ATI mění strategii – ATI STREAM proti NVIDIA CUDA Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Friday, 14 November 2008
altMálokdo to ví, ale ATI má na poli GPGPU mnohem delší zkušenosti než NVIDIA se svým CUDA. Marketingově se ATI probouzí ale až nyní …

 

 

   O GPGPU technologiích, nebo polopatě řečeno prostředí a softwaru, který ke svému běhu využívá grafický čip místo CPU, se hovoří už docela dlouho. V současnosti je už k dispozici řada rozšíření běžných aplikací, které skutečně výkon GPU využívají. Bohužel kolem GPGPU technologií, které nejsou úplně jednoduchou záležitostí, se za poslední rok objevilo mezi běžnými lidmi mnoho mylných názorů a přesvědčení.

  Nemá cenu chodit kolem horké kaše a řeknu to přímo. Velký dík za matení běžných lidí patří marketingovému oddělení společnosti NVIDIA, která v zoufalé situaci vlastních grafických karet použilo, jak já od počátku tuto strategii nazývám, své NVIDIA CUDA jako rukojmí svého hardwaru. Jsem toho názoru, že kdyby se grafické karty NVIDIA letos povedly po HW stránce, o CUDA by se marketing NVIDIA nikdy neopíral. Jenže NVIDIA zkrátka neměla v souvislosti s GT200 grafickými kartami co nového říci v marketingu a tak tradičně výkonní marketingoví specialisté u společnosti NVIDIA, chytře využili složitosti a obtížné vysvětlitelnosti CUDA a obecně GPGPU technologie. I když rozhodně nelze říci, že by lhali, to určitě ne, a to tvrdím zcela otevřeně. Tvrdím však také, že více než kdykoliv jindy říkali třeba jen část věcí, řekli A, ale už neřekli B, C a D a tak celkový obrázek o GPGPU technologií má mnoho běžných lidí značně zkreslený a škody se budou obtížně napravovat ...

ati-stream-1

  Mezi největší mýty o NVIDIA CUDA patří samotný fakt, že CUDA je něco výjimečného, něco co konkurence nemá a něco, co vám přinese super mega výhodu. To není vůbec pravda. Minimálně ATI má dokonce starší a minimálně stejně funkční systém. Jen o něm doposud nebylo nutné hovořit v souvislosti s běžnými grafickými kartami pro běžné uživatele. Proč? Běžnému uživateli jsou totiž systémy jako NVIDIA CUDA nebo ATI GPGPU dnes úplně k ničemu! Obojí je totiž vlastně jednoduše řečeno jen vývojové prostředí, umožňující spíše vývoj patřičných aplikací. K čemu by vám taky doma bylo? Vy si snad doma budete programovat GPGPU aplikaci?

ati-stream-2

  Mezi další mýty patří fakt, že současné aplikace, o kterých mluví NVIDIA pro GPU vám budou chodit jen na NVIDIA grafikách vybavených CUDA. Jsem sice idealista, ale nečekám, že by NVIDIA ve svých marketingových prezentacích přiznala, že 99% toho, co chodí na NVIDIA půjde i na ATI. Jenže realita je taková, že ono je skutečně jedno jestli máte NVIDIA nebo ATI. Výrobci softwaru totiž nejsou idioti a nebudou svůj software vyvíjet jen pro grafické karty jedné značky. Navíc většina dostupného softwaru využívající GPU, žádné speciální CUDA či GPGPU prostředí nepotřebuje, protože ke svému chodu využívají jen běžné OpenGL či DirectX odpovídajících verzí. Samozřejmě nelze to říci o veškerém softwaru, ovšem minimálně zde budou alternativy pro obě značky. Jistým příkladem je například převod VIDEA. Na ten u NVIDIA mají Badaboom, který stojí 30 dolarů. U ATI nám nově v prosinci nabídnou podobnou utilitu s názvem ATI AVIVO Converter, který bude zdarma a u ATI dokonce tvrdí, že by převod do stejné kvality měl být na ATI rychlejší. Nicméně ono to není ani u jedné aplikace tak jednoduché halvně po stránce možností nasatvení. Výhoda u ATI je, že ATI nabídne to co umí NVIDIA zadarmo, čímž se snaží dohnat vlak ...

ati-stream-3

  Třetím mýtem je oblíbený blud, že k chodu PhysX potřebujete NVIDIA CUDA. Čistě technicky vzato nemá PhysX s CUDA nic společného a nikdy nemělo. PhysX vzniklo bez CUDA, fungovalo dlouhá léta bez CUDA a v současnosti hádejte co? Ano funguje pořád bez CUDA. To, že je softwarově a licenčně ošetřeno aby to chodilo na grafických kartách GF8,9 a GT200 je věc úplně jiná. Neexistuje žádný technický důvod toho, proč by PhysX nechodilo na ATI grafikách, stejně jako chodí na PhysX kartách Ageia. Ostatně proč myslíte, že výroba PhysX karet už neprobíhá. PhysX je jenom software a stejně jako vám MSWorld chodí na AMD i Intelu, může i PhysX běžet vlastně na všem. Ostatně už běhá. PhysX má totiž i CPU klienta a pokud vím, v CPU také žádné NVIDIA CUDA není. A kdyby měl někdo hodně času a hodně chtěl, určitě by PhysX chodilo i v mobilním telefonu ;). Stejně tak je to ale s HAVOK systémem. To je taky software a chodí dnes pod AMD stejně jako pod Intelem. V současnosti se pracuje na GPU klientu, který bude podporovat ATI. Opět ale nejspíše nebude existovat technická překážka tomu, proč by HAVOK nechodil na NVIDIA. Zde ale opět nastoupí politika a protože HAVOK na GPU by vlastně uměl to, co PhysX, není zde u NVIDIA zájem GPU HAVOK podporovat. A to je také důvod, proč se oficiálně pravděpodobně nedočkáme PhysX na ATI grafikách. Nic jiného v tom nehledejte.   

