NVIDIA: Vadné grafiky a jejich selhání prodeje neovlivní Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Středa, 10 červen 2009
alt Prodeje a podíl skutečně neklesají, ačkoliv by logicky měly. Proč?

 

 

 

Dáme příklad. Na trhu máte dva výrobce stejné věci, jsou srovnatelné cenově i výkonově. Jeden z nich však vyrábí a na trh dodává po delší časový horizont vadné produkty, které selhávají za velké nelibosti zákazníků i dalších partnerů, které pro výrobu svých produktů použijí onen vadný element. Všem je jasné, že dříve nebo později téměř každý element z daného období odejde. Inu přijala se opatření, která mají často selhání odložit do doby, než vyprší záruka a to i ta prodloužená, kterou postižené finální produkty vybavili oni partneři. Firma navíc ten problém přiznala a jeho řešení se mnoha zúčastněným nelíbí a soudní spory se jen množí. Jaké je logické řešení a vyústění situace, když je tu jiný výrobce, který má cenově velmi zajímavá, výkonově ještě zajímavější a navíc bezproblémová řešení?

Říkáte, že by problémový výrobce měl prodávat méně, jeho partneři, kteří jeho chybou utrpěli, by logicky měli sáhnout po bezproblémovém řešení, a stejně tak zákazníci při znalosti tohoto problému (pokud se ho nepovedlo zamést pod koberec) by rovněž měli logicky upřednostnit bezproblémové řešení druhé společnosti. Je to logické? No ano, ale na trhu s grafickými kartami to zdá se nefunguje a není to tak jednoduché.

NVIDIA se ústy svého viceprezidenta pro grafický segment nechala slyšet, že žádný OEM výrobce se proti NVIDIA neobrátil a desítky tisíc vadných GPU tak nebudou mít žádný vliv na prodeje. NVIDIA prý odvedla i kus dobré práce v jednání s OEM partnery.

Pokud se celé věci divíte, nejste sami. Diví se téměř každý, kdo je s celou situací obeznámen. Přitom neexistuje důvod, proč by ATI nemohlo NVIDIA u OEM partnerů nahradit, tak proč se tak neděje? Na to už se odpovědět dá. Co NVIDIA slíbila výrobcům, aby ji konkurencí nenahradili, to se neví. Stejně tak se neví (tedy ví – marketing jako tradiční slabina AMD-ATI), proč ATI naprosto nevídaného kiksu vadné výroby NVIDIA a ještě diskutabilnějšího řešení problému s vadnými čipy naprosto nijak k posílení své pozice nevyužila a nenabídla partnerům své bezproblémové produkty. NVIDIA si rozhodně nevymýšlí, že prodeje jí neklesají (tedy ano, ale spíše kvůli obecné krizi, jako všem), tedy alespoň pokud jde o podíl na trhu dodaných grafik tak se jí daří držet si před konkurencí s často lepší nabídkou slušný náskok. Druhým pohledem ale lze také zjistit, že NVIDIA své podíly na trhu v podstatě dotuje, což ATI dělat nechce, a to bude pravděpodobně příčinou, proč OEM výrobci od NVIDIA neustoupili. Ta jim totiž vynahrazuje neprodané grafiky se staršími čipy a v podstatě pak získávají nové čipy za hubičku. Samozřejmě zapomeňte na to, že by OEM partneři drželi s NVIDIA jen tak z náklonnosti. Za vším hledejte peníze. Alespoň to se v současnosti děje. To je celé tajemství toho, proč NVIDIA prodává, jak prodává a ATI podílově neposiluj, ačkoliv výše uvedené problémy by logicky měly znamenat posílení ATI na úkor NVIDIA. A proto také zákazníkům nezbývá než doufat, že se problém vadných čipů NVIDIA nebude opakovat a nechytnou tedy nějaký další problémový přístroj s tímto čipem, protože to vypadá, že u mobilních počítačů je větší pravděpodobnost vzhledem k dodaným počtům grafik, že narazíte na model s NVIDIA než s ATI. Na druhou stranu NVIDIA má máslo na hlavě a ví, že si druhý podobný kiks už nemůže dovolit. První se pod koberec zamést podařilo, uchlácholit výrobce a ještě si udržet OEM partnery. Nebylo to, ale zadarmo k přiznaným téměř 200 milionům dolarů musíme připočíst ještě další desítky – stovky milionů vykazovaných ve ztrátě, kterými NVIDIA dotuje své stávající prodeje k udržení podílu na trhu. Nicméně protože se musí snažit, aby se podobný problém neopakoval, musí se snažit vyrábět své čipy dobře a tedy alespoň pozitivní věcí na celé záležitosti pro zákazníky je, že pravděpodobnost opakování toho problému je o to menší …

