SONY bude PS4 opět dotovat! Microsoft pak varuje před položením nového Xbox One Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Pondělí, 23 září 2013
altNové „PC“ konzole PS4 a Xbox One vzbuzují rozporuplné reakce.

 

 

 

Na jedné straně je tu obrovské nadšení snad všech. Současný Xbox360 a PS3 jsou platformy tak zastaralé, že je výkonem dnes předhánějí i mobily. Bohužel pro ně stále vycházejí nové hry, kdy někteří jsou schopni prohlásit, že ty hry vypadají dobře! O zdravém rozumu (nebo zdravém zraku) dotyčných lze úspěšně pochybovat. Každopádně současné konzole byly a jsou ohromnou brzdou pro celý vývoj i herní průmysl jako celek.

 Na straně druhé jsou tu ale oprávněné pochybnosti, zda jsou nové kobzole dostatečně silné. Za poměrně nízkou cenu, kdy se architekturou jedná vlastně o HTPC, nelze prostě čekat mnoho. Už bylo víceméně dokázáno, že nové hry nepoběží na silnější PS4 lépe, než maximálně na středních detailech při 30FPS proti současným PC, přičemž slabší XboxOne to zvládne ještě hůře. Přesto jsou předprodeje obou modelů rekordní. SONY nicméně podle dobře informovaných zdrojů i tentokrát bude prodávat PS4 se ztrátou. Ale ani zdaleka se to neblíží situaci PS3, který byla ztrátová vlastně skoro celou dobu. Bez problémů není ani nový Xbox One, u které MS prozradil, že konzole se nemá provozovat ve vertikální poloze, protože na to není navržena.

Každopádně obě novinky dorazí v závěru roku na trh a nouzi o zákazníky mít podle všeho nebudou. Alespoň první dva roky nebudou brzdit vývoj her a potom bude dost možná mnohem snadnější pro oba výrobce uvést silnější model - architektura je totiž zpětně kompatibilní. Tak uvidíme. V ČR se ovšem dočkáme obou novinek se zpožděním a minimálně Xboxu letos vůbec ne.

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
eufigenie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 09:26:17
avatar
"Microsoft pak varuje před položením nového Xbox One" a "konzole se nemá provozovat ve vertikální poloze, protože na to není navržena" jsou dvě věty, které se vzájemně vylučují.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 13:49:44

Z toho vyplyva ze ji musis oprit o zed aby stala sikmo
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Hmm 2013-09-23 09:36:54

Nevim, ale je nutné si uvědomit jednu věc. Ani Sony ani Mrkvosoft nejsou žádná "královna koloběžka", aby dokázali vydat konzoli na cenu ještě dostupnou pro většinu lidí a aby současně byla vybavena výkonným HW. To v době, kdy jen trochu slušná herní karta stojí kolem 5 tisíc a víc prostě nejde.
Je třeba si uvědomit, o čem jsou konzole. Konzole přímo navazují na dřívější herní automaty. Není to o grafických orgiích, ale je to o hraní samotném. Je to o tom, že si prostě pořídíte hru, nestaráte se o to, zda vám poběží, nestaráte o nastavování detailů, nic nepřikupujete a tak dále. Prostě máte herní platformu u které se řadu let nemusíte o nic starat.
To že díky tomu budou mít všechny hry podobnou grafickou úroveň, to k tomu jednoduše patří a u konzolí tomu tak vždy bylo.
Nevím kdo přišel s takovým nesmyslem, že by herní konzole měly po grafické stránce soupeřit s nepřetržitě evolvující platformou PC.
I názor, že současné konzole kazí současné hry, protože portace mezi platformami omezuje grafickou stránku takových her, aby běžely na konzolích, je naprosto zcestný. Konzole za to nemohou. Konzole nikdy nebyly postaveny do role, že by na nich měly běhat hry z PC. Mohou za to pouze velká herní studia, která jsou jednoduše líná a snaží se tyto dvě platformy mermo mocí propojit.
Konzole měly vždy vlastní hry, které byly typické pro danou značku. Ať už se jednalo o Segu, Nintendo, Sony či Microsoft. To že se nyní studia snaží, aby jedna hra běhala na Xboxu, PS i PC a že pak ta hra vypadá blbě, to není vina konzolí. To je vina studia, které danou hru vydalo.
A snažit se v tomto trendu pokračovat je samozřejmě hloupost, už z toho důvodu, že nové konzole budou mít příštích 6-7 let výkon na úrovni dnešní HD7770, zatímco PC jej násobně překonají již letos.
Znovu opakuji, že je to hloupost očekávat, že konzole budou výkonem HW konkurovat PC a že budou současně za dostupnou cenu. Stejně tak je hloupost požadovat, aby jedna hra byla dostupná na PC i obou konzolích a stála za ty peníze. Ono už jen z herního hlediska je jen velmi málo her portovaných na všechny tři platformy, které by po herní stránce opravdu stály za ty peníze. O grafické stránce teď nemluvím, protože ta ze hra dobrou hru nedělá. Dobrou hru dělá nápad, myšlenka, originalita a ne hloupé grafické orgie.
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 13:51:42

Dovolil bych si posledni vetu opravit.

Dobrou hru dělá nápad, myšlenka, originalita a grafické orgie.

Jinak s poradim bych souhlasil.
potooczech [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-24 08:14:29

Právě že grafická stránka je u dobrých her až úplně na posledním místě. Stačí se podívat třeba na minercraft, který paří miliony hráčů do noci. Kraftí, modují a tak dále. Přitom grafická stránka, která je na úrovni let hodně minulých je absolutně nepodstatná.
Ty grafické orgie jsou pak takovou poslední a dá se říci i jedinou berličkou pro rychlokvašky, typicky koridorové fps střílečky, které dohrajete za maximálně 5 hodin za neutuchajícího vbíhání hloupě naskriptovaného nepřítele přímo před vaši hlaveň.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-24 08:16:38
avatar
jenže pakjsou tady velké hry,které jsou legendami a ve své době nejen hratelností, ale i technologickou porkořilostí a grafikou posouvaly hranice. Takže kvlaitní velká hra by měla mít hratelnot i grafiku
Bajlando [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-24 13:19:03

No a co ti na vete "s poradim bych souhlasil" neni jasne ?

Jinak minecraft neni o grafice to je snad kazdemu jasne stejne jako spousta dalsich her. Ale spousta her na lepsi grafice vydela. Kdo by dneska byl zvedavy na treba na Skyrim v grafice M&M 6? Asi nikdo.
Ja treba se rad stale vracim k Faloutu 3 i kvuli grafice. Proste se mi libi toulat se zdevastovanym Washingtonem a wastlandem. Je to pekna podivana.
Ethos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-27 00:02:05

zalezi na hre .. a typu hry
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 15:23:23
avatar
Něco natom je, ale to srovnávání si způsobili prodejci sami, protože jejich HW vychází z platformy PC. O konzolích kterých mluvíš ty to tak nebývalo. Ano grafické orgie jsou až to poslední, ale prodejci prezentují své konzolové hry na PC na max detailech a sami mluví o grafikých orgiích. Protože je to vše jen klamavá reklama. Kdyby řekli přímo lidem, že na PC to vypadá mnohem lépe, tak jim to možná ani nikdo nekoupí. PC platforma nepotřebuje reklamu oproti konzolím, protože dobré věci reklamu nepotřebují! Dle mého názoru jsou konzole "nové generace" uměle vytvořená platforma, která nepřinesla zákazníkům nic nového ba naopak je to krok zpět!
Jimm [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-24 01:02:28
avatar
Naprostej souhlas. Akorát mi bohužel připadá, že někteří prostě smysl konzolí nechápou a budou do konzolí rejt, jak nám ničí herní průmysl.. Stejně tak je zcestný předpokládat, že za 2 roky Sony a MS uvede silnější model, protože tím se zabije ta největší síla konzolí, kterou je optimalizace na jendotnej HW...

A 8 jádro, 8GB GDDR5 paměti a CGN grafika není zdaleka takovej šunt, jak si někteří myslí...

A chtěl bych vidět mobil, kterej je výkonější než Cell v PS3
Uxmal [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 12:01:25
avatar
V nadpise by som "položenie" zmenil na polohovanie.
sanjuro [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 14:21:19
avatar
cas kupit si ps3
gumojd [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 15:57:15
avatar
Kamos si ted koupil ps3 a musim rict, ze me to vyrazilo dech... Kdyz me rekl, ze NHL stoji 1700, tak me malem trefilo ve dverich, do toho me pustil GTA V, a ta hra na jeho 127cm plazme vypadala primo strasidelne... Sam si liboval, jak je to uzasny, ale me to prislo jako kdyz sem hraval driv tekkena 3 na psone a prislo me to jako diteti uzasny a ted kdyz sem se podival, tak sem nechapal, co to tam je za pixely (Tak sem si pripadal pri porovnani pc vs ps3). Doufam, ze ps 4 bude zvladat aspon Full HD. Kazdej se ohani, jak to muze hrat na velke televizi, pritom telka ma full HD a hra 720p.. kazdyho vec, ja bych svuj pc nemenil ani s mym usb gamepadem.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 17:06:07
avatar
No nejvýdělečnější hra všech dob - GTA 5 se stala tak úspěšnou úplně bez PC verze na 7 let starém HW. Nebude tady o tom nějaká novinka či video?
MrAmu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 20:59:58
avatar
Koukám že se tu ve velkém obhajují konzole, staré i nové.
Klidně si lidi kupujte PS3 i PS4. Já si radši nainstaluju linuxy. :-) ZADARMO

http://store.steampowered.com/livingroom/SteamOS/
maxsenz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2013-09-23 21:59:13
avatar
Najlepšia konzola bola aj tak SEGA Dreamcast !!!
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Nové rozšíření pro DayZ – Frostline
Nové rozšíření pro DayZ – FrostlineStředa, 08 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 318x
Komentářů: 0
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2
SONY „poraženo“ nebude chtít PSN k hraní Helldivers 2Pondělí, 06 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1465x
Komentářů: 1
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidí
Helldivers 2 kvůli SONY PSN nyní hráči nenávidíČtvrtek, 02 květen 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1809x
Komentářů: 3
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2230x
Komentářů: 6
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1999x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2804x
Komentářů: 5