ati_hd3850_cuda_physx

(NVIDIA CUDA na ATI HD 3850 - neoficiálně)

   To je jen několik věcí, co bohužel koluje mezi běžnými lidmi. Osobně mě velice mrzí přístup ATI, která nechala věci dojít až tak daleko. Tím, že de facto vůbec nehovořila o tom, že GPGPU program má, umožnila marketingu NVIDIA uspět. Kdyby zde bylo srovnání, mnoho lidí by přišlo na to, že se vlastně nejedná o nic světoborného a výjimečného, jak je jim to podsouváno. Jenže chyby ATI opět dokonale využila NVIDIA (na čemž nevidím nic špatného, zkrátka někdo umí vyrábět kvalitní GPU jiný zase kvalitní marketing) a proto je marketingová strategie s CUDA tak úspěšná. Jak se ale zdá, někdo u ATI konečně praštil do stolu a řekl dost. „Máme to samé co NVIDIA, tak o tom lidem taky řekneme". A světe div se, ATI vyrukuje s ATI STREAM. V prosincových ovladačích ATI Catalyst se objeví toto rozšíření pro grafické karty řady ATI Radeo HD 4000.

ati-stream-4

   Na poli GPGPU nás čeká další vývoj, od NVIDIA CUDA a ATI STREAM ale nečekejte jako běžní zákazníci a uživatelé hned zázraky. To neumí a nepřinesou. Ani jedno prostředí totiž není standardizované, což je nevýhoda obou. Kdyby se totiž jedno z nich stalo standardizované, slavilo by vítězství a v tom okamžiku bychom mohli hovořit o tom, že mít CUDA nebo STREAM je výhoda. Jenže to je otázka dalších měsíců a let. Jistá naděje na to, urvat na GPGPU něco více má ale ATI. To totiž přechází na skutečně standardizované prostředí a jazyk GPGPU s názvem OpenCL. To je otevřený formát se svými uznávanými standardy a ten má skutečnou šanci na poli GPGPU prorazit. ATI STREAM ale jako takové, není žádná novinka, lze říci, že je to starý známý, který doposud hrál hlavní roli jen na profesionálních grafikách ATI FireGL, nově nás tedy čeká i na běžných grafických kartách. Jeho hlavní přínos ale vidím v tom, že konečně ATI oficiálně vyrukuje s tím, co už dávno umí a situace i na poli marketingu se nám srovná. Máme tu tedy STREAM vs CUDA oficiálně, jen je škoda, že s tím ATI nevyjelo už dříve, ušetřilo by mnoha lidem vysvětlování jiným lidem, jak to s tím GPGPU vlastně je ...

Zdroj: Computerbase.de

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 11:02:59
avatar
Vyborny clanok podla mna, zase som o nieco mudrejsi. Par veci ktore som o GPGPU predpokladal sa potvrdilo.
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 11:25:32
avatar
Tak snad už bude jasno ...
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 11:58:08
avatar
DD ja nevim,co te na tom tak vzalo a porad bere..? NVidia prodava skvele konkurujici graficke karty a veci jako nVidia CUDA stejne vetsina zakazniku absolutne nevyuzije.Pouze oznamila,ze tato technologie existuje,stejne jako to dela ted ATI.Nebo se nam snazis tvrdit,ze si vsichni zakaznici koupili nVidia kartu pouze kvuli nalepce CUDA na krabici??
Xyw [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 12:44:30
avatar
"...zakaznici koupili nVidia kartu pouze kvuli nalepce CUDA na krabici??"
Presne tak, povedz mi kolko ludi sa naozaj vyzna v pocitacoch a hlavne GK? Vacsina ludi proste vidi, ze je tam viac nalepiek, tak ma dojem, ze je to lepsie(realna skusenost). Vobec ich nezaujima naozajstna vyuzitelnoch tych technologii.
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:09:41
avatar
Pokud mas takovouto realnou skusenost s lidmi,tak te uprimne lituju.No tohle myslim nema cenu,nehodlam tu obhajovat kazdou samolepku z krabice graficke karty..
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 14:54:15
avatar
Musím se přidat k názoru, že takoví lidé jsou a není jich málo! Osobně jsem se taky s takovými setkal. Není to vůbec neobvyklé. Je jasné, že ty, který situaci rozumíš a obklopuješ se lidmi, kteří rozumí také, si to neuvědomuješ, ale lidi vybírají i podle krabice a je jim jedno co v tom je. Myslí si, že je všechno podobné. Já si teď koupil Gigabytge 790FX desku za 2000,- Kč z výprodeje a tam byla proto, že si uživatel vybral z e-shopu hezkou základní desku, u které se mu líbili parametry i cena, ale nějak neodhalil, že má doma v kompu procesor Intel Core 2 Duo no Už tohle mi přijde šílený, ale podle technika, je to celkem běžné a normální.
Drewitz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 18:49:25