Zdroj: Xbitlabs.com, DDWorld.cz

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 07:14:06
avatar
Já jsem čekal, že od nvidie skoro nikdo neodejde, taky jsem čekal, že ten průšvih výrobci využijí k posílení svého postavení vůči nvidii, ale co jsem jsem nečekal, je až tak hodně úporné snažení nvidie o udržení si podílu na trhu za každou cenu. S ohledem na fakt, že i AMD se v poslední době snaží získat velký tržní podíl bych řekl, že tržní podíl v grafickém průmyslu bude asi klíčový. Proč? Napadá mě jediná věc (protože čistě ekonomické důvody v tomto případě neobstojí): majoritní grafická platforma má tržní výhodu v produkci softwaru, který je odlaďován zejména pro tuto platformu, a tudíž zakládá fundamenty pro úspěch budoucích produktů.

Řečeno jinak (a přeneseno do fiktivní reality): kdyby se hry psaly "na míru" HW designu Ati, kde by asi byla nvidia s prakticky 2x méně výkonnými čipy? A produkovala by Nvidia v takovém připadě stejné GPU jako produkuje nyní, nebo by došlo k jejich zásadnímu překopání?
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:25:47

Soucasna realita vypada tak, ze teprve integrovane jadro zalozene na R700 bude schopno dodat srovnatelny vykon s 9400M. Soucasne nejprodavanejsi integrovane reseni AMD bohuzel dostatecny vykon na srovnani s konkurenci zkratka neposkytuje.

Jinak co se tyce softwareove podpory tak mas dozajista pravdu. AMD SW stranku svych produktu sidi jiz delsi dobu a je to znat. Ale pro vysoky podil Nvidie mluvi predevsim cely system OEM trhu. OEM zakaznik ziskava bonusy na zaklade dlouhodobe spoluprace - takze menit dodavatele neni zalezitost rychleho rozhodnuti. Brano ciste ekonomicky se vyplati zustat velkoodberatelum u Nvidie i kdyby ten problem byl opravdu tak velky jak se zde prezentuje. Coz ovsem zdaleka neni. AMD by muselo nabidnout lepsi vykon za nizsi cenu a za srovnatelnych podminek co se tyce poctu dodanych kusu atd., coz pravdepodobne neni schopno. Jinak by asi nejaky podil ziskalo. A predevsim Nvidia kryje veskere ztraty z vadnych serii a to nedava odberatelum zadny duvod k tomu aby odchazeli. Nejedna se o zadne dotovani, ale o zvyhodnene podminky pri odberu velkeho mnozstvi - bezna praxe v jakemkoliv odvetvi. Takze faktem je, ze AMD zkratka nema v integrovane oblasti pro NB co nabidnout aby to bylo s konkurenci srovnatelne, bojuje pouze v low-endu. A ani tam moc uspesne jak je ostatne videt z podilu reseni AMD/Nvidia na NB integrovanem trhu GPU. AMD doplaci na dlouhodobe podceneni tohoto segmentu. Nic nelogickeho ci necestneho ze strany Nvidie v tom neni.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 16:06:26
avatar
je fakt, že mobilní grafiky AMD dost zanedbává. Nicméně SW stránku u AMD bych kritizoval jen snad právě kvůli nepodpoře mobilních procesorů, kterou AMD přenechává výrobci počítače.

Moje výše uvedená "úvaha" se spíše týkala všeobecného stavu u grafik, nejen těch mobilních.
jardop [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 08:21:07

peniaze su vzdy az na prvom mieste..
elancer [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 17:11:32
avatar
The question is: dokedy bude nVidia schopná udržať tieto dotácie, asi záleží aj od toho, ako dobre sa zásobila v rokoch minulých, v dobe najväčších "úspechov". Tiež som im vtedy pravidelne prispieval nemalými čiastkami k celkovým ziskom...
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 08:29:20
avatar
Premisa, že všechny čipy od NV odejdou je špatná... a pak i všechny následné závěry....

grafické čipy odchází všeobecně... procentuálně u obou výrobců stejně.... faktem ovšem je že NV má v notebookách několikanásobně víc čipů než AMD, proto v absolutních číslech má i několikanásobně víc reklamací... nic víc..

Odejdou pouze ty čipy, které jsou vystavované dlouhodobě hraniční zátěži... a většina uživatelů notebook takovým způsobem nevyužívá... serverového CPU by to byl megaprůser, u grafického čipu v notebooku, který se používá zpravidla mnohem méně intenzivně, je to podstatně menší megaprůser a úpřímně řečeno, 99,9999% BFU o něm nemá sebemenší zdání a mít nebude, dokud jim ten notebook nezkolabuje pod rukama.
tynyt [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 08:39:24
avatar
všechny určitě neodejdou, ale tvrdit, že procento vadných čipů k určitému stáří výrobku (např. po 2 letech) je stejné jak u AMD tak nvidie, je IMHO nesmyslné.
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 09:54:57
avatar
Máš nějaké údaje prokazující opak?

Podle statistik z dubna je (v záruční době) nejporuchovější ASUS 6% a pak Gigabyte a Gainward cca 3%, ostatní jsou pod 3 procenta a nejlepší je prý Point of View se 2 %.

Největší poruchovost z aktuálních karet má GTX 280 9% (ze začátku chcípaly snad všechny) a třeba 4870, 8800 a 9800 jsou na tom úplně stejně, všechny mají 3%, GTX260 má 4% a 4850 má 2%...

Jinak historicky nejhorší byla zřejmě 3870X2, která má poruchovost přes 11%, přitom 4870X2 jenom 4,5 a 9800GX2 6%..

Samozřejmě v absolutních číslech to není totéž
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:26:23

A proc tve statistiky neuvadeji mobilni rady 8x00 a 9x00?

Mimochodem podstatne zajimavejsi budou statistiky poruchovosti az za 1-2 roky...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 12:46:54
avatar
Já vím ale to je spíše věštění z křišťálové koule, nebo spíše rudá mlha před očima
Bennie podává čísla současná - přece nemůžeš chtít aby ti dal údaje poruchovosti na 2 roky dopředu.
BTW kolega i já máme stejné NB ACER 5520G kolega řeší cca 4tou reklamaci (BSOD apod.) pravděpodobná příčina - problémy s GK (ati 2400 xt), můj (teď už bývalý) NB ACER 5520G je v pohodě dokud člověk nezkusí zahrát nějakou starší gamesu - potom BSOD. Oba notebooky jsou cca 1,5roku staré a oba jsou na platformě AMD/ATI.
Takže svůj NB jsem dal účetní (tam jede v pohodě ) a já jsem koupil NB na platformě INTEL/NVIDIA, tak uvidíme...
Jo a manželka má doma notebook (ACER osmičková řada gemstone -teď přesně nevím konfiguraci) INTEL/NVIDIA a spokojenost (co se týče pádů systému)
Tím chci říct, že začínám mít k mobilní platformě AMD/ATI poněkud odpor
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 15:29:44

Tak ja ted budu kupovat toto:

http://www.alza.cz/hp-probook-4710s-d121414.htm

a myslim si ze to je idealni reseni za dany peniz, mimochodem ta GK je dedikovana takze vymenitelna....

PS: Jinak kazdy mame sve zkusenosti, ja se nebojim ani AMD-Ati+AMD-Ati, ani Intel+AMD-Ati, ani Intel+nV(jen urcite rady) protoze tohle neni o znackach tepajicich pod logy vyrobcu notebooku ale o vyrobcich notebooku samotnych, a nejen z Tvych zkusenosti musim rici ze Acer patri k tem horsim co se tyce kvality, znam HPcka ci IBM(nyni Lenovo) ci Asus ci Toshiby co slapou doted a maji nektere kousky i 8let+....
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 19:37:51
avatar
Citace:
grafické čipy odchází všeobecně... procentuálně u obou výrobců stejně.... faktem ovšem je že NV má v notebookách několikanásobně víc čipů než AMD, proto v absolutních číslech má i několikanásobně víc reklamací... nic víc..


...když si psal tento odstavec, tak si asi myslel na něco jinýho, jinak bys takovou pakárnu nenapsal, anebo je vidět, že marketing a práce nVidia pro někoho dobře ututlala to, co se stalo. To jim gratuluju, protože bych nečekal, že to někdo, kdo se zajímá o IT, takhle sežere zprominutim...
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 21:29:17
avatar
Že by flame ?
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 06:59:38
avatar
No zřejmě, ale už od něj. Já teď jen přemýšlím, zda to není nějaká skrytá ironie nebo tak něco, protože napsat po tom, co nVidia má takové problémy (a o tom ten článek je), že grafické čipy obou společností se kazí stejně a že u nVidia je to vidět víc jen proto, že prodává víc čipů...to je fakt jak když včera přijel po pěti letech k krajiny nedotčené počítačovou technikou a informacemi o ní.

Upřímně mě to celkem mrzí, že se to stalo (ty vadné čipy), protože prostě s tím lidi, i v mém okolí, mají problémy a musí to reklamovat, ale psát to, co Bennie a dostat za to 7 kladných bodů, když je to lež, mě fakt dostalo.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 22:11:04

No zase na druhou stranu bych z toho nedelal takovou vedu. Generalizovat z toho, ze vsechny mobilni grafiky jsou od Nvidie spatne je taky nesmysl. Urcita cast vyroby byla vadna, nicmene nvidia ve spolupraci s hlavnimi vyrobci (HP, Dell) se k tomu postavila rozumne a prodlouzila zaruku a zajistila opravny BIOS. Zbytek je zalezitost hateru jako Charlie Demerjan a prevzeti jeho zprav. Pokud to vysledujes, tak veskere spekulace pochazeji od nej.
holoway [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 07:03:14
avatar
Já bych to ani nechtěl paušalizovat na všechny, vždyť to taky pravda není. Ale prostě v určitém období, které je prostě dokázáno, se to nevyrábělo zrovna kvalitně a tak to je. S tím je spojeno to, že to více, než je obvyklé u grafických čipů, odchází. Jak píšu, já to nehrotim tak, že bych to nVidii přál, protože je to škoda pro všechny, ale vadí mi to, co tu někdo úmyslně píše, tedy lži
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 08:24:41

To me taky, a kdyz na to upozornim timto pravdivym tvrzenim:
MadMaxII napsal:
A proc tve statistiky neuvadeji mobilni rady 8x00 a 9x00?

tak akorat nafasuju od nV fans zaporne bodiky, to jsou mi ale "IT znalci"....
Bennie [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 08:52:13
avatar
Statistiky těchto mobilních čipů k dispozici nemám, co jsem měl, to jsem odcitoval... aspoň nějaké argumenty jsem nabídl na rozdíl od některých jiných diskutujících.

Přijde mi opravdu směšné jak se zdejší server a fans suita pokouší FUDovat proti jakémukoliv výrobku NV za každou cenu

Reagoval jsem na obecné tvrzení, že čipy NV se na rozdíl od čipů ATI kazí mnohme víc a demonstroval, že např. v předmětném segmentu to není pravda. To nic nemění na tom, že zrovna mobilní GPU na G84 tuším, se jim kazí poodstatně více. Ale nelíbí se mi generalizování, například 3870X2 se kazila také velmi naprůměrně a 2900XT totéž.

Poměr AMD mobile GPU vs. NV Mobile GPU je cca 1:2, logicky tak musí mít NV cca dvojnásobek reklamací.

Vykřikovat umí každý, ale co nějak své tvrzení podložit?
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 12:32:24

Tema bylo o poruchovosti spatnych varek mobilnich GPU od nV, nic vic a nic min(to ze tynyt jaksi "nepresne" reagoval je vec jina tak toho nezneuzivej, nejsme male deti nebo postkomousky a postbolsevicky dogmatici abychom si hrali na slovickareni a odvadeni od tematu) proto jsou vsechna tva fakta stejne hodnotna jako relativne opravnene domenky ostatnich diskutujicich...

Samozrejme ze vyjma tech spatnych varek(a to ze existuji nemuzes poprit kdyz i velci vyrobci to zverejnili a brat lidem prostor na diskuzi "how much" je nedemokraticke ) budou oba vyrobci na tom cca 1:1 s tou poruchovosti toho si je urcite vedom i tynyt....
c.Data [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 08:41:43
avatar
Ja jsem musel kolegu odrazovat aby si koupil nout s NVIDIA grafikou...nechápu proč se to neobjevilo v TV nebo tak...l
kwitee [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 09:27:16
avatar
no IT odvětví je docela dost uzavřené samo do sebe a ven se dostane jen málo (ale to že vyjde Windows7 jsem slyšel snad už i v rádiu)
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:27:54

Malokdy vidis v TV reklamu na Intel ci AMD, natoz nV ci Ati takze to je asi duvod neexistence antireklam...
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 08:42:35
avatar
Dotuje, aby lide nesli k ATI a nezjistili, ze oni maji stejne kvalitni neli lepsi vyrobky nez NVidia. A pocita ,ze pristi generace grafik uz bude konkurencne shopnejsi
Caveman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 09:01:46
avatar
Které Chipy od NVidia to jsou?
Leos [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:04:03

Mám pocit, že všetky jadrá od G92 (8800GT) vyššie. Vrátane GT200. Dá sa vôbec niekde zohnať PCIe grafika do NTB?
Caveman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:24:40
avatar
mám 8600Gt to není tan problém?
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:30:19

Pokud mas 8600M GT, pak se te to tyka. Doporucuji bud stahout updateovany BIOS od vyrobce - zvysi se ovsem hlucnost v zatezi nebo venovat prehrivani pozornost a pripadne to resit nejakym dodatecnym chlazenim.
Caveman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:47:32
avatar
Mám 8600GT v Noteboku MSI...
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 14:00:46
avatar
teda kolem mě je dost lidí s 8600M grafikou v noťasu, a žádný problémy s tím fakt nemaj
Miki_79 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 14:25:37
avatar
Ja mam taky 9600M GT a zatim zadny problem. U notebooku za 40 tisic by to bylo pekny maras, kdyby se pokazil az po zarucni dobe. Snad ten problem nebude uplne u vsech serii. Mam ho uz pres rok
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 14:29:53

9600M GT neni zalozeno na jadre G84M, takze jeho se dany problem netyka.
Veyron [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 15:45:09
avatar
To pevne dúfam, pretože kamošovi som na jeseň kupoval notebook MSI GX630 s touto grafikou a asi by som mu nerád vysvetľoval, čo som mu to odporučil za šmejd S týmto noťasom je veľmi spokojný a to jednak s MSI prevedenín, taktiež s jeho fungovaním, no rozhodne i s výborným výkonom, no keď sa mu odpáli grafika, tak to asi dvakrát nepoteší. No ale Ja som mu to už pre istotu mnohokrát vravel, že Nvidia má takéto problémy a že je nejaká možnosť, že to postihne aj jeho, takže teoreticky som ho už na tento problém pripravil
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 14:26:43

Vsak se taky jedna o urcitou cast vyroby. Podle vseho prevaznou cast techto defektnich jader obdrzel v dodavkach HP a Dell. Oba vyrobci rozsirili na potencionalni produkty zaruku. Mensina jader skoncila u jinych vyrobcu, tam to s tou zarukou tak slavny neni, nicmene nekteri rovnez vydali opraveny BIOS.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 15:18:15

Mas tam malou chybku, neni to opraveny bios nybrz upraveny bios degradujici zakaznikovic penize protoze dostava slabsi HW nez za jaky si ve skutecnosti zaplatil....
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 07:59:11

Tohle mas potvrzeny odnekud? Pokud vim uprava BIOSu (chces-li) se tyka chovani chlazeni. Vliv to muze mit maximalne na vydrz NB ci, ovsem minimalne, zivotnost baterie. Zadne degradovani vykonosti se nekona.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 08:29:20

Muzes mi rici jak upravou biosu navysis maximalni prutok vzduchu????

Sice to nemam potvrzene ale je nanejvys logicke ze zivotnost a zahrivani bez vymeny ventilatoru za vykonnejsi muzes provest jen jednim zpusobem, a to snizenim pracovnich frekvenci a nejlepe soucasne s tim i snizenim napajecich napeti ktere umozni prave snizene prac. frekvence...
A degradace prac. frekvenci=okradani zakaznika...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 09:25:42

Zvysis otacky ventiltoru?

EDIT:\\ Tak jsem si to prosel, nebyl jsem si jisty zda k upravam napeti doslo ci ne. Nikde jsem nenasel jediny udaj o tom, ze by tento BIOS menil frekvenci ci napeti a tim degradoval vykonost hardware. Jedna se o upravu otacek ventilatoru, kde se za cenu vyssi hlucnosti dosahuje kvalitnejsiho chlazeni cipu. Takze tva veskrze logicka uvaha je nepodlozena. Jediny negativni efekt (samozrejme krom hluku) muze byt na vydrz baterie, potazmo jeji zivotnost. Samozrejme to ucite degradace je, ovsem nikoliv vykonosti.
MadMaxII [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 12:44:12

Nesmysl, upravami otacek jen prodlouzis dobu kdy bude muset jet ventilator na 100%, ovsem vic jak 100% z nej nedostanes a tudiz NEZMENIS kapacitu proudiciho vzduchu a tudiz zvysis zivotnost pouze za predpokladu ze dotycny budou mit notas zaply kratkou dobu a to jeste u toho nebudou hrat hry atpdb., coz je uprava dost neefektivni a zdaleka neresici problem s nachylnosti praskani obalu(a pote bude dochazet k postupne oxidaci coz zpusobuje ruzne druhy chyb, podle toho kde to praskne) pri teplotnich vykyvech...

PS: Byl bych samozrejme rad kdyby tomu tak bylo, ale to zvyseni otacek resi tak malo danych situaci(v podstate jen kratkodobe zapnuti a bez her, jakmile prijde na slovo vytizeni at uz videem ci hrou ci pocitanim/akceleraci pres gpu tak otacky neresi nic) ze ten efekt prodlouzeni zivotnosti by byl naprosto mizivy...
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-12 13:22:38

Netvrdim, ze nemas pravdu. Nicmene nikde jsem nenasel tebou tvrzene snizovani frekvenci ci napeti a tim znehodnocovani vykonu, ktere udavas. Tady jde o to, ze na 100% se vetrak zpravidla ani v zatezi nedostava, ten BIOS to umoznuje a pak je za cenu vetsi hlucnosti chlazeni lepsi nez u standardniho BIOSu. Takze ty mas pravdu castecne, nicmene ten problem se timhle resit da. Primo Dell to popisuje jako zmenu algoritmu vytizeni vetraku. Takze tim, ze se zvysi uz otacky v idle, se zlepsi celkove chlazeni, prodlouzi doba schopna se uchladit v zatezi. 100% reseni to samozrejme neni, nicmene taky ne vsechny ty cipy jsou tak vadne, aby na nejake to prehrati odesly.
AndreasCZ [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:25:48
avatar
G92 se to myslim vyhlo. Jednalo se zejmena o mobilni grafiky 8400 a od ni odvozene.
houmer56 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:38:14

Na desktopu se to týká hlavně G84 and G86 (tedy i 8600GT).
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1028703/nvidia-g84-g86-bad

http://www.tomshardware.com/news/nvidia-g84-g86-chips-overheating,6121.html

A možná i G92 and G94 (to vypadá ale spíše na spekulaci).
http://www.theinquirer.net/inquirer/news/1038400/nvidia-g92s-g94-reportedly
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 12:23:07

Odkaz na Tom's HW je rovnez spekulace prevzata opet z Inquireru.

Co je potvrzeno je to, ze se problem tyka mobilnich verzi, nikoliv desktopovych. Takze 8600GT se to netyka, ovsem 8600M GT ano. Melo by se jednat pouze o modely odvozene z G84M. Tebe konkretne se to tykat nemusi. Doporucuji ovsem updateovat BIOS ci jinak resit dodatecne chlazeni, protoze problemy vznikaji diky spatnemu materialu pouzitemu pri pajeni jadra. Nevydrzi dlouhodobe vyssi teplotni zatez.
zeroground [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:27:47

Jedna se takrka vyhradne o modely odvozene z G84M.
Caveman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:49:56
avatar
Mám 8600GT v Noteboku MSI
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 11:08:09
avatar
Tak to tě nepotěším. Přesně s těmahle GPU už jsem posílal několik notebooků na reklamaci. Jen jeden můj kámoš to vychytal, protože si koupil VBI(taky už reklamoval vadnou grafiku), ale má aspoň výhodu, že když už ho bude mít po záruce, tak se ta jeho grafárna, až mu znovu odejde, dá do toho jeho notebooku koupit za 4400 Kč včetně DPH.
Caveman [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 11:03:48
avatar
No a jak dlouho to tak ještě bude jako fungovat?Notebok je kupován 10 měsíc minulého roku
MicrO [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 14:03:06
avatar
Caveman to že maj lidi v americe problémy s nVidia grafikama G84M neznamená že tobě to odejde taky, stáhni si nějakej prográmek na měření teplot a uvidíš jak na tom si
wizard_ov [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 12:53:59
avatar
Jak píšu výše - kolem sebe (včetně mne) vidím spíše problémy s mobilní platformou AMD/ATI - ale samozřejmě jak u tebe tak i u mne se může jednat o náhodu, protože co si budeme povídat - notebooky už svou samotnou koncepcí a navíc ultramasovou výrobou zaměřenou v 90ti procentech na cenu jsou prostě poruchové až až...
GOS007 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 10:50:56
avatar
Já se přispůsobil. Notebooky teď nakupuji výhradně s ATI GPU.
Sina [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 12:35:01
avatar
spolubydlící se přizpůsobil ještě lépe, místo notebooku s vadnou Nvidia (2x ) má ted desktop komplet na AMD-ATI
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Alergie na NVIDII ? 2009-06-10 18:07:01
avatar
By mě DD zajímalo, co pořád vidíš na nVidii a jejím přeznačováním ve tvých neustálých článcích. ATi taky ve svojich 3 generacích přeznačovala jako o život a NIKDO nic neřek, ale NVIDIA přeznačila 8800GT na 9800GT a to hned se mohli bulvárové jako ty utlouct. ATi není vůbec svatá, jak mnozí si myslí, ta udělala ještě větší hajzloviny v minulosti, než zelená firma.
aDDmin [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 19:03:02
avatar
Tak kterou významnou grafiku v posledních 2-3 letech ATI (za vedení AMD) přeznačila a vydávala jí za novinku ? Prosím povídej ...
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 19:36:27
avatar
Takže když ATi to dělala před cca 5 lety, tak je to OK a vše se smetlo ze stolu, tím pádem dělá NVIDIA s vadnými čipy velmi dobrou věc a přeju jí, aby co nejvíc zákazníků napálila na GTS 250 a 9800GT. Možná do NVIDIE napíšu, aby nedělala novou generaci a opět přeznačovala, protože to je výhodnější pro zákazníky.

EDIT: Nechci tě naštvat, jen mi je divné, že ve tvojich článcích dělá chyby pouze NVIDIA
siddhi [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-10 23:51:45
avatar
Ber to tak že ATI prakticky již zanikla. Teď je tady AMD a jde o naprosto jinou společnost s jiným řízením.
obc [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 06:37:34
avatar
Což je samozřejmě nesmysl. ATI se pouze včlenilo do AMD, ale to neznamená, že vyházeli všechny lidi, co tam pusobili a že tím se od dřívějška kompletně odřízli. AMD nemělo dřív vlastní sekci grafických karet, aby např. jen odkoupili patenty a část vývojářů, není to stejné jako např. s 3dfx. AMD nechalo i název ATI a všude tu pod články najdeš jen název ATI. Takže společnost je to v podstatě stejná, jen s jiným řízením. Stačí, aby se u nVidie vyměnilo vedení, a bude vše z minulosti smazáno?
K4SPI [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2009-06-11 09:52:39
avatar
obc neřeš to, máš pravdu, ale stojí nám tady prosazovat pravdu za bana na web nebo ztracení digiranku ? Já myslím, že ne. Necháme toho chlapi.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!
 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!
StarField se konečně dočká žádaných vylepšení!Úterý, 30 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 771x
Komentářů: 5
Řešení pro pohyb s VR setem?
Řešení pro pohyb s VR setem?Pátek, 26 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: PC a IT
Spuštěno: 1446x
Komentářů: 0
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázce
S.T.A.L.K.E.R. 2 v nové ukázceČtvrtek, 25 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2240x
Komentářů: 5
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní svět
Manor Lords – hra jednoho vývojáře boří herní světStředa, 24 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1988x
Komentářů: 1
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázce
Deadpool & Wolverine – očekávaný film v parádní ukázceÚterý, 23 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1319x
Komentářů: 0
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.
Fallout seriál se dočká druhé řady. Zájem je i o hry.Pondělí, 22 duben 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1303x
Komentářů: 1