Microsoft oficiálně představí nový XBOX 21.5.2013 - je to také PC konzole s AMD CPU a GPU Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Čtvrtek, 25 duben 2013
altMS oficiálně rozeslal pozvánky a oznámil datum odhalení své konkurence proti PS4.

 

 

 

 

Pro mnohé bylo velkým překvapením, že SONY přestavilo nástupce PS3 dříve než MS představil nový Xbox. Ještě větší šok byl fakt, že konzole jako samostatná a uměle vytvořená platforma na specifických čipech, velmi odlišných od těch, na kterých hry vznikají (PC), končí. Nový PlayStation 4 je totiž vlastně PC konzole. Staví na x86 procesoru AMD (8 jádrový Jaguar) s výkonnou DX11.1 grafickou částí Radeon HD 7000. Všichni vývojáři jsou tímto vývojem nadšeni, protože tím odpadne zbytečné portování na úplně jinou platformu, než je PC.

Asi příliš nepřekvapí, že nový Xbox by měl být velmi podobný. Ostatně Microsoft by byl sám proti sobě, kdyby to neudělal. Jeho doménou je Windows PC a proč jej tedy nepřenést i na místo konzole. Nový Xbox tedy bude podle všeho stavět na stejném x86 procesoru AMD a technologicky stejné grafiky (DX11.1 Radeon HD 7000 od AMD) jako PS3. Rozdíl však bude ve výkonu a v uspořádání platformy. Nový Xbox má mít o něco výkonově slabší grafiku než PS4 a také má mít jinak uspořádanou paměť. PS4 totiž využívá 8GB GDDR5 pamětí a to sdílené pro GPU i CPU. Uvidíme jak to celé dopadne.

O novém Xboxu víme dále to, že bude většinu času vyžadovat online připojení a bude stejně jako PS4 mnohem větší měrou spoléhat na digitální distribuci, jako už je to u současné PC platformy. Samozřejmě má jít o multimediální zábavné centrum, takže se představí i nová generace pohybového zařízení KINECT. Ještě nedávno jsme mohli jen spekulovat nad datem vydání. Dnes už nemusíme.

Microsoft rozeslal pozvánky na představení, které proběhne 21.5.2013 v Redmond stát Washington USA. A bude samozřejmě přenášeno živě, takže o nic nepřijdete. Jsme zvědaví, zda MS ukáže finální podobu konzole, kterou třeba SONY u PS4 stále neukázala. Vydání obou konzol na trh proběhne už letos a to v listopadu, ale nevíme, zda v celém světě, nebo jen někde.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-25 10:36:11

Pravý důvod online připojení je zřejmě ochrana proti hackingu konzole, šifrovací klíče se budou distribuovat přes net a budou se měnit periodicky. Prolomení xboxu360 trvalo dva roky, a nešlo o prolomení systému, nýbrž komunikace mezi CD (BIOS mechaniky) a systémem, tady si myslím, že už k něčemu podobnému nedojde a s hraním kopií je konec.
rigix [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-25 11:24:37

Neznám ve svém okolí nikoho kdo by provozoval kradené kopie na konzoli, toto je spíš doménou PC hráčů, ale nevěřim že je to ochrana neprolomitelná, stačí aby se z xboxu stala primární herní platforma a zlomí to rychle. Půjde to o to lépe že to je x86 platforma. Vzniknou prostě romky který nahradí celkově původní systém, protože to je prostě počítač a tudíž na to nebude problém udělat svojí vlastní rom, jen prostě nebudou fungovat služby mrkvososftu, ale komu by to vadilo že ? :-)
Nexon [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-25 11:55:59

Tak jednoduché to nebude, myslím, že mrkváči se poučily a zabezpečení konzole bude lepší než systém v Pentagonu. Už u stávající konzole Xbox360 systémové updaty detekují úpravy Biosu a zablokují online hraní. Zde bude asi všechno ještě dokonalejší. Plné šifrování systému i her např. pomocí AES (procesory AMD použité u konzole toto umějí hardwarově), neustálá výměna klíčů, části spouštěcího kódu se dokonce můžou distribuovat vzdáleně až po autorizaci hry, systém sám bude chráněn proti dekompilaci, boot sektor bude zabezpečen proti spouštění a nahrání neautorizovaného systému i samotné přehrání Biosu bude blokováno (hardwarově i softwarově) atd. atd. možností je dnes spoustu v tomto můžou jít daleko nad rámec otevřené PC platformy.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-25 12:13:36
avatar
Tomu se říká přání otcem myšlenky. Děje se to a rozhodně to není zanedbatelná věc. Majitelé konzol hry prodávají a kupují z druhé ruky (údajně jim v to chtějí distributoři zatrhnout)a používají nelegální kopie. Že to není masovější je proto že mnoho z těch lidí neví jak nato a neznají nikoho kdo by jim v tom pomohl. Hodně lidí co si kupují konzolu jsou totiž technicky slabší. Je to stejné jako u telefonů Apple, koupí ho a do dvou měsíců polovina shání jailbreak. I ten největší zloděj se stane bezúhonný když nemá co šlohnout.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2013-04-25 12:20:08