Ahoj, musím nesouhlasit s větou "ale lidi vybírají i podle krabice a je jim jedno co v tom je."
Málokomu je jedno co si kupuje. Ale pokud nerozumí technologiim, tak jsou odkázáni na nálepky, na prodejce, nebo zkušenější kamarády. Pokud kamarády nemají, ( nebo podobně zkušený jako jsou oni sami ) prodejce chce vydělat a krabice je hezká a velká, tak hádejte jak to dopadne. A co se týká prodejců, zkuste si někdy zajít do obchodu a říct:" Dobrý den, já tomu moc nerozumím. Můžete mi poradit?" A uvidíte co všechno se dozvíte. Jen pozor aby jste se brzy nezačali smát a nezkazili si tu legraci moc brzy.;)
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 12:35:11
avatar
JJ. To už jsem si zkusil. Co mě začali vykládat za kraviny, tomu by se divil každý z téhle diskuze. Bylo to v době kdy byl Prescott s HT zhruba novinka a já se zeptal co radši vybrat jestli Athlona 64 X2 nebo něco od Intelu a prodejce se mi snažil namluvit, že Prescott je to nejvýkonější a díky tomu, že je to to nejmodernější, tak i nejchladnější, dvoujádrové CPU od Intelu. Tehdá jasně AMD vedlo výkonem, cenou i nižší teplotou. Asi si to spletl a básnil o tom AMD, ale tvrdil mi, že to je Prescott. No nezastřelili by jste ho?
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:10:24
avatar
tak tak "čím víc proužků, tím víc adidas..."
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:17:28
avatar
Ja vidim kazdou chvili jak nekdo na diskusi (ne na DDworld) vykrikuje ze s ATI prijdete o PhysX a CUDA
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:52:24
avatar
No a já už se s tímhle mínusem u ATI smířil (a že to bolelo) a teď tohle, no teda abych tak řekl, že ehm...nějakej ATI STREAM nebo jak se to píše...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 12:45:48
avatar
No vidíš. A za chvíli budeš mít Stream, Havok a jako třešničku na dortu DX10.1. A stejně ti to Stream jako i ostatním CUDA bude na prd. Jako mě. Mám HD4850, tak mě nekamenuj. A bral jsem ji hlavně s výhledem do budoucna, protože jsem si myslel, že ATI taky s podobnýma věcma vyrukuje a už je to tady. Ještě by si mohli pohnout s tím HavoKem na GPU a budu rád. Jsem teď zvědavý, čím budou nV fans argumentovat dále. Už jim totiž zbylo navíc jenom to PhysX
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-16 17:53:36
avatar
Proč bych tě kamenoval ty voe!!! Já ji mám taky Já teď dost používám "ATi Fusion Utility", šetří to čas a procák..
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 15:29:59
avatar
hmm nevsiml jsem si ze by na krabicich od grafik nvidia byli ve predu nejaky velky nalepky nvidia cuda apod..minimalne u asusu urcite ne..

EDIT: mam s takovymi lidmi take sve zkusenosti a zameruji se primarne na co nejvice pameti (treba jeden si me stezoval ze mu jedou hry na radeonu 3650 1GB pomaleji nez kamaradovi na 8800GT s jen 512MB) a pak na co nejvetsi cisla vsude mozne..jak u typu pameti, tak u directx a skvele funguji i grafy o kolik je ten a ten OC kousek vykonejsi nez obycejna verze. tohle je moje zkusenost s obycejnymi lidmi. nejaka cuda nebo physx je jim ukradeny, protoze ani nevi co a k cemu to je.
julo9 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 09:05:46

nalepky tam su videl som to u xfx a bgf
a k tomu tvojmu kamaratovi radeon 3650 je nahrada za 2600xt je rovnako vykonny, cize asi 3x pomalsi ako 8800gt a tam ho nezachrani ani 400GB RAM a henten typ 3650 ma este pamate DDR2 tak výkonovo este -10% a este sa cuduje
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 12:37:21
avatar
kamarad to neni..spis jeden typickej clovek co se nevyzna v kompech videl na krabici 1GB pameti a podle toho si myslel ze ta karta je tedy urcite lepsi nez nejaka vedle s 512MB pameti. samozrejme ja vim jakej je mezi temi kartami rozdil, tak nevim co sem pletes nejaky vysvetlovani..tato vetev je diskuze o beznych lidech a co a podle ceho kupuji. precti tedy co pisu a na co odpovidam. me nemusis vysvetlovat ze 3650 nikdy nebude tak vykona jak 8800GT.
juloSVKxxl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - physX... 2008-11-15 15:16:46
avatar
Nálepka physX je bežná a CUDA-u ti nenalepia, lebo ju nemáš v cene(musíš si zakúpiť príslušný soft.napr. BbMC stojí len 29,90$).

