a výrobu totiž výrazně rostou.
4. Bohatá historie AMD v TMSC nikoho nezajímá, pokud nebude mít AMD dost peněz na objem výroby, tak vyrábět u TMSC prostě nebude, její místo zaplní obratem někdo jiný a AMD vyhlásí bankrot, protože okamžitý plán B zajisté nemá.
5. Jako racionální beru přístupy jiných firem než AMD, příkladem je Microsoft, Apple, Amazon, nVidia, tyhle firmy spojuje mimo jiné slovo "ARM", místo toho aby si zablokovali výrobu u AMD a jejich Epyců, tak si sami nechávají vyrábět SoC řešení u stejné fabriky jako AMD, ale AMD z toho nic nemá. Microsoft včera oznámil, že uzavřel smlouvu s Intel Foundry, třeba nakonec z toho nic moc nebude, nebo se něco podělá, ale zase je otázka, proč si neobjednal výrobu přes AMD....

Jakou má AMD asi nyní finanční sílu při vyjednávání s TMSC oproti nVidii, Microsfotu, Applu, Qualcommu a dalším? Je rovna prakticky nule, to je ten váš racionální přístup.
AMD má skvělé produkty, neumí je ale léta prodávat v dostatečném množství, byť jí za posledních cca 5 let vše hrálo do karet - problémy Intelu, zájem o IT produkty za lock downů a podobně. A čím větší objem, tím se náklady na "kus" snižují. Marketingové a obchodní oddělení AMD je prostě banda amatérů a na to bohužel dojedou.
armagedontek [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 17:37:40
avatar
Asi nema cenu se dale vice rozepisovat, pac se zjevne nemame nikdy sanci pricnipialne najit. Nekdo svuj podnik vede tak, aby za kazdou cenu maximalizoval zisk, znicil konkurenci a nekonecne rostl. Ja tuto filosofii vnimam pricnipalne jako pricinu velke casti dnesnich problemu obecne. Nekdo jiny svuj podnik vede tak, aby byl on sam spokojeny, nemusel se za svou praci stydet, zaplatil sve pohledavky a zbylo mu tolik, kolik mu staci na pohodlny zivot. Nedovedu posoudit, jestli toto lze aplikovat i na tyhle obrovske firmy, ale vim, ze se podobnym systemem sam dlouhodobe ridim, sve podnikani ani nahodou nedelam apriori kvuli zisku, stejne si nemam na co stezovat a potrebu dalsiho rustu zadnou necitim. Jsem presvedceny o tom, ze na trhu maji sve misto oba pristupy a pokud vsechny firmy nemaji stejny pristup, vnimam to jenom jako dobrou vec.
TurboCmelak [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-23 23:27:34

Bohužel má pán v něčem pravdu.. Uznávám, že sdílím spíše Váš pohled na věc.. jako akcionář, dnes už dobrých 7 let jsem s vývojem AMD spokojený, udělalo to pár hezkých melounů. Faktem ale je, že je vidět, že dojíždí do jisté míry na 100% právě na výrobní kapacity. Mají obecně lepší nabídku ale marketing to neprotlačí jak by potřebovali, možná to mají spočítané a objednávají tak akorát.. ale teď bylo vidět, že se odebíralo méně, protože redukce skladových zásob, tak ti nevím. Akcelerátory na AI po kterých je hlad jak prase bych objednal už s předstihem.. podívej se na NV, ta za tento rok z 22mld je na 60 něco.. a AMD? to se nepřekonalo a i když je to stále pěkné, tak co AMD mělo v obratu, měla nV o kus lepší v zisku.. takže cca 4 vs 30mld za rok jasně hovoří o tom, kdo si objednal kapacity a uměl to prodat. Tohle u AMD nechápu, prostě mají hráče ale nemají tah na bránu.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-25 15:33:34
avatar
Vyvedu Vás z omylu. Teď trošku reality z reálného života.
- Po vydání Asus ROG ALLY byla podpora software dost průměrná, dneska je to plně optimalizované a podpora po roce co jí mám je nesrovnatelná a stále ze strany ASUS a MS přichází.
- Windows 11 jak říkáte je "nevhodný" pro konzoli a já si myslím úplný opak, kdy mi konzole poskytuje jak náhradu za pracovní PC na chatě, tak herní konzoli, kterou ve spojení s dokem používám, syn Ally užívá v autě při dlouhých cestách. Variabilita, kterou mi poskytuje Windows 11 je perfektní, konzole je více všestranná a zpracovat si dokument MS mi prostě obyčejná konzole nedovoluje "officiálně", popřípadě, když potřebuji zpracovávat firemní věci, které mají chráněnou vzdálenou komunikaci.
- A teď něco zábavnějšího. S Ally jsem odehrál i celou lanku s přáteli, kdy si sebou nemusí člověk tahat PC nebo notebook, stačí přijet s batůžkem a to je vše
Užívám ALLY, už od vydání a nemůžu na ní dopustit, zatím mě překvapuje, že i baterie drží, ale v případě úmrtí baterie je výměna velmi jednoduchá, stejně jako výměna disku za větší, zvládne to běžný uživatel. Takže do budoucna nevidím, žádný problém.

Zařízení není pro každého, je to stejné jako s auty, plno lidí si kupuje auta, která vlastně ani nepotřebují, ať už rozměrově nebo výkonem. Já třeba jasně věděl na co Ally ROG budu využívat a otevřenost OS W11 mi v tom jen dopomáhá.
IAczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2024-02-25 15:07:58
avatar
Asus ROG ALLY mám od jeho vydání, po software stránce je to, už úplně jinde než na začátku (problém byl v software podpoře, klasika u Windows 11), majitelé si hodně stěžovali na neoptimalizované rozhraní, ale v současné době, už to je vše v pořádku. Mašinku si sebou tahám na chatu, kde jí přes dokynu připojím k monitoru a síti a je to bezvadná náhrada za PC, když potřebuji něco dodělat do práce, popřípadě si zahrát, tak je dostatečnou náhradou za konzoli. Dobrý služebník a nemusíte se sebou tahat tašku s notebookem, prostě to jen hodíte do batohu s věcmi a jdete, je to velmi skladné a výkonné. Jednou za rok děláme s kamarády lanku, kde se hrají klasiky a odehrál jsem na tom celou lanku jen s zapůjčeným monitorem
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 480x
Komentářů: 1
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1354x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1050x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1148x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3729x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1445x
Komentářů: 0