Tak samozřejmě, že mohou docílit lepší ochrany než u 360ky. Ta se dala snadno upravit a hry jednoduše vysmahnout. U PS3 došlo k něčemu podobnému až podstatně později. 360ka také byla výhodnější, protože používá DL-DVD místo nového blue-ray formátu. Čili vysoké prodeje 360ky i přes její obrovskou poruchovost byly výsledkem toho, že se hry daly stáhnout a vypálit. Ostatně PS3 po prolomení ochrany najednou v prodejích trhla Xbox v celkovém počtu prodaných kusů.
Čili ano, mohou to celé ochránit před snadným prolomením, ale vyplatí se jim to ? Konzole samotné mají být relativně drahé. Hry jsou tradičně u konzolí dražší. Pokud ještě třeba omezí možnost hrát bazarové hry, tak je otázka, kdo si pak konzoli koupí. Hlavně je nutné si uvědomit, že nová generace bude jen převlečené PC, čili co bude hráče nutit kupovat si konzoli místo PC se stejným HW ? Jedinou cestou je herní exkluzivita. Pokud tedy bude velká část portována i pro PC a pokud podobně mizerně, jako doposud, tak je budoucnost konzolí nejistá.
Příliš mnoho omezení, vysoká cena proti PC a nedostatek exkluzivního obsahu je prostě může udělat nezajímavými pro dnešní hráče. Navíc dnešní hráči jsou zaměřeni více na jednoduché, až prostoduché hry z facebooku, tabletů a mobilů. Čili je otázka, zda tyhle "jednoduché" generace dokáží konzole vůbec oslovit.
domino2301 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-25 12:51:13

máš pravdu, a predstav si ako to nepriaznivo ovplyvní požičovne hier (fungujúce v USA).
To blokovanie si podľa mňa nemôžu dovoliť.
Rafan [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-25 18:47:40
avatar
Mohou a také to zřejmě udělají. Utíkají jim tu obrovské peníze. Pokud jde o půjčovny dovedu si představit že hry z půjčoven budou mít jiný tip kontroly a možná budou o něco více zatíženy poplatky za půjčení a tím vzroste cena půjčovného aby se co nejvíce cena blížila ceně kupní. Protože cílem je vám hru prodat.
Robyn [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-25 17:50:27

Nedovedu si představit, jak májí konzole PS4 a XBOX vydržet s takto slabým hardwerem třeba 7 let. Bude to utrpení pro všechny PC hráče, protože vývoj se nikam nepohne.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-26 00:29:36
avatar
Preber sa, v dnešnej dobe je procesorového aj grafického výkonu nadostač a to aj u mainstreamových procesorov, 8 jadrový jaguar rozhodne nie je žiadne orezávatko a v kombinácii s GDDR5 pamäťmi to môže byť slušný stroj.
Donedávna som fungoval na 5 ročnej grafike a všetky hry mi na jednom monitore išli v pohode aj na vyšších detailoch. Bude záležať na vývojároch a samotných výrobcov hier akým tempom pôjdu hry nahor. V dnešnej nenažranej dobe by som sa až tak nečudoval keby to aj napriek veľkému skoku vpred stagnovalo.
StePro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-27 12:59:47

utrpeni ohledne ceho?, ze jsou vsechny hry stejne nudne a jednotne hratelnosti? k invenci u her neni treba vykonu, ale nove myslenky

i graficky nejstupidnejsi hry na mobily jsou dnes mnohem lepsi hratelnosti, nez kdejaka graficky nabusena sracka kde hrac vlastne vubec nepotrebuje mozek a jen tupe jede podle nejakeho scenare a sleduje nascriptovane situace
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-29 08:47:41
avatar
Vydrží nebojte, koncole nikdy nebyly platformou HC hráčů.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-29 08:46:25
avatar
Osobně z konzolí mě připadal Xbox nejsympatičtější. Sony mě odrazoval obsahem. Spousta her asijského stylu mě prostě nezajímá a mangapokemonovýfinalfantasy mě přijde směšný.

X720 zní jako super jenže... Ty zvěsti o DMR přes trvalé připojení k internetu nebo Kinect mě připadají jako děs. Hraní na chatě někde na dovolené padá na vesnicích taky. Napadá mě co v Asii nebo jižní Americe, tam taky na to můžou zapomenout.

Tím si velice zmenšují počet prodaných kusů.
Anarki [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-29 09:28:15
avatar
Myslím, že ako správneho PC mága Ťa konzole trápiť nemusia Radšej si postaviť tiché a úsporné HTPC čo pripojíš na telku a neriešiš drahú konzolu s mnoha otáznikmi ohľadom všestrannosti a prehnaného zabezpečenia.
Martinp79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-04-29 10:15:13
avatar
Tiché a úsporné je na hry mizerné a bude také dost dražší, než ten Xbox.

Jako IT odborník chci taky domů přijít a nic neřešit a tam konzole je lepší a pohodlnější. Je mi jasné, že některé hry nikdy na konzole nebyly, nejsou a nikdy ani nebudou.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1197x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 987x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1105x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníPátek, 19 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3697x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCStředa, 17 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1437x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Úterý, 16 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1262x
Komentářů: 5