MSI:
GTX280 Odkaz
GTX260 Odkaz
9800GTX+ Odkaz

Gigabyte:
9800GTX+
1)Odkaz
2)Odkaz

Leadtek je seriózny, ani na jednej VGA nápis PhysX Odkaz

ASUS som narýchlo nenašiel(krabice)...ale na CZ(webe) nemajú v ponuke GTX

EDiT: Badaboom Media Converter, program je možné zakoupit v online obchodu nVidia Store za cenu 29,90 USD.
DX10.1 má "nepatrne" zvýšiť výkon(zjednoduší výpočet a zrýchli anti-aliasing) ATi HD VGAs, physX ho zasa zníži-GPU bude musieť naviac počítať fyziku a CPU sa bude flákať.

EDiT 2:
CUDA(API)"Existuje aplikace napsaná v C++ (například video enkodér=BbMC 29,90USD, PowerDirector 7 od 69,95USD, TMPGEnc v4.0 Xpress 99,95USD, v3.0 79,95USD), potřebujeme urychlit zpracování videa, které na běžném CPU trvá minuty/hodiny. Nabízí se tedy možnost, převést část výpočtů do GPU na osazené kartě. Na obou počítačích poběží, s kompatibilním GPU ale mnohem rychleji."
Koľko "obyčajných" ľudí využije/použije CUDa-u, keď si myslia že 1GB GDDR2 je lepšie než 512MB GDDR3
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 14:44:33
avatar
physx ano..ten nekde byva..ale mluvilo se o cude a proc by si ale za ni mel platit dalsich 30$??co to je za blbost?? cuda aplikace bezi na vsech kartach od G80 a novejsich(ati stream aplikace pobezi jen na 4. rade radeonu). ze je nejakej vyrobce seriozni kvuli tomu ze tam nema nalepku physx je kravina. karta to podporuje proc to tam nenalepit?? ati ma taky vsude dx10.1 a pri tom to nikde poradne nevyuzijes. nalepka SLI nebo CF je taky na kazdy grafice a spousta uzivatelu to ani nevyuzije a beznej clovek nevi co to je..grafika to podporuje proc to tam nemit stejne jako physx??

z moji zkusenosti s beznyma lidma co jdou koupit do obchodu grafiku tak je to tak jak sem napsal vyse. cim vic pameti, cim vetsi cisilko u gddr, cim vetsi cisilko u dx, cim vice grafu o kolik je ta karta lepsi nez jina tim pro ne lepe.

EDIT: jenze badadoom je aplikace cuda je trosku neco jinyho...

edit2: nikdo..tvrdim snad tady nekde ze by ji meli vyuzivat??mozna nekdy v budoucnu ji vyuziji aniz by vedeli o co de
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 14:56:10

Máš tom bordel chlapče, podívej se na cuda zone, je tam přes stovka freeware programů vytvořené komunitou...
juloSVKxxl [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Bordel... 2008-11-15 15:31:34
avatar
Pre mňa by bola zaujímavá len možnosť úprav videa(DVD Xvid, Divx), ale nakoľko to viem realizovať aj na CPU nVidia-u(BbMC=30$) nepotrebujem. Hochu
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 12:39:55
avatar
Jo to taky každou chvili každému vysvětluji, že nejde o velikost, ale o výkon , tedy aspoň co se velikosti paměti na grafárně týká a jejího výkonu a výkonu GPU. Si ještě dnes hodně lidí myslí, že čím více paměti, tím vyšší výkon.
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 12:49:42
avatar
Věř tomu, že hodně lidem jsem nerozmluvil, aby si koupili radši jen nepatrně dražší grafárnu ATI(taky nepatrně výkonnější) a mé argumenty typu, že ATI podporuje DX10.1, proti jejich argumentům, že to DX10.1 je na nic, a že nVidia má PhysX a CUDA, prostě nestačily. Co na to říct. Že je jim CUDA na nic, a že PhysX je sice pěkné, ale nepodporované mi taky k ničemu nebylo. Tak jsem jen vždy dodal, že to co slibuje CUDA mi stejně na ATI taky v brzké době poběží, jim sice taky a i bez CUDA. No a že Havok mi časem taky poběží na GPU a bude umět to co PhysX a jako plus mám to, že mi už některé hry využijí DX10.1 a bude jich víc. Takže jasná volba pro ATI.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 12:35:53
avatar
Tak pokud se takoví lidi rozhodují jen podle podpory PhysX vs DX 10.1, tak si myslím, že je úplně jedno co si koupí. Jinak až ti poběží Havok na GPU, bude už možná současná generace beznadějně zastaralá, DX 10.1 je výhoda, kterou je možné bez problémů oželet. Takže pro ATi žádná jasná volba. Spíše místo podobných "technologických výkřiků", včetně zmenšování jader (což je výhoda hlavně pro výrobce), by se měli soustředit raději na provozní vlastnosti, jako je hluk a teplota. Ono dělat práci za výrobce a předělávat chlazení, taktování apod., aby to netopilo a neřvalo, tomu říkám "pokrok".
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 13:15:44
avatar
to je teda hodne dulezita vec ten dx10.1 co??podporuje ho v soucasnosti snad jen stalker:clear sky (v fc2 je podpora vselijaka, z AC byl odstranen) a to jeste rozdil proti dx10 je nula a nic vase argumenty (no pochybuju ze se tomu da takle rikat:lol byli vyrovnane..nvidia ma physx a v soucasnosti je k nicemu, ati ma dx10.1 a v soucasnosti je k nicemu. i kdyz v budoucnu bude par her s podporou dx10.1 tak je ale otazka co mi to prinese bez ceho bych se nemohl obejit?? 10% vykonu navic s AA, hmm to se da prezit. ze by se objevila only dx10.1 AAA hra, ktera by bezela jen na ati kartach je pitomost.

za to poradna fyzika zni rozhodne zajimaveji, uvidi se az tu bude bionic commando. no a havok pres gpu pujde na grafikach obou vyrobcu. jestli ne, a pujde jen na ati, tak tu bude pekna valka mezi physx a havokem a tezko rict kdo vyhraje. nvidia ale dlouhodobe podporuje spoustu vyvojaru, takze sanci rozhodne ma. v takove situaci by ale myslim vyhrala cpu akcelerace fyziky.

s cudou a streamem kdo vi jak to bude..nektre aplikace budou akcelerovany obema kartama, ale kazda bude mit i svoje specificke. nvidia je ale v tomhle napred. soucasna prakticka vyuzitelnost nula a nic. az se to rozmuze trosku ve vetsim i v desktopu budou soucasne grafiky stare vykopavky.

a kdyz jak na zacatku podotykas byla ta ati nepatrne drazsi a nepatrne vykonejsi, tak rozhodne nevidim nic kvuli cemu by byla ati jasnou volbou. ati byla jasnou volbou kdyz nvidia vydala FX5 radu, byla jasnou volbou s kartami X1950 a X1650, kdy uz meli vyladene ovladace a prijemnou cenu, ale rozhodne neni jasnou volbou dnes, kdy je situace na grafickem poli nejvyrovnanejsi v cely historii.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 12:14:19
avatar
Ja to beru jako zajimavou uvahu. Ve sve podstate je mi GPGPU a CUDA ukradena. Pro bezneho uzivatele to nema vazne zadny vyznam. Ale marketing je dobra vec pro firmy. Hlaven Nvidia ma dobry marketing a podarilo se ji navodit pocit malem ze co nema CUDA jak kdyby nebylo pouzitelne. ATI uz take ale zacina pracovat na marketingu. Shrnutim je ale ze je to porad zbytecne pro Nas vedet v jakem prostredi se co vyviji.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:21:38
avatar
Kdyby se v tom ZDARMA sirenem programku od ATI dal nastavit bitrate, deinterlacing a rozliseni pri prevodu MPEG-2 do H.264, tak to bych ho sakra vyuzil Nektere porady nahravam pres DVB-T kartu v PC a prevod pres moje CPU neni zrovna nejrychlejsi...
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:54:02
avatar
To ano ale to uz se provadi pomoci programu ktere jsou jen napsane v tomto prostredi vyvojovem. Je to jako kdyby si rekl ze diky C++ muzes pouzivat napr calculator ve win. Ale je to jen prostredi ve kterem je to napsane. Pokud programujes je to fajn informace. Pokud se bavime ale na urovni beznych uzivatelu tak to k nicemu neni¨.
weir [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 12:25:14
avatar
Všichni si to jen kvůli krabici určitě nekupují, ale je tu jistá skupina lidí (obvzvlášť v americe) která tomu moc nerozumí a ta si to pro tu krabici koupí. Řeknou jsi, je tam nálepka CUDA tu ati nemá a už kupují nvidii.
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 12:47:25
avatar
To ale museji byt opravdove lamy,co by nerozeznaly PC od PS3 (uznavam, i taci se najdou).Nevim ale,proc to tu DD hlasa v takovem duchu,jako ze nam bylo ublizeno Kazdemu musi byt jasne,ze je CUDA software a ze nema s vykonem karty ve hrach nic spolecneho.
ATI ma taky jeden takovy marketingovy tahak.A rekl bych vice zakernejsi,nebot se tvari,jako ohromny prinos ve vykonu.Jsou to GDDR5 pameti.Vykon prinasi nulovy oproti starsim GDDR3 (aspon me jeste nikdo neprokazal opak),spotreba horsi a nalepka na krabici jeste vetsi,nez ma CUDA u nVidie
Hvk [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - RE:Strike 2008-11-14 14:01:40
avatar
je mi uprimne luto,ze si sa este nestretol s niekym,alebo s niecim,co by ti dalo jasne najavo,ze GDDR5 su na tom o poznanie lepsie ako GDDR3,keby si porovnaval GDDR4 s GDDR3 tak by som ti potriasol rukou,ze mas velku pravdu,takto len mozem skonstatovat,ze treba hladat situaciu aby ta GDDR5 pamäte presvedcili o tom,ze maju urcite lepsi vykonnostny potencial ako GDDR3...
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 15:12:04
avatar
je mi lito ze zijes v takovemhle omylu..u hd4870X2 mozna maji nejaky prinos gddr5 pameti, ale u hd4870 je ten prinos nulovy. vim z vlastniho mereni pretaktovane 4850 a podtaktovane 4870 (obe jadra 700MHz, na pameti jsem nesahal), kdy vykon byl prakticky totozny. gddr5 budou mit vyznam az v dalsich generacich grafickych karet. u soucasnych radeonu diky propracovanemu pametovemu radici zadnym prinosem nejsou.
Pyshtone [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 17:14:55
avatar
4850 na 700Mhz , cim to chladis, byly nejake HW/SW voltmody?
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 17:28:47
avatar
s accelerem + noctua P12, bez voltmodu. v load nesla teplota pres 60°C, vse ve skrini antec P182 s noctuou P12 misto sachty na disky pred grafikou.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 21:38:58
avatar
ja pro F@H klienta pouzivam 725 MHz, v Ati tra tools jsem nastavil max napeti co ten program umi, tusim ze 1,158 V. A Accelero s Turbo modulem si s tim poradi v pohode na 60 stupnu
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 22:45:21
avatar
to Pyshtone : Ty tu kartu nemáš,že jo? Tak proč třeštíš oči. S referenčním chladičem při 40% otáčkách mám OC 700/1165 a úplně v klidu to uchladí do 75°C!!! Žádný napětí nenastavuju a na acce.. kakám, nejsem PAT&MAT!!!! Je to OBYČEJNÁ SAPPHIRKA (http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=56399)..to je ona!!! Doporučuju si tu kartu nejdřív vyzkoušet a potom se divit!!!
bartfox [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 12:56:26
avatar
Mám HD4870 a provádím distribuované výpočty pomocí programu BOINC - je nějaká šance převést výpočty z CPU na GPU?
kuko61 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 14:40:30
avatar
zatial by si uspel asi len s Nvidiou Odkaz

edit: alebo zacat pocitat pomocou Folding@home, tam je GPU klient aj na Ati...
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 14:37:15

Ta CUDA sa nezda ... zeby sa nas DD snazil zavadzat svojimi tvrdeniami o nevyuzitelnosti CUDA?
Menethor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:10:44
avatar
DD, čím tě ta NVidia tak strašně nakrkla?

Za prvé. U článku s názvem ATI mění strategii – ATI STREAM proti NVIDIA CUDA píšeš 90 procent textu o tom jak NVidia strašně lidi blbne svým marketingovým vyjádřením okolo CUDA. Přitom v tomto směru neudělala naprosto nic, zač by se se měla stydět. Navíc teď to samé udělala i ATI. Přece od nich nechceš, aby řekli: "Máme na kartách technologii CUDA. Je skvělá a představte si konkurenční ATI má tu svou taky."

Tvoje věta "Jenže chyby ATI opět dokonale využila NVIDIA (na čemž nevidím nic špatného, zkrátka někdo umí vyrábět kvalitní GPU jiný zase kvalitní marketing)..." vyznívá tak jako by grafiky od NVidie byly nějaký fušeřiny. A jediný, co je zachraňovalo, je marketing.

Psát furt o tom samém mi přijde ohledně NVidiáckého marketingu mi přijde už dost otravné. Jen se zamysli, kolik textu bys ušetřil, kdybys nepsal to co si už psal tisíckrát předtím. Tahle novinka by šla napsat na 3 řádky a ne na 7 odstavců.


Moje preference jdou spíše firmu AMD (takže teď už i ATI), kvůli její opensource politice. Ale u tohodle článku se ozvat opravdu musim.
Strike [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:13:26
avatar
Presne tak! Rekl bych,ze DD ma osobni problem
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:29:31

No mě překvapuje, že se tu stále najde někdo, kdo se nad stylem psaní mistra Stacha podivuje. Tohle tady je od počátku webu.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 15:35:18
avatar
souhlas..v posledni dobe nejdou uz poradne ani clanky od sebe navzajem odlisit..uz je ot docela silne deja vu.

jinak je pekne ze ati stream na kartach take zprovoznila nicmene je oproti nvidii porad pozadu..u nvidie bude mozno vyuzivat cuda aplikace na vsech grafikach od jadra G80 a novejsich, u ati pouze na 4800/4600 seriich. a marne porad cekam na fungujici hybrid crossfire power v desktopu, ktere ati uz pred pekne dlouhou dobou slibilo.
Bucho [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 15:52:48

Děkuji že to za mě někdo dokázal napsat bez nadávek BTW u cudy jsem nepostřehnul ani jeden graf a hned v prvním od ATI je enkonding 1080p do ipodu (má vůbec video port?). Rád bych vědět proč nám DD vysvětluje co CUDA je a není, čtenář tohohle nebo jiného technického magazínu přece nevybírá podle obrázku na krabici (v tomhle ruby vede ), dokáže si cuda vyhledat ve wikipedii a zjistit si to. Jiné technické magazíny suše napsali o cuda a párkrát hodily grafy když vyšel nový program...Občas ráno projedu weby, přečtu novinku na ddworldu a říkám si: "No vidíš DD šlo to napsat bez emocí a přitom vyjádřit svůj názor." Pak se kouknu nahoru a je tam holloway
revilo2707 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 16:26:46
avatar
Teda podla mna nema co v clanku o Ati robit brebtanie na Nvidiu. Ati Stream zabera snad stvrtinu clanku, ostatne su blbosti okolo Nvidie. Tento web onedlho klesne na uroven webu Radka "Hulvata"
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 16:57:53

On tam este nie je?
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 20:41:29
avatar
Pravdu díš koníku, já s těma válkama značek fakt problém nemám, měl jsem kdysi ATInu (9600pro myslím), pak asi 7 NVidií, a teď jsem po dlouhém přemýšlení koupil pro změnu 4870, takže s tím problém opravdu nemám, ale DD - napsat v článku "zkrátka někdo umí vyrábět kvalitní GPU jiný zase kvalitní marketing" je opravdu zavádějící a nebojím se použít i slova demagogie - ty vlastně říkáš, že ATI je Cool a NV dělá totální šajzy se kterými by vlastně soudný člověk nepodložil ani nábytek (ale umí to okecat takže stádo volů stojí ve frontách na zelené krabice) ...
Sakra chlape chce to trochu nadhled každá značka má své pro a proti...
ThomasBlue [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Už zase 2008-11-14 13:14:48

"celkový obrázek o GPGPU technologií má mnoho běžných lidí značně zkreslený"

Já bych řekl, že největší zásluhu na tom má jistý Jan Stach, který ač tomu vůbec nerozumí, tak vesele šíří bludy. CUDA jako takové je jen malé rozšíření jazyka C, který ovládá většina programátorů a to je jeho OBROVSKÁ výhoda. Pracuje se s ním NESROVNATELNĚ snadněj, než s pakvily typu Close-To-Metal od ATI. Prostě ATI až do současnosti NIC podobného CUDA neměla.

A zkuste se někdy podívat trošku dál za svět přihlouplých dětských her. Ve vědecké sféře je poměr využití GPGPU řešení od nVidie ku tomu od ATI asi 99:1. Proč asi.
drnoha [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:33:27

Máš pravdu, ale je zde jeden detail.

OpenCL je taky Céčko.

Je prostě fakt, že ATI nyní s NV tak maximálně vyrovnala technologii, co se GPGPU týče.
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 14:03:01

Este len vyrovna ... dufajme
Inac ja neviem, nikde som necital nejake ultra mega PR od NV, kde by stavala svoju CUDA na piedestal. Najviac sa CUDA spomina prave na tejto stranke, kde je neustale zhadzovana pod ciernu zem ako mrtva vec. Keby mala ATI svoj STREAM pre bezneho uzivatela dostupny skor ako NV, tak by sa to bralo ako neskutocna vyhoda = rovnako ako DX 10.1 (ktore je podla tunajsieho webu vyraznejsim posunom ako bude DX11).

Uzasny je aj ten popisok "(NVIDIA CUDA na ATI HD 3850 - neoficiálně)" - ze neoficialne Sak to bol totalny fake

Ja len cakam kedy uz konecne niekto spravi soft na dekompresiu RAR archivov cez CUDA a ATI Stream, comu by sa potesila ultra mega silna skupina CZ a SK piratov, bo to rozbalovanie velkych ISO suborov trva niekedy vecnost
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 00:43:15

No zase abychom byli uplne presni, tak CUDA byla jedna z herek v Nvidia marketing staji a to dost dopovanou... Hype kolem toho byl a stale se najde dost lidi, kteri se CUDou zaklinaji. Na druhou stranu se zde najde stejne procento lidi, kteri se zaklinaji jinym mytem a to je DX 10.1. Dle meho nazoru naprosto srovnatelny urban myth. Obojiho je prinos pro bezneho uzivatele v radu promile.

Mozna ze v tomhle je prave ten cely problem: Nvidia dokaze sve vyrobky prodat, kdezto ATi jaksi stale tape a stale se pohybuje ve sfere, kdyz udelame neco dobreho, oni si to lide navzajem reknou. Btw. veta: nekdo u ATi bouchl do stolu a rekl dost... No to je moc snad i na zaryteho fanatika nebo ne?...
Matuus [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 01:05:49

Ale musis uznat ze z CZ a SK web stranok sa toho o CUDA napisalo najviac na DD ... bohuzial sa nespominalo nic konkretne, len to, ako je to zbytocna a mrtva cesta

Ok, par info k CUDA, s ktorym vyrukovala NV pred chvilou:

o The NVIDIA programming language is C - C is an industry standard

o The same applications written for a CUDA GPU can be compiled and run on multi-core CPUs using upcoming tools provided by NVIDIA

o The NVIDIA C compiler is based on the Open64 Itanium compiler – this is open source and the source code is on our website

o NVIDIA's C compiler for a CUDA GPU is the model for OpenCL and DirectX11 - this was supported and encouraged by NVIDIA

o NVIDIA was the only company to show running OpenCL code at Apple's worldwide developer conference in June 08 - AMD has yet to demonstrate an OpenCL implementation

o NVIDIA published documentation on all the software layers including assembly and driver APIs so that other compilers could be written for a CUDA GPU
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 20:54:27
avatar
technologie byla vyrovnaná již dávno, nyní pouze ATI vyrovnala marketing, co se GPGPU týče
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 13:47:46
avatar
Tak to mám upřímnou radost, že je tu mezi námi zástupce "vědecké sféry". Mohl by jste, prosím vás, napsat takový "vysvětlující a shrnující" článek o výhodách programu CUDA ve vaší oblasti? Nemusí to být nic podrobného, stačily by jeden dva odstavce napsané odlehčenou (ne příliš vědeckou) formou. Já se rád vzdělávám a jistě by se zde našlo i mnoho dalších vděčných čtenářů. Předem děkuji.
J.C.Denton [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 15:16:29
avatar
podivej se na nvidia.com a tam najdes kde se vsude v profesionalni sfere pouzivaji systemy tesla, na ktere se programuje prave v cude.
BoSpring [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 16:09:37
avatar
Díky za info
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 20:46:46
avatar
Ok, ok,ale zase bych tak neflamoval myslím, že se to dá napsat slušněji. Já jsem se za těch pár let, co dělám to co dělám naučil třeba to, že podceňovat lidi se nevyplácí a svědčí to i o úrovni pisatele...
Sorry za moralizování, ale musel jsem se ozvat
kuko61 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 14:24:00
avatar
Mna by celkom zaujimalo, aky konkretny profesionalny software v sucasnosti podpuruje ATI Stream. Asi nejaky musi byt, ked sa ludom oplati kupovat karty ATI FireStream za niekolkonasobne ceny ako bezne radeony (napr. ATI FireStream 9270 s 2GB GDDR5 stoji $1499).
Osobne by som uvital podporu od aplikacii tretich stran, napr. Nero Recode, Adobe Media Encoder, HW podpora kodovania do x.264 a pod.
NeXuS [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 17:23:05
avatar
Parádní článek, takové shrnutí bylo potřeba
ja_X [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - ATI AVIVO CONVERTER 2008-11-14 20:31:30
avatar
ATI avivo video converter není nic nového, existuje a funguje už od rady X1xxx, funguje dobře, ale podpora začíná a končí právě u řady X1xxx, takže jenom přidají podporu nových karet
Jetel [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 20:38:05
avatar
I když se článek staví proti nVidii, jako že to její CUDA není nic extra, tak poměrně hezky shrnuje různé souvislosti. I když jsem AMD/ATI pozitivní, tak i díky těm ukamenovávacím článkům se daleko víc těším, co nVidia předvede s další generací karet. A jen doufám, že to bude super, aby i ATI nadšencům muselo z čisté technické lásky srdce zaplesat
Neznámý  - Stachanovec 2008-11-14 21:44:37

Ja uz na to prisel, on je to takovy Stachanovec mezi IT weby. Zas jen bezduvodne kopani do NVIDIE, hlavne zvysit navstevnost.

Jo a najednou to neni zbytecna a neuzitecna vec, ze?
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-14 23:35:30

ATi v dobe uvedeni CUDA nemela srovnatelnou technologii, protoze program GPGPU Close-To-Metal ulozila nedlouho predtim k ledu. A vazne by neslo napsat aspon jeden clanek bez oslavovani ATi a zohavovani Nvidie? Potom bohuzel musim tvrdit ja, ze na tomto webu se siri myty mezi lidi mnohem horsi nez jsou uvedeny v tomto clanku.
choucas [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 12:11:14
avatar
Doteraz som nemal možnosť porovnať radeon 4870 vs GTX260 tak som si myslel, že nvidia je trocha výkonnejšia. Nie nie je. Pod xp je to ako tak, ale vo vistách x64 je radeon úplne niekde inde. Teda mal som možnosť odskúšať iba stalkera clear sky a nvidia je pod dx 10 úplne v hajzlu a neospravedlní ju ani podpora cuda. nvidiu som odporučil na základe tuto vykrikujúcich jedincov, ale teraz ju neodporučím nikomu. Radeon HD4870 je úplne iná liga a ešte ak sprístupní AMD ATI STREAM tak neni čo riešiť.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 12:24:15
avatar
Tak to je štěstí, že jsi zkoušel jen CS, teď si vem tu hrůzu, kdybys zkoušel Crysis nebo FC 2 a na základě toho doporučoval třeba nějakou 8800GTX, pro zanedbatelné rozdíly, viď... Nemyslel jsi ten svůj příspěvek vážně, že ne...
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2008-11-15 22:06:03
avatar
zvlastni,muj stalker je na max detaily v DX9 hratelny a jedine co neni vyuzito jsou zbyvajici 3 jadra CPU,tam je problem Xray enginu. a to mam 8800GT OC.
Dhatz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - no to je logika 2008-11-15 22:03:55
avatar
obě firmy se cpou do jedněch vrat a nevšimly si že se můžou projít spolu...
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světWednesday, 24 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 840x
Komentářů: 0
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceTuesday, 23 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 863x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Monday, 22 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1032x
Komentářů: 1
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšení
Unreal Engine 5.4 představuje další masivní vylepšeníFriday, 19 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 3610x
Komentářů: 0
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PC
Česká 3 roky stará hra Vigor brzy na PCWednesday, 17 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1414x
Komentářů: 0
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?
StarCitizen přidává nový editor postav – kdy konečně vyjde?Tuesday, 16 April 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1252x
Komentářů: 5