ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE – TEST a RECENZE ultimátního notebooku s RYZEN 9 a RTX 3080 Tisk E-mail
Napsal Jan "DD" Stach   
Monday, 29 March 2021
Přejít na obsah
ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE – TEST a RECENZE ultimátního notebooku s RYZEN 9 a RTX 3080
ASUS ROG Zephyrus Duo SE - Notebook
V praxi - výkon, hardware a baterie
Závěr a hodnocení
alt

 

 

 

 

 

  • ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE – TEST a RECENZE

                                            ultimátního notebooku s RYZEN 9 a RTX 3080

AMD dnes nabízí nejlepší procesory na trhu ve všech segmentech, mobilní nevyjímaje. A tak se ASUS rozhodl vyhodit po letech Intel a na nové AMD platformě postavit novou generaci svých nejvýkonnějších notebooků v čele s novou generací ultimátního ROG Zephyrus Duo.

Hlavní výhoda AMD RYZEN 5000 série procesorů, kromě nejvyššího výkonu na jádro a IPC, je především v extrémní efektivitě čipletového designu podpořeného 7nm výrobou. Zatímco v desktopu může konkurence věšet uživatelům bulíky na nos, jak jeho 14nm procesory mají „jen“ těch udávaných 125W, i když ve skutečnosti s výkonem jaký prezentují testy a recenze atakují až 300W, tak v mobilní oblasti když se prostě řekne třeba 45W, tak těch skutečných 45W ten CPU musí mít. A v současných generací jednoduše AMD dokáže se 7nm ZEN3 vytáhnout z 45W procesoru podstatně více výkonu, než Intel. Což přímo ovlivňuje i výkon grafické karty. Notebooky jsou dnes navrhovány jako celek z hlediska chlazení. Takže čím úspornější/efektivnější je procesor, tím více můžete posílit výkon grafické karty, protože větší část limitu chlazení zůstane pro ni. Proto je pro aktuální generaci high end herních notebooků nejlepší volbou právě AMD a jeho RYZEN 5000 série, což je opravdu zásadní revoluční změna proti mnoha letům stagnace a nudy v mobilním high endu.

A dnes se podíváme na vlajkovou loď výkonných, ale stále skutečně mobilních počítačů společnosti ASUS. Otestovali jsme pro vás designově značně neobvyklý až lehce podivný ASUS ROG Zephyrus Duo 15 SE, který ovšem skrývá nejedno překvapení. V zavřeném stavu sice tenhle tenký 15,6“ počítač nepůsobí nijak extravagantně natož aby budil dojem téměř nejvýkonnějšího mobilních PC všech dob, ale stačí ho otevřít a chvíli nevíte, na co že se to vůbec koukáte:

První překvapení, tenhle pouze 21mm tenký notebook má hned dvě obrazovky! Kromě té hlavní v našem případě 15,6“ FullHD dokonce s 300Hz obnovovací frekvencí (existuje ještě alternativa se 4K a 120Hz) a Freesync, je zde ještě druhá.

Nově vyklápěcí dotykový 14,1“ display ROG ScreenPad Plus má rozlišení neobvyklých 1920x550 (alternativně 3840x1100). Pod ním se ukrývají neobvykle velké průduchy chlazení. Ale to není nic proti tomu, co je v tom samotném tenkém těle. Možná vypadá jako typický ultramobilní notebook, ale tohle je ultimátně výkonný herní/pracovní stroj. O desítky % výkonnější než cokoliv z minulé generace mobilních počítačů.

Tenhle relativně malý notebook totiž disponuje jedním z nejvýkonnějších mobilních procesorů, 8jádrovým/16vláknovým 45W AMD RYZEN 9 5900HX s přetaktováním (může v tomto případě jít až na 90W!), který má ještě integrovanou Radeon grafiku, na kterou se běžně přepíná z neintegrované karty. A protože tohle je herní notebook, disponuje v tomto případě extrémně výkonnou mobilní NVIDIA RTX 3080 (což je fakticky karta odvozená od desktopové RTX 3070) se 16GB paměti, která zde má boost až 130W (standardně 115W). Samotný notebook má ještě 32GB RAM DDR4 operační paměti na 3200MHz a 1TB SSD (možnost osazení dvou disků). Tohle všechno ASUS nějakým zázrakem dostal do tenkého těla 15,6“ notebooku.

A přidal ten neobvyklý design druhého displeje, kdy tím odsunul mechanickou RGB podsvícenou klávesnici do nižší pozice a touchpad napravo. V balení tak najdete ještě gumovou předručku a navrch také přídavnou kvalitní webkameru.

Jakkoliv je tento poměrně malý a tenký notebook kompaktní, je překvapivě těžký s jeho výraznými 2,5kg. Na tom se podílí jednak celo-kovové tělo, kovové mechanismy vyklápěcího displeje a hlavně velmi výkonné robustní chlazení uvnitř, disponující opravdu impozantní sestavou chladičů a novými ventilátory. Procesor má dokonce aplikovaný tekutý kov na sobě, pro co nejlepší odvod tepla.

Námi testovaná verze GX551QS-HF038T je vlastně „základní model“ TOP variant, ale i tak jsme se rozhodli se na něj podívat :). Kolik výkonu a výbavy se dnes dá nacpat do 15,6“ tenkého notebooku? Podívejme se …



 

Najdete nás na Facebooku

.... a také na Twitteru

RSS

DDWorld.cz

DDWorld - Blogy a videa

DDWorld - Magazín

Poslední příspěvky v diskuzích


Videa
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!
Marvel 1943: Rise of Hydra – využije úžasně vypadající UE 5.3!Monday, 25 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 375x
Komentářů: 0
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!
Horizon Forbidden West vyšlo na PC – solidní port!Friday, 22 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1483x
Komentářů: 8
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!
Baldur's Gate 3 se nedočká DLC, datadisku ani pokračování!Thursday, 21 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1195x
Komentářů: 1
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!
Alien: Romulus – nový film naváže na klasiku!Wednesday, 20 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1885x
Komentářů: 4
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém stylu
The Acolyte – hraný Star Wars seriál v novém styluTuesday, 19 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Film
Spuštěno: 1141x
Komentářů: 0
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?
Far Cry slaví 20 let! Také si přijdete staří?Thursday, 14 March 2024
Vložil: aDDmin
Kategorie: Počítačové hry
Spuštěno: 1903x
Komentářů: 3