ACER Swift 3 – TEST a RECENZE extrémně výkonného cenově dostupného ultrabooku s AMD RYZEN Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach a redakce   
Neděle, 29 listopad 2020
Přejít na obsah
ACER Swift 3 – TEST a RECENZE extrémně výkonného cenově dostupného ultrabooku s AMD RYZEN
Notebook
Výkon v praxi - AMD Ryzen vládne mobilním CPU
Závěr a hodnocení

 

 

  • Závěr a hodnocení

ACER SWIFT 3 s AMD RYZEN je skrytý poklad. Jde totiž o dost možná nejlepší notebook ve své kategorii a třídě, který dělá z modelů osazených Intelem, prakticky šrot. Nelze prostě ignorovat, že AMD RYZEN 7 4700U má o desítky % vyšší výkon než přímo konkurenční Intel procesory prodávané za stejné nebo i vyšší ceny. Přitom má lepší integrovanou grafiku, méně topí a vydrží na baterie stejně dobře.

Intel totiž potřebuje na podobný výkon až 3x větší TDP a procesory série H, kde 8jádra nabízí. Jenže RYZEN 7 4700U je ultramobilní procesor s 15W TDP. Intel proti tomu dokáže nabídnout jen zoufale slaboučké 4jádrové Core procesory, které prostě neobstojí. Přesto jsou ve velkém zákazníkům nabízeny a ceny jejich běžně až jen poloviční výkon, vůbec nezohledňují. Žádné 4jádro od Intelu nepatří do NB za víc jak 20 tisíc – je to prostě pomalé, když AMD nabízí to, co nabízí.

ACER tak nedalo moc práce kolem RYZEN 7 postavit slušný cenově dostupný ultramobilní počítač. Námi testovanou konfiguraci mít v ČR nemůžete, což ale považuji za dobrou věc. Není to ideální konfigurace. Ale prodává se u nás podobná a lepší. RYZEN 7 4700U je v ní kombinovaný ne s 8 ale se 16GB LPDDR4 3200MHz a také 1TB SSD. To vše za skvělých 28 tisíc korun. To je prostě ideální. Existuje i levnější verze RYZEN 5 4500U (6jádrový procesor), 8GB, 512GB SSD za 22 tisíc korun, což je také hodně zajímavé pro ty, co více šetří. Za podobné peníze prodávané velmi podobné notebooky se 4jádrovou 15-25W Intel platformou, se tomu výkonem nedokáží ani přiblížit a jsou o desítky % slabší. Tedy všude tam, kde na výkonu CPU a efektivitě záleží.

Ani samotný notebook nemůžu za ty peníze kritizovat. Ano, není to prémiový notebook, jenže ty taky stojí mnohem více. Aktuální ACER SWIFT 3 má přitom pořád pěkné celokovové tělo, výborné zpracování, slušný display, klávesnici a extrémně výkonný CPU, přitom velmi tiché chlazení a skvělou výdrž na baterii k tomu o ultra mobilitě nemluvě. Pokud bych měl přeci jen něco vytknout, tak je to absence čtečky paměťových karet, nízká kvalita integrované webkamery (ale alespoň tu nějaká je) a průměrný zvuk. Nicméně s ohledem na cenu, tohle je prostě vynikající komplet, ne-li nejlepší ultramobilní počítač za takhle dostupnou cenu na trhu, co přitom výkonem ultra úsporného 15W AMD RYZEN procesoru strčí do kapsy i leckteré DTR z minulých let.

AMD se s touhle RYZEN 4000 generací mobilních procesorů opravdu vytáhlo a už se nemůžeme dočkat, co předvede v roce 2021 s RYZEN 5000 se ZEN3 architekturou. Je samozřejmě smutné, že nabídka notebooků s RYZEN procesory je stále dost omezená, když jde jednoznačně o nejlepší mobilní procesory na trhu s velkým náskokem. Na druhou stranu, stačí 1 opravdu výborný model, než 10 průměrných. A tohle ACER SWIFT 3 plní dobře, ale konkurence a pár podobných RYZEN modelů na trhu přeci jen existuje. Můžeme jej tedy jen a jen doporučit.

 

Za výbavu pro testování děkujeme našim partnerům

 

 

 

 

AUTOR: Jan "DD" Stach
Radši dělám věci pomaleji a pořádně, než rychle a špatně.

Starší články


Komentáře
Přidat Nový
janekjankovatej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - No nevím 2020-11-30 04:45:48

procesor zpracování OK, ale pájená 8GB RAM
janekjankovatej [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 04:55:18

A ještě konkrétně Acer měl celkem problém - podsvícení klávasnice v nastavení šlo nastavit podsvícení vypnout / zapnout, ale to max na 15? sec.(opětovné rozsvícení až po zmáčknutí klávesy) - prý eko mód a ani na podpoře Aceru navěděli které jejich notebooky tuto vychytávku mají a které ne - prej si mám koupit jejich notebook a případně ho vrátit
Auri [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 10:25:47

Určitě to nebude špatný notebook, ale pokud Vás nelimituje Windows, tak se mi jeví Macbook Air M1 jako znatelně lepší volba ve všech parametrech. Lepší kovové tělo, lepší display (rozlišení i kvalita), responzivnější touchpad a ovládání celkově, mnohem vyšší výkon, delší výdrž na baterce, lepší provozní teploty a zcela pasivní chlazení, takže mnohem tišší. Lepší zvuk, lepší mikrofon, lepší obraz z kamery, rychlejší disk, thunderbolt a hlavně MacOS .
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 13:30:20

Jo jasně. A Macbook Air M1 s 512GB SSD taky stojí 22 tisíc? I kdyby měl všechno to co píšete lepší, stejně by měl ve stejné konfiguraci stát aspoň o 10 tisíc méně, aby o tom člověk trochu uvažoval. A to neberu běžné BFU, kteří by na MacOS čučeli jak zjara a naprosto by netušili co s tím.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 19:06:24

Macbook Air stojí 30 s 512SSD 33. Ale za tu cenu dokáže ponúknuť veci ktoré win laptopy nemajú. Napr ja mám pracovný dell latitude, ktorý stal ~1400. Ide o nový stroj z minulého roka. Konfigurácia je priemer i5, 16GB ram, 256SSD. Potom mám tiež MacBook Pro z 2017 (nový air a pro su úplne inde) a keď to porovnám, tak ten dell je katastrofa. Display je síce 1080p, ale na retinu nemá. Touchpad a klávesnica sú neporovnateľne horšie. Touchpad je podľa mna na tom dell nepoužiteľný (rovnako ako na HP Elite Book, ktoré este v práci používame). Čiže áno, ak človek ma obmedzený rozpočet, tak to nemá zmysel riešiť. Ale v prípade rozpočtu 1300 a viac, by som sa určite minimálne išiel na ten MacBook pozrieť a vyskúšať.
Richelieu [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-01 08:31:15
avatar
Kolegové ze Švýcarska používají MacBooky s Widlema a chrochtají si, ale to s novým procesorem asi padá. Takže ještě uvidíme jak to s ním vlastně bude, protože když děláte v Evropě nebo Asii cokoliv jiného než je studium, nebo grafiku je Apple soft dost omezující, takže bez widlí ani ránu. Pokud to bude dělat problémy, tak Apple přijde o hodně zákazníků.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-01 14:56:04

Ja pozivam Mac uplne v pohode na prácu (programovanie). Nová architektúra prináša nejaké obmedzenia, ale myslim, že časom sa to utrasie a bude dokonca viac možnosti ako teraz. Co sa potom SW týka tak na MacOS je podľa mna k dispozícii viac produktivity tools ako na Windows. Ja som dlhé roky používal Windows, potom pár rokov Linux a teraz už asi tretí rok MacOS.
MAXX [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 11:33:37
avatar
U notebooku za 22 tis je podsvícená klávesnice stále nadstandard?
To asi né v dnešní době - konec druhé dekády 21. století.
I levnější kousky mají standardně podsvit klávesnice.
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Dotaz - doporučení 2020-11-30 13:21:09

Zdravím - mám prosbu k doporučení vhodného NB.
Buď nyní, nebo v 1Q bych si rád pořídil NB, primárně pro práci, hry na něm hrát nebudu (nebo jenom občas) na to mám PC.
Priority jsou:
-robustnost, mechanická kvalita
-rozšiřitelnost (hlavně RAM, teď buď 8 nebo 16GB, později 32/64GB, ale i další)
-nízká spotřeba/výdrž na baterii/nízká hlučnost/kvalitní chlazení (i za cenu vyšší tloušťky či hmotnosti)
-výkon - 8C možná bude stačit i 6C - tady ještě nevím, poraďte pls
Doma ho budu připojovat k monitoru a asi i ke a klávesnici, takže docking station?!?? Tady si nejsem jistý, není to nutný požadavek.
Grafika co nejúspornější/nejtišší (klidně i integrovaná?)

Jde mi o doporučení i na základě zkušenosti s provozem různých značek případně info, jestli má význam raději počkat, protože se na trh chystá něco kvalitativně skokově lepšího - pro mě je nejzazší termín koupě duben 2021. Cenový strop 30-40k.

Děkuji
hor410 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 13:52:51

Něco takového existuje? No, normálně bych doporučil DELL Latitude 5411 (14")/5511 (15,6")(s -H procesory) a 5410/5510 (s U procesory) - Ty jsou jakž takž a vyšší řady už mají JEN USB-C - jenže DELL standardně ignoruje AMD a tím mne nebetyčně štve. Skvělé jsou i HP EliteBooky (nebo i ProBooky), s AMD je řada 845 G7 (14") /855 G7 (15,6"), s Intelem 840 G7 / 850 G7. Lenova T-řady jsou prý taky skvělé, ale ty mi rukama neprocházejí. Z méně tradičních značek se dá doporučit i Fujitsu, jejichž notebooky se pořád montují v Japonsku, mají ale menší výběr a už s nimi do styku také nepřicházím, tak nevím jak teď (a taky ignorují AMD jako DELL). Už tradičně mám nedůvěru ke značkám jako Acer, MSI, ASUS, UMAX (a levným variantám "značkových" jako Lenovo IdeaPad, DELL Vostro, HP 14-blabla/15-blabla) a co já vím ještě je na trhu, cokoliv z toho jsem měl v ruce (i když už je to pravda dost dlouho), tak mělo nějaký problém a nebo naschvál (jako třeba nevypnutelný secure boot, připájená RAM v single-channel, vypínání vpravo na klávesnici - místo tlačítka Del, nevím, teď mne víc nenapadá).
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 14:33:28

Já bych doporučil i ty Thinkpady, mám s nimi léta zkušeností a jen dobrých. Konkrétně řady T, X a W ale v aktuální firmě už se jede jen na Dellu.
Jak píše hor, ideapadu se rozhodně vyhnout to je jen spotřebák. Žena aktuálně používá moje asi 8let staré X a stále šlape jak hodinky, já teď škudlil a koupil jen V-řadu (pro malé firmy) a to už je hodně o kompromisech (pájená ram, při hraní celkem hlučný, nízká výdrž na baterii ale zase má slot na druhou, horší displej, plasťák) ale zase to bylo jen za 500€
Bohužel cenově to začíná za T14 s 6C (4650Pro) skoro na 40k a vyšší modely jsem v ČR neviděl.
Někde zmiňovali i vyšší hlučnost nových modelů ale já měl v ruce poslední t480 a tam to bylo v pohodě.
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 16:27:21

Dík za první tipy. Já bych dal raději přednost CPU od AMD. Nevíte, jestli právě Dell nebo Lenovo plánuje ve střední třídě něco s AMD? Jak jsem psal, můžu ještě chvilku počkat.
(BTW teď mám Lenovo R500 koupené před cca 10 lety, navýšil jsem RAMku z 2->8GB, místo HDD jsem dal SSD a stále ho používám, i když pomalu ztrácí dech. Za celou dobu 3x rozebrání a vyčištění, naposledy i výměna teplovodivé pasty. Vyskytly se 2 problémy - u všech USB došlo k vylomení plastové podpěry - koupil jsem ji v GME, porovnal kontakty a podpěru tam vlepil a druhý problém byl ten, že opěra dlaní není řádně podepřena = pohybuje se a tím došlo k přelomení vodivé pásky a touchpad přestal fungovat. Podařilo se mi to přepájet. Za 10 let to asi není nic strašného, nicméně šetření pár centů na USB konektorech a problém s touchpadem ukazuje, že robustnost moc neprověřovali.)
petrM78 [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 16:45:19

s novym mobilnim ryzenem se daj poridit solidni akorat elitebooky (https://www.alza.cz/hp-elitebook-840-g5?dq=6134091), jinak nejakej mensi ultrabook..zbytek jsou vicemene radoby herni sroty. thinkpady T jsou pak s amd taky, ale zatim jen starsi s ryzen 3000..
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 18:46:16

Oni změnili značení teď se to jmenuje T14 gen1 (došly čísla po T495) a našel jsem i 4750pro, dokonce i skladem by měl být.
Odkaz
Edit: ale určitě kouknout na nějaké recenze, někde jsem zahlédl stížnosti na hlučnost, ale už nepamatuju u jaké řady to bylo.
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 23:18:25

Dík za ty 2 tipy - (HP Elitebook 845 G7 a Lenovo T14) oba na první pohled vypadají ok, musím mrknout na recenze. Máte s nimi někdo praktickou zkušenost?
(Apple nechci, nemám s tím žádnou zkušenost.)
Aragor [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - T14 20UD0013CK 2020-12-01 16:16:13

přesně tenhle NB by mi měl dorazit tento, max příští týden. Tak pak můžu napsat zkušenosti. A můžu přímo porovnat s E485 s 2500U
Akulacz [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-01 16:43:02

Tak pak dej vědět, mě docela zajímalo to porovnání(pevnost šasi, kvalita displeje...) Ono třeba by vystačil i s E14 gen2, která v podobně konfiguraci stojí o třetinu méně. E jsem měl v ruce jen jednou asi před 11 roky a byl jsem s ním také docela spokojen.
Auri [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 19:37:05

Asi záleží, co za práci na tom plánujete dělat. Jak veliký display potřebujete. Zvážil bych nový 13" Macbook pro M1 s 16GB Ram. Těch 16GB ram bych se vůbec nebál, u ARMu se to chová jinak. Osobně bych se v tomto případě nebál ani 8GB, podle testů na netu se to chová velmi dobře i při více náročných aplikacích otevřených zároveň. Dá se k tomu sehnat za slušný peníz i monitor, co to bude přes thunderbolt napájet a vytvoří vám dokinu na klávesnici a myš. Zvlášť pokud byste pracoval s videdem, fotkama, hudbou, grafikou, zvážil bych hodně Macbook a MacOS. To co M1 dokáže ve FinalCutu nebo Davinci je až k neuvěření. Adobe přislíbilo brzy dodat nativní aplikace pro M1. MS Office už nativní je. Až na tu rozšiřitelnost byste měl splněné všechny ostatní požadavky. Na hry to tedy každopádně asi moc nebude. To však macy nikdy nebyly. Ale např. wowko už je i v nativní verzi pro M1 a chodí na tom skvěle. Já to mám tak, že na hraní mám stolní PC ryzen 5900x, 6800xt a na práci Macbook Pro 16 s egpu. Ale záleží co děláte za práci. Pracovní počítač se vybírá podle aplikace ve které primárně pracujete.
Mynonaj [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-11-30 23:22:44

Já se MacOS trochu bojím, mám všechno na WIN nebo "Android", ty umím, mít třetí systém, no nevím.
ender [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] 2020-12-01 15:23:47

Ak si nie ste istý a nemáte chuť experimentovať, tak by som Vám poradil ostať na Win.
and35rew [Zobrazit profil] [Poslat zprávu] - Není špatný, ale... 2020-12-11 10:56:25

Po přečtení recenze mě to nedá a napíšu vlastní zkušenost, která se nedá vyčíst z benchmarků. Jsem uživatel všech tří platforem Win, Linux, MAC OS.
Souhlasím s autorem a jeho hodnocením pokud je srovnání omezeno na Windows platformu. Možná pokud má někdo rozpočet 22.000 a ani korunu navíc, tak též ok nebo pokud chce windows kvůli hrám (na 15W laptopu nesmysl, ale budiž).
Ale já osobně bych přidal 8.000 a šel do M1. Apple je o míle vpředu absolutně ve všem. Nenapadá mě vůbec nic, v čem by ntb. s Windows byl lepší. 1. Výkon na watt - zválcuje ten Acer levou zadní. Tichost (apple nemá ventilátor na Airu). Výdrž baterie - asi tak 2x lepší při stejném workloadu, možná i víc. Téměř žádný dropdown výkonu při unplugnutí ze sítě. Rychlost SSD. Kvalita kamery, repro, displaye.. A k tomu všecko okolo, co téměř nikdo nechápe, dokud si nešáhne na MAC a potom zpět na Win. Celková plynulost práce. Otevřete laptop a na Macu jsem dřív autentifikován, než windows zobrazí přihlašovací okno. Přepínání virtuálních desktopů ve Win má malý lag+trhání obrazu, který začnete vnímat, když přejdete z MACu zpět. Osobně používám 3-4 virtuální desktopy a přepínám se mezi nimi neustále a za chvíli se člověk ptá proč to na win nejde plynule. Touchpad - citlivost úplně jinde. Nabíjení přes USB-C - možnost nabíjet ntb z monitoru=není potřeba tahat další kabel s adaptérem velikosti cihly,... K tomu SW část, která je též úplně jinde - pokud má člověk iphone, tak při browsingu webu můžete přejít plynule na MAC, přijmout hovor na kterémkoliv devicu. Pokud navíc máte macbook s touchbarem, tak třeba změna fontu, velikosti písma, vlastně čehokoliv, co si nadefinujete zmáčknutím jednoho tlačítka (ne přes X-hmatovou zkratku jak na Win). Není potřeba restartovat laptop kvůli updatu každé druhé aplikace. A takhle by člověk mohl pokračovat dlouho. Ale většinou jsou to věci, které si člověk na Win vůbec neuvědomuje, protože neví, že to jde jinak.
Takže pokud má clověk 8 tisíc navíc, tak dostane po všech stránkách lepší ntb (krom tak možná kapacity disku) a platformu.
Pouze registrovaní uživatelé mohou přidat komentář!


 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Vychází HITMAN III – klasika se vším všudy!
Vychází HITMAN III – klasika se vším všudy!Úterý, 19 leden 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 746x
Komentářů: 6
Star Wars Battlefront II je zdarma a EA přišla o značku!
Star Wars Battlefront II je zdarma a EA přišla o značku!Čtvrtek, 14 leden 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1931x
Komentářů: 6
NETFLIX v útoku – představuje nové filmy pro rok 2021!
NETFLIX v útoku – představuje nové filmy pro rok 2021!Úterý, 12 leden 2021
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2274x
Komentářů: 6
S.T.A.L.K.E.R 2 v další ukázce. Vyjde na PC/Xbox v roce 2021!
S.T.A.L.K.E.R 2 v další ukázce. Vyjde na PC/Xbox v roce 2021!Úterý, 29 prosinec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 3866x
Komentářů: 7
Monster Hunter vstoupil do kin
Monster Hunter vstoupil do kinČtvrtek, 17 prosinec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 2980x
Komentářů: 3
EA láká na nový MASS EFFECT a DRAGON AGE
EA láká na nový MASS EFFECT a DRAGON AGEPondělí, 14 prosinec 2020
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 2652x
Komentářů